Dodaj do ulubionych

Subiektywny ranking karm dla psow :)

24.09.04, 19:20
Zapraszam do wpisywania sie: jakie karmy sa dla Waszych Ulubiencow najlepsze?
Prosze powstrzymac sie od komentarzy typu: taki watek juz byl. Owszem, ale rok
temu, a nauka i przemysl ida naprzod :)
Obserwuj wątek
    • Gość: VIP-1 Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.cwshs.com 24.09.04, 19:24
      1.sledzie z beczki
      2.ogorki kiszone
      3.kapusta kiszona
      • comma Re: do autora watku 24.09.04, 21:27
        Royal Canin Veterinary Diet - specjalistyczna dla psow ras malych.
        • mar.gajko Re: do autora watku 25.09.04, 12:54
          Hills i/d - lecznicza. Lubimy bardziej niż np. Eukanubę czy Royala te same
          diety.
    • Gość: mamonka Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 21:25
      Myślę że z karmami dla zwierzaków, to trochę tak jak z samochodami. Jedni jeżdżą
      Mercedesem inni Fiatem 126p, w zależności od tego na co kogo stać.
      Gdy mój pies chorował dostałwał EUKANUBĘ. Teraz jest karmiony PURINĄ.
      Raz w życiu zeżarł PEDIGRI i stwierdziłam, że nigdy więcej.Szkoda psa.
      • Gość: pilot Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 13:27
        A jeszcze inni chodzą piechotą. Moje psy jedzą Puffi z Biedronki (12 zł za 5
        kg, 2,40 zł/kg, na każdego wychodzi ok. 700 gr dziennie) i nie grymaszą. Czasem
        cos ekstra, jakieś kości, warzywa, owoce, chleb itd. Sierść mają lśniącą,
        żadnych sensacji zołądkowych, zdanem weterynarza okazy zdrowia. Jak zobaczyłem
        cenę Royal Canina - cos koło 30 zł za kg - to się za głowę złapałem. Ludzie!
        Jak kupuję 20 deko szynki w plasterkach na dwa dni to pięć razy myślę, czy
        wziąć tą za 14zł/kg, czy szarpnąć się na tą po 17zł, to samo z serem, masłem i
        tak dalej. I jak ktos mowi, ze jego pies nie je nic oprocz jakiejs jednej
        konkretnej firmowej karmy, śmiać mi się chce. Zastanowcie się z czego niby te
        karmy są robione, że tyle kosztuja? Z czystego schabu i najdorodniejszych
        marchewek? Porownajcie sobie sklad Puffi z RC albo Purina, na to samo wychodzi.
        Placicie za reklame i marke, ktora psy maja w nosie, a weterynarze wciskaja
        wam, ze to jedyny sposob na zdrowe zywienie psa, bo za to dostaja od firm
        darmowe ksiazeczki zdrowia dla zwierzat no i kase za posrednictwo, tak jak
        lekarze od koncernow farmaceutycznych. Wyluzujcie!
        • mar.gajko do pilota 27.09.04, 09:57
          Właśnie porównuję składy karm: zawartość "mięsa w mięsie" w Chappim, czy
          Purinie to ok. 4-5%; w Hillsie czy Royalu to ok. 40-50 %. Jest pewna różnica,
          nie tylko w "mięsie" ale też witaminach, kwasach i innych. Przeczytaj
          dokłądnie! I dlaczego tekie oburzenie, jeżeli stać mnie na karmę taką jak Hills
          dla psa, to czemu mam jej nie kupować. I karmić psa jakimś czymś. Dziwne
          podejście do sprawy.
          PS. A szynek ani po 14 abni po 17 nie jadam. Wogóle szynek nie jadam.
          Pozdr.
    • Gość: Pat Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.04, 21:56
      moja psinka najbardziej lubi karmę Puriny dla szczeniaków :)
    • urbanchaos Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 25.09.04, 22:30
      mój był na Purinie Pro Plan,potem na Nutra Nuggets Gold,ale już widze,że
      pierwsza była o wiele lepsza,ale też droższa,po Nutrze jedzie mu z pyska,kupy
      wielkie wali(to świadczy o gorszej ponoć jakości karmy)...
      teraz chyba przejdę na Acanę,dowożą gratis,dobra jakość i cena
    • remislanc Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 26.09.04, 13:33
      Resztki z obiadu, czerstwy chlebek i woda.
    • Gość: hau hau Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 14:37
      a moj goldenek jest od urodzenbia na eukanubie, (p&j large breed) i ja wprost
      uwielbia. ostatnio jak sie skonczyl 30kg wor, to dostawal przez kilka dni
      pedigree i za przeproszeniem strasznie pierdzial, wiec wiecej takiego swinstwa
      nie dostanie. moze i ta eukanuba jest droga i zostane nazwana snobka, ale jak
      ktos sie juz decyduje na psa o wrazliwym zoladku, to pozniej powinien byc
      konsekwenty.
    • Gość: BlueBerry Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.aster.pl 26.09.04, 21:53
      Hills - szczegolnie karmy specjalistyczne
      Acana - bardzo dobry sklad, rozsadna cena, oprocz karm maja tez super psie
      przysmaki. jest to pierwsza karma ktora moj pies lubi i je sama sucha bez
      dosmaczania i na ktorej przytyl (a zawsze byl chudy niejadek)

na poczatku Eukanuba dla szczeniakow - ale ona totalnie mojemu psu nie smakowala
      przez dluzszy czas Europremium - w rozsadnej cenie ale bez rewelacji

nigdy nie chial jesc RC, a Purine jadl tylko ta warzywna (trojkolorowa)
      • selsdon.mowbray Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 26.09.04, 22:36
        Moj pies przechodzil ostatnio na Animonde i zastanawiam sie czy to byl dobry
        wybor (znacie?...), generalnie szukam czegos nieco tanszego niz dotychczasowa
        Euka i RC, rzuce okiem na te Acane. Dzieki za wpisy!
    • pierozek_monika Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 27.09.04, 08:12
      moj pies je Bentokronen MAXI DOG, zawiera ona dodatki regenerujące chrząstkę, a
      to ważne bo pies ma lekką dysplazję.
    • sliwka1977 Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 27.09.04, 13:57
      Royal Canin - sensible, albo indoor - rewelacja, koty nie chcą jeść nic innego.
      • sliwka1977 ojojoj nie doczytałam, że chodzi o psa 27.09.04, 13:58

• Gość: Teba Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 23:14
      Ja moja Rhodesianke karmie karma hill's- polecam! po Royalu chodzi ciagle glodna
      :( po Eukanubie miala problemy ze skora, apoza tym znajomi przeslali mi filmik
      na ktorym jest pokazane jak w laboratoriach eukanuby sa meczone zwierzatka.
      polecam jeszce purine pro plan tez mojej Niunia smakowala ale trezba bylo dawac
      900g dziennie a tak zoladka nie mozna obciazac
      czyli polecam hill'sa warto dbac o zdrowie psa!!!
      • dziunia1602 Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 15.10.04, 09:17
        Ja szlam schodkami od Eukanuby przez Royala,Hill'sa ale skonczylam na Nutro
        Choice jagniecina z ryzem. Pies ma lsniaca piekna siersc,brak lupiezu (po
        Hillsie przebialkowanie) skora super. Pies jak nigdy zajada sie karma ze
        smakiem czego nigdy nie robil po innych musialam dodawac cos do smaku,bo nie
        chcial suchej jesc. Jezeli chodzi o koszta,to nie wydaje mi sie zeby dzienny
        wydatek 2,80zł na zywienie psa byl przesada,biorac pod uwage zeby pies mial
        dobra zbilansowana diete,wiec zakup ryzu,kurczaka lub wolowiny,warzyw,witamin i
        mikro i makroelementow,zuzycie gazu i poswiecenie czasu,to wszystko nie jest za
        darmo i tez kosztuje. A dawac byle co i doprowadzic do choroby psa to mozna
        bardzo szybko,to widac na psie czy jest dobrze odzywiony no i wlasnie czesto
        wet jest ta pierwsza osoba,ktora zwraca uwage ze pies jest zle odzywiany.
        • Gość: m. Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 09:20
          a moja po Eukanubie miała rozwolnienie, fatalnie się czuła. Najlepiej odnajduje
          sie w klimatach Chappi...
    • paluszek11 Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 15.10.04, 09:54
      A mój zajada Eukanubę dla seniorów małych i średnich ras i bardzo sobie chwali
      ( to rano), wieczorem dostaje normalne jedzenie, tzn. ryż z kurczakiem albo
      czymś tam innym.
    • Gość: Kasia Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:53
      Mój psiak, 6-scio m-czny husky, do 5 m-ca był na Royalu, ale nigdy nie zjadał
      zalecanej porcji, zawsze mniej i musiałam mu moczyć lub mieszać z twarożkiem,
      makaronem ew.resztkami z obiadu, żeby chętniej jadł. Od niedawna zmieniłam na
      Purinę Dog Chow Puppy , która jest najtańsza z tych lepszych i jest jeszcze
      gorzej, tu już muszę niezle kombinować z czym pomieszać, żeby zjadł wymaganą do
      jego wieku i wagi porcję. Teraz myślę, żeby zmienić na inną karmę. Myślałam o
      Boschu lub Acanie. Czy ktoś z Was żywi psiaki tymi karmami? Na jednej ze stron
      internet. hodowli husky wyczytałam, że podobno można kupić 20 kg worek Boscha
      już za 90 zł?!
      • pierozek_monika Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 15.10.04, 14:01
        mój pies jadł Boscha, też kiedyś o niego pytałam na forum, zobacz w
        wyszukiwarce.
        W każdym razie nie jest zła ta karma, taka z średniej półki. Jeśli twój pies
        jest zdrowy, nie ma problemów z alergiami, czy też ma prawidłowo zbudowane
        stawy (no 6-mcy już powinnaś zauważyć ewentualne symptomy choroby) i nie wymaga
        specjalistycznych karm, to BOSCH powinien być dobry.
        • Gość: BlueBerry Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 18:27
          moj pies od roku je acane.jest w swietnej formie.piwerwszy raz w zyciu ma
          totalny apetyt i przybral na wadze.
          acane mozna kupic przez net
          www.acana.pl
        • selsdon.mowbray Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 15.10.04, 18:31
          Mój pies z okazji (około) siódmych urodzin dostał karmę Boscha dla seniorów
          (jedliśmy przez jakiś czas Royala i zaczął się drapać - czy to może być ww
          przebiałkowienie?). Niestety po BoschuSeniorze sierść stała się matowa... Znowu
          szukamy czegoś, żeby się przesiąść...
          • Gość: VIP-1 Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.cwshs.com 15.10.04, 19:04
            selsdon.mowbray napisał:

> (jedliśmy przez jakiś czas Royala i zaczął się drapać - czy to może być ww
            no dobra, pies zaczal sie drapac, a ty?
            i jeszcze jedno pytanko
            jak ci smakowala ta karma?
            • selsdon.mowbray Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 16.10.04, 14:54
              > no dobra, pies zaczal sie drapac, a ty?

nie umiesz czytac? gdybym i ja sie drapal to nie omieszkalbym o tym napisac.

> jak ci smakowala ta karma?

Owszem, owszem, niczego sobie.

A dlaczego ty nie odpowiadasz na pytania?
              podobno po to jest forum - jesli ktos ma cos do napisania na dany temat to
              pisze. A jak chcesz inny temat, to zakladasz watek, rozumiesz? Eh, dzieciaki,
              przez was nowa matura polega na sprawdzaniu czytania ze zrozumieniem, nie to co
              kiedys.
    • atamanek Eukanuba :) 15.10.04, 23:53

• Gość: Ludwik Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:51
      Jesli zapanowala moda na Eukanube to lepiej aby ona
      przeminela.
      W 1999r Eukanube kupil gigant amerykanski Procter & Gamble.
      Jak to zwykle bywa z wielkimi korporacjami, tna one koszty
      nie liczac sie specjalnie z konsumentem.
      Procter & Gamble wprowadzajac zmiany receptury
      przez 6 mcy nie uwidacznia ich na etykietach.
      Typowymi objawami "doskonalej" jakosci Eukanubi sa czeste
      alergie skory.
      Kazda karma, ktora zawiera konserwant ethoxyquin nie
      nadaje sie dla psa.
      Odzywianie psa to troche bardziej skomplikowane zagadnienie
      niz mogloby sie to wydawac.
      Na opakowaniach nic nie wspomina sie o dozowaniu karmy
      w zaleznosci od rasy czy aktywnosci psa.
      Slepe dozowanie zgodnie z "instrukcja" to czesto jedynie zysk dla
      weterynarza.
      Nic dziwnego,ze nawet psy biorace udzial w wystawach
      biegaja ociezale i maja nadwage.

• Gość: ATA Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 23:04
        Jakie są objawy przebiałkowania ?
        Mój Dog de Bordeax je Eukanube, bardzo mu ona smakuje ale ostatnio zaczęły sie
        problemy ze skórą. Zaczął sie drapać pojawiły się strupki i do tego jest
        alergikiem.
    • saavage Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 18.10.04, 19:41
      Bento Kronen dla psów małych ras.
      Wcześniej jadła prawie każdą z tańszych na Purinie z jagnięciną skończywszy,
      ale okazało się że jest alergoczką i miała problemy ze skórą. Dlatego trzeba
      odżałować troszkę więcej kasy na lepszy pokarm... Na szczęście to jamnik, więc
      je niewiele :)
    • velvet1978 Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 23.04.17, 19:06
      Moje labradory jadły kiedyś karmę royal w tej chwili i w zasadzie od dłuższego czasu tylko gozoo.pl/pl/searchquery/eukanuba/1/phot/5?url=eukanuba dlaczego? może dlatego,ze prawie każdy miał dysplazję niektóre miały b lub c obecnie mpja sunia ma D, niestety... do tego dostaje Aptus apto flex, póki co wszystko jest ok.
    • karmopedia Re: Subiektywny ranking karm dla psow :) 11.06.17, 14:34
      Ranking karm, wraz z dokładnym opisem i objaśnieniem składu, znajdziecie Państwo na naszej stronie: www.Karmopedia.pl
      Zapraszamy! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka