Dodaj do ulubionych

dieta szczeniaka

28.11.06, 15:12
Witam
Mam spanielkę 5 miesięcy po przejściach - bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe.
Udało się ją uratować ale teraz ma strasznie wrażliwy układ pokarmowy. Nie
wiem czym ją karmić. Drób z ryżem toleruje bardzo dobrze ale np po wołowinie
zdarza się rozwolnienie. Dam kilka plasterków kiełbasy w nagrodę - wymiotuje.
Na razie dostaje Royala i kurczaka z ryżem, ale nie wiem czy to nie jest zbyt
uboga dieta a nie mogę się przekonać do sztucznej karmy jako podstawowego
dania. No i co z przysłowiową marchewką czyli czym psa nagradzać bo różne
wędzonki typu kiełbasa czy boczek odpadają.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: dieta szczeniaka 28.11.06, 15:25
      Drób z ryżem to bardzo dobra dieta jeśłi chodzi o wszelkie podrażnienia
      przewodu pokarmowego, możesz do niej dorzucić gotowane warzywa. Na pewno można
      to utrzymać. Wymieniona przez Ciebie gotowa karma takze zalicza się do karm
      bardzo dobrej jakosci, czyli tych z tzw. wyższej półki. Możesz od czasu do
      czasu wprowadzić do diety jakiś nowy kąsek i sprawdzić, czy pies będzie go
      tolerował, czy nie. Jeśli nie, trudno, trzeba odstawić i spróbowac z czymś
      innym.
      Jako nagrodę proponowałabym kupić sucha karmę typu "intestinal", czyli własnie
      taką dla psów z podrażnionym przewodem pokarmowym i podawać jej pojedyncze
      kuleczki w nagrodę. Taka karma nie powinna podrażnić sluzówek przewodu pok.
      • majkens Re: dieta szczeniaka 29.11.06, 20:46
        Dziękuję za poradę i jeszcze kilka pytań - psa uwielbia biały ser i surowe
        żółtko. Można podawać bez obawy ? Albo np chętnie zjada płatki owsiane na sucho
        tylko trochę polane olejem. Pytam bo poprzedniego małego psa miałem trzynaście
        lat temu i już nie pamiętam co z taką bestią robić.
        • anna.jozwik Re: dieta szczeniaka 04.12.06, 12:14
          Biały ser - mozna podawać bez obawy, jeśłi pies nie ma po nim biegunki.
          Niektóre psy nie tolerują nabiału, inne jak najbardziej. Jeśli pies nie ma
          biegunki po białym serze, możesz go podawać.
          Płatki owsiane na sucho polane olejem mu smakują?? To jakos mało "psie"
          jedzenie i ponadto zawierają zbyt duży nadmiar fosforu w stosunku do prawie
          zerowej zawartości wapnia. Może lepiej byłoby wymieszać mu te płatki owsiane z
          czyms co wapnia zawiera dużo, np. z owym białym serem lub jogurtem.
          Co do jajka, to żółtko może być surowe, ale białko powinno byc ścięte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka