Dodaj do ulubionych

Wąż zbożowy

15.01.05, 14:51
Wąż zbożowy jest podobno niejadowity.Jestem hodowcą od niedawna i powiedziano mi,że węże te są niejadowite,ale przeczytałem ostatnio informacje,że ponoć mają one zęby jadowe.Jak to jest w końcu? Czy mam sie bać swojego węża?A może wyciąć mu gruczoły jadowe?Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Wąż zbożowy 15.01.05, 17:04
      Z wężami zbożowymi to jest tak. Od niedawna - od jakiegoś miesiąca czy dwóch z
      grupy węży właściwych zostały przeniesione do grupy węży dusicieli. Ich sposób
      zabijania polega więc na duszeniu ofiary. Jednakże prawdą jest, że węże zbożowe
      posiadają zęby jadowe nawet z otwartym kanałem jadowym. Ale znajdują się one
      bardzo głęboko w jamie ustnej węża stąd też nie używają ich. Nawet w przypadku
      pogryzienia człowieka jakie zdażaja się tylko chyba w przypadku zwierząt
      dziakich tj np: w zoo gdzie rzadko są wyciągane nie używają ich. Na ogół jednak
      problemy po ich ugryzieniu polegaja na tym, że zęby te rosną pod skosem - w
      kierunku tyłu i to nie mówie o jadowych ale o wszystkich, które umożliwiają im
      pochłonięcie pokarmu. W momęcie ugryzienia naturalnym odruchem ludzi jest
      wyrwanie reki i stąd nieprzyjemne rany po ugryzieniach. Zęby przecinają skóre i
      wbijają się głęboko. Powinno się za to w takim przypadku broń noże nie wyrywać
      reki tylko poczekać aż waz sam sie odczei. Ale nie spotkałam się z takimi
      przypadkami u prywatnych hodowców. W przypadku swoich dwóch węży zbożowych (mam
      parkę) z jakąkolwiek chęcią ataku. Te jednak przyzwyczajone są do tego, że je
      wyciągam. Stąd moja propozycja ayś często je wyjmował. Wtedy napewno nie ugryzą
      ani Ciebie ani gości i nie pomylą Twojej ręki z myszką.
      Jeśli jeszcze masz jakieś pytania chętnie pomogę.
      pzdrawiam ava i jej zbożówki
      • wari Re: Wąż zbożowy 29.01.05, 02:30
        Bardzo ciekawe rozważania systematyczne. Niestety kompletnie nieprawdziwe. Wąż
        zbożowy jest tak inny od dusicieli, że się wśród nich raczej nigdy nie znajdzie
        (charakterystyczną cechą diagnozującą dusiciele wcale nie jest fakt, że
        zabijają ofiarę dusząc ją - to typowe dla wielu węży). Wąż zbożowy nie należy
        nawet do "warunkowo jadowitych".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka