Dodaj do ulubionych

4 miesięczna kotka

13.01.18, 10:13
Witam. Przedwczoraj wziełam wraz z mężem ze schroniska małą kotkę. Pan który tam pracuj uprzedził nas, ze kotka jest strachliwa, ucieka od ludzi i syczy. Nie przeszkadzało nam to.
Kotka w domu pierwszego dnia chowała się po kątach syczy na każdego kto ruszy się w jej kierunku, nie chce jeść za bardzo ale wodę pije jak nikt nie patrzy. Do kuwetki robi normalnie. Dzien później był lekki postęp bo już coś jedzenia dziubneła i nawet jak ją na kolana wziełam to w pewnym momencie zaczeła mruczeć i zasneła. Potem jednak znowu syczała na wszystko, nie jadła. Kiedy z mężem mieliśmy już iść spać to się rozmiałczała, chodziła po pokoju i miałczała. W kuwetce zrobiła ciekłą kupkę. Dziś po nocy wydaje mi się, ze jest jszcze bardziej dzika, wyrywa mi się kiedy chce ją wziąć na ręce, syczy oczywiście na wszystko, jesc nie chce a na dodatek zobaczyłam że ma leciutko oblepiomy nosek. Gorączki nie ma bo sprawdzałam. Za to ma 4 kły u góry w pyszczku. Nie wiem co zrobić czy udac się z nią do weterynarza? Czy jej zachowanie się zmieni i zacznie jesc? Wet 2 dni temu zaraz jak j wzielismy ze schroniska badał ją palcami, osłuchał, sprawdził szczęke. I mówił że kotek zdrowy.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: 4 miesięczna kotka 13.01.18, 21:14
      To moze być nawet wścieklizna
      w skrajnym przypadku
      oj beda kłopoty
    • jul-kot Re: 4 miesięczna kotka 13.01.18, 21:19
      Kociak w tym wieku zaczyna zmieniać zęby, dlatego kotka ma czasowo cztery kły. Może też z tego powodu nie jeść. Zapytaj co jadła w schronisku. Podawaj jej różne jedzenie, konserwę, mięso surowe wymrożone lub gotowane, surowe żółtko, jajko gotowane, śmietanę, może coś jej się spodoba. Do spania pudło z otworem, miękko wyścielone, żeby miała się gdzie schować i czuła się tam bezpiecznie. Baw się z nią miękkimi zabawkami, np. na wędce, żeby mogła to gonić. Zabawa rozładowuje stres. Staraj się brać na ręce, ale bez przymusu. Na biegunkę ja bym wstępnie dał lakcid, poprawia skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Lakcid rozpuszcza się w ampułce i nabiera do strzykawki, koty to lubią, daje się do jedzenia lub w strzykawce 2 ml powoli do pyszczka, jeśli zechce tak łykać.
      • jul-kot Re: p.s. 13.01.18, 21:27
        Człowiek, który napisał powyżej ma psa i fobię na punkcie wścieklizny. Nie przejmuj się jego mądrościami...
        • sp9tcu Re: p.s. 13.01.18, 22:13
          jul-kot napisał:

> Człowiek, który napisał powyżej ma psa i fobię na punkcie wścieklizny. Nie prze
          > jmuj się jego mądrościami...

Mam psa
          ale napisałem w skrajnym przypadku

• sandran13 Re: p.s. 14.01.18, 09:50
            Ok Kici biegunki przeszły - to chyba ze stresu lub zmiany jedzonka. Je jak nikt nie patrzy ale to i tak dobrze, wczoraj odważyła się wyjśc po całym dniu siedzenia pod szafa i zaczeła nawet sie bawić kulką z folii aluminiowej którą jej delikatnie poturlałam. Zaczeła zwiedzac ostroznie mieszkanie. Nosek czysty. Chyba poprostu błąd zrobiłąm, ze brałam na ręce i za dużo podchodziłam. Kicia ma czas do oswojenia się a jak sama do mnie podejdzie to będzie jej decyzja. :)
            • sp9tcu Re: p.s. 14.01.18, 11:28
              To nie wścieklizna
              to stres po urazowy
              przejdzie
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka