Dodaj do ulubionych

kicia sie slini...

17.08.06, 17:12
moja 4 - 4,5miesieczna kicia zaczela sie slinic. nie jakos dramatycznie, ale
jednak. kilka dni temu znalazlam zabek mleczny w miseczce z sucha karma. czy
zmiana zabkow moze byc tego przyczyna?
poza tym troszke zaczelo jej 'posmiardywac' z pyszczka..
czy mozna jakos na to zaradzic?
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: kicia sie slini... 17.08.06, 20:30
      przy zmianie ząbków może występować zapaszek z pyska. możesz jej zacząć podawać
      karmę wspomagającą czyszczenie kamienia nazębnego - to są trochę większe kulki
      suchej karmy niż zwykle i trochę twardsze - dzięki czemu kotka ćwiczy sobie
      zgryz. można też jej dawać już większe kawałki surowego mięsa, a nawet kości
      obrane mięskiem - zabawa dla kotka i czyszczenie ząbków przy okazji. jeśli masz
      supergrzecznego i cierpliwego kota - możesz zacząć używać szczoteczki i pasty do
      zębów - moja kotka nigdy by na to nie poszła, ale ponoć są takie, które nie
      protestują. ślinienie przy wymianie uzębienia też może występować.
      • capuccino_days Re: kicia sie slini... 17.08.06, 20:52
        ślinienie, może też być wynikiem przeziębienia gardła niestety
        • pepsi Re: kicia sie slini... 17.08.06, 21:28
          oj, mam nadzieje ze to nie gardlo.. obstawia mraczej te zabki i zastanawiam sie
          czy jakos moge jej ulzyc, to chyba niezbyt przyjemne dla niej (ta wymiana w
          sensie)
        • pepsi Re: kicia sie slini... 18.08.06, 11:12
          podbijam, z prosbą o odpowiedz lekarza
          • diana74 Re: kicia sie slini... 19.08.06, 14:34
            chyba masz swojego weterynarza??? po co czekac na odpowiedz z forum-idz z
            kotkiem, a bedziesz wiedziec co i jak
            poza tym nie podawalabym karmy typu oral-one sa dla doroslych kotow, a nie dla
            malauchow...
            • agataj16 Re: kicia sie slini... 19.08.06, 15:17
              Miałam problem ze śmierdzącym oddechem u kta, własnie przy zmianie zębów,
              wyczytałam na tym forum, żeby podawać kotu jogurt naturlany, pomogło.
              • pepsi Re: kicia sie slini... 19.08.06, 18:21
                diana, widzisz, lubie miec informacje z kilku zrodel. owszem, mam swojego
                lekarza, i gdyby kotu sie dziala krzywda, wierz mi, od razu bym tam byla.

agata, dzieki :) jogurt wcinaja, ale nei widze specjalnej poprawy.
    • anna.jozwik Re: kicia sie slini... 21.08.06, 13:48
      Przy wymianie zębów z mlecznych na stałe ślinienie pojawia się bardzo często.
      Jest to związane ze swędzeniem i z lekką bolesnoscią dziąseł. Kot próbuje gryźć
      różne rzeczy, najlepiej twarde, aby zminimalizować swędzenie i ułatwić
      wypadanie mlecznym zębom. Można spróbować smarować dziasła żelem dla
      ząbkujących niemowląt, jest on dostępny w aptece bez recepty.
      Oczywiscie ślinienie może być też spowodowane chorą dziąseł i jamy ustnej;
      ślinienie występuje np. przy kaliciwirozie. Jeśli na błonie śluzowej języka,
      podniebienia lub policzków obecne są nadżerki i owrzodzenia, trzeba zgłosić się
      do lecznicy weterynaryjnej.
      • pepsi Re: kicia sie slini... 21.08.06, 14:45
        dziekuje za odpowiedz. nadzerek zadnych nie widac, mysle ze to to zabkowanie
        (faktycznie, chetnie gryza twarde przedmioty). kupie ten zel dla niemowlat :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka