Dodaj do ulubionych

w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w ...

21.07.06, 12:35
jakich okolicznościach wykonuje sie ten zabieg??
--
Wiem że nic nie wiem-Sokrates
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 21.07.06, 15:29
      Witam.
      Rozumiem , że pytanie dotyczy eutanazji psa?
      Nie jestem pewien , co masz na mysli pytając o okoliczności?
      Przede wszsytkim zabieg eutanazji przeprowadza lekarz po uzgodnieniu z
      właścicielem psa. Takż decyzję podejmuje lekarz w przypadku, gdy na podstawie
      badania zwierzęcia stwierdza on, że dalsze utrzymywanie zwierzęcia przy życiu
      wiązałoby się z takim cierpieniem zwierzęcia,ktore nie pozwolałoby mu normalnie
      funkcjonować i którego nie daloby się w sposób farmakologiczny łagodzić lub
      zmniejszać, tak by przynieśc zwierzęciu ulgę, a nie szkodzić jego organizmowi
      jeszcze bardziej.
      Zabieg rozpoczyna się od podania środków wprowadzającyh zwierzę w stan
      zznieczulenia częściowego, które można porównać do przygotowywania do operacji
      pod narkozą. Środki te powodują że pies traci kontakt z rzeczywistością, choć
      nadal jest przytomny. Gdy te środki zaczną działać podaje się dożylnie lub
      dosercowo środek powodujący zwolnienie i zatrzymanie akcji serca i
      oddychania.Wygląda to tak, jakby pies zasnął głebokim snem.
      Następnie osłuchuje sie serce, aby potwierdzić , że pies już nie żyje.
      Mam nadzieję, że nie pytasz dlatego, że Twojego psa to czeka ?
      Pozdrawiam - Gagik
      • kaczuszka5555555555 Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.07.06, 15:24
        nie, noe pytam dlatego tylko z ciekawości.
        a czy na przykład jeśli własiciel powie lekarzowi że jego pies jest agresywny i
        jest zagrożeniem dla środowiska to wtedy lekarz uspi takiego psa\?czy tez nie?
        • blue.berry Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.07.06, 21:13
          agresywne psy ktore klasyfikuje sie do uspienia to psy ktore kogos zagryzly lub
          dotkliwie pogryzly. zazwyczaj i tak wtedy poddawane sa obserwacji zanim
          zostanie podjeta decyzja o uspieniu. czesto agresywne zachowanie psa wynika z
          podwodu jego zlego traktowania. wtedy socjalizacja, zmiana wlasciela na madrego
          i znajacego sie na psach pozwala takiemu psu na dalsze zycie.
          zaden normalny szanujacy sie weterynarz nie uspi psa tylko dlatego ze
          wlasciciel mowi ze pies jest agresywny. agresja bardzo czesto wynika z bledow w
          wychowaniu i prowadzeniu. mozna wtedy doradzic kontakt z behawiarysta ktory
          pomoze rozwiazac problemy. mozna tez probowac obnizyc agresywne zachowanie psa
          za pomoca srodkow farmakologicznych. jest pare mozliwosci by probowac zmienic
          zachowanie psa. i kazdy normalny weterynarz zanim podejmie ostateczna decyzje
          bedzie probowal po kolei kazda z tych mozliwosci.
          ktos kto bedzie upeiral sie przy uspieniu psa co najwyzej doczekasie tego ze
          pies ten po prostu zostanie mu odebrany.
          • tymulek Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.07.06, 21:47
            oj, oj to tylko polowa prawdy!!
            nie zapominaj o lekarzach wet. praktykujacych na wsiach gdzie na
            zyczenie "klienta" - wiejskiego buraka - rozwiazuje jego zyciowy problem - bo
            pies bal sie burzy...
            • wami41 Re: A dla czego wlasciciel nie moze zadecydowac? 16.09.06, 22:26
              tymulek napisała:

> oj, oj to tylko polowa prawdy!!
              > nie zapominaj o lekarzach wet. praktykujacych na wsiach gdzie na
              > zyczenie "klienta" - wiejskiego buraka - rozwiazuje jego zyciowy problem - bo
              > pies bal sie burzy...

Dla czego wlasciciel nie moze zadecydowac iz chce uspic psa z tego czy innego
              powodu? Jestem wlascicielem i ponosze odpowiedzialnosc jak rowniez koszty
              leczenia zwierzecia i mam prawo zdecydowac kiedy i dla czego chce uspic np.
              mojego pieska. Zaden lek. nie moze mnie tego zabronic chyba,ze podejmie sie
              leczyc bezplatnie.
              • basset2 Re: A dla czego wlasciciel nie moze zadecydowac? 21.09.06, 12:31
                prawdę powiedziawszy wami41 jesteś emocjonalnie ograniczona zadając takie
                pytanie.Przy próbie wyjaśnienia "dlaczego" obawiam się że i tak nie pojmiesz!
                Mądrością nie dorastasz do łap mojemu zwierzakowi...
                • wami41 Re: basset2 22.09.06, 20:32
                  Sluchaj czlowieku, w cywilizowanym swiecie jest tak, ze to wlasciciel
                  zwierzecia decyduje o ewentualnej eutanazji. Jezeli ktos nie moze zajmowac sie
                  zwierzakiem z roznych powodow to uspienie jest rozwiazaniem bardziej
                  humanitarnym niz wywiezienie na skrzyzowanie drog i zalatwienie kopniakiem. Dla
                  czego u nas wywala sie psy z samochodow? Wlasnie dla tego iz business lekarzy
                  wet. zmusza ludzi do tego rodzaju dzialan.Nie kazdy moze finansowac kosztowne
                  operacje czy leczenie zwierzecia, nie kazdy moze opiekowac sie ciezko chorym
                  czworonogiem. Moje pytanie "dla czego lek.wet. ma o tym decydowac czy ja moge
                  uspic mojego czworonoga"jest zupelnie na miejscu. A jezeli chodzi o emocjonalne
                  sprawy to ty masz problem.
                  • blue.berry !!! 22.09.06, 21:05
                    zapraszam na takie fora jak dogomania czy molosy. tam mozna bez problemu
                    znalezc ludzi ktorzy nie majac kasy na leczenie psow staja na glowie zeby ja
                    zdobyc. i ludzi ktorzy zawsze sa w stanie pomoc.

>Dlaczego u nas wywala sie psy z samochodow?
                    bo ludzie sa glupi i paskudni?

to co piszesz to jakis stek bzdur. psy oddawane do schronisk czy zostawiane w
                    lesie nie sa bynajmniej nieuleczalnie chore. w 90% to zdrowe, czesto mlode psy.
                    ich wlasciciele maja czas i pieniadze. ale znudzilo im sie zajmowanie psem.
                    dlatego tez na szczescie mamy takie a nie inne prawo i obowiazkiem weterynarza
                    jest odmowic usypianie psa na zyczenie. bo inaczej by sie glownie tym zajmowal.
                    wiesz ile razy spotkalam sie z ogloszeniami typu; "oddam psa, jesli ktos go nie
                    wezmie do konca tygodnia to psa uspie". na szczescie zazwyczaj znajduje sie
                    ktos kto da, chocby tymczasowy, dom takiemu psu. i bynajmniej - nie sa to psy
                    chore, ktore bezduszni weterynarze usiluja leczyc ze olbrzymia kase na pohybel
                    biednym ludziom.
                    a wiesz ilu weterynarzy leczy za darmo? ile lecznic wspolpracuje ze
                    schroniskami? jak na kogos kto przez lata mial psy piszesz totalne bzdury. a
                    podpierasz je jedna kwestia - potencjalna eutanazja ktora ma skrocic cierpienia
                    psa. a na ktora skadinad wielu weterynarzy namawia wlascicieli, tlumaczac im ze
                    operowanie 16 letniego zwierzaka jest tylko przysparzaniem mu cierpien. i tutaj
                    prawo jak najbardziej zezwala na takie usypianie zwierzat.

nie znosisz cynicznej postawy? to zastanow sie sam nad soba bo wlasnie ja
                    prezentujesz w calej krasie!
          • gayga1 Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 23.07.06, 00:41
            W Szwajcarii w związku z dużą ilością przypadków ataków przez psy ras bojowych,każdy właściciel może swojego pieska uśpić.Było dość sporo takich przypadków.Dobro człowieka ponad wszystko.Więcej pies puszczony luzno może zostać zastrzelony bez zbędnych ceregieli - wystarczy telefon i strach osoby dzwoniącej.
            Obecnie przeprowadzane są obserwacje psów ras bojowych ,oczywiście wraz ze swoimi panami i pies ,który bedzie agresywny ,nie słuchajacy swojego pana zostaje usypiany.Psy które pozostaną, są kastrowane bądż sterylizowane chyba,że jakiś wyjatkowy egzemplarz.Tym sposobem zakończy się moda na posiadanie psa tej rasy ,która to niestety często mylona jest i mylnie przedstawiana jako pieski <pokojowe >.
            Podrawiam:)
            • blue.berry ... 23.07.06, 11:15
              najprosciej jest bledy ludzi rozwiazywac kosztem zwierzat.
              'dobro czlowieka ponad wszystko'
              im dluzej zyje i wiecej widze, tym coraz mniej tak sadze...
              takie prawo daje jedno - latwosc rozwiazania problemu bez jakiegokolwiek
              wysilku. bo w koncu co tam pies, jednego sie uspi lub zastrzeli nastepnego sie
              kupi.
              dobro czlowieka ponad wszystko?
              rzygać mi sie chce od tego dobra...
              • wrexham Re: ... 24.07.06, 10:08
                po prostu za bardzo sie przejelismy zadaniem: 'czyncie sobie ziemie poddana'
                (albo wymyslilismy je po to zeby wszystkie swoje szalone dzialania
                usprawiedliwic)
                wrex.
        • gagik.geworgian Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 23.07.06, 07:35
          Witam.
          Nie będę się rozpisywać, bo poniższa odpowiedź Blue jest według mnie
          wyczerpująca i się znią zgadzam.
          Pozdrawiam - Gagik
          • aziza_kama Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 13.09.06, 18:08
            A czy jest np. zgodne z prawem usypianie psa na życzenie właściciela -
            zaznaczam, że chodzi tu o młodą, ok. 2-letnią sukę, zdrową, tyle, że ani
            dzieciom właścicielki ani jej samej nie chce się wyprowadzać psa na spacer tak
            często jak trzeba więc pies załatwia się w domu. Zdarza się, że po nasikaniu
            czy zrobieniu kupy na podłogę pies dostaje w skórę. Sunia jest chyba już
            znerwicowana, bo podobno sika nawet w momencie, kiedy jej pani wraca do domu.
            Właścicielka stwierdziła, że ona i jej dzieci mają już dość takiego psa a
            ponieważ nie jest rasowy i nikt nie chce się nim zaopiekować postanowiła, że
            psa uśpi. Znalazła już nawet panią "doktor", która zgodziła się na dokonanie
            tego zabiegu. Czy takie postępowanie jest zgodne z etyką lekarzy weterynarii?
            Bo dla mnie to nie lekarz a ewentualnie "pseudo-lekarz" Czy naprawdę nie ma
            żadnego sposobu na takich pseudo-lekarzy? Co można zrobić?
            • blue.berry Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 13.09.06, 18:38
              weterynarz moze psa uśpić tylko wtedy kiedy jest chory bez mozliwosci na
              wyleczenie oraz agresywny (zagraza ludzkiemu zyciu bez szans na resocjalizacje).
              prawnie usypianie na zadanie wlasciciela jest zabronione. co nie zmienia faktu
              ze napewno znajda sie weterynarze ktorzy zrobia to za odpowiednim
              wynagordzeniem. oczywiscie wtedy mozna to zglosic do Izby Weterynaryjnej ale
              tutaj lepiej by bylo zeby sie wypowiedzieli nasi Fachowcy.

wlascicielce poradz zeby ogloszenia o psie posiwesila na psich forach takich
              jak dogomania czy molosy. napewno znajdzie sie ktos kto sunie przygarnie.
              szczegolnie w opcji tego ze wlascicielka chce ja po prostu zabic.

swoja droga co sie dzieje z ludzmi... i jaki dzieci wychowa ta kobieta:(((
              • aziza_kama Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 13.09.06, 19:11
                ogłoszenia o oddaniu psa już jej doradziłam - zostawiła w kilku sklepach z
                artykułami dla zwierząt - minął już ponad miesiąc ale bez rezultatu:(
                Jesli zgodzi się dać mi zdjęcie suni - to chyba sama spróbuję zamieścić je w
                internecie. Może ktoś ją przygarnie. Rozmawiałam z włascicielem hotelu dla
                zwierząt, w którym moja znajoma zostawiła sunię kiedy jechała na urlop -
                okazuje się, że psinka nie sprawiała tam ŻADNYCH problemów! Więc chyba
                przyczyna lezy raczej po stronie "opiekunów". Może jeszcze uda mi się coś
                zrobić. A swoja drogą - na tę "pania doktor" to znajdę jakiś sposób, może coś
                wymyślę, bo jeśli nawet sunię mojej znajomej da się uchronić przed uśpieniem -
                to przecież są jeszcze inne zwierzeta, w których "pozbyciu się" pomoże
                usłużna "pani doktor"...
                • majenkir Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 16.09.06, 18:40
                  A ja uwazam, ze lepiej, zeby lekarze usypiali psy "na zyczenie".
                  Nie ludzmy sie - swiata nie zbawimy. Wlasciciel i tak sie pozbedzie psa w ten
                  czy inny sposob, skoro tak zadecydowal. A psu chyba bedzie lepiej "zasnac" w
                  gabinecie wet., niz umierac powoli i w meczarniach, przywiazanemu do drzewa
                  gdzies w lesie.
                  • blue.berry ? 16.09.06, 23:04
                    tak, dajmy prawna furtke na uspypianie psow dla 'widzimisie' ludzi. wtedy moze
                    rozwiaze sie problem schornisk. kazdy zamiast do schroniska odwiezie psa do
                    weterynrza na uspienie. bo przeciez to o wiele latwiejsze niz wywiezc go do
                    lasu. a i jeszcze sumienie bedzie spokojne. dajmy ludziom przyzwolenie na
                    wszystko, bo i tak wlascwie juz je maja:((
                • aziza_kama Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 20.09.06, 21:16
                  Aktualnie szukam nowego domu dla opisanej przeze mnie suni

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=48952071
                  Jeśli znacie jeszcze jakieś linki do stron, gdzie mogę zamieścić takie
                  ogłoszenie, to bardzo proszę o podanie!
                  • blue.berry adopcje 21.09.06, 09:25
                    napewno mozesz ogloszenie zamiescic tutaj
                    www.forum.molosy.pl/forumdisplay.php?f=17
                    www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28
                    na obydwu forach trzeba sie zarejestrowac ale nie ejst to jakies bardzo
                    uciazliwe.

pozdrawiam i zycze powodzenia w szukaniu domu dla suni.
                    • aziza_kama do: blue.berry i tuniaa 25.09.06, 20:17
                      dzięki za podanie linków do stron! Ogłoszenie zamieściłam, a dziś znalazł się
                      nowy dom dla suni.
                      • blue.berry :))) 25.09.06, 21:24
                        bardzo bardzo bardzo się ciesze
                        wielkie ukłony dla Ciebie aziza ze poswiecilas swoj czas i sprawilas ze sunia
                        zmienila dom na lepszy...
                  • tuniaa Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.09.06, 12:30
                    daj ogłoszenie na dogomanii www.dogomania.pl w dziele psy do adopcji/znalezione
                    www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28 tam jest bardzo dużo osób,
                    które mogą pomóc psince. Sama mam psa zaadoptowanego dzieki dogomanii ;)
              • wami41 Re:jakie prawo????????????? 16.09.06, 22:31
                blue.berry napisała:

> weterynarz moze psa uśpić tylko wtedy kiedy jest chory bez mozliwosci na
                > wyleczenie oraz agresywny (zagraza ludzkiemu zyciu bez szans na
                resocjalizacje)

a co jak nie mam pieniazkow na leczenie pieska? Bedzie lek.wet leczyl za darmo?
                Nie mysle, wiec nie produkujmy nonsensow.

> prawnie usypianie na zadanie wlasciciela jest zabronione.

A kto mnie zabroni to zrobic? Jakie to prawo tak mowi? Nonsens!!!!!!!!!!
                • blue.berry Re:jakie prawo????????????? 16.09.06, 23:01
                  >> a co jak nie mam pieniazkow na leczenie pieska? Bedzie lek.wet leczyl za
                  darmo?

jak nie masz pieniedzy na leczenie to nie kupuj psa. posiadanie psa zakłada
                  koniecznosc karmienia go, leczenia i opieki nad nim. a to zaklada posiadanie
                  pieniedzy.

>>Jakie to prawo tak mowi? Nonsens!!!!!!!!!!

polskie. proponuje sie doksztalcic:

Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt

Art. 4. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
                  (...)
                  2) "humanitarnym traktowaniu zwierząt" - rozumie się przez to traktowanie
                  uwzględniające potrzeby zwierzęcia i zapewniające mu opiekę i ochronę;
                  3) "konieczności bezzwłocznego uśmiercenia" - rozumie się przez to obiektywny
                  stan rzeczy stwierdzony, w miarę możliwości, przez lekarza weterynarii,
                  polegający na tym, że zwierzę może dalej żyć jedynie cierpiąc i znosząc ból, a
                  moralnym obowiązkiem człowieka staje się skrócenie cierpień zwierzęcia;
                  (...)
                  Rozdział 10
                  Ubój, uśmiercanie i ograniczenie populacji zwierząt
                  Art. 33. 1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:
                  1) potrzebą gospodarczą;
                  2) względami humanitarnymi;
                  3) koniecznością sanitarną;
                  4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub
                  życia ludzkiego, a także dla zwierząt hodowlanych lub dziko żyjących;
                  5) potrzebami nauki, z zastrzeżeniem przepisów rozdziału 9;
                  6) wykonywaniem zadań związanych z ochroną przyrody na obszarach parków
                  narodowych i rezerwatów przyrody.
                  (...)
                  Art. 35. 1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z
                  naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca
                  się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31,
                  podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie.

>> A kto mnie zabroni to zrobic?
                  patrz wyzej
                  oczywiscie mozesz wziąść lopate i zatluc psa na smierc. w koncu to twoj pies i
                  wydaje ci sie ze mozesz rozporzadac jego zyciem. ostatnia co tak myslala ma
                  wlasnie sprawe w prokuraturze.

i wiesz co ci powiem - rzygac mi sie chce jak czytam takie posty.
                  • wami41 Re:Kasa jest prawem 22.09.06, 20:47
                    blue.berry napisała:

> >> a co jak nie mam pieniazkow na leczenie pieska? Bedzie lek.wet leczy
                    > l za
                    > darmo?
                    >
                    > jak nie masz pieniedzy na leczenie to nie kupuj psa. posiadanie psa zakłada
                    > koniecznosc karmienia go, leczenia i opieki nad nim. a to zaklada posiadanie
                    > zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z
                    > naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca
                    > się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31,
                    > podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo
                    grzywnie
                    > .
                    >
                    > >> A kto mnie zabroni to zrobic?
                    > patrz wyzej
                    > oczywiscie mozesz wziąść lopate i zatluc psa na smierc. w koncu to twoj pies
                    i
                    > wydaje ci sie ze mozesz rozporzadac jego zyciem. ostatnia co tak myslala ma
                    > wlasnie sprawe w prokuraturze.
                    >
                    > i wiesz co ci powiem - rzygac mi sie chce jak czytam takie posty.
                    >
                    >
                    >
                    >
                    Czlowieku, przez lata mialem psy, owczarki niemieckie. Dwa z nich musialem
                    uspic i to wlasnie ze wzgledow humanitarnych. Robilem to z absolutnej
                    koniecznosci, nie bylo ratunku dla mlodego (6lat) psa ktory cierpial na
                    epilepsje i zadne leki nie pomagaly a ataki byly coraz ciezsze i dluzsze. Mam
                    teraz pieska ktory jest uwielbiany przez wszystkich. Nigdy nie
                    zbilem,uderzylem. Nie znosze jednak cynicznej postawy wielu lekarzy wet. ktorzy
                    beda leczyc czy operowac 16 letniego zwierzaka tylko dla wlasnej KASY, kase i
                    jeszcze raz kase powtarzajac w kolko "prawo nie zezwala na uspienie". To jest
                    zerowanie na ludzkich uczuciach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka