Dodaj do ulubionych

Obwisły brzuszek u kotki

03.10.06, 18:42
Kotka ma 12 miesięcy, jest 6 miesięcy po zabiegu sterylizacji. Martwi mnie że
skóra na jej brzuszku jest lekko obwisła. W srodku nie wyczuwam zgrubień,
raczej cos miękkiego. Kicia jest wesola, nie wygląda żeby miała jakies
dolegliwości, nie boli ją kiedy dotykam brzuszek. Jednak martwi mnie co to
może byc.
asia
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: Obwisły brzuszek u kotki 03.10.06, 18:46
      Jeśli ma na brzuszku coś miękkiego, to obstawiam na tłuszczyk ;-)))).
      • assiaa Re: Obwisły brzuszek u kotki 03.10.06, 18:53
        tez sie zastanawiałam czy to nie tłuszczyk, tylko dlaczego w takiej dziwnej,
        wiszącej formie :)
        Kicia jest "nie wychodząca" a zjeść lubi. Więc może to i to :)
        • mist3 Re: Obwisły brzuszek u kotki 03.10.06, 22:05
          często u kotek po sterylizacji brzuszek jest obwisły, taka uroda - i tak są
          śliczne. Nie dopuść, żeby kotka utyła nadmiernie, odchudzić potem jest trudno, a
          otyłość może prowadzić do groźnych chorób.
          • g.i.jane Re: Obwisły brzuszek u kotki 04.10.06, 14:32
            Mam 2 młode koteczki bliźniaczki i jedna też ma wyraźnie obwisły brzuszek a
            druga wcale. Początkowo myślałam, że to przepuklina ale wet nie potwierdził. To
            skóra na brzuszku jej tak wisi. Nie jest wcale gruba. Po prostu taka jej uroda
            i nie wygląda, żeby jej to przeszkadzało choć wygląda trochę śmiesznie jak się
            zwisający brzuszek kołysze na boki kiedy koteczka biegnie.
    • avasawaszkiewicz Re: Obwisły brzuszek u kotki 04.10.06, 15:00
      Ja też obstawiałabym tłuszczyk. Należy pamietać, że koty nie tyją tak jak
      psiaki czy ludzie. U nich najpierw tłuszcz - mówie o tym wizualnie do
      stwierdzenia - pojawia się właśnie na brzuszku - blisko pachwin. U kota można
      więc wyczuć rzebra i sądzić nawet, że wciąż są chudziutkie a tam pod brzuszkiem
      taka falująca, mięciutka, z czasem do złapania w roczkę fałdka tłuszczu.
      Czasami ta fałka tworzy takie diw bryłki po każdej stronie brzucha. DObrze jest
      to zobaczyć gdy połozy sie kota na plecach, łapkami do góry i wtedy patrzy się
      czy owa wówczas górka występuje czy też nie. Czy tak czy siak taka fałdka to
      znak, że kociak jadł czy tam je za dużo.
      Pamiętajmy też, że kotki po sterylizacji no i w raz zwiekeim traca trochę swoja
      aktywność, mniej się ruszają, niektórym zmienia się troche metabolizm i nalezy
      uważać. To już nie te same koty.
      Pozdrawiam - ava
      • caserta1 Re: Obwisły brzuszek u kotki 06.10.06, 15:40
        Moja 7 letnia kota jest tez pół roku po sterylce.Brzuszek jej smiesznie zwisa
        jeszcze tak smiesznie jej wyrudział mimo ze jest buraskiem-tygryskiem.Jak biega
        podczas ataków głupawy smiesznie jej wachluje:)
        Co do aktywności fizycznej,ruchliwosci-moze Bunia jest troche dziwna ale
        zauwazyłam ze po zabiegu jej ruchliwosc znacznie wzrosła,jest radosna kobita
        która głupawe łapie kilkanascie razy dziennie(ostatnio w szale zabawy
        przydzwoniła ryjkiem w szafę),chetniej sie bawi-takze zabawkami ,kóre kiedyś
        mogły nie istniec.Mysle ze tłuszczyk nie jest jakims duzym problemem zwazywszy
        na jej obecna aktywnosc.A i więcej mruczącego futra jest sympatyczniejsze:)
        • avasawaszkiewicz Re: Obwisły brzuszek u kotki 06.10.06, 16:45
          Caserta masz całkowitą rację. Nie zawsze kociaki po sterylizacji zmieniają się.
          Często zostają takie jakie były bądź dostaja werwy i staja się jeszcze bardziej
          aktywne - jak w twoim przypadku. Bywa to różnie ale należy brać pod uwagę te
          aspekty, o których wspomniałam bo często zdarza się i tak. POnadto co do tej
          amniejszonej aktywności czesto pojawia sięona z czasme i opisywana jest jako
          wynik sterylicazji a to wcale nie to a jedzynie "doroślenie".
          Pozdrawiam, baw się ze swoja kotka ile wlezie - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka