Dodaj do ulubionych

sterylizacja - jakie sa najlepsze metody???

29.11.05, 15:34
tzn. najskuteczniejsze, najbezpieczniejsze, najmniej inwazyjne - sterylizacji
kotki?
Jaka powinna byc narkoza, jakie szwy, gdzie ciecie?
Troche sie przerazilam, bo moja vet powiedziala mi, ze: zakladaja zwykle
szwy, ktore "nosi sie" 10 dni, kotka powinna przynajmniej przez kilka dni byc
w kolnierzu zeby ran nie lizac, ciecie robi sie na srodku brzuszka (ponoc
najlatwiej, bo nie ma miesni, ale wtedy ranka jest duza).
Pytalam co prawda o suczke, no ale rozumiem, ze z kotka jest chyba tak samo?
Wiec co radzicie, jak zminimalizowac ryzyko, jak postapic, zeby kotka
najmniej na tym ucierpiala??
Czy to prawda, ze narkoza wziewna jest lepsza? I pod jakim wzgledem jest
lepsza?
Przeczytalam na VetServisie, ze dr Jarosław Wypart robi sterylki kotkom.
Obejrzalam zdjecia.
Zobaczcie same: www.vetserwis.pl/rozrod.html , wesjcie przez: zabiegi
sterylizacji i kastracji / fotki z naszej sali operacyjnej / sterylizacja
kotki.
Moze ktors z Pan doktor ocenilaby te metode?
Bylam wdzieczna.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • g.i.jane Re: sterylizacja - jakie sa najlepsze metody??? 30.11.05, 10:20
      Ja akurat jestem zwolenniczka metody malego ciecia, czyli tej pokazanej w
      vetserwisie.
      Ale uwazam, ze bez wzgledu na metode, zwierzaka powinien operowac chirurg.
      • cleo_1 Re: sterylizacja - jakie sa najlepsze metody??? 30.11.05, 10:38
        Przepraszam, a czy w ogole mozliwe jest, zeby robil to ktos inny, nie chirurg??
        To co, internista moze operowac??
    • wrexham Re: sterylizacja - jakie sa najlepsze metody??? 30.11.05, 11:02
      www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html
      polecam ten link za kazdym razem
      m.
      • cleo_1 Re: sterylizacja - jakie sa najlepsze metody??? 30.11.05, 11:07
        Wrexham, wiem, bylam tam, stad wlasnie wyciagnelam te metode, ktora mi sie
        podoba, i tego dr Wyparta. Tylko wolalabym, raz: uslyszec opinie kogos, kto
        kota w jego rece powierzyl i dwa: uslyszec zdane fachowca, lekarza, odnosnie
        tej metody - jakie sa jej plusy, a jakie wady (co wazniejsze) w stosunku do
        metod tradycyjnych. No bo gdyby to byla taka metoda bez wad, to chyba kazdy by
        ja stosowal, a przeciez tak nie jest?
        • rezurekcja dyskusja archiwalna 30.11.05, 11:16
          zaczyan sie od antkoncepcji dla kota ogolnie.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=17196705&v=2&s=0
          warto usunac i jajniki i macice, jesli juz, bo slyszalam, ze czasem lekarze
          usuwaja tylko jajniki.
          • cleo_1 rezurekcja, 30.11.05, 13:00
            bardzo dziekuje za wyszukanie tego watku dla mnie!
            pozdrawiam,
        • wrexham Re: sterylizacja - jakie sa najlepsze metody??? 30.11.05, 11:54
          mnie sie wydaje, ze to po prostu trzeba umiec zrobic w ten sposob; latwiej jest
          rozkroic kota i przez duza dziure znalezc co trzeba, wyciagnac i wyciac, a
          potem zaszyc jak baleron na okretke i niech sie opiekun martwi, zeby sie kot
          nie wyflaczyl (pardon za okrucienstwo terminologii, ale slyszalam o takim
          przypadku); tak mi sie wydaje..., co o tym sadzisz? wg mnie (laika) ta metoda
          wydaje sie rozsadna;
          m.
          • zuza123 moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 12:10
            Hej,
            Ja robiłam jakiś miesiąc temu sterylizację mojej suni w klinice na Schroegera.
            Do samego zabiegu nie mam zastrzeżeń, krótkie cięcie, sunia po narkozie troche
            wymiotowała, ale szybko doszła do siebie. Niestety pojawiła się zła reakcja na
            szwy, zaczęło jej wszystko puchnąć, ropieć itp. I niestety lekarze z kliniki
            podeszli do tego mówiąć łagdnie "olewczo". Miałam tylko przemywac sodą, ale to
            nic nie dawało. Dopiero lekarz z mojego miasta wycisnął ropę, wyciągnął
            wystające kawałki szwów, dał antybiotyk. I po par dniach jest ok, ale wyglądało
            paskudnie
            • begietka Re: moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 12:45
              Moja suńka miala robioną hakowo sterylkę. Wszystko było OK, już na drugi dzień
              biegała, jakby nic jej nie było ( w dzień sterylki też chodziła sama, tylko
              troszkę bardziej śpiąca była). Nie było żadnych komplikacji. Zabieg odbył się w
              mojej obecności,u lekarza we Włocławku ( nota bene pracującego w schronisku we
              Włocławku)- cana wyniosła 100 zł ( zabieg był robiony prywatnie u niego- cena
              obejmowala znieczulenie,zabieg,zastrzyki przeciwbólowe i antybiotyk- suńka
              wielkości pekińczyka, większy pies kosztuje 120 zł. Szwy rozpuszczalne, nie
              musiałam więc jeździć ich ściągać.Zabieg był 10 września- teraz praktycznie nie
              ma śladu.Aha,lekarz usunął macicę i jajniki.Szczerze go polecam. Moi znajomi
              jechali do niego specjalnie z Łodzi- też są b. zadowoleni. No i przyznacie,że
              ceny przystępne?:)))
              • cleo_1 Re: moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 12:51
                Cena nie gra roli. Wolalbym jednak nie jezdzic z sunia po narkozie 200 km do
                Wloclawka. Poszukam czegos w Wawie, ale dziekuje Ci za informacje
            • cleo_1 Re: moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 12:50
              Zuza,
              sterylizowalas u dr Wyparta?
              Czy w ten sposob mozna ucunac cala macice, czy tylko jajniki? Zdjecia jakos
              wygladaly tak, jakby byly usuwane tylko jajniki.
              • rezurekcja Re: moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 13:10
                cleo_1 napisała:

> Zuza,
                > sterylizowalas u dr Wyparta?

cleo,
                przeciez nie musi od razu byc dr Wypart, wazne, zeby chirurg.
                Dla mnie jest tez wazne, zeby lecznica byla blisko.
                W piatek moj pies bedzie kastrowany w osiedlowej lecznicy, ale przez
                lekarke-chirurga. Tyle, ze u psa jest latwiej. Ale bac sie boje, znow narkoza...
                • cleo_1 Re: moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 13:16
                  Pewnie, ze nie musi.
                  Ale moglby byc, bo ponoc ma bardzo duze doswiadczenie w tych "krotkocietych"
                  sterylkach. Robie rekonesans, na niego padlo, okazalo sie, ze nie ma go teraz w
                  Polsce.
                  Powodzenia i jak najmniej strachu o Twojego pupilka - wyobrazam sobie, jak sie
                  denerwujesz
                  • rezurekcja kastracja 30.11.05, 14:12
                    cleo_1 napisała:

> Powodzenia i jak najmniej strachu o Twojego pupilka - wyobrazam sobie, jak sie
                    > denerwujesz

boje sie glownie narkozy, w ostatnim roku mial ze 20 razy "glupiego jasia",
                    nie bylo innego wyjscia.
                    No i reszty tez, medycyna to nie matematyka, nie zawsze jset tak samo.
                    • pierozek_monika Re: kastracja 30.11.05, 15:46
                      ja też chociaż jestem taką zwolenniczką kastrowania psów niehodowlanych, to
                      przed zabiegiem strach mnie obleciał, wykonałam z 20 telefonów do weterynarza z
                      pytaniami o ewentualne powikłania i takie tam rozwianie wątpliwości :)
                      Uff wszystko poszło bardzo dobrze - czego i Tobie i Twojemu psu życzę.
              • wrexham Re: moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 13:34
                usuwali razem z macica (to taka cienka "rurka" ktora dopiero potem sie rozrasta
                jak kotka spodziewa sie dzieci:))
              • zuza123 Re: moja sunia była ster. u dr Wyparta 30.11.05, 14:08
                Nie fizycznie u niego, tylko w jego klinice. A usuwana była też macica
    • terita Re: sterylizacja - jakie sa najlepsze metody??? 01.12.05, 16:30
      czy ktos moze podac, gdzie w Warszawie mozna wysterykizowac kotkę z małym
      cieciem i ile to kosztuje? Na razie mam jeden adres na shroegera, ale opinie o
      tej lecznicy sa kontrowersyjne, więc chciałabym miec wybór. Z góry dziękuję..
    • cleo_1 Czy ktoras z Pan doktor - ekspertek 02.12.05, 17:33
      moglaby wypowiedziec sie odnosnie wad i zalet roznych metod sterylizacji?
      Nigdzie nie znalazlam ich opinii,ale moze zle szukalam, w taki razie prosze o
      wskazanie watku, gdzie takie oceny sa.
      Jesli nie, prosze o zabranie "glosu" w dyskusji, za co z gory dziekuje
      pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka