Dodaj do ulubionych

Kot - tabletka na odrobaczenie

20.08.04, 11:22
Czy w sklepie zoologicznym moge kupic tabletke na odrobaczenie kota??
Obserwuj wątek
    • agaagnes Re: Kot - tabletka na odrobaczenie 20.08.04, 12:39
      Z tego co wiem takie tabletki mozna kupic tylko w aptekach weterynaryjnych lub
      u samego weterynarza.
      • barba50 Re: Kot - tabletka na odrobaczenie 20.08.04, 22:52
        Właśnie wczoraj podałam mojej kociubińskiej kolejną dawkę leku na odrobaczenie.
        Tabletki kupuję u weta, który ustala dawkę i terminy podawania. Dawka zależna
        jest od wagi kotka. Moja kocica ma 2 lata, waży ok. 5 kg, dostaje więc 1,5
        tabletki drontalu co 3 m-ce. Po tabletki do weterynarza jeżdżę sama, podaję w
        domu.
        • epikurejka Re: Kot - tabletka na odrobaczenie 20.08.04, 23:11
          proszę o poradę jak podać tabletkę, bo mój kot nie tknie jedzenia z taką
          zawartością. Chyba będzie wolał paść z głodu, a bezpośrednio do pyszczka nigdy
          nie podawałam
          • barba50 Re: Kot - tabletka na odrobaczenie 20.08.04, 23:54
            Bezpośrednio do pyszczka. Ew. można kupić u weta taki jakby plastikowy
            popychacz, ale pomimo, że kupiłam nigdy tego nie używam. Metoda jest trochę
            brutalna, ale skuteczna i żadna krzywda kociczce się nie dzieje. Trzeba wziąć
            na kolana, przytrzymać stanowczo otwarty pyszczek i ... wepchnąć do gardziołka.
            Kocię jest trochę zdziwione, ale zaraz jest pieszczone i dostaje coś dobrego do
            przegryzienia. Lepszej metody nie znam.
            Pozdrawiam
            • epikurejka Re: Kot - tabletka na odrobaczenie 21.08.04, 10:16
              dziękuję za odp.,tak będę musiała musiała zrobić chociaż jak znam mojego
              futrzaka to obrazi się na parę dni
              • joko5 Re: Kot - tabletka na odrobaczenie 23.08.04, 14:04
                Ja podaję pastę na odrobaczanie, bo tabletkę zawsze kicia wypluwała.
    • ewax100 Re: Kot - tabletka na odrobaczenie 26.08.04, 20:30
      A ja zawijam tabletke w jedzenie.Mozna tez isc do weterynarza ktory poda do
      pyszczka strzykawka specjaly lek w pascie.Czy zauwazyliscie po tych lekach
      jakies objawy?bo u mojego psa wystapilo zaczerwienienie skóry ale do tej pory
      nie wiem czy to po tej pascie na robaki czy po ukaszeniu przez 2 kleszcze/bo
      było to w jednym czasie/.Potem okazało sie ze ma chora watrobe/po badaniu krwi/-
      nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy zatrucie po leku czy po ukaszeniu?
    • ohida a jak to jest z ziolowymi odrobacznikami? 27.08.04, 11:23
      Widzialam takie w kilku miejscach. Są reklamowane jako naturalny środek - w
      sumie różne pra- i babcie czasem stosowały zioła do leczenia tego typu
      przypadłości. Może taki środek działa łagodniej, i nie na wszystkich iobcych na
      przykład, ale w takim razie mógłby się nadawać dla niewychodzących kotów,
      profilaktycznie.
      Ostatnio oglądałam sobie opakowanie takiego preparatu w sklepie zoologicznym -
      ma adnotację, że "zioła zbierane są pod nadzorem lekarzy weterynarii". W
      składzie był zdaję się wrotycz i mlecznica - hmm, pogooglałam na temat tych
      roślinek i nie jestem do końca przekonana - owszem, wrotycz ma właściwości
      insektobójcze, ale czy nie stosuje się go w weterynarii raczej zewnętrznie?
      Miałabym szczególnie prośbą o opinię od Pana Doktora :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka