Dodaj do ulubionych

Drapanie się, łupież i strupy

28.04.21, 08:22
Witam!
Jestem właścicielką rocznego owczarka niemieckiego.
Objawy nieznanej mi choroby:
- drapanie się po całym ciele,
- wygryzanie sobie sierści,
- strupy tylko w okolicach ogona,

Podjęte działania w wykryciu choroby:
- morfologia krwi (wszystko dobrze),
- badanie kału (wszystko ok),
- testy alergiczne (nic nie wykazały)
- pranie co 2 dni legowiska (nie przyniosło rezultatów),
- zmiana karmy na weterynaryjną ( na razie nic),
- zmiana szamponu na hipoalergiczny,
Bardzo proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • angelikamaltanczyk Re: Drapanie się, łupież i strupy 28.04.21, 22:36
      Najprawdopodobniej ma alergie pokarmową. Moze mieć na zboża, ryby, kurczak itd. Nawet marchewka moze go uczulić. Moja suczka buldog francuski miała podobne objawy tylko do tego jeszcze lizała łapy. Zmiana karmy kilka razy szukanie przyczyn aż w końcu wyszlo ze ma silną alergie na kurczaka. Ale jak karme z rybą za dlugo dostaje to znów sie zaczyna. Najbardziej jej sluża puchy z doliny noteci ;)
    • mamtrzykotyidwa Re: Drapanie się, łupież i strupy 30.04.21, 20:10

Może być pchle zapalenie skóry, znaczy się alergia na ugryzienia pcheł. Wystarczy jedna pchła i gotowe.
      Spróbuj zastosować krople na kark na pchły.
      Najpierw nasmaruj psa glutem z siemienia lnianego wymieszanym z oliwą z oliwek(oliwy 1/4) szczególnie tam, gdzie ma strupy i niech trochę z tym posiedzi, potem go wykąp w szamponie na pchły, wypłucz porządnie szampon i na koniec wypłucz go wodą z sodą spożywczą(3-4 płaskie łyżeczki na litr wody) wetrzyj tę wodę w skórę tam gdzie się drapie. Jak wyschnie to krople na kark przeciwpchelne nakrop np. Fronline Combo Spot
      Jeśli to nie pomoże, to szukaj alergii pokarmowych. Zaczynając od karm jedno/dwu składnikowych, albo sama gotując np.ryż z mięsem indyka, albo wieprzowym.
      Czy wet sprawdzał, czy pies nie ma grzybicy? Jeśli nie, to trzeba koniecznie zrobić badania w tym kierunku, bo możecie się wszyscy niedługo zacząć drapać.
      • mamtrzykotyidwa Re: Drapanie się, łupież i strupy 30.04.21, 20:11
        I jeszcze świerzb trzeba sprawdzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka