Dodaj do ulubionych

Krew w kale

26.01.19, 12:33
Dzień dobry.
Mam pięcioletnia kotkę rasy brytyjskiej. Sytuacja wyglada tak, ze około miesiąc temu zauważyłam krew po jej wypróżnieniu. Od razu poszłam z nią do weterynarza, który ją obejrzał oraz zrobił badanie kalu. Po tym badaniu zdiagnozował u niej pasożyty i zalecił preparat odrobaczajacy i wizytę kontrolną za miesiąc bez względu na to, czy krew nadal będzie występować. W poniedziałek idziemy na wizytę, ale obawiam się, ze diagnoza postawiona przez weterynarza może być błędna, ponieważ krew nadal występuje w dokładnie takiej samej ilości jak miesiąc temu. Czy ktoś może wiedziec co jest powodem takiej sytuacji? Czy powinnam zmienić weterynarza? Nie ukrywam, ze martwie się o swoją kotkę.
Obserwuj wątek
    • jul-kot Re: Krew w kale 26.01.19, 13:02
      Czym karmisz kotkę i czym była odrobaczana? Jak często odrobaczałaś ją poprzednio? Weterynarz nic nie zalecił oprócz tego jednorazowego odrobaczenia? Jaki jest stan ogólny kotki? To może być stan zapalny jelit, niekoniecznie wynikający z zarobaczenia. Tak ostrożnie możesz jej dawać probiotyk, środek odtwarzający prawidłową florę bakteryjną, np.lakcid, jedną ampułkę dziennie, rozpuszcza się w wodzie i podaje do pyszczka albo dodaje do jedzenia. Albo może pić jogurt, jeśli lubi.
      • maria88 Re: Krew w kale 27.01.19, 20:36
        Krew w kale wystepuje tez przy zatruciu pokarmowym. Jest to niebezpieczne.
        Trzeba szybko do weta i leki.
        • jul-kot Re: Krew w kale 28.01.19, 03:31
          Nie czytasz uważnie, kotka była u weta. Dostała odrobaczenie i nic więcej, I miała czekać miesiąc na poprawę...
          Żywa krew w kale występuje zwykle przy zapaleniu jelita grubego. A właścicielka martwi się o kotkę, ale raz zapytała i już temat przestał ją interesować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka