Dodaj do ulubionych

Prosze Panie Doktor o odpowiedz

06.12.05, 12:13
to dla mnie naprawde bardzo wazne - obiektywna fachowa ocena metod
steryzliacja; sama szukalam, ale nic nie znalazlam, moze chociaz jakis link?
Chodze po roznych lekarzach, ale mam metlik, bo kazdy chwali "swoja" metode...
Link przeze mnie zalaozony to "sterylizacja - jakie sa najlepsze metody???"
Obserwuj wątek
    • rezurekcja wtrace sie i powiem: 06.12.05, 14:56
      cleo_1 napisała:

> to dla mnie naprawde bardzo wazne - obiektywna fachowa ocena metod
      > steryzliacja; sama szukalam, ale nic nie znalazlam, moze chociaz jakis link?

Cleo, a czytalas na "Naszych zwierzetach " o metodzie hakowej, watek Begietki?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24438&w=30558566
      > Chodze po roznych lekarzach, ale mam metlik, bo kazdy chwali "swoja" metode...

i tak bedzie, poniewaz kazdy jest przekonany do swojej metody. Ponadto podczas
      operacji moze sie okazac, ze trzeba robic inaczej niz sobie to zaplanowalismy.
      Osobisci epwoeim, ze bardziej do mnie przemrawia metoda duzego ciecia, ale ja
      sobie moge gadac, bo nie dosc ze mam psa, to jeszcze samca.
    • anna.jozwik Re: Prosze Panie Doktor o odpowiedz 06.12.05, 16:57
      Tak naprawdę w sterlizacji nie jest wazna metoda jej wykonania, tylko fachowość
      i doświadczenie chirurga który będzie to robił. Zamiast wiec szukać i
      dowiadywać się o mnogości i różnorodności metod sterylizacji radziłabym raczej
      skupić sie na znalezieniu fachowego i doświadczonego chirurga i to juz jest w
      jego kompetencji dobór odpowiedniej metody dla zwierzęcia, o tym nie decyduje
      właściciel; takie decyzje można podejmować mając skończone studia
      i "własnoręczne" doświadczenie w temacie, a nie wyrywkową wiedzę z internetu.
      Tak więc radziąbym zmienić cel poszukiwań z "odpowiedniej metody" na "fachowy
      chirurg plus lecznica dysponująca możliwoscią bezpiecznej wziewnej narkozy".
      Życzę owocnych poszukiwań.
      • cleo_1 Pani Doktor 08.12.05, 13:19
        dziekuje za odpowiedz.
        Tylko z metodami narkozy jest dokoladnie to samo - lekarz, ktorego wzielam na
        cel, poleca dozylna, bo mowi, ze we wziewnej trzeba zwiotczac miesnie przelyku
        i podawac bardzo duzo lekow, poza tym, z wziewnej budzi sie zaraz po wyjeciu
        rurki i przezywa wtedy zwierze najwiekszy bol.
        Sama Pani widzi, ze to nie takie proste.
        Czy moze sie Pani ustosunkowac do informacji, ktore wyzej podalam, odnosnie
        narkozy?
        • anna.jozwik Re: Pani Doktor 08.12.05, 16:24
          Niestety te wiadomości, które usłyszałaś, troszeczkę mijają się z prawdą...
          Narkoza wziewna jest obecnie najbezpieczniejszą formą narkozy, ale również
          najdroższą. Nie każdy właściciel może sobie na nia pozwolić i nie każdego
          lekarza stać na zakup takowej. Narkoza dożylna jest najmniej bezpieczna bo
          łatwo ją przedawkować.
          Co do zwiotczania mięśni przełyku - leki używane do znieczulenia ogólnego
          zwiotczają wszystkie mięśnie, nie tylko przełyku; nie ma leków zwiotczających
          wybiórczo np. tylko jeden miesień a drugiego juz nie :) zarówno leki używane
          przy narkozie wziewnej, jak i dożylnej to są m.in. leki zwiotczające miesnie.
          To ze zwierzę budzi się w krótkim czasie po narkozie wziewnej to akurat jedna z
          jej największych zalet - im dłuzej działają środki narkotyczne, tym bardziej
          cierpi watroba, nerki, no i oczywiscie ośrodkowy układ nerwowy.
          Jak dla mnie, to bardzo proste. Masz wybór - bezpieczniej i drozej; lub mniej
          bezpiecznie ale za to taniej.
          • cleo_1 Re: Pani Doktor 08.12.05, 22:45
            No to ladnie...
            Problem w tym, ze ten lekarz mial taki wlasnie stosunek do narkozy wziewnej,
            jak opisalam. Pytalam o niej, mowiac, iz slyszalam, ze jest bezpieczna, aon
            powiedzial mi to, co tu napisalam.Jak teraz moge mu zaufac, zepoda narkoze
            wziewna jak sobie zazycze?
            Chyba, ze zrobi to przy mnie - jak to wyglada? Dozylna do zyly, a wziewna przez
            rurke do gardla?
            A jesli nie umie?
            To raczej nie jest biedna klinika...
            Boze, juz myslalam, ze udalo mi sie wybrac, a tu taki placek:((((
            Pani doktor, moje zwierzeta lecza sie w Klinice Malych Zwierzat przy SGGW. Czy
            moze tam Pani polecic jakiegos lekarza?
            pozdrawiam i dziekuje
            • anna.jozwik Re: Pani Doktor 09.12.05, 17:20
              Tak; tak to właśnie wygląda - dożylna do zyły a wziewna przez rurkę - razem z
              tlenem - do tchawicy. Przy wziewnej monitorowane są także takie wartości jak
              liczba oddechów i uderzeń serca. Przy dozylnej zwykle nie są, ale - jest to
              możliwe przy dodatkowym podłączeniu pulsoksymetru.
              Jeśłi chodzi o Klinikę Małych Zwierząt SGGW to wszyscy pracujacy tam lekarze są
              godni polecenia :) A szczególnie Ci którzy zajmują się operowaniem.
              Jak najbardziej możesz tam sterylizowac swoje zwierzątko; a narkozy wziewnej po
              prostu możesz sobie zażyczyć. Postawić taki twardy warunek i już. Choć
              pracujący tam chirurdzy sa na tyle doświadczeni, ze w zasadzie przy każdym
              rodzaju narkozy możesz być spokojna - Twoje zwierzątko znajdzie się w
              najlepszych rękach.
              • cleo_1 Bardzo dziekuje 09.12.05, 18:09
                na stronach www kliniki niestety nie ma namiarow na lekarzy poszczegolnych
                specjalnosci - kto jest chirurgiem tam? Oczywiscie, prosze o podanie kliku
                nazwisk, rozumiem, ze jest Pani bezstronna i nie chce Pani podawac tylko
                jednego.
                • anna.jozwik Re: Bardzo dziekuje 09.12.05, 18:46

Specjalisci od rozrodu zwierząt:
                  www.sggw.waw.pl/jednostki/wydzialy/wet/knk/zaklady/zrzaibr.html
                  Specjalisci chirurdzy:
                  www.sggw.waw.pl/jednostki/wydzialy/wet/knk/zaklady/zchz.html
                  • cleo_1 Re: Bardzo dziekuje 09.12.05, 18:52
                    dziekuje!
                    moj lekarz jest na tej liscie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka