pilot99 08.01.03, 09:42 mam pytanie moj coker spaniel(6 miesiecy) jest bardzo agresywny kiedy da mu sie jedzenie nie mozna wogole przejsc kolo niego ani nawet wyjsc z pokoju strasznie warzczy i szczeka i rzuca sie na mnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiki50 Re: agresywny spaniel 08.01.03, 12:55 Bardzo Ci wspólczuję.Nie jestem ekspertem,ale z tego co slyszalam z wypowiedzi innych wlaścicieli psów,taka sytuacja jest bardzo niekorzystna dla wlaściciela i oznacza,że pies mu się nie podporządkowal.Ponoć pies bez zarzutu odda w każdej chwili pożywienie z pyska,nawe najsmaczniejszy kęsek,na polecenie wlaściciela.Mój pies tak robil bez wahania i bez szemrania od szczeniaka.I nadal,a ma 2 lata.Z tym,że od pierwszej chwili pobytu w naszym domu,czyli od wieku 8 tygodni,przyjęliśmy zasadę,że pies dostaje pierwszy swoją michę,a potem my siadamy do stolu.Jeśli trąca nosem w lydkę,bo chce posmakować co jemy,daję jej powąchać.W ten sposób nie ma u nas żebractwa,skamlenia,a pies jest do rany przylóż.Solidarnie dzielimy się orzechami(uwielbia rozgryzać laskowe i wloskie),a nawet potrafi zanieść i wrzucić śwince kawalek marchewki do akwarium,gdy ta piszczy rozpaczliwie.Może spróbuj z psem po dobroci,podziel się kanapką,żeby się poczul przy Tbie bezpiecznie.Czasem uogólnione zasady nie skutkują dla wszystkich psów.Serce skutkuje.Przynajmniej u nas.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: agresywny spaniel 09.01.03, 21:12 Niestety kiki ma racje – w tym domu pies jest szefem i tyle , teraz niestety trzeba wyprowadzić go z tego błędu i serce , a także cierpliwość są potrzebne ale dzielenie się swoim pożywieniem nie pokaże psu , że ty jesteś przewodnikiem stada, a raczej utwierdzi go w przekonaniu , ze jesteś mu podporządkowany – w końcu oddajesz mu część swojej zdobyczy – więc wyrażasz poddaństwo. Musisz pokazać mu , ze to ty jesteś alfą a nie on . Myślę , że w tym przypadku konieczna będzie pomoc trenera – spaniele to wielcy indywidualiści , więc i zmiana pozycji społecznej nie będzie dla niego łatwa. Poszukaj dobrego trenera, polecam tez stronę internetową klubu aki – www.aki.pl To klub psów użytkowych , ale myślę , ze znajdziesz tam wiele przydatnych informacji. Pozdrawiam życząc wytrwałości w budowaniu autorytetu. Odpowiedz Link Zgłoś