Dodaj do ulubionych

Chomik + dzieci

09.03.07, 15:11
Mam małe dzieci (3 i 5) które marza o zwierzątku. Wymyśliliśmy chomika, ale
teraz wszyscy mnie straszą, ze chomiki gryzą i dzieci nie bedą miały z nim
kontaktu. Pan ze sklepu doradzał świnke morską, ale ja nie przepadam za nimi.
Co o tym myslicie? Decydować się?
Obserwuj wątek
    • default Re: Chomik + dzieci 09.03.07, 15:50
      Nie, to absolutnie zły pomysł. Z chomikiem kontakt jest bardzo nikły to jedna
      sprawa, ugryźć owszem może - to druga, ale to on sam może najgorzej wyjść
      na "przyjaźni" z tak małymi dziećmi. To za małe i za delikatne zwierzątko jak
      na brutalne dziecięce łapki :( No chyba że nie będziesz pozwalała im brać
      zwierzaka na ręce. Świnka już lepsza, chociaż ja w ogóle nie jestem
      zwolennikiem nabywania jakichkolwiek gryzoni jako domowych zwierzątek.
      • onkarila1 Re: Chomik + dzieci 09.03.07, 16:01
        Dziękuję,
        oczywiście kontakt wyobrazam sobie tylko pod kontrolą rodzicielską. A co do
        przywiązania to ja bardzo kochałm moje chomiki ( jak myślę z wzajemnością),
        nauczyłam się przy nich odpowiedzialnosci za drudą istote itp. Jak na razie nie
        chcę im sprawiać nic wiekszego typu pies - bo one są jeszcze za małe zeby np.
        wyprowadzać psa na spacer.
        To moze ktoś ma pomysł jakie zwierze jeśli nie chomik? A moze jednak ktoś ma
        pozytywne doświadczenia z łaczeniem chomik z dziećmi?
    • anulex Re: Chomik + dzieci 09.03.07, 17:55
      Jako dziecko miałam dwa chomiki. Pierwszego w wieku około 4 lat. Nazywał się
      Pyza. Był wielki i tłusty. Nie ugryzł mnie nigdy a spędzaliśmy razem bardzo
      dużo czasu. Drugi nazywał się Dzwoneczek. Był mały, ruchliwy i przez pewien
      czas okrutnie gryzł. To nie była jego wina - po prostu poświęcaliśmy mu mniej
      czasu niż Pyzie (ja poszłam do zerówki, mama urodziła drugą córeczkę) i przez
      to nie był tak oswojony. Potem spotkał na swojej drodze chłopca, który go
      pokochał i morderczy Dzwoneczek stał się chomiczym aniołem (w sensie, że taki
      grzeczny :).

Podsumowując: Uważam, że chomik, to dobre zwierzę dla dziecka pod pewnymi
      warunkami. Trzeba dziecku wytłumaczyć, że to nie zbawka, że trzeba uważać, że
      zwierzątko jest delikatne a chomikowi, że ludzie to fajne stworzenia, które
      dają się lubić (to znaczy zwyczajnie go oswoić :)).

Świnki morskie też są fajne. Albo królik. Jak byłam starsza, to miałam królika.
      Miał swoją na stałe otwartą klatkę i biegał po domu, kiedy tylko miał chęć. Był
      bardzo oswojony i zachowywał się trochę jak pies :) A roboty znacznie mniej.
      Oczywiście nieoswojony królik może drapać i gryźć tak samo jak nieoswojony
      chomik - obu zwierzakom trzeba poświęcać dużo uwagi, jeśli chcemy mieć z nimi
      bardzo dobry kontakt. Z królików polecam te większe odmiany, nie miniaturki,
      ale to raczej z sentymentu :)

---
      Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka