kaczuszka5555555555 21.07.06, 12:35 jakich okolicznościach wykonuje sie ten zabieg?? -- Wiem że nic nie wiem-Sokrates Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagik.geworgian Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 21.07.06, 15:29 Witam. Rozumiem , że pytanie dotyczy eutanazji psa? Nie jestem pewien , co masz na mysli pytając o okoliczności? Przede wszsytkim zabieg eutanazji przeprowadza lekarz po uzgodnieniu z właścicielem psa. Takż decyzję podejmuje lekarz w przypadku, gdy na podstawie badania zwierzęcia stwierdza on, że dalsze utrzymywanie zwierzęcia przy życiu wiązałoby się z takim cierpieniem zwierzęcia,ktore nie pozwolałoby mu normalnie funkcjonować i którego nie daloby się w sposób farmakologiczny łagodzić lub zmniejszać, tak by przynieśc zwierzęciu ulgę, a nie szkodzić jego organizmowi jeszcze bardziej. Zabieg rozpoczyna się od podania środków wprowadzającyh zwierzę w stan zznieczulenia częściowego, które można porównać do przygotowywania do operacji pod narkozą. Środki te powodują że pies traci kontakt z rzeczywistością, choć nadal jest przytomny. Gdy te środki zaczną działać podaje się dożylnie lub dosercowo środek powodujący zwolnienie i zatrzymanie akcji serca i oddychania.Wygląda to tak, jakby pies zasnął głebokim snem. Następnie osłuchuje sie serce, aby potwierdzić , że pies już nie żyje. Mam nadzieję, że nie pytasz dlatego, że Twojego psa to czeka ? Pozdrawiam - Gagik Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszka5555555555 Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.07.06, 15:24 nie, noe pytam dlatego tylko z ciekawości. a czy na przykład jeśli własiciel powie lekarzowi że jego pies jest agresywny i jest zagrożeniem dla środowiska to wtedy lekarz uspi takiego psa\?czy tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.07.06, 21:13 agresywne psy ktore klasyfikuje sie do uspienia to psy ktore kogos zagryzly lub dotkliwie pogryzly. zazwyczaj i tak wtedy poddawane sa obserwacji zanim zostanie podjeta decyzja o uspieniu. czesto agresywne zachowanie psa wynika z podwodu jego zlego traktowania. wtedy socjalizacja, zmiana wlasciela na madrego i znajacego sie na psach pozwala takiemu psu na dalsze zycie. zaden normalny szanujacy sie weterynarz nie uspi psa tylko dlatego ze wlasciciel mowi ze pies jest agresywny. agresja bardzo czesto wynika z bledow w wychowaniu i prowadzeniu. mozna wtedy doradzic kontakt z behawiarysta ktory pomoze rozwiazac problemy. mozna tez probowac obnizyc agresywne zachowanie psa za pomoca srodkow farmakologicznych. jest pare mozliwosci by probowac zmienic zachowanie psa. i kazdy normalny weterynarz zanim podejmie ostateczna decyzje bedzie probowal po kolei kazda z tych mozliwosci. ktos kto bedzie upeiral sie przy uspieniu psa co najwyzej doczekasie tego ze pies ten po prostu zostanie mu odebrany. Odpowiedz Link Zgłoś
tymulek Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.07.06, 21:47 oj, oj to tylko polowa prawdy!! nie zapominaj o lekarzach wet. praktykujacych na wsiach gdzie na zyczenie "klienta" - wiejskiego buraka - rozwiazuje jego zyciowy problem - bo pies bal sie burzy... Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: A dla czego wlasciciel nie moze zadecydowac? 16.09.06, 22:26 tymulek napisała: > oj, oj to tylko polowa prawdy!! > nie zapominaj o lekarzach wet. praktykujacych na wsiach gdzie na > zyczenie "klienta" - wiejskiego buraka - rozwiazuje jego zyciowy problem - bo > pies bal sie burzy... Dla czego wlasciciel nie moze zadecydowac iz chce uspic psa z tego czy innego powodu? Jestem wlascicielem i ponosze odpowiedzialnosc jak rowniez koszty leczenia zwierzecia i mam prawo zdecydowac kiedy i dla czego chce uspic np. mojego pieska. Zaden lek. nie moze mnie tego zabronic chyba,ze podejmie sie leczyc bezplatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
basset2 Re: A dla czego wlasciciel nie moze zadecydowac? 21.09.06, 12:31 prawdę powiedziawszy wami41 jesteś emocjonalnie ograniczona zadając takie pytanie.Przy próbie wyjaśnienia "dlaczego" obawiam się że i tak nie pojmiesz! Mądrością nie dorastasz do łap mojemu zwierzakowi... Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: basset2 22.09.06, 20:32 Sluchaj czlowieku, w cywilizowanym swiecie jest tak, ze to wlasciciel zwierzecia decyduje o ewentualnej eutanazji. Jezeli ktos nie moze zajmowac sie zwierzakiem z roznych powodow to uspienie jest rozwiazaniem bardziej humanitarnym niz wywiezienie na skrzyzowanie drog i zalatwienie kopniakiem. Dla czego u nas wywala sie psy z samochodow? Wlasnie dla tego iz business lekarzy wet. zmusza ludzi do tego rodzaju dzialan.Nie kazdy moze finansowac kosztowne operacje czy leczenie zwierzecia, nie kazdy moze opiekowac sie ciezko chorym czworonogiem. Moje pytanie "dla czego lek.wet. ma o tym decydowac czy ja moge uspic mojego czworonoga"jest zupelnie na miejscu. A jezeli chodzi o emocjonalne sprawy to ty masz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry !!! 22.09.06, 21:05 zapraszam na takie fora jak dogomania czy molosy. tam mozna bez problemu znalezc ludzi ktorzy nie majac kasy na leczenie psow staja na glowie zeby ja zdobyc. i ludzi ktorzy zawsze sa w stanie pomoc. >Dlaczego u nas wywala sie psy z samochodow? bo ludzie sa glupi i paskudni? to co piszesz to jakis stek bzdur. psy oddawane do schronisk czy zostawiane w lesie nie sa bynajmniej nieuleczalnie chore. w 90% to zdrowe, czesto mlode psy. ich wlasciciele maja czas i pieniadze. ale znudzilo im sie zajmowanie psem. dlatego tez na szczescie mamy takie a nie inne prawo i obowiazkiem weterynarza jest odmowic usypianie psa na zyczenie. bo inaczej by sie glownie tym zajmowal. wiesz ile razy spotkalam sie z ogloszeniami typu; "oddam psa, jesli ktos go nie wezmie do konca tygodnia to psa uspie". na szczescie zazwyczaj znajduje sie ktos kto da, chocby tymczasowy, dom takiemu psu. i bynajmniej - nie sa to psy chore, ktore bezduszni weterynarze usiluja leczyc ze olbrzymia kase na pohybel biednym ludziom. a wiesz ilu weterynarzy leczy za darmo? ile lecznic wspolpracuje ze schroniskami? jak na kogos kto przez lata mial psy piszesz totalne bzdury. a podpierasz je jedna kwestia - potencjalna eutanazja ktora ma skrocic cierpienia psa. a na ktora skadinad wielu weterynarzy namawia wlascicieli, tlumaczac im ze operowanie 16 letniego zwierzaka jest tylko przysparzaniem mu cierpien. i tutaj prawo jak najbardziej zezwala na takie usypianie zwierzat. nie znosisz cynicznej postawy? to zastanow sie sam nad soba bo wlasnie ja prezentujesz w calej krasie! Odpowiedz Link Zgłoś
gayga1 Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 23.07.06, 00:41 W Szwajcarii w związku z dużą ilością przypadków ataków przez psy ras bojowych,każdy właściciel może swojego pieska uśpić.Było dość sporo takich przypadków.Dobro człowieka ponad wszystko.Więcej pies puszczony luzno może zostać zastrzelony bez zbędnych ceregieli - wystarczy telefon i strach osoby dzwoniącej. Obecnie przeprowadzane są obserwacje psów ras bojowych ,oczywiście wraz ze swoimi panami i pies ,który bedzie agresywny ,nie słuchajacy swojego pana zostaje usypiany.Psy które pozostaną, są kastrowane bądż sterylizowane chyba,że jakiś wyjatkowy egzemplarz.Tym sposobem zakończy się moda na posiadanie psa tej rasy ,która to niestety często mylona jest i mylnie przedstawiana jako pieski <pokojowe >. Podrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry ... 23.07.06, 11:15 najprosciej jest bledy ludzi rozwiazywac kosztem zwierzat. 'dobro czlowieka ponad wszystko' im dluzej zyje i wiecej widze, tym coraz mniej tak sadze... takie prawo daje jedno - latwosc rozwiazania problemu bez jakiegokolwiek wysilku. bo w koncu co tam pies, jednego sie uspi lub zastrzeli nastepnego sie kupi. dobro czlowieka ponad wszystko? rzygać mi sie chce od tego dobra... Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: ... 24.07.06, 10:08 po prostu za bardzo sie przejelismy zadaniem: 'czyncie sobie ziemie poddana' (albo wymyslilismy je po to zeby wszystkie swoje szalone dzialania usprawiedliwic) wrex. Odpowiedz Link Zgłoś
gagik.geworgian Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 23.07.06, 07:35 Witam. Nie będę się rozpisywać, bo poniższa odpowiedź Blue jest według mnie wyczerpująca i się znią zgadzam. Pozdrawiam - Gagik Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 13.09.06, 18:08 A czy jest np. zgodne z prawem usypianie psa na życzenie właściciela - zaznaczam, że chodzi tu o młodą, ok. 2-letnią sukę, zdrową, tyle, że ani dzieciom właścicielki ani jej samej nie chce się wyprowadzać psa na spacer tak często jak trzeba więc pies załatwia się w domu. Zdarza się, że po nasikaniu czy zrobieniu kupy na podłogę pies dostaje w skórę. Sunia jest chyba już znerwicowana, bo podobno sika nawet w momencie, kiedy jej pani wraca do domu. Właścicielka stwierdziła, że ona i jej dzieci mają już dość takiego psa a ponieważ nie jest rasowy i nikt nie chce się nim zaopiekować postanowiła, że psa uśpi. Znalazła już nawet panią "doktor", która zgodziła się na dokonanie tego zabiegu. Czy takie postępowanie jest zgodne z etyką lekarzy weterynarii? Bo dla mnie to nie lekarz a ewentualnie "pseudo-lekarz" Czy naprawdę nie ma żadnego sposobu na takich pseudo-lekarzy? Co można zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 13.09.06, 18:38 weterynarz moze psa uśpić tylko wtedy kiedy jest chory bez mozliwosci na wyleczenie oraz agresywny (zagraza ludzkiemu zyciu bez szans na resocjalizacje). prawnie usypianie na zadanie wlasciciela jest zabronione. co nie zmienia faktu ze napewno znajda sie weterynarze ktorzy zrobia to za odpowiednim wynagordzeniem. oczywiscie wtedy mozna to zglosic do Izby Weterynaryjnej ale tutaj lepiej by bylo zeby sie wypowiedzieli nasi Fachowcy. wlascicielce poradz zeby ogloszenia o psie posiwesila na psich forach takich jak dogomania czy molosy. napewno znajdzie sie ktos kto sunie przygarnie. szczegolnie w opcji tego ze wlascicielka chce ja po prostu zabic. swoja droga co sie dzieje z ludzmi... i jaki dzieci wychowa ta kobieta:((( Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 13.09.06, 19:11 ogłoszenia o oddaniu psa już jej doradziłam - zostawiła w kilku sklepach z artykułami dla zwierząt - minął już ponad miesiąc ale bez rezultatu:( Jesli zgodzi się dać mi zdjęcie suni - to chyba sama spróbuję zamieścić je w internecie. Może ktoś ją przygarnie. Rozmawiałam z włascicielem hotelu dla zwierząt, w którym moja znajoma zostawiła sunię kiedy jechała na urlop - okazuje się, że psinka nie sprawiała tam ŻADNYCH problemów! Więc chyba przyczyna lezy raczej po stronie "opiekunów". Może jeszcze uda mi się coś zrobić. A swoja drogą - na tę "pania doktor" to znajdę jakiś sposób, może coś wymyślę, bo jeśli nawet sunię mojej znajomej da się uchronić przed uśpieniem - to przecież są jeszcze inne zwierzeta, w których "pozbyciu się" pomoże usłużna "pani doktor"... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 16.09.06, 18:40 A ja uwazam, ze lepiej, zeby lekarze usypiali psy "na zyczenie". Nie ludzmy sie - swiata nie zbawimy. Wlasciciel i tak sie pozbedzie psa w ten czy inny sposob, skoro tak zadecydowal. A psu chyba bedzie lepiej "zasnac" w gabinecie wet., niz umierac powoli i w meczarniach, przywiazanemu do drzewa gdzies w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry ? 16.09.06, 23:04 tak, dajmy prawna furtke na uspypianie psow dla 'widzimisie' ludzi. wtedy moze rozwiaze sie problem schornisk. kazdy zamiast do schroniska odwiezie psa do weterynrza na uspienie. bo przeciez to o wiele latwiejsze niz wywiezc go do lasu. a i jeszcze sumienie bedzie spokojne. dajmy ludziom przyzwolenie na wszystko, bo i tak wlascwie juz je maja:(( Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 20.09.06, 21:16 Aktualnie szukam nowego domu dla opisanej przeze mnie suni forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=48952071 Jeśli znacie jeszcze jakieś linki do stron, gdzie mogę zamieścić takie ogłoszenie, to bardzo proszę o podanie! Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry adopcje 21.09.06, 09:25 napewno mozesz ogloszenie zamiescic tutaj www.forum.molosy.pl/forumdisplay.php?f=17 www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28 na obydwu forach trzeba sie zarejestrowac ale nie ejst to jakies bardzo uciazliwe. pozdrawiam i zycze powodzenia w szukaniu domu dla suni. Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama do: blue.berry i tuniaa 25.09.06, 20:17 dzięki za podanie linków do stron! Ogłoszenie zamieściłam, a dziś znalazł się nowy dom dla suni. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry :))) 25.09.06, 21:24 bardzo bardzo bardzo się ciesze wielkie ukłony dla Ciebie aziza ze poswiecilas swoj czas i sprawilas ze sunia zmienila dom na lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
tuniaa Re: w jaki sposób odbywa sie usypianie psa i w .. 22.09.06, 12:30 daj ogłoszenie na dogomanii www.dogomania.pl w dziele psy do adopcji/znalezione www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28 tam jest bardzo dużo osób, które mogą pomóc psince. Sama mam psa zaadoptowanego dzieki dogomanii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re:jakie prawo????????????? 16.09.06, 22:31 blue.berry napisała: > weterynarz moze psa uśpić tylko wtedy kiedy jest chory bez mozliwosci na > wyleczenie oraz agresywny (zagraza ludzkiemu zyciu bez szans na resocjalizacje) a co jak nie mam pieniazkow na leczenie pieska? Bedzie lek.wet leczyl za darmo? Nie mysle, wiec nie produkujmy nonsensow. > prawnie usypianie na zadanie wlasciciela jest zabronione. A kto mnie zabroni to zrobic? Jakie to prawo tak mowi? Nonsens!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re:jakie prawo????????????? 16.09.06, 23:01 >> a co jak nie mam pieniazkow na leczenie pieska? Bedzie lek.wet leczyl za darmo? jak nie masz pieniedzy na leczenie to nie kupuj psa. posiadanie psa zakłada koniecznosc karmienia go, leczenia i opieki nad nim. a to zaklada posiadanie pieniedzy. >>Jakie to prawo tak mowi? Nonsens!!!!!!!!!! polskie. proponuje sie doksztalcic: Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt Art. 4. Ilekroć w ustawie jest mowa o: (...) 2) "humanitarnym traktowaniu zwierząt" - rozumie się przez to traktowanie uwzględniające potrzeby zwierzęcia i zapewniające mu opiekę i ochronę; 3) "konieczności bezzwłocznego uśmiercenia" - rozumie się przez to obiektywny stan rzeczy stwierdzony, w miarę możliwości, przez lekarza weterynarii, polegający na tym, że zwierzę może dalej żyć jedynie cierpiąc i znosząc ból, a moralnym obowiązkiem człowieka staje się skrócenie cierpień zwierzęcia; (...) Rozdział 10 Ubój, uśmiercanie i ograniczenie populacji zwierząt Art. 33. 1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie: 1) potrzebą gospodarczą; 2) względami humanitarnymi; 3) koniecznością sanitarną; 4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego, a także dla zwierząt hodowlanych lub dziko żyjących; 5) potrzebami nauki, z zastrzeżeniem przepisów rozdziału 9; 6) wykonywaniem zadań związanych z ochroną przyrody na obszarach parków narodowych i rezerwatów przyrody. (...) Art. 35. 1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31, podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie. >> A kto mnie zabroni to zrobic? patrz wyzej oczywiscie mozesz wziąść lopate i zatluc psa na smierc. w koncu to twoj pies i wydaje ci sie ze mozesz rozporzadac jego zyciem. ostatnia co tak myslala ma wlasnie sprawe w prokuraturze. i wiesz co ci powiem - rzygac mi sie chce jak czytam takie posty. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re:Kasa jest prawem 22.09.06, 20:47 blue.berry napisała: > >> a co jak nie mam pieniazkow na leczenie pieska? Bedzie lek.wet leczy > l za > darmo? > > jak nie masz pieniedzy na leczenie to nie kupuj psa. posiadanie psa zakłada > koniecznosc karmienia go, leczenia i opieki nad nim. a to zaklada posiadanie > zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z > naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca > się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31, > podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie > . > > >> A kto mnie zabroni to zrobic? > patrz wyzej > oczywiscie mozesz wziąść lopate i zatluc psa na smierc. w koncu to twoj pies i > wydaje ci sie ze mozesz rozporzadac jego zyciem. ostatnia co tak myslala ma > wlasnie sprawe w prokuraturze. > > i wiesz co ci powiem - rzygac mi sie chce jak czytam takie posty. > > > > Czlowieku, przez lata mialem psy, owczarki niemieckie. Dwa z nich musialem uspic i to wlasnie ze wzgledow humanitarnych. Robilem to z absolutnej koniecznosci, nie bylo ratunku dla mlodego (6lat) psa ktory cierpial na epilepsje i zadne leki nie pomagaly a ataki byly coraz ciezsze i dluzsze. Mam teraz pieska ktory jest uwielbiany przez wszystkich. Nigdy nie zbilem,uderzylem. Nie znosze jednak cynicznej postawy wielu lekarzy wet. ktorzy beda leczyc czy operowac 16 letniego zwierzaka tylko dla wlasnej KASY, kase i jeszcze raz kase powtarzajac w kolko "prawo nie zezwala na uspienie". To jest zerowanie na ludzkich uczuciach. Odpowiedz Link Zgłoś