Dodaj do ulubionych

Czym karmicie swoje psiaki?

30.04.06, 20:13
Lekarze weterynarii polecają Eukanubę lub Royal. Mam wrażenie, ze obecnie
zajmują sie na I miejscu handlem tymi karmami i ich marketingiem, a na
drugim - leczeniem. Mam dużego psa i nie mogę sobie pozwolić na te karmy.
Czym wy karmicie swoje psy?? Jaką karmę polecacie? A moze gotujecie?
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 30.04.06, 20:26
      Kupuje Royala, ale nie u weta, tylko w sklepie zoo.Stac mnie , bo moja psina
      zjada jakies 1,5 kg miesiecznie maksymalnie, wiec kosztuje mnie tylko 30
      zł.Mały pies- niski koszt;).
      • po.prostu.ona Re: Czym karmicie swoje psiaki? 30.04.06, 22:36
        Pies psu nierówny i różne psy mają odmienne zapotrzebowania energetyczne i
        żywieniowe, to zależy w dużej mierze od trybu życia, rasy itp. Ja przez kilka
        lat karmiłam mojego psa Royalem Veterinary (kupowanym wyłącznie u weta). Teraz
        psisko je Acanę - od jakichś dwóch miesięcy, zamiennie z Royalem. Oprócz tego -
        gotowane (ryż z warzywami i piersią kurczaka lub rybą) i małe ilości surowej
        wołowiny - bo kocur dostaje, a pies żebrze więc symbolicznie również udzielam i
        jemu. Moja znajoma karmi swoje collie (wszystkie trzy) wyłącznie Acaną - i jest
        bardzo zadowolona a i psy nie wyglądają na źle żywione.
        Aha - ja jeszcze podaję olej lniany i Flavitol omega 6, bo mój pies jest
        baaardzo długowłosy i zależy mi na pięknym futrze :-)
    • czekoladka90 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 30.04.06, 23:42
      ja mojego karmię pedigree;] psu smakuje i jest zadowolony tylko smaki czesto
      zmieniam żeby mu się nie znudziło ;]
      • nati_28 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 01.05.06, 12:22
        Mój nie zje Pedigree, jest głodny, karma leży w misce, a on zachowuje sie jakby
        tam nic nie było. Kiedyś zjadał naprzemian z gotowanym karmę Chapi, ale od
        kiedy kupiliśmy Chapi w Macro, dostaje po niej rozwolnienia.
    • spector1 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 01.05.06, 12:54
      Pytanie jest zle postawione.

Ile lat zyl was pies i czym go karmiliscie?
      Wiecej konkretow prosze.

Zachwycajacy sie tak modna w Polsce Eukanuba powinni wiedziec,
      kto jest wlascicielem tej firmy, czy ma ona jakiekolwiek skrupuly i
      czy w tej karmie nie znajduja sie zdechle psy i koty.
      Do tego jest zdolny wlasnie Proctor & Gamble.

www.indybay.org/news/2006/04/1817991.php
      Jezeli moze sie ktos pochwalic,ze jego pies na komercyjnej karmie i przezyl 20
      lat wowczas moze zachwalac tutaj swoja Eukanube.Gdy pies konczy swoj zywot
      w cierpieniach po 12 latach to zle swiadczy to o producencie
      oraz o wlascicielu,ktory bezmyslnie trul swojego psa.

Spector
      • nati_28 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 01.05.06, 13:15
        No dobrze. Więc czym karmnić psa? Ja osobiście nie zachwalam Eukanuby, robia to
        natomiast lekarze weterynarii
        • nati_28 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 01.05.06, 13:16
          Mój pies jest duży - dalmatyńczyk. Ma już 6 lat
          • tereska_dywan Re: Czym karmicie swoje psiaki? 01.05.06, 19:49
            moj uwielbia jedzenie dla kota
            • tymulek Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.05.06, 12:04
              gotuje indyka, bo niby mniej uczula niz kurczak, a piesiu moj ma alergie
              najprawdopodobniej, z ryzem i warzywami. Dodaje czasem watrobki z kurczaka,
              czasem wolowiny albo kurczaka, mieszam tez dla odmiany warzyw, selera dodam
              troche choc nie wiem czy powinnam, ale pies moj zje i tak... karme sucha jako
              smakolyk...
          • szmaja Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.05.06, 23:04
            jesli chcesz gotowac, to musisz pamietac, ze z wiekiem potrzeby psa sie
            zmieniaja, ze trzbea dopasowac skladniki do psa.
            stad wlasnie karmy dla psow rosnacych, dla seniorow i wiele innych.

lepsze jest gotowanie, niz podawanie psu suchej karmy niskiej jakosci. roznice
            widac szczegolnie w odchodach - sami sprawdzcie, jak wielkosc psia kupa osiaga,
            kiedy karmicie chappi, pedigree czy nawet purina dog chow, a jakie osiagnie na
            nutrze, pro planie czy czyms z wyzszej klasy.

nie wydaje mi sie, ze karmienie psa dobra karma jest jakies ekstremalnie dorgie
            - najwyzej 150 PLN, jesli bierzemy pod uwage psa o wadze ok. 30 kg.

ja karmie psice nutra gold dla seniora (aktualnie, bo nie ma lamb&rice chwilow)
            z kurczakiem. gold jest ze swiezego miesa (30%, a teraz bedzie w calosci), ale w
            sumie wazna dla mnie byla glukozamina, bo stawy juz nie te, co 10 lat temu :P.
    • rezurekcja Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.05.06, 12:30
      Ja gotuje.
      Podroby z mrozonkami warzywnymi typu wloszczyzna, barszcz ukrainski, dodaje ze
      dwa trzy potarkowane ziemniaki, garsc ryzu. DO tego dwie kromki suchego chleba
      do kazdego posilku. Moj jest owczarkiem poniemieckim. Je prawie wszystko.
      ZOstawia brukselke i groszek.

CZasem zamiast miesa ryba, ale rzadko, bo ja nie lubie ryby, jej zapach jest
      dla mnie odrazjacy.

2-3 razy w miesiacu daje bialy ser z chlebem i kefirem. Chyba pyszne, bo miska
      zawsze jest wylizana na wylot.
      • lucek361 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.05.06, 17:19
        Mój piesek Shih tzu jest tylko na Royalu!Codziennie dostaje troche marchewki i
        jabłka!!I wszystko jest OK:)!!Takie bylo zalecenie hodowcy jak go kupowałam!!
        Slyszalam ze powinno karmic sie pieska tylko jednym jedzeniem!!Albo gotowanym
        albo suchym bo podawanie tego i tego moze zepsuc pieskowi zoladek:(!!Wybor
        nalezy do was:)
        • tymulek Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.05.06, 18:59
          sucha karma pecznieje w zoladku,jezeli pies zje tyle objetosciowo suchej ile
          zwykle gotowanej to zapewne chce mu rozerwac zoladek, zwlaszcza ze jeszcze musi
          ja przepic, uczucie sytosci przy suchej przychodzi z czasem wiec latwo psu sie
          przejesc...tak chyba
          • neufahrwasser_in Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.05.06, 19:15

Suchą karmę podaje się wg tabel. Dzienna porcja musi być ściśle dostosowana do
            rasy, wagi i wieku psa.
            Ja, i koty i psa prowadzę od początku na Royal Canin. Jestem zadowolona, nigdy
            nie miałam żadnych problemów. Mam 2 koty rosyjskie niebieskie i doga
            niemieckiego. Suchy pokarm jest jedynym, jaki znają i dostają.
            • bosman1 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.05.06, 22:39
              Mojego 5letniego przez pierwsze pół roku karmiłem Eukanubą póżniej przeszedłem
              na Purine.Piesek ładnie się chowa i na nic nie choruje.
    • gajowy_marycha Re: Czym karmicie swoje psiaki? 05.05.06, 00:54
      Gotuje dla swojego psa.

kupuje mielona wolowine lub jagniecine (czasami tez watrobke lub rybe) do tego
      ryz lub makaron plus warzywa - obowiazkowo marchewka, ktora moj pies uwielbia
      rowniez na surowo, groszek, brukselka, fasolka, kapusta, brokuly, czyli
      wszystko, co akurat mam. Dolewam troszke oleju z pestek winogron.
      Podaje mu tez naturalny jogurt. Przepada tez za gotowanymi jajkami wiec rowniez
      je dostaje (ale tylko wowczas, gdy domownicy je jedza, czyli rzadko).

Z psich lakoci praktycznie tylko suszone pluca i zwacze, bo zadnych innych tego
      typu specjalow nie lubi.
    • majorka221 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 09.05.06, 12:34
      ja karmę nutrą lub puriną ( purina tańsza -15 kg ok 100zł). Mam owczarka
      niemieckiego, bardzo dobrze toleruje te karmy.
    • monique_noire Re: Czym karmicie swoje psiaki? 10.05.06, 08:18
      Ja mojemu "małemu" 4 miesięcznemu bernardynowi za namową weterynarza i gotuje i
      podaje purinę pro plan. Rano ma mięcho (serca, czasem wątróbki) z makaronem i
      warzywami (marchew, pietrucha, burak) potem jak jestem w pracy zostawiam
      głodomorowi suchą, a potem dostaje jeszcze suchą z twarogiem, co drugi dzień
      jajko. Mleko uwielbia i mógłby pić hektolitrami;) Do tego oczywiście fosforan
      wapnia z witaminami i a+d3. Wygląda zdrowo i rośnie w oczach.
      Karmę polecam kupować przez internet, to duża oszczędnośc w porównaniu ze
      sklepami zoologicznymi.
      • rezurekcja ja w sprawie serc 10.05.06, 10:20
        monique_noire napisała:

> podaje purinę pro plan. Rano ma mięcho (serca, czasem wątróbki)

o,tu poglad lekarza weterynarii na temat podawania serc. Tak dla poszerzenia
        wiedzy.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=41109734&v=2&s=0
        • gajowy_marycha Re: ja w sprawie serc 10.05.06, 23:05
          ta wypowiedz lekarza weterynarii dotyczy raczej niewlasciwego sposobu zywienia psa, czyli karmienia
          go nie tyle sercami, co WYLACZNIE miesem. A monique do serc dodaje warzywa i makaron, wiec?
          • asiaipawel Re:karmienie psa 11.05.06, 07:52
            karmię psicę swoją ; royalem i gotuję mięsko z warzywami i ryżem,
            czasem surowe mięsko,
            no i żółteczko od jajka - 1 w tygodniu
            ona ma 15 miesięcy - a futerko tak błyszczące, ale to chyba raczej od głaskania....
            pozdrowionka
        • monique_noire Re: ja w sprawie serc 11.05.06, 08:16
          Przeczytałam:) Dzięki:) Nigdy nie podawałam "małemu" tylko samych serc, ale
          zawsze dobrze wiedzieć na przyszłość.
    • turbomini Re: Czym karmicie swoje psiaki? 11.05.06, 09:19
      Staram się jak najwięcej gotować i są to zwykle standardy: kurczak+warzywa
      (marchew, seler, pietruszka)+ryż, podroby drobiowe(zoladki lub serca)
      +warzywa+ryż, wołowina+warzywa+kasza, wieprzowina(wiem, że nie powinno się, ale
      od czasu do czasu daje...)+warzywa+kasza, ryba+ryż. Twarożku nie daję, bo pies
      ma uczulenie, ale od czasu do czasu, gotuje i siekam jajko. Suchą karmę daję
      jako "przeczyszczacz", 2-3 razy w tygodniu. Karmy kupujemy różne, ale zawsze
      zwracam uwagę, żeby była klasy premium, bo przeczytanym kiedyś artykule w
      Przekroju...
    • ska_kanka Re: Czym karmicie swoje psiaki? 11.05.06, 10:59
      Moj pies (sznaucer sredni, 18 miesiecy, ok 14 kg) je głównie suchą karmę (Acana,
      Purina). Od czasu do czasu dostaje coś, co zostało nie zjedzone przez nas, np
      jakis kotlet z obiadu, parówkę, czasem daje jej surową marchewkę, jabłko, ale to
      wszystko traktuję jako smakołyk. Pies jest zdrowy, ma błyszcząca sierść, jest
      pełen energii. Karmy kupuję tylko na animalia.pl bo jest tam dużo taniej niz w
      sklepach.
      • sp9tcu Re: Czym karmicie swoje psiaki? 03.11.13, 21:22
        ska_kanka napisała:

> Moj pies (sznaucer sredni, 18 miesiecy, ok 14 kg) je głównie suchą karmę (Acana
        > ,
        > Purina). Od czasu do czasu dostaje coś, co zostało nie zjedzone przez nas, np
        > jakis kotlet z obiadu, parówkę, czasem daje jej surową marchewkę, jabłko, ale t
        > o
        > wszystko traktuję jako smakołyk. Pies jest zdrowy, ma błyszcząca sierść, jest
        > pełen energii. Karmy kupuję tylko na animalia.pl bo jest tam dużo taniej niz w
        > sklepach.

Pogratulować
        muj Czarek
        ma wodę w kazdej ilości
        karma do tego normalny obiad
        i czasami kolacja
        bardzo lubi też ciasto
    • koperkowyroz.pl Re: Czym karmicie swoje psiaki? 02.11.13, 20:18
      Zapraszam, o gotowanej diecie dla buldożka francuskiego koperkowyroz.pl/category/h-and-b/
    • balbina11 Re: Czym karmicie swoje psiaki? 04.11.13, 15:34
      Jak byłam dzieckiem mieliśmy dalmatyńczyka. Były czasy kryzysu więc pies był żywiony kaszą z margaryną lub smalcem, chlebem ze smalcem, resztkami z obiadu. Potem było gotowanie ryżu, kaszy, makaronu z mięsem i warzywami. Umarł ze starości, miał ponad 16 lat. Onek żywiony suchą karmą, na przemian z gotowanym miał raka żołądka i dożył 9 lat.
      Obecnie mam ttb ze schroniska, suche go gryzło w zęby więc jest na diecie BARF. Teraz ma ponad 3 lata, piękny, zdrowy, mnóstwo energii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka