Dodaj do ulubionych

Cocker Spaniel - ciało obce w uchu.

10.07.06, 17:03
Moja 3 letnia sunia, od dwóch dni drapie się po uchu i trzepie co jakiś czas
głową. Uszy ma na bieżąco pielęgnowane, nie są czerwone....!Dzisiaj udałam
się z nią do weterynarza, który niepewnie stwierdził, że chyba ma w uchu
żdżbło trawy. Powiedział że powinno się to usunąć pod narkozą. Mam pytanie
odnośnie konieczności wykonania takiego zabiegu pod narkozą ogólną; ponieważ
nasza sunia była już operowana jako 5 m-czne szczenię (miała skręt jelit, a
pożniej nie rozpuściły jej się nici wewnętrzne, więc znowu pod narkozą
usuwano te nici, nie chciałabym poddawać jej następnej narkozie, tym bardziej
że ma na różne rzeczy alergię. Poza tym czy nie ma możliwości żeby ciało obce
usunąć w inny sposób? Lekarz tak naprawdę nie był w stanie tego jasno
określić, narazie zapisał otosol i kazał tym "płukać", czy można stosować,
(spróbować) jakieś innej metody? Może będziemy miały szczęście i obejdzie się
bez zabiegu.
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: Cocker Spaniel - ciało obce w uchu. 11.07.06, 09:21
      Witam.
      Czy lekarz oglądal ucho za pomoca otoskopu?
      Przede wszsytki należałoby sie upewnić , czy w uchu rzeczywiście jest ciało
      obce. Jeśli brak stanu zpalnego, a mimo to sunia bardzo interesuje się tym
      uchem, to jest to bardzo prawdodpodobne, jednak warto byloby sprawdzić co to
      jest i jak w uchu jest umiejscowione (być może lekko wbilo się w ściane
      przewodu słuchowego). Dlatego mozna jeszcze skonsultować się z innym lekarzem.
      Oczywiście mozna próbować wypłukać takie ciało obce. W tym celu mozna użyć
      nawte zwykłej wody, którą nalezy nalać do ucha, a następnie wymasować ucho
      palcami u podstawy (może leakrz próbowal to zrobić?) i potem pozwolic psu, by
      energicznie potrząsnął głową. Cały zabieg mozna powtórzyć kilkakrotnie. A potem
      poobserwować psa. To, że psiak nadal będzie się interesował uchem nie
      oznacza,że ciało obce nadal tam jest , gdyż cialo obce mogło zostac usunięte,
      ale ucho jest nadal podrażnione. Jeśli tak, to w miarę upływu czasu pies będzie
      coraz spokojniejszy.Można tez próbować wypłukać ciało obce przy
      użyciu "gruszki" i oleistego plynu - trzeba skonsultować z lekarzem. Jeśli
      jednka wypłukać się nie uda i będzie ciało obce nadal tkwić w uchu to jedynym
      wyjściem może okazać się w znieczuleniu. To lekarz, ktory będzie usuwał ciało
      obce musi zdecydować , czy może to zrobić w znieczuleniu częściowym, czy
      nalezy zastosować jednak znieczulenie ogólne (wskazane jest raczej
      znieczulenie ogólne).
      Narkoza w przypadku młodego zdrowego psa w dobrej kondyzcji jest bardzo
      niewielkie. A sam zabieg nie jest zabiegeim długim, więc psiak nie będzie pod
      narkozą długo, co jeszce bardziej minimalizuje jej ryzyko.
      Pozdrawiam i życzę by udało się pomóc bez narkozy :-) -Gagik
      • tola2003 Re: Cocker Spaniel - ciało obce w uchu. 13.07.06, 12:01
        Dziękuję za poradę. Dzisiaj jadę z sunią do wet. na kontrolę, zobaczymy......do
        wczoraj wydawało mi się że jest poprawa, ponieważ nie trzebała juz głową ani
        się nie drapała. Niestety dzisiaj rano znowu objawy zaczeły się nasilać. Jednak
        ucho miała mokre (pewnie po wczorajszym wieczornym płukaniu) teraz jest znowu
        lepiej. Pojedziemy do wet. zobaczymy, mam nadzieję że narkoza nie będzie
        konieczna.
        • gagik.geworgian Re: Cocker Spaniel - ciało obce w uchu. 14.07.06, 09:41
          Witam.
          Czekam na wieści po wizycie u lekarza.
          Powodzenia :-) - gagik
          • tola2003 Re: Cocker Spaniel - ciało obce w uchu. 15.07.06, 18:13
            Już po wszystkim, przepłukiwanie nic nie dało ale wet. wyciagnął dwa żdżbła
            trawy za pomocą takich specjalnych cęg i otoskopu!!!!! Teraz sunia dostaje leki
            surolan przez dwa tyg i ketokonazol 200mg przez 10 dni po pół tabl. (okazało
            sie że ma grzybicę w uszach). W trakcie zabiegu, poza tym że pisneła nawet się
            nie ruszyła. Mam nadzieję że terz już będzie dobrze.Przy okazji serdeczne
            podziękowania klinice wet. na ul. Kościuszki w Toruniu. Naprawdę świetni
            lekarze.
            • gagik.geworgian Re: Cocker Spaniel - ciało obce w uchu. 16.07.06, 09:58
              Witam.
              Bardzo się cieszę,że udało się pomóc suni bez uzycia narkozy :-)
              Tak właśnie jest z trawą ,że potrafi wbic się w skórę i nie tak łatwo ja usunąć.
              Życze powodzenia w terapii i oby w przyszłości nie było juz takich problemów :-)
              Pozdrawiam serdecznie - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka