Dodaj do ulubionych

Robaki, larwy u kota? pomocy

04.03.07, 19:00
Dzis zauwazylam w miejscu gdzie kot najchetniej przebywa biale,a raczej
kremowe, podluzne "cos", dlugie okolo 1 do 2 mm, przypomina jakies jajka czy
larwe. Po sprawdzeeniu futerka okazalo sie,ze ma to pod ogonem kolo odbytu.
Wyczeslam mu futerko, ale wzdluz bokow nic nie wylecialo. Dlugi czas mielismy
problem z pchlami, wlasciwie to wciaz go mamy, bo wiadomo,ze pchly zyja w
otoczeniu i tylko czekaja, zeby zaatakowac. Dokladnie 10 dni temu podalam
kotu krople "Advantage". Dorosle pchly zniknely z futra, odchodow tez nie ma.
Czy to co dzis znalazlam moze byc jakims stadium pchly, moze poczwarka? A
moze to larwy tasiemca, czy glisty? jesli ktos moze mi cos poradzic, prosze
niech pisze.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Robaki, larwy u kota? pomocy 04.03.07, 20:52
      Moim zdaniem z opisu wynika ze najprawdopodobniej owe male biale "jajka" to sa
      zapewne czlony tasiemca. Tym bardziej, ze jak piszesz, od dawna macie (a raczej
      kot ma) problemy z pchlami. Pchly sa pośrednim żywicielem tasiemca, a wiec
      wszytko sie zgadza.
      Jesli umiesz sama odrobaczyc kota i masz odpowiednie tabletki, podaj mu takowa
      w odpowiedniej dawce. Jesli nie masz odpowiednich tabletek albo nie umiesz sama
      odrobaczac kota, przejdz sie z nim do lecznicy weterynarynej, tam dobiora
      odpowiedni srodek przeciwko tasiemcom i innym robakom jelitowym.
      • oja44 Re: Robaki, larwy u kota? pomocy 04.03.07, 21:46
        To straszne, jaka jest mozliwosc zarazenia sie tym tasiemcem? Jestem w ciazy,
        kot spi ze mna w lozku, boje sie o dziecko :( Wyczytalam, ze jest dobry srodek
        w formie kropel Profender(moze ktos wie jak szybko dziala?), ale mieszkam w Uk
        i nie wiem czy go tu jutro dostane. Poprosilam mame,zeby kupila mi w Polsce i
        wyslala, a do tego czasu poszukam czegos tutaj, ale z kotem bedzie problem, nie
        lubi byc zamkniety, oczywiscie. Dzieki za odpowiedz.
        • anna.jozwik Re: Robaki, larwy u kota? pomocy 05.03.07, 15:24
          Profender na szczescie dziala rowniez na robaki plaskie, nie tylko na nicienie,
          tak wiec po zaaplikowaniu tego leku na skore kota, mam nadzieje bedziecie mieli
          problem z glowy. Profender jest lekiem ktory zakrapla sie na skore kota,
          poprzez skore wchlania sie on do krwiobiegu i zabija tkwiace w przewodzie
          pokarmowym dorosle postacie robakow. <tak wiec bardzo dobrze sie stalo ze
          wpadlas na pomysl podania kotu profendera, z pewnoscia powinien zadzialac.
          Dodam jeszcze ze owszem, rzeczywiscie istnieje mozliwosc zarazenia sie jajami
          tasiemca przez czlowieka, ale zdarza sie to stosunkowo rzadko. Jednak dopoki
          istnieje taka mozliwosc i dopoki kot jest nieodrobaczony (a powienin zostac
          odrobaczony moim zdaniem conajmniej dwa razy), dopoty staraj sie unikac z nim
          bezposredniego konatku, a jesli juz do takiego dojdzie, myj za kazdym razem
          rece. Im wiecej profilaktyki tym lepiej. Zwlasza w Twoim stanie. Profender na
          pewno dostaniesz takze w Uk, to jest dobry miedzynarodowy niemeicki lek, skoro
          jest w Polsce, to na pewno jest tez w Uk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka