w.s2
12.12.05, 20:51
Witam Panie.
Jestem na etapie projektowania terrarium dla mojego ukochanego węża zbożowego. Pozwolę sobie zadać Paniom kilka pytań, dotyczących tych elementów wyposażenia, których przydatnosć w terrarium wywołuje nie tylko u mnie wątpliwości.
1. Przydatnośc tzw. "ogrzewanych skał". Ten element wyposażenia wydaje się być wygodny ze względu na połączenie w sobie dwóch istotnych funkcji: dekoracyjnej i grzewczej. Czy w pełni uzasadnione są moje obawy wiążące się z ryzykiem narażenia zwierzęcia na oparzenia? Czy w swojej paktyce spotykały się Panie z obrażeniami zwierzęcia, których powodem było zastosowanie tychże ogrzewaczy?
2. Jak oceniają Panie zastosowanie ultradźwiękowych generatorów pary? Czy ich zastosowanie przewyższa naturalny obieg wody wywołany przez parowanie wody z baseniku i roślin ozdobnych?
3. Prosiłbym o opinie Pań na temat faktycznej przydatności preparatów typu "Elektrolize" i "Elektrod(3)ize".
4. Wiem, że zastosowanie kabli grzewczych nie jest zalecane przy hodowli węży. Czy jednak zastosowanie samych mat grzewczych (zainstalowanych w kieszeni pod podłoga terrarium) jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie zwierzęcia w zakresie ciepłoty niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania jego organizmu?
Pozdrawiam serdecznie.