Dodaj do ulubionych

filtr zewnętrzy

24.01.06, 17:57
Proszę powiedzcie mi jaki jest najlepszy filtr zewnętrzny kanistrowy na 200 l.o względnej cenie.Miałem Aquael FZKN -250 i po 1 r. uzytkowania cieknie. Próbowałem naprawić.Podajcie mi namiary na sklep internetowy.dzięki
Obserwuj wątek
    • hot_boy_1 Re: filtr zewnętrzy 13.02.06, 01:08
      tetra 700 lub fluval 304 lub nowszy 305 a sklepy netowe -wpisz w google sklep
      akwarystyczny -jest ich całkiem sporo
      • pseudotropheus Re: filtr zewnętrzy 13.02.06, 14:37
        Trafna wskazówka. Do wyboru w zbliżonej lub nieco niższej cenie
        jest też filtr firmy Sera. Bez kryptoreklamy, ale szczerze
        można polecić w tym przypadku oferty z Allegro. Można
        oszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych na tego typu filtrze w
        porównaniu z ofertami sklepowymi.
        • hot_boy_1 Re: filtr zewnętrzy 13.02.06, 20:43
          oj tylko nie sery-mam taki filtr model 1300 i nie polecam-żałuje ,że go kupiłem
          a mogłem dołożyć 100 zł i kupić fluvala 404...
    • cezareko Re: filtr zewnętrzy 14.12.06, 23:47
      Mam EHEIM 2216 drogi ale "śmiga" 4 sezon bez problemów.
      • grabsonp Re: filtr zewnętrzy 17.12.06, 11:35
        Witam, również bardzo polecam filtry EHEIM - są drogie w zakupie, ale
        późniejsza eksploatacja jest zdecydowanie tańsza i przyjemniejsza - nie trzeba
        wymieniać cieknących uszczelek, psujących się części, oryginalne wkłady
        filtracyjne wystarczają na długo.
        Miałem wcześniej filtr kaskadowy (b.dobry do małych akwariów max 30-50l),
        przez moment jakiś mniej firmowy filtr kanistrowy (porażka), przez półtora roku
        Fluval'a 204 (poniżej opis), od półtora roku Eheim'a ProII 2026+ i ten wreszcie
        jest tym, co powinienem kupić od razu.
        Fluval jest niby fajny, niby nowoczesna konstrukcja, ale... wkurzało mnie
        kłopotliwe zalewanie pomimo ręcznej "pompki", trzeszczące plastiki, głośna
        praca przez 1-2 dni po zalaniu, dopóki nie pozbył się powietrza, niezbyt
        wygodne czyszczenie (dużo zakamarków oraz przy otwieraniu potrafią zabrudzić
        się wszystkie wkłady), uszczelka wymagająca konserwacji silikonem, delikatny
        wirnik.
        Eheim jest mniej bajerancki, ale bardziej przemyślany i dopracowany - nie ma
        większości powyższych wad Fluval'a - cichszy, nie trzeszczy, nie cieknie,
        ciężko coś w nim uszkodzić, po zalaniu "odpowietrza się" w kilkanaście minut,
        czyszczenie jest zdecydowanie mniej kłopotliwe (wreszcie ktoś o tym pomyślał,
        np. poziomy układ wkładów - dopiero po ich wyjęciu dostajemy się do
        najbrudniejszej sekcji). Jedynymi kosztami w jego eksploatacji są wkładki są
        wkładki z białej fizeliny (oryginalne ok. 25zł za 3 szt. - wystarczają na 6-12
        miesięcy, w zależności od zabrudzenia i czy chce nam się je płukać, czy
        wymieniać)

Podsumowując - jeśli kogoś stać bardzo polecam Eheim'a, jeśli budżet jest
        ograniczony to chyba Fluval będzie dobrym rozwiązaniem (nie znam wszystkich
        modeli na rynku). Nie polecam eksperymentowania, bo kosztuje to więcej niż
        nawet drogi filtr docelowy.
        Co do samego zakupu polecam kupno filtra w komplecie z wkładami filtracyjnymi
        (wychodzi sporo taniej, niż dokupowanie ich oddzielnie), sklep z Eheimem
        www.eheim.com.pl (chyba najtańszy) lub Allegro (tylko koniecznie z gwarancją)
        Pozdrawiam
    • marten Re: filtr zewnętrzy 18.12.06, 14:58
      Polecam Tetrę 700. Wydajna, bezgłośna, łatwa w obsłudze, dość tania i nie żre
      dużo prądu.
    • izetta Re: filtr zewnętrzy 19.12.06, 13:31
      hej! sprawdzę co mam w domku, bo mam 216l akwarium i mąż doku[pił filtr za 250
      zewnętrzny. popytam i odpiszę. Iza
    • wzorrowy Re: filtr zewnętrzy 21.12.06, 10:04
      mam kubełek tetra 700 w swojej 2-setce. bezawaryjny od prawie 1,5 roku, ciągle
      bezgłośny, a co najważniejsze wydajny. proponuję na wlocie zastosować prefiltr
      ze zwykłej gąbki akwarystycznej.
    • kreatywni Re: filtr zewnętrzy 08.03.07, 19:33

Najlepiej u mnie posiadam rewelacyjne filtry firmy SERA
      ale.gratka.pl/szukaj/?u=138353MARIUSZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka