Dodaj do ulubionych

problem z oczami

03.06.05, 20:42
moj 9-miesieczny chow chow ma ciagle zaropiale oczy. weterynarz powiedzial ze
ma za dlugie powieki co powoduje podraznienia i ze bez zabiegu sie nie
obedzie. chcialbym pomoc mojemu pieskowi czy taki zabieg jest niebezpieczny i
czy potem bedzie poprawa? weterynarz powiedzial takze ze jest to czesta
dolegliwosc u tych psow choc ja sie wczesniej z tym nie spotkalem.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: problem z oczami 04.06.05, 00:38
      To prawda u chow-chowów jest to dość częsty problem. DOtyczy zarówno górnej jak
      i dolnej powieki czasami i jednej i drugiej na raz. Zabieg jest tu konieczny i
      jest jedynym wyjściem aby mieć normalnie funkcjonującego psiaka. Wszystko to
      zpowowdowane jest budową głowy chow-chowów, które maja duzo skóry i to
      powoduje, że nachodzi ona jakgdyby na oczy.
      Co do jego niebezpieczeństwa to jedyne związane jest z narkozą, która stanowi
      ryzyko takie same jak w przypadku każdej operacji. Po takiej operacji psiaki
      szybko wracają do zdrowia i o ile jest ona wykonana prawidłowo nigdy nie ma z
      tego powodu problemów.
      Poczytaj o tym na stronie--> www.vetserwis.pl/powieki.html
      Pozdrawiam - ava
      • mka10 Re: problem z oczami 11.06.05, 20:11
        Najciekawsze jest jednak to,ze dla wlasnego swietego spokoju poszedlem jeszcze
        do innego weterynarza aby ten obejrzal mojego psa i potwierdzil ta diagnoze o
        problemie z powiekami. On jednak stwierdzil, ze moj pies ma problem z oczami
        ale nie przez entropium ale przez trzecia powieke lub tez ma zapchane jakies
        kanaliki. Teraz jestem w kropce czy to co dolega mojemu psu jest tak trudno
        stwierdzic! dodam ,ze obaj weterynarze sa dosc cenieni w moim miescie jednak
        ich opinie calkowicie sie rozmijaja. co robic? szukac trzeciego
        weterynarza?
        • avasawaszkiewicz Re: problem z oczami 11.06.05, 22:05
          Przede wszystkim obydwie rzeczy nie wykluczają się. Ponadto problemy z
          powiekami wwijającymi się lub wywijającymi są dosć częste w przypadku Twojej
          rasy. Poczytaj o tym na stronie : www.vetserwis.pl/powieki.html. A może
          wówczas sam odpowiesz sobie na te pytania. Być może problem dotyczy również
          trzeciej powieki -doszło do grudkowego jej zapalenia w wyniku bytowania w tym
          miejscu herpeswirusa co dość często zdaża się u młodych psów. Diagnoza tego nie
          jest trudna wystarczy wywinąć trzecią powiekę (przez osobę, która WIE jak to
          zrobić!!!) i ocenić stan trzciej powieki - powinna być gładka i jasno różowa.
          Jeśli któryś z lekarzy badających Twojego psiaka wykonywał takie badanie mógł
          to zapalenie stwierdzić innej metody nie ma. Być może Twój psiak ma zatkane
          kanaliki łzowe stąd łzy ciekna mu na policzki ale tutaj też diagnoza może być
          postawiona poprzez próbę ich przepłukania o ile ktoś dysponuje odpowiednim
          sprzętem. Problemów z oczami może być wiele. Uważam więc, że tego problemu nie
          powinien oceniać kolejny lekarz weterynarii tylko poprostu specjalista, który w
          odpowiedni sposób oceni stan oka, wykona jego badanie. Oceni układ powiek psa,
          stan jego rogówki, ciśnienie w oczach, obejrzy spojówki, dno oka, trzecią
          powiekę itp. Szkoda męczyć psiaka, który poprostu jeśli coś drażni mu oko,
          cierpi.
          Nie wiem skąd jestes ale takich specjalistów nie jest zbyt wielu miedzy innymi:
          znajdziesz ich w warszawie, we wrocławiu a także lublinie.
          Możemy Ci więc jakoś pomóc???
          Kolejną kwestia nie jest tu jedynie diagnoza, która taaak różni się w
          przypadku Twojego chow-chowa tylko również postępowanie. Jeśli jest to problem
          powiek warto by było aby operacja wykonana została przez osobę, która sie na
          tym zna.
          pozdrawiam - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka