Dodaj do ulubionych

Wnętrostwo

04.01.19, 10:11
Witam,

Mam pytanie odnośnie wnętrostwa. Zarezerwowałam pieska Berneński Pieska Pasterski z legalnej hodowli (związek ZKwP/FCI). wybrałam hodowlę z której już mam jednego pięknego psiaka. Sama dokonałam wyboru drugiego (mogę się jeszcze wycofać to wstępna rezerwacja), pani od razu mnie poinformowała że piesek ma wnętrostwo jednostronne i jąderko zostało w kanale pachwinowym. Moje pytanie - czy w takim wypadku z kastracją mogę zaczekać aż piesek dojrzeje płciowo a w przypadku ras dużych jest to 2 lata a minimum te około 16 miesięcy? Czy w tym czasie nic mu nie grozi? W sensie naczytałam się o możliwych nowotworach. Z drugiej strony ma to wpływ na rozwój jego kośćca i ogólnej dojrzałości. Czy lepiej w tym wypadku jednak wykonać ten zabieg wcześniej?
A drugie pytanie czy po kastracji piesek będzie w takim samym stopniu narażony na nowotwory co zdrowe psy, czy jednak ma większe prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu czy może jakichś innych chorób typowych dla wnętrostwa? W skrócie: po kastracji będzie jak każdy inny psiak (wykastrowany) czy jednak ma większe ryzyko zachorowania.
z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka