Dodaj do ulubionych

antykoncepcja u kotów

19.12.05, 20:28
Jakie środki antykoncepcyjne i od kiedy zacząć podawać kotom urodzonym na
wiosnę tego roku?
Opiekuję się wolnożyjącymi młodymi kotami.
Planuję je wysterylizować dopiero na wiosnę(załatwić klatki łapki, etc).
Boję się co będzie działo się w lutym! Kotki są już prawie dorosłe :(((
Obserwuj wątek
    • kakui Re: antykoncepcja u kotów 19.12.05, 21:02
      provera, tabletka raz na tydzien dla dorodnej kotki. jak to takie male 2
      kilowet to chyba pol tylko.
      • umfana Re: antykoncepcja u kotów 19.12.05, 21:08
        Heheh... problem będzie, bo do "stołówki" przychodzą też kocury... Czy im to
        zaszkodzi? Nie wiem jak podać lek tylko koteczkom?
        • kakui Re: antykoncepcja u kotów 19.12.05, 21:53
          wiec tak robisz

kupujesz serduszka drobiowe, odcinasz koncowke ale tak zeby zmiescila sie
          tabletka, zawijasz w folie aluminiowa kazde, wkladasz do woreczka i idzesz
          karmic. zakladam ze wiesz ktore to kocur ktore to kotka. jak zobaczysz jakas
          kicie to wyjmujesz serduszko i rzucasz jej. najlepiej ja gdzies na bok
          odciagnac, zachecic zeby sie zblizyla, nawet niech bedzie te 5 metrow dalej.
      • umfana Provera 28.12.05, 17:31
        Dostałam ten lek. Mój lekarz twierdzi, że już od teraz mam ją podwać dzikim
        kotom(rodzice i półroczne kocięta).
        Może wstrzymać się do lutego, albo końca stycznia i wtedy zacząć?
        Nie chciałabym ich narazić na chorobę nowotworową w przyszłości.
        • kakui Re: Provera 28.12.05, 21:34
          ja dawalam, chyba z 7-9 razy kotki dostaly. macica o dziwo nie byla wyrosnieta
          i paskudna. nie wiem co powinnas zrobic ...
    • anna.jozwik Re: antykoncepcja u kotów 20.12.05, 14:30
      Hmmm... niedojrzałość płciowa, czyli czas w życiu kotki do wystąpienia
      pierwszej cieczki jest przeciwwskazaniem do podawania silnie dzialajacych
      hormonów - a takim właśnie silnie dzialajacym środkiem hormonalnym jest provera.
      Podawana jeszcze przez kilka miesiecy spowoduje najprawdopodobniej wystapienie
      ropomacicza u tych koteczek. Moim zdaniem nie ma czasu czekać aż do wiosny - na
      wiosnę one wszystkie bedą już w ciąży albo w trakcie cieczki. Trzeba łapać i
      sterylizować teraz, przed wiosną. A wiosna w naszym kraju często przychodzi w
      lutym.
      • kakui umfa a skad jestes? 20.12.05, 19:01
      • kakui no tak warszawa brawa dla mnie ... 20.12.05, 19:02
        a u was tez zapewne za darmo sterylizuja bezpanszczaki?
        • umfana Re: no tak warszawa brawa dla mnie ... 20.12.05, 21:39
          Kakui dzieki za info z karmieniem serduchami kociczek :o) Jestem z Wawy i koty
          wolonożyjące powinny być sterylizowane za darmo, ale kto będzie czekał do
          wiosny? Zobaczę jeszcze...
          • anna.jozwik Re: warszawa - opieka nad bezpańskimi kotami 21.12.05, 15:15
            W Warszawie znajduje sie klikanaście dużych lecznic, które podpisały umowę z
            Urzędem Miasta na leczenie i sterylizowanie bezpańskich zwierząt. Teraz jesłi
            ktoś znajdzie chore bezdomne zwierzę można odwieźć je do jednej z tych lecznic.
            W tych lecznicach opiekunowie bezpańskich kotów mogą za darmo (!)
            wysterylizować, odrobaczyć i odpchlić swoich podopiecznych. Zabieg zostanie
            wykonany po okazaniu skierowania z dzielnicowego wydziału ochrony środowiska.
            Wyznaczone lecznice są zrejonizowane. Dysponuję adresami tych lecznic, ale jest
            ich sporo a nie bardzo mam czas i ochote przepisywać całą tę listę - stąd
            proszę o podanie dzielnicy gdzie znajduje się to stadko kotek - podam namiary
            na odpowiednia lecznicę z odpowiedniej dzielnicy.
            • umfana Re: warszawa - opieka nad bezpańskimi kotami 22.12.05, 23:31
              Moje koty dziczki mieszkają na Jelonkach.
              Czy muszę starać się o karnety na sterylizajcę w Wydziale Ochrony Środowiska?
              :o)
              • umfana PS 22.12.05, 23:34
                Czy sterylizacji podlegają kotki i kocury, czy tylko kociczki?
              • anna.jozwik Re: warszawa - opieka nad bezpańskimi kotami 29.12.05, 12:00
                Zdaje sie że Jelonki to juz Bemowo, a nie Wola? Lecznicą odpowiedzialną za
                sterylizację bezpańskich kotów na Bemowie jest TOMVET na ul. Szwankowskiego 8.
                telefony: 665 11 66 lub 0604 250 963. Prosze zadzwonić i zapytać, czy w ogóle
                potrzebne sa jakieś karnety czy wystarczy tylko koty przywieźć.
                A propos wyżej wspomnianych środków hormonalnych, to generalnie jestem
                nastawiona negatywnie do tego typu antykoncepcji, gdyż pochodne progesteronu
                bardzo pobudzają aktywność wydzielnicza macicy i mogą doprowadzic do
                ropomacicza. A dużo bezpieczniej jest sterylizować młoda zdrową kotkę niż taką
                chorą, z ropomaciczem lub guzami sutka.
                • umfana Re: warszawa - opieka nad bezpańskimi kotami 29.12.05, 16:46
                  Pani doktor napisałam mailem odpowiedź do Pani.
                  Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka