Dodaj do ulubionych

enzymy trzustki

22.03.06, 14:15
Byłam dziś u weterynarza z moim dwuletnim sznaucerkiem mini, bo ma problemy z
apetytem (zdarzał się nawet w ostatnich dniach, że nie jedł nic - pił tylko
wodę np. przez 2-3 dni). Pani Doktor zaproponowała, żeby sprawdzić trzustkę.
Wynik amylazy wyszedł - 616U/l (norma 1289). Dostałam AMYLAN w tabletkach
(lipaza 8600j., amylaza 7180j., proteaza 528j.). Czy podawanie tabletek
wystarczy? Co z dietą - co podawać (piesek je głównie jedzenie przygotowywane
w domu - ryż w mięsem z kurczaka lub wołowiną i z warzywami, od czasu do czasu
- parówki, puszka (wołowina), karmę je TYLKO Frolic - inną omija jak
zaczarowany las...), a czego się zupełnie wystrzegać? Czy te wyniki mogą
wrócić do normy, czy to coś poważnego?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: enzymy trzustki 22.03.06, 15:46
      Norma aktywnosci amylazy w surowicy (bo jak rozumiem badanie zosatło wykonane z
      surowicy krwi) wynosi dla psów od 388 do 1800 U/l. Czyli wynik 616 U/l jak
      najbardziej mieści się w normie. Stąd nie wiem, czy to naprawdę jest niezbędne,
      aby podawać psu enzymy trzustkowe w tabletkach.
      Moim zdaniem pierwsza rzecz jaką należałoby zrobić to odrobaczyć psa, bo
      zarobaczenie to najczęstszy powód braku apetytu. Poza tym zrobić badanie kału.
      Poza tym obejrzeć dokladnie jamę ustną - moze tam jest przyczyna braku apetytu?
      Jaką temperaturę ma pies? jaki kał oddaje?
      Czy w badaniu krwi zosatły sprawdzone parametry wątrobowe i nerkowe?
      Jeśłi chodzi o dietę, to widzę że jest ona prawie zupełnie pozbawiona wapnia -
      to bardzo niekorzystnie wpływa na kosci. czy pies miał podawane kiedykolwiek
      mleko lub coś z nabiału i czy wystepowały po tym biegunki?
      • nemo2004 Re: enzymy trzustki 22.03.06, 23:37
        norma, którą podałam jest na wydruku z analizatora, więc mam trochę mętlik w głowie
        Co do produktów nabiałowych, to mój pies wybitnie ich nie lubi, ser biały może
        by EWENTUALNIE zjadł, ale w postaci jak do LUDZKICH naleśników - na słodko...
        Odrobaczenie - próbowałam dzisiaj, ale pis zwymiotował po pół odzinie od podania
        tabletki, więc mam wątpliwoście, co do skuteczności moich działań.
        Proszę o opinię, czy mam ponownie podać Paratex
        • anna.jozwik Re: enzymy trzustki 23.03.06, 15:50
          nemo2004 napisała:

> norma, którą podałam jest na wydruku z analizatora, więc mam trochę mętlik w

Norma podawana jest nie jako pojedyncza wartość, lecz raczej zakres wartości
          pomiedzy dwoma różnymi liczbami. Stąd jesli jest to norma z analizatora,
          również powinna być określona jako zakres między dwoma wartościami. Nie weim
          więc czy podawana wartość to górna czy dolna granica tej normy analizatora? czy
          surowica badana była w weterynaryjnym, czy "ludzkim: laboratorium?

> Co do produktów nabiałowych, to mój pies wybitnie ich nie lubi, ser biały może
          > by EWENTUALNIE zjadł, ale w postaci jak do LUDZKICH naleśników - na słodko...

W takim razie proszę podawac na słodko; nie jest dobrze by pies był prawie w
          całosci pozbawiony produktów wapniowych; w domowej diecie którą teraz pies
          dostaje wapnia nie ma prawie w ogóle.

> Odrobaczenie - próbowałam dzisiaj, ale pis zwymiotował po pół odzinie od
          podani> a> tabletki, więc mam wątpliwoście, co do skuteczności moich działań.
          > Proszę o opinię, czy mam ponownie podać Paratex

Po pół godzinie - hmm. tabletka mogła się nie wchłonąć, sądzę wiec że lepiej
          podać ją jeszcze raz - oczywiscie w odpowiendiej dla psa dawce. Czy pies nadal
          nic nie je?
          • nemo2004 Re: enzymy trzustki 25.03.06, 21:05
            Niestety na wydruku nie ma widełek co do normy amylazy - jest jedna cyfra, co
            mnie również zaskoczyło, gdyż pracuję w służbie zdrowia i wiem, że każdy wynik
            powinien mieć górną i dolną wartość przyjętej normy. Krew była badana w
            laboratorium w Klinice Weterynaryjnej, do której od początku z psem chodzę.
            W tej chwili pies przyjmuje Amylan (od 3 dni) - 2 tabletki dziennie zgodnie z
            instrukcją weternarza - rano dostaje tabletkę i po ok. 20-30 min. posiłek, tak
            samo wieczorem i... wcina od 2 dni każdą micę jak opętany!
            Jeden jednak "dziwny" objaw mu nie minął - dużo śpi - dużo nawet jak na psa
            (całą noc(8-9h) + ok. 8-10 godzin w ciągu dnia). Kiedy nie śpi zachowuje się
            normalnie - molestuje nas zabawkami, zaczepia, biega po domu, szczeka w oknie na
            inne psy - czyli całkiem normalnie...
    • mamonka01 Re: enzymy trzustki 22.03.06, 16:14
      Dieta trzustkowa na pewno nie zaszkodziłaby. Dodam jeszcze, że najlepiej
      podawać dobową rację pokarmową podzieloną na kilka posiłków.Organizm z
      niedoborem enzymów trzustki łatwiej radzi sobie z trawieniem mniejszych porcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka