Dodaj do ulubionych

Atak psikania u psa!!

21.07.05, 13:14
Proszę o pomoc! Wczoraj na spacerze moja suczka jak zwykle wąchała trawke i
nagle dostała ataku psikania i nie mogła przestać. W domu trochę na siłe
dałam jej pić i obmyłam pysk, a zwłaszcza nos, wodą. Pomogło, ale niecałkiem.
Co jakiś czas dostaje ataki psikania. Podejrzewam,że coś jej wpadło do nosa i
drażni. Jak mam jej pomóc, czy może sama to wkońcu wypsika??
Obserwuj wątek
    • rezurekcja ja bym sie przeszla do lekarza 21.07.05, 13:29
      tweety11 napisała:

> Co jakiś czas dostaje ataki psikania. Podejrzewam,że coś jej wpadło do nosa i
      > drażni. Jak mam jej pomóc, czy może sama to wkońcu wypsika??

albo wypsika albo nie wypsika.
      Spojrzyj moze w dziurki psiego nosa. moze bedzie co widac, ale sama raczej
      nie wyciagaj.
      Kiedys czytalam wspomnienie wlasciciela psa, ktoremu cos wpadlo do nosa.
      Potrzebny byl specjalistyczny sprzet.
      Ale moze u Ciebie sie obejdzie bez niego.
    • avasawaszkiewicz Re: Atak psikania u psa!! 21.07.05, 13:31
      Raczej niewiele możesz jej teraz pomóc. Być może wpadła jej jakaś muszka czy
      nasionko, a może jakiś zapach podrażnił jej słuzówkę. Narazie należy poprostu
      czekać. Jeżeli przyczyną kichania jest którach z 2 pierwszych propozycji w
      najbliższym czasie pies powinien sobie z nią poradzić. W przypadku gdyby
      jendak psiak wciąż dość intensywnie kichał nawet przez jeszcze 3 dni to dobrze
      byłby się wybrać do lekarza.
      Pozdrawiam -ava
      PS bardzo rozsądnie postąpiłas płucząc nosek ale UWAGA ,żeby nie utopić psa!!! -
      jedynie lekko z zewnątrz aby nawliżyc nosek i ewentualnie zmniejszyć ilośc
      alergenów
      • tweety11 Re: Atak psikania u psa!! 21.07.05, 13:39
        Wiem, że zalewając nosek psa mogłabym ją utopić. Umyłam z wierzchu, a ona sama
        pijąc z miski zamacza go. Jednak przez to kichanie nie miała wcale ochoty na
        picie więc musiałam użyć trochę siły aby choć troche wypiła. Mam nadziej, że
        przejdzie sama, bo widze jak się męczy. Ale patrzyłam za nią na trawe, tam
        gdzie to się zaczęło, i nic tam nie było. Dziękuje za szybką odpowiedź.
        Pozdrawiam.
        • blue.berry Re: Atak psikania u psa!! 21.07.05, 15:05
          witam
          ja kiedys mialam u mojego psa to samo. na spacerze ciagajac glowe po trawie i
          wdychajac zapachy lata wciagnal do nosa jakis kłosik. zaczal tak kichac ze az z
          rozmachu uderzal glowa w ziemie. no i kichal po kilkanascie a nawet
          kilkadziesiat razy na minute. wystraszona od razu pojechalam do lecznicy ale
          niestety wpadlam w rece totalnej ignorantki. nie dosc ze zle zniecuzlila psa
          (zamiast znieczulenia miejscowego przeciwbolowego dala mu jakiegos glupiego
          jasia ktory psa mi zmulil na ponad 12 godzin) to jeszcze nie umiala poradzic
          sobie ze sprzetem (ani ze zwyklym wziernikiem ani ze szczypcami). za
          polgodzinie zirytowana (pies bez zycia a nos rozdlubany) zabralam psa na SGGW
          do specjalisty. ten stwierdzil ze w tak zmasakrowanym nosie nic juz nie
          sprawdzi, dal zastrzyk (antybiotyk i sterydy) i stwierdzil ze jak pies dalej
          bedzie kichal to mozna zrobic badanie polegajace na wprowadzeniu specjalnego
          wziernika do nosa (prosze o wybaczenie ignorancji jesli cos przekrecilam ale
          nie pamietam juz nazwy tego badania)bowiem czasem cialo obce moze utknac
          naprawde gleboko i nie widac tego golym okiem. na szczescie na drugi dzien pies
          rano pare razy zakichal a potem juz przeszlo. w sumie byla to fatalna przygota
          aczkowlwiek z powodu zle udzielonej pomocy.
          powodzenia
          • tweety11 Re: Atak psikania u psa!! 21.07.05, 15:59
            Mam nadzieje, że nie będę musiała korzystać z usług weterynarza, mimo, że moja
            suczka leczy się u dobrego fachowca,ale wiem, że każda wizyta w lecznicy nawet
            błacha sprawia jej wiele stresu. Chciałabym jej tego oszczędzić, więc trzymam
            za nią kciuki,że wkońcu to z siebie "wykicha"
          • avasawaszkiewicz Re: Atak psikania u psa!! 21.07.05, 18:11
            Ten sprzęt to rhinoskop czyli taka specjalna cieńka rureczka zakończona kamerą
            dzięki której dokładnie można obejrzeć jamę nosową i ewentualnie odnaleźć ciało
            obce lub pozanć przyczynę nagłego ataku kichania i ją usunąć.
            Pozdrawiam - ava
            • tweety11 Re: Atak psikania u psa!! 25.07.05, 17:08
              Na szczęście obyło się bez wizyty u weterynarza. Ufff
              Moje słoneczko przestało kichać i jak dawniej wącha trawke bez problemów, tylko
              ja ją bardziej pilnuje.
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka