Dodaj do ulubionych

Hiperaktywna suczka

28.07.04, 06:59
mam maleńki problem z nademocjonalną i hiperaktywną suczką. Piesek przeżywa
wszystko co się dzieje bardzo egzaltowanie - pisk nie jest takim problemem,
zazwyczaj z radości nie trzyma moczu. Jest to posunięte do tego stopnia, że
smycz mozna załozyc dopiero na dworze, bo inaczej "popuszcza" całą zawartość.
CZy jest jakiś sposób, żeby ją troszeńkę uspokoić i powstrzymać te "siuśki
radości:)"
pozdrawiam i liczę na pomoc\
A
Obserwuj wątek
    • zw38 Re: Hiperaktywna suczka 28.07.04, 16:25
      Nie piszesz w jakim wieku jest Twój pies, domyslam sie, że raczej
      szczenięcym ;) Wydaje mi sie, ze trzeba by zwrócic uwage na zdyscyplinowanie
      psa. Jeśli to nie pomoże, przyczyna nadaktywnosci może byc także sztuczna karma.
      • atra1 Re: Hiperaktywna suczka 30.07.04, 11:13
        Psica jest ponad 2-letnia. Z z achowania jest troszkę barziej "szczenięca",
        obstawiam, ze z tego względu, że mogła być różnie traktowana przez poprzednich
        właścicieli (jest znajdką), na początku bardzo się bała małego karcącego klapsa
        i się kuliła, jakby miała zostać solidnie sprana (co mnie zresztą przeraziło),
        bała się jak jechaliśmy samochodem w okolicach lasu (w lesie została
        znaleziona, więc albo wyrzucona, albo się zgubiła. ) Więc zapewne mogą być
        jakieś podstawy do "zwichrowania" emocjonalnego.
        pozdrawiam
        • zw38 Re: Hiperaktywna suczka 30.07.04, 21:51
          Hm, to sie musze wycofac z tego co napisałem. Wydaje mi sie, ze ta
          nadpobudliwośc wynika tak jak napisałas z traumatycznych przezyć. Napewno masz
          rację co do "szczenięcych" zachowań. Pies poprostu w ten sposób chce udowodnic
          swoje podporządkowanie w obawie przed kara (mozna sie tylko domyslac jak
          dotkliwą). Własnie podsikiwanie jest tego, mysle, skutkiem. Dlatego też nie
          stosowalbym nawet najmniej dotkliwych kar (nawet tych lekkich klapsów), bo
          problem bedzie sie pogłebiał. Trzeba by podnieść pozycje psa przez zmniejszenie
          wobe niego zachowań dominacyjnych, psiak musi poczuc sie bardziej pewnie.
          Mysle, że dobrze by było rownież jak najczęściej bardzo wyraźnie chwalic go i
          nagradzac przy każdej okazji dobrego zachowania, a przejawy zachowań
          niepożądanych starać sie ignorować. Staraj sie równiez nie uspokajac (jesli to
          robisz) suni w takich sytuacjach, np. głaskając ją bo to równiez pogłebi takie
          zachowanie.
          Sam miałem kiedys taką znajdke "po przejsciach" i udało mi sie ją (chociaz nie
          do końca) "ustabilizować". Wymaga to troche czasu i wytrwałości. Życze
          powodzenia i również pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka