Dodaj do ulubionych

Chore zeby

04.02.06, 08:23
Co powoduje chore zeby u psa? Jestem wlascicielem kilku psow,a tylko jeden ma
chore zeby.Trzy tygodnie temu miala usuniete szesc przednich zabkow.Czy
choroby nerek maja zwiazek z psuciem sie zebow.?a moze przyczyna jest choroba
jakiegos innego organu czy brak czegos w slinie. Susia ma dopiero piec lat,
jej rodzice, a zwlaszcza matka ma piekne mocne zeby i nawet kamien sie nie
odklada.Ja lecze jej zeby a przyczyna jest dalej mi niewiadoma.Byc moze zeby
ma chore od czegos a nie cos chore od zebow.
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: Chore zeby 04.02.06, 18:26
      ja mam podobny problem; moja sznaucerka mini tez ma slabe zeby; dwie gorne
      jedynki chwieja sie i krwawia przy nich dziasla podczas zabawy, dlatego musimy
      bardzo uwazac; bylam z tym u lekarza, miala pod narkoza usuwany kamien, myje
      jej zeby codziennie, czasem jesli jest taka potrzeba czesciej, ale wtedy juz
      bez pasty tylko szczotkuje sama delikatna szczoteczka, bo ciagle jej sie cos
      zbiera pomiedzy; z tego powodu musialam ja przerzucic wylacznie na sucha karme,
      chociaz wczesniej gotowalam jej smaczne posilki; "jedzie" wiec od 2 lat na rc i
      teskni do ryzyku z mieskiem i marcheweczka; ma 5 lat i boje sie ze niedlugo te
      dwie jedynki jej wypadna..
      jak twoj piesek radzi sobie bez zabkow? nie ma problemow z jedzeniem? to
      okropne, ze taki mlody piesek jest tak okaleczony;
      pozdrawiam was
      marta
    • anna.jozwik Re: Chore zeby 06.02.06, 13:34
      Choć nic nie wspomniałaś na ten temat, podejrzewam, że Twoja sunia jest
      pieskiem małej rasy, ponieważ to włąsnie psy małych ras sa predysponowane do
      ciągłych problemów z zębami i dziąsłami. Psy małych ras mają dużą tendencję do
      odkładania sie kamienia nazębnego, z kolei kamień nazębny powoduje przewlekłe
      zapalenia dziąseł, nawet krwotoczne zapalenia dziaseł; poza tym kamień prócz
      drażneinia dziąseł, powoduje wypchnięcie zęba z dziąsła- ząb z kamieniem
      wcześniej czy później wypadnie. odkładanie kamienia, prócz predylekcji rasowych
      i genetycznych, ma także ścisły zwiazek z dietą psa - otóż jeśli pies przez
      całe życie dostaje tylko gotowane, miękkie jedzenie, ktore w zasadzie może
      połykac bez intensywnego gryzienia, kamień odłoży się wcześniej czy później.
      Sukę trzeba przestawić albo wyłącznie na suchą dietetyczną karmę dla psów z
      problemami "zebowymi", czyli diete typu "dental"; albo do jedzenia dawać
      głównie duże wołowe lub cielece kosci długie, z pozostałościami mięsa plus
      surowe twarde warzywa do gryzienia typu marchew; kupować w sklepach
      zoolog. "gryzaki" które pies długo długo chrupie zanim zje, czyli tzw. denta-
      raski; no a oczywisćie pierwszą sprawą przed wszystkimi innymi jest regularne,
      codzienne, czyszczenie psich zębow po ostatnim posiłku specjalnie
      przeznaczonymi do tego pastami i szczoteczkami dla psów.
    • emi56 Re: Chore zeby 13.02.06, 08:49
      Przeczytalam swoj post i faktycznie nie napisalam wszystko co chcialam
      powiedziec. A wiec jedna suka ma tylko problem z zebami,Ale reszta psow to ta
      sama rasa mini sznaucery, Tylko dlaczego ona ma chore zabki? wszystkie jedza to
      samo, cala grupa to rodzina.O ich zeby dbam tak samo.Kazdemu od urodzenia moge
      w papie pomieszac,wyskrabac.Nie maja i niemialy kamienia.Zabki jej sie psuja
      przy dziaslach i na tym odcinku gdzie dziasla poszly w gore to zabki sa
      szare.Na dodatek jej cala rodzina ma ladne mocne zeby.I pytam dlatego , ze
      jedza to samo,kamienia nie ma ,jak to bakteria to dlaczego inne nie
      maja,wylizuja miseczki,pija wspolnie wode. liza sie,gryza te same kosci i
      zabawki.Czy ma chore zeby, bo moze ma chore nerki? lub co innego? Po wyrwaniu
      zabkow nie chetnie jadla,az zadzwonilam do weta i pozwolil wyjac jej szwy byly
      samorozpuszczalne, ale wiazania jej bardzo przeszkadzaly.Teraz gryzie bocznymi.
      • bisbal Re: Chore zeby 13.02.06, 09:39
        Ale czy Twój piesek ma zdiagnozowaną chorobę nerek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka