Dodaj do ulubionych

Terrarium: wątpliwości.

12.12.05, 20:51
Witam Panie.

Jestem na etapie projektowania terrarium dla mojego ukochanego węża zbożowego. Pozwolę sobie zadać Paniom kilka pytań, dotyczących tych elementów wyposażenia, których przydatnosć w terrarium wywołuje nie tylko u mnie wątpliwości.

1. Przydatnośc tzw. "ogrzewanych skał". Ten element wyposażenia wydaje się być wygodny ze względu na połączenie w sobie dwóch istotnych funkcji: dekoracyjnej i grzewczej. Czy w pełni uzasadnione są moje obawy wiążące się z ryzykiem narażenia zwierzęcia na oparzenia? Czy w swojej paktyce spotykały się Panie z obrażeniami zwierzęcia, których powodem było zastosowanie tychże ogrzewaczy?

2. Jak oceniają Panie zastosowanie ultradźwiękowych generatorów pary? Czy ich zastosowanie przewyższa naturalny obieg wody wywołany przez parowanie wody z baseniku i roślin ozdobnych?

3. Prosiłbym o opinie Pań na temat faktycznej przydatności preparatów typu "Elektrolize" i "Elektrod(3)ize".

4. Wiem, że zastosowanie kabli grzewczych nie jest zalecane przy hodowli węży. Czy jednak zastosowanie samych mat grzewczych (zainstalowanych w kieszeni pod podłoga terrarium) jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie zwierzęcia w zakresie ciepłoty niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania jego organizmu?

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja nie jestem herpetologiem 13.12.05, 10:38
      i nie wiem, czy ktoras z Pan ekspertek zna sie na wezach, ale sa ponoc
      fora terrarystyczne, moze tam warto popytac? Ludzie sie tam dziela
      doswiadczeniami.
      • w.s2 No cóż. 23.12.05, 02:26
        Miałaś rację. Nie sposób uzyskać tu porady dotyczącej innych niż koty i psy zwierząt. Chociaż mozna powiedzieć, że nie oczekiwałem porady weterynaryjnej.

Jestem tym bardziej rozczarowany, że w nagłówku forum widnieje informacja o tym, że jedna z Pań "specjalizuje się w (...) opiece nad zwierzętami egzotycznymi."

Pozdrawiam serdecznie,
        życzac wesołych świąt.
        • rezurekcja pogooglaj 23.12.05, 09:27
          w.s2 napisał:

> Jestem tym bardziej rozczarowany, że w nagłówku forum widnieje informacja o
          > tym, że jedna z Pań "specjalizuje się w (...) opiece nad zwierzętami
          > egzotycznymi."

1. Pani Ava ostatnio sie nie udziela, zapewne sa jakeis istotne przyczyny.
          2. A byles kiedy u lekarza od zwierzat ezgotycznych? Ja wielokrotnie. A wiesz,
          jakie tam byly zwierzeta?
          Szczury, chomiki, swinki, kroliki, szyle, fretki itd. Gekona widzialam raz. I
          raz zolwia.
          3. DLatego sugeruje poszukanie w Cybersieci (pogooglaj) forów dla terrarystow.
          Ot chocby takie:
          www.google.pl/search?hl=pl&q=terrarium&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

> Pozdrawiam serdecznie,
          > życzac wesołych świąt.

dziekuje,
          wzajemnie.
    • ohida Re: Terrarium: wątpliwości. 26.12.05, 19:16
      A ja trochę napiszę, mimo że również specjalistą nie jestem. To co wyprodukuję
      poniżej, opiera się na własnym doświadczeniu (patrz milusie zwierzątko z
      sygnaturki) i informacjach, które wyczytałam na rozmaitych forach
      terrarystycznych. Zatem:

Ad 1. Też słyszałam, że kamienie grzewcze mogą narazić zwierzaka na przegranie,
      podobno dlatego, że naturalne źródło ciepła pada od góry, a tu grzeje od dołu.
      Ale - osobiście nigdy nie słyszałam, żeby w praktyce komuś zwierzak się od tego
      uszkodził czy coś w tym rodzaju. O ile miałam okazję "pobawić się" grzejącymi
      kamieniami, nie są one w stanie rozgrzać się do jakichś bardzo wysokich
      temperatur. Wydaje mi się, że wąż lub jaszczurka wylegujące się na rozgrzanym
      słońcem kamieniu mają do czynienia w bardziej gorącą powierzchnią. Tak na
      chłopski rozum ciepełko od spodu może wspomagać trawienie, które w zbyt niskiej
      temperaturze nie zachodzi i pokarm zamiast być trawiony - gnije zatruwając
      zawierzaka. Najlepiej dobrać kamień grzewczy o małej mocy, tym bardziej, że z
      tego co piszesz, nie będzie to u Ciebie jedyne źródło ciepła.

Ad 2. Pierwsza uwaga - wszystkie foggery wytwarzają dość chłodną mgłę. Owszem,
      zwiększa ona wilgotność, ale może obniżać temperaturę. Poza tym wetknięcie
      palucha bezpośrednio nad generator daje nieprzyjemne, mrowiące (takie
      ultradźwiękowe) uczucie. Wąż nie jest może takim delikatnym zwierzakiem, ale u
      żaby montowałabym to urządzonko tylko w ten sposób, żeby zwierzak nie miał do
      niego dostępu. Owszem, efekt fajny, ale co do wilgotności to nie ma jak
      spryskiwacz do kwiatków pod ręką i rozpylanie chmurki wody w terra kilka razy
      dziennie.

Ad 3. Ja wszystkim odżywkom mówię zdecydowane tak. Miałam już problemy z moim
      zielonym paskudztwem z powodu niedoborów wapnia (wyrosła jej jedna nóżka
      bardziej), wszystko zaczęło wracać do normy po posypywaniu papu witaminami i
      dodawaniu do wody odżywek. Generalnie jakoś jestem bardziej przekonana co do
      witamin dodawanych do pożywienia - mam pewność, ile czego zostaje zjedzone, a
      wodę i tak często zmieniam, bo Cerata strasznie ją paskudzi, wrzuca do środka
      ziemię itp.

Ad 4. Kabli grzewczych nie odważyłabym się umieścić przy żadnym zwierzaku
      (zwłaszcza po tym, jak okazało się, że zaba kopie i przesadza rośliny
      terrariowe). Duże ryzyko odsłonienia kabli, dobrania się do nich i
      rzeczywistych poparzeń. Natomiast mata grzewcza to fajna sprawa. Pierwszą żabę
      miałam w roku 95tym i wtedy żadne gotowe maty nie były dostępne. Terra stało
      wtedy na poduszcze elektrycznej zaiwianionej dziadkowi :P U mnie od góry działa
      żarówka, a od dołu mata. Dzięki temu mam pewność, że jak zwierzak zakopie się w
      ziemi / torfie / błotku, to nie trafi na zimną szybę terrarium, tylko też
      jakieś delikatne grzanie będzie miał. Aha - tu ważna uwaga - kupuj matę
      koniecznie o mniejszej powierzchni niż ma terra, np. o połowę. Pozwoli to
      zwierzakowi regulować sobie potrzebą temperaturę otoczenia - jak będzie za
      gorąco, to pójdzie w chłodniejszy kąt, jak będzie zimno - przytuli się do
      ciepełka.

Ogólnie warto zaczepić się na forum tematycznym. Pytania, które zadałeś są nie
      tyle weterynaryjne, co praktyczne - lekarz wcale nie musi mieć wiedzy o
      akcesoriach terrarystycznych, tak jak średnio doświadczony terrarysta jak ja :P
      nie ma szczegółowej wiedzy o działaniu układu wydalniczego lub krwiobiegu u
      gadów. Polecam zatem takie strony jak
      www.terrarium.com.pl/
      terrarystyka.pl/
      A poza tym zbożówka to bardzo dobry gatunek na początek, wdzięczny wężyk i
      dobrze się chowa, nie sprawiając większych problemów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka