Dodaj do ulubionych

padaczka u psow

14.06.05, 22:42
mam takie pytanie.otoz moj piesek mial wczoraj atak padaczki,wczesniej zdarzylo sie to 3 miesiace temu.zaraz po tym 2 ataku poszlam do weterynarza ktory nawet go nie ogladajac stwierdzil ze to napewno padaczka i wypisla recepte na tabletki przeciw padaczce.jak zaczne mu je podawac to bede musiala caly czas kontynuowac.dzis jednak przeczytalam w internecie ze nie warto podawac lekow psom bo to jest nieuleczalne a po tebletkach psy chodza otepiale i smutne.sama nie wiem co mam teraz robic,tabletki kupialm ale jeszcze nie podalam ani jednej,nie wyobrazam sobie zycia bez mojego pieska.co mam robic zeby ataki sie juz nie pojawily i eby nie skonczyl tak jak wiekszosc psow.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: padaczka u psow 15.06.05, 13:56
      delphina18 napisała:

> ak zaczne mu je podawac to bede musiala caly czas kontynuo wac.
      > dzis jednak przeczytalam w internecie ze nie warto podawac lekow psom

chcesz, zeby pies mial kilka atakow dziennie?

> bo to jest nieuleczalne a po tebletkach psy chodza otepiale i smutne.

co za (....brzydkie slowa kropkujemy...) to pisal?
      Owszem, padaczka jest faktycznie nieeulczalna. Ale leki trzeba pdawac, zeby
      zlagodzic skutki i opoznic kolejny atak.

> sama nie wiem co mam teraz robic,

Padaczka jest chorobą.
      Choroby sie leczy.
      Gdybys Ty byla chora na poadaczke, nie zazywalabys lekow?????? Obawiam sie,ze
      watpie.

> Co mam robic zeby ataki sie juz nie pojawily

podawac leki!!!!!

> i eby nie skonczyl tak jak wiekszosc psow.

a jak konczy wiekszosc psow?

Mozesz jeszcze pojsc do innego lekarza, opisac wydarzenia ( uwaznie obesrwuj
      psa) i poprosci o zbadanie pod katem padaczki, ale nie wiem - bo nie jestem
      leakrzem- czy istneja jakeis specjalen badania czy metody. Jesli disgnoza sie
      potwierdzi, nalezy podawac leki i nie kombinowac.
      Bez lekow bedzie coraz gorzej.
    • brzuchalek Re: padaczka u psow 16.06.05, 09:29
      Mój pies chorował na padaczke przez wiele lat. Nie wiem od czego sie ta choroba
      u niego zaczęła, bo znalazłam go, jak miał około 2 lat. Byl po wypadku, cały w
      ranach, tak ze byc moze była to padaczka pourazowała. Cały czas był pod opieką
      weterynarza i całe zycie dostawał proszki przeciwpadaczkowe. Ważne było takie
      ustawienie kuracji, zeby ataki miał jak najrzadziej. To, w głównej mierze,
      zależało ode mnie. Jak podkpiłam sprawę i zapomniałam mu dawać, albo wydawało mi
      sie, że może sama zmienie dawkę, to niestety ataki miał częściej. Tak że moja
      rada: znaleźć doswiadczonego lekarza, słuchać sie go i dbać o zwierza (i sie nie
      wymądrzać, że wie sie lepiej)! Mój Gapcio dożył z tą padaczką 18 lat, w sumie
      cały czas w formie, nic mu sie z głową nie porobiło. Jeśli nie będziesz mu
      podawać lakarstw ataki będzie miał częściej i będą cięższe, a pies będzie je
      coraz gorzej znosił. Ja Ci zależy na psie to go lecz. Bez leczenia też może żyć,
      ale będzie sie dużo bardziej męczył. A padaczka to choroba jak każda i nie ma
      sie nia co ekscytować. Pozdrawiam
    • anna.jozwik Re: padaczka u psow 16.06.05, 16:32
      Padaczka jest chorobą, którą się leczy PODAJĄC leki, a nie trzymając je w
      szufladzie na czarną godzinę. W padaczce dawkę leku dobiera się empirycznie. To
      znaczy - jesłi faktycznie zauważysz, że po podaniu lek pies chodzi apatyczny,
      smutny i "bez ochoty do życia", tzn. że dawka leku jest za duża i trzeba ją
      zmniejszyć. Jeśłi natomiast ataki będa występowały częsciej niż 1 raz na
      tydzień, to dawkę leku trzeba zwiększyć. Psy z padaczką mogą życ długo, ale
      właśnie pod warunkiem, że dawka leku zosatnie umiejętnie dobrana. Przy takiej
      dawce pies cieszy sie życiem na codzien tak jak każdy inny bez padaczki.
    • brzuchalek Re: padaczka u psow 17.06.05, 08:53
      No pięknie! My sie tu natetryczyłyśmy a Delphina milczy! Wyciągnie te proszki z
      szuflady, czy nie wyciągnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka