Dodaj do ulubionych

Epilepsja.

22.12.06, 22:37
Jestem właścicielką psa -husky syberyjski (2,5 roku) miał w tym tygodniu
drugi atak padaczki (poprzedni- ok. dwa miesiące temu). Są to ataki II typu
zwane napadami dużymi. Przed atakiem wymiotuje żółcią (nie treściami
żołądkowymi). Chciałabym także uzyskać informacji jakie badania i gdzie
(woj.małopolskie) można wykonać, żeby potwierdzić epilepsję (a może
wykluczyć?). Weterynarz przepisał luminal 1/4 tabletki wieczorem. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Epilepsja. 24.12.06, 23:14
      A jak często ataki występowały wcześniej??? Czy ten atak tydzień temu był jego
      drugim atakiem w życiu??? Od kiedy bierze luminal???
      Co do potwierdzenia jedyną matodą jest wykonanie w Warszawie na uczelni SGGW-u
      tomografii komputerowej, która najcześciej i tak nie wyjaśnia przyczyny
      wystepowania ataków. Na ogół bowiem u tak młodych psów przyczyna jest nieznana.
      U starszych podejrzewać można guz mózgu i aby to potwierdzić takie badanie się
      wykonuje.
      Pozdrawiam i życzę wesołych siwąt - ava
      • natade6 EpiLepSja. 25.12.06, 22:09
        Był to drugi atak. Czy wymioty żółcią poprzedzające atak mogą oznaczać jakieś
        schorzenie wątroby/woreczka żółciowego? "Od szczeniaka" miewa średnio raz w
        miesiącu rozwolnienie. Stosuję urozmaiconą dietę: gotowana wołowina z kaszą lub
        makaronem, gotowany drób z ryżem, psie puszki, chrupki Chow Dog, psi salceson.
        Czy coś z tej diety wyeliminować, co zmienić? Nie zaobserwowałam, żeby któraś z
        tych karm była szczególnie odpowiedzialna za w/w rozwolnienie. Luminal (1/4
        tabletki wieczorem) podaję od tygodnia- od drugiego dnia po ataku. Proszę o tel
        lub adresy klinik weterynaryjnych- w okolicach-Kraków, Nowy Sącz, Tarnów, w
        których można wykonać kompleksowe badania i znależć fachową pomoc. Dziękuję i
        pozdrawiam!
        • w-ella Re: EpiLepSja. 29.12.06, 00:18
          witam
          napewno nie polecam najbardziej popularnej przychodni w Tarnowie przy ul.
          Asnyka.
          w ofercie niby mają rózne badania, ale jak przychodzi do konkretów to odpowiedź
          jest - nie ma sensu. miałam psa z epilepsją, dostał pierwszego ataku w wieku 2
          lat. gdy poszłam z psem do tej przychodni wiecej wiedziałam na temat tej
          choroby po poczytaniu różnych materiałów na necie niż lekarz, który był wtedy
          na dyżurze. niestety od początku były to ataki typu grand mal.
          kolejne wizyty to tylko recepty na luminal oczywiście bez rzadnych
          wcześniejszych badań, ataki się nasilały później były coraz to inne leki
          uspakajające, a efekt taki że pies już zaczął mieć stany padaczkowe czyli pod
          rząd kilka napadów. lekarz orzekł że to nie ma sensu - trzeba uśpić psa, bo juz
          mu nic nie pomoże, posłuchałam go, do dziś sie zastanawiam czy dobrze zrobiłam.
          pozdrawiam i życzę zdrowia Twojemu pupilowi i Tobie też (ja przez tą chorobę
          psa niestety nabawiłam się nerwicy, na szczęście teraz po 4 latach jest już ok)
          • natade6 Re: EpiLepSja. 01.01.07, 10:05
            Przygnębiające są relacje tych, którzy "przeszli" ze swoim psem tą
            chorobę.Ciągle łudzę się nadzieją, że /jak gdzieś w necie przeczytałam/ ataki
            mogą być spowodowane inną chorobą np. schorzeniem wątroby. Za dwa tygodnie chcę
            go wziąć do Brzeska na badania- biochemia, USG itp. Bardzo go kochamy...
            Pozdrawiam
    • avasawaszkiewicz Re: Epilepsja. 24.12.06, 23:15
      A jak często ataki występowały wcześniej??? Czy ten atak tydzień temu był jego
      drugim atakiem w życiu??? Od kiedy bierze luminal???
      Co do potwierdzenia jedyną matodą jest wykonanie w Warszawie na uczelni SGGW-u
      tomografii komputerowej, która najcześciej i tak nie wyjaśnia przyczyny
      wystepowania ataków. Na ogół bowiem u tak młodych psów przyczyna jest nieznana.
      U starszych podejrzewać można guz mózgu i aby to potwierdzić takie badanie się
      wykonuje.
      Pozdrawiam i życzę wesołych swiąt - ava
      • natade6 Re: Epilepsja. 09.01.07, 19:51
        Proszę o poradę odnośnie diety. Wcześniej opisałam żywienie, zaznaczam, że
        dbamy by husky się wybiegał- 5km dziennie to minimum dystansu jaki
        pokonujemy.Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka