Dodaj do ulubionych

Biegunka z krwią

17.01.05, 13:40
Mój piesek(8 lat) od dwóch dni jest osowiały,nie chce wychodzić na dwór i ma
biegunke z dużą ilością krwi.Dzisiaj zaczęła cieknąć mu także krew z
odbytu.Zaraz pędze do weterynarza ale chciałabym później skonfrontować
diagnozę z diagnazą innego weterynarza.
Z góry dziekuję!
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Biegunka z krwią 17.01.05, 15:32
      Jak już pisałam, na pewno nie da się postawić żadnej diagnozy przez internet,
      więc diagnozy mozesz spodziewać się tylko i wyłącznie w gabinecie u lekarza.
      Lekarz zadaje mnóstwo pytań i przede wszystkim przeprowadza badanie kliniczne
      zwierzęcia, bez ktorcyh to czynności postawienie diagnozy nie jest mozliwe.
      Wirtualnie mozna jedynie podejrzewać to czy tamto z większym lub mniejszym
      prawdopodobieństwem. Ale do rzeczy.
      wygląda na to że stan pieska jest dość poważny, nie wiem zupełnie na co
      czekałeś aż dwa dni??? Kazda biegunka, a tym bardziej z krwią, może doprowadzić
      organizm do stanu ciężkiego odwodnienia i wyniszczenia. Przyczyn biegunki może
      być bardzo wiele, dlatego też pozowlę sobie wymienić tylko te najczęstsze: być
      może Twój pies zkaził sie jakimiś bakteriami chorobotwórczymi np. zjadając coś
      na spacerze z trawnika - bakerie z grupy beztlenowców mogą spowodować szybki
      rozwój własnie krwotocznej biegunki. Nie wiem jak wygląda sprawa szczepień -
      być moze pies zaraził się wirusami odpowiedzialnymi za rozwój biegunek. Kolejną
      sprawą może być dieta - nakarmienie psa np. koścmi "po kurczaku" często tak
      własnie się kończy. Następnie - może połknął jakieś ostre np. metalowe ciało
      obce które pokaleczyło mu jelita. A może pies cierpi na wrzodziejące zapalenie
      jelita grubego, ktoe może tak sie objawiać. Kolejna mozliwość to taka, że mógl
      niestety najeść się rozkłądanej w różnych miejscach trutki na szczury, która
      równiez powoduje krwawienie z przewodu pokarmowego.
      Jak widzisz możliwości może być wiele - mam nadzieję, że pies jest u lekarza
      już teraz. Powodzenia w leczeniu!
      • bondzik Re: Biegunka z krwią 18.01.05, 07:25
        Nie do końca było tak że nie poszliśmy dwa dni.To zaczęło się w sobote
        wieczorem,przez całą noc wychodziliśmy z nim na dwór ale niestety nikt nie
        zauważył że biegunka ma kolor czerwony,ponieważ było ciemno!Dalismy mu
        tabletki,które Pani doktor przepisała mu jak miał kiedyś biegunke i
        powiedziała,że gdyby mu się to powtórzyło to mamy mu je dać.W niedziele rano i
        w południe był juz troszke osowiały ale biegunka mu chwilowo minęła,dopiero jak
        wyszliśmy z nim po południu to zauważyliśmy że biegunka ma kolor czerwony więc
        uzgodniliśmy że w poniedziałek idziemy do weterynarza.A krew z odbytu
        zauważlismy w pon. rano,jak wstalśmy to cała podłoga była we krwi:(
        Pani doktor za bardzo nie wie co mu dolega.Do tego potrzebne sa badania
        krwi itd. które może zrobić dopiero dzisiaj.Wczoraj piesek został podłączony do
        kroplówki,dostał antybiotyki i specjalną karme.Część tej karmy zjadł ale
        dzisiaj w nocy ją zwymiotowal:(To co najbardziej mnie niepokoi to to że jak
        wracałam od weterynarza to ledwo co wchodził po schodach a w tym momencie nie
        potrafi już w ogóle chodzić...łapki odmawiają mu posłuszeństwa..:(((Boję się o
        najgorsze...a do weterynarza na badania ide dopiero o 10:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka