agnes55 27.06.05, 15:35 Witam, Mam 2 letnią kotkę, Czy oprócz puszek i suchego pokarmu mogę podawac jej surowe mięso (jeśli tak to jakie) i wątróbkę? Jak często i w jakich ilościach? Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annskr Re: Kotka-odżywianie 27.06.05, 15:52 Wątróbkę i podroby raz na tydzień, mięsko drobiowe, wołowinę, koninę (nie wieprzowinę), rybki - pokrojone w paski zalewam na kilka minut wrzątkiem, niektórzy przemrażają - chyba chodzi o bakterie. Nie samo chude - kot w naturze je tłuszczyk też. Moje gwiazdeczki lubią tez chrząstki z gotowanego kurczaka i surowe żółtko (surowe białko kotu szkodzi). Mięso daje raz-dwa razy w tygodniu, w ilości łyżki od zuby na pyszczek - chyba ok.1dag na kilo kota :) Odpowiedz Link Zgłoś
maga785 Re: Kotka-odżywianie 28.06.05, 18:18 Mozesz podawac kici surowe zóltko,bez białka bo białko zawiera substancje awidyne ktora neutralizuje niezbedna do zycia biotyne!Miesko kurze podawaj sparzone lub lekko podgotowane bo znam kotka który zachorował na salmonelloze.Nie podawaj nigdy wieprzowiny bo moze w niej byc wirus choroby Ajurekszego ktora w wiekszosci przypadków jest dla kota smiertelna.Nie nalezy podawac tez surowej ryby.Nalezy ja ugotowac na parze wtedy straci mniej składników odżywczych.Surowa ryba zawiera enzym tiaminaza która niszczy witamine B1 a niedobor tej witaminy moze skonczyc sie dla kota powaznymi problemami neurologicznymi.Kiedys o tym nie wiedziałam i podawałam mojemu kotu surowa rybe co skonczyło sie na całe szczescie strasznym łupiezem na całej skórze kota.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
maga785 Re: Kotka-odżywianie 28.06.05, 18:21 I jeszcze jedno jesli podajesz mieso kurze i rybe kotu upewnij sie ze nie ma w nim drobnych kosci i osci bo po prostu moze sie zadławic.Budowa zebów kocich uniemozliwia mu po prostu zucie. Odpowiedz Link Zgłoś