Dodaj do ulubionych

MÓJ KOT SIĘ ŚLINI

10.08.05, 16:58
czy to normalne, że kotu kapie ślina z pyska jak z cieknącego kranu? Jest tak
nie tylko kiedy mruczy, czy jak się go głaszcze, ale również wtedy gdy śpi.
Nasz kot ma 2 lata, jest kastratem i przebywa przez 3 pory roku w domu. Wtedy
śpi na łóżku i zawsze w tym miejscu jest plama od śliny. Czy ktoś się już z
tym spotkał? Czy można jakoś na to zaradzić?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: MÓJ KOT SIĘ ŚLINI 12.08.05, 09:19
      Należałoby przyjrzeć się stanowi jamy ustnej tego kota. Zwykle nadmierne
      ślinienie występuje przy dość często spotykanej chorobie wirusowej zwanej
      caliciwirozą u kotów. Dzieje się tak dlatego, ponieważ w trakcie przebiegu tej
      choroby dochodzi do miejscowych uszkodzeń śluzówki jamy ustnej, zwłaszcza
      przyśrodkowej strony policzków i języka. Tworza się drobne ubytki i nadżerki,
      które mogą sprawić zwierzęciu ból, który z kolei wywołuje silne ślinienie
      sie.Nadmierny slinotok może też wystepować np. przy dużej ilości kamienia
      nazębnego, chorób dziąseł i innych nieprawidłowości na terenie j.ustnej.
      Może też być objawem świadczącym np. o nudnościach u kota.
      Jeśłi stan jamy ustnej jest bez zmian, a i stan kliniczny kota jest bardzo
      dobry, kot może mieć także indywidualne predyspozycje do nadmiernego ślinienia
      się.
      • turystyka5 Re: MÓJ KOT SIĘ ŚLINI 13.08.05, 17:27
        Dziękuję za poradę. To, co Pani napisała mogłoby również wyjaśniać powód
        okropnego odoru z jego pyszczka. Bywały takie dni, że kiedy ziewnął siedząc mi
        na kolanach, trudno było to wytrzymać. Trzeba było odwrócić głowę i chwilę odczekać.
        Tego kota przygarnęłam, kiedy miał zaawansowany katar koci. Kichał rozpryskując
        po ścianach zakrwawioną wydzielinę z nosa. Kot był cały ten czas pod opieką
        lekarza wet.Leczyłam go przez ponad pół roku. W końcu, kiedy objawy ustąpiły,
        udało się go profilaktycznie zaszczepić przeciw chorobom wirusowym. Pytałam
        wtedy lekarza o ten przykry zapach i dowiedziałam się, że to może być związane z
        katarem albo kot może mieć problemy z trawieniem. Poradzono mi, że powinnam
        podawać mu tabletki z chlorofilem. Początkowo udawało się przemycać ten specyfik
        w karmie (kot je suchą karmę Kietekat lub Friskers oraz puszkowe Kitekat, ma 2
        lata)i trochę intensywność tego zapachu zmniejszyła się. Jednak po kilku dniach
        nie chciał ruszyć jedzenia, gdzie było choć odrobiną sproszkowanej tabletki.
        Jeśli potwierdzi się Pani diagnoza, jak można go z tego wyleczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka