03.07.13, 11:02
mam suczke ktora ma okolo 6 lat ostatnio nic nie chce jesc,wymiotuje piana żółta,lub bez barwna,miewala tez napady tak jakby paraliż łapy jej sztywnialy nie umiala wstac przewracala sie piszczala i to trwalo okolo 15- 20 min, czy ktos wie co to moze byc??pozdrawiam .
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: witam 03.07.13, 12:32
      myślę że będzie wiedział weterynarz. więc należy z sunią się do niego udać.
      • myszka26100 Re: witam 03.07.13, 20:01
        a czy ktos wie ile taka wizyta by mnie kosztowala?
        • deszcz.ryb Re: witam 03.07.13, 22:28
          Czyś całkiem zgłupiała? DO WETERYNARZA, JUŻ, CHCESZ ŻEBY CI SIĘ PIES PRZEKRĘCIŁ? W takich chwilach NIE zastanawiasz się, ile wydasz, tylko masz lecieć po pomoc! Leć do lecznicy całodobowej! Przy takich objawach NIE ma na co czekać. :/
    • cookies9 Re: witam 03.07.13, 14:20
      Sprawa może byc b.powazna - weterynarz pilnie wskazany.

Zwroc uwage, czy jej mocz nie jest ciemny - i czy ma zazolcone sluzowki (latwo to sprawdzic - patrzac na dziasla) moze to babeszjoza... czy ostatnio miala kleszcze? czy zabezpieczacie ja preparatami odstraszajacymi kleszcze? niestety nawet pomimo ich stosowania pies moze chorowac

www.babeszjoza.com/opis_choroby.html

Apatyczność – pies (kot) staje się osowiały, nie cieszy się ze spacerów i innych rzeczy, które dotychczas sprawiały mu radość,
      Brak apetytu – pies (kot) nie chce jeść, ani pić,
      Powiększenie węzłów chłonnych,
      Wysoka gorączka, dochodząca do 40-41°C,
      Wymioty, biegunka (często z domieszką krwi),
      Zażółcenie błon śluzowych jamy ustnej,
      Problemy z oddawaniem moczu, oddawanie moczu o brązowym zabarwieniu (krwiomocz),
      Niewydolność oddechowa i krążeniowa, zaburzenia układu nerwowego.

KONIECZNIE NIECH WET ZROBI TEST NA PIERWOTNIAKA -

Weterynarz z reguły zleca wykonanie badania krwi dla potwierdzenia obecności pierwotniaka babeszjozy we krwi. Czasami zdarzają się wyniki fałszywie negatywne (czyli informuje o braku pierwotnika mimo jego faktycznej obecności we krwi), dlatego też jeżeli zwierzę miało kontakt z kleszczami, a dodatkowo nie było zabezpieczone i wykazuje podejrzane objawy, badanie krwi należy bezwzględnie ponowić.
    • sp9tcu Re: witam 03.07.13, 15:30
      najpierw trzeba psa od robaczyć to podstawa
      Czarek jest od robaczany 2 razy w roku
      1 tabletka
      pokruszyć dać do zjedzenia
      zadnych objawów ubocznych
      jesli ma bardzo duzo robaków
      za 3 tygodnie kolejne odrobaczenie i tak przez 3 tygodnie

potem badanie psa szczegółowe
      badanie krwi szczegółowe pruby watrobowe ,kreatyna ,próby trzustkowe ,moczu
      ostatecznie usg

co to może byc
      od banalnej sprawy jak robaki po sprawy nowotworowe
      radze udać się do lekarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka