Dodaj do ulubionych

jak odchudzić psa?

19.04.07, 01:02
Ma pięć lat, powinien ważyć 35 kilo, a waży 47. Nie mogę zapewnić mu więcej
ruchu, bo ma dysplazję stawów biodrowych, przez to też MUSI zgubić te 12 kilo,
nie mogę podać mu karmy weterynaryjnej, bo jej nie toleruje, więc drastycznie
ograniczyłam mu dawkę żarcia (20 dag mięsa drobiowego, 20 dag warzyw
gotowanych, ćwierć szklanki suchego ryżu. Po ugotowaniu zwiększa objętość, nie
wiem ile, ale na sucho jest go ćwierć szklanki).
No i pies płacze, przeklina mnie, próbuje przekupstwa, wyżera suchy chleb z
trawników (kiedyś wreszcie zabiję idiotki rzucające żarcie dla kotów i gołębi
w trawę, zamiast do karmników), żebrze w czasie naszych posiłków i jest
nieszczęśliwy.
Co mogę dać za grubemu psu, żeby nie czuł się głodzony? Ryż na wodzie? kisiel?
gotowaną marchew? To ma nie mieć wartości kalorycznej dla psa, czy ktoś może
mi podpowiedzieć, czego pies nie przerobi na kalorie?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: jak odchudzić psa? 19.04.07, 01:51
      Zarówno ryz na wodzie jak i kisiel sa bardzo kalorycznymi posiłkami dla psa- to
      sa węglowodany przeciez.
      Uwazam, ze z wypełniaczy typu ryz, makaron itp mozesz w ogole z powodzeniem
      zrezygnowac. Gotowane warzywa plus niewielki dodatek chudego miesa lub podrobow
      typu np nerki czy żołądki stanowilyby jakas alternatywe.
      Jednak mimo wszysko uwazam, ze powinnas po konsultacji z wetem siegnac po
      specjalistyczna diete weterynaryjna przeznaczona wlasnie do prawidlowego
      odchudzenia psa. W przypadku stosowania takiej diety duzo latwiej jest
      odchudzic psa, ze wzgledu na to ze na opakowaniu podana jest dokladna ilosc
      karmy ktora sie powinno w kolejnch dniach podawac.
      • myszyna Re: jak odchudzić psa? 19.04.07, 02:33
        Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź.
        Niestety pies mi choruje po czymkolwiek, co nie jest mieszanką gotowanego razem
        kurczaka, warzywek i - koniecznie - ryżu. Na obie psie strony choruje. Wet
        zalecił mi monodietkę i coś, co się nazywa caniviton, na stawy.
        Nabiał, nawet chudy jogurcik - choruje, podroby - choruje, eukanuba, royal
        canin, hills - choruje. Po suchym Chappi nie choruje, ale też moim zdaniem słabo
        przyswaja, bo odchody właściwie tej samej (na oko;)) objętości co spożyte
        Chappi. Po chlebie dla gołębi z trawniczka nie choruje, ale nie sądzę, żeby
        chudł i odmawiam karmienia go chlebem.
        A właśnie zniósł mi zabawki wszystkie jakie ma, buty, pilota od telewizora i
        wszystko, co jego zdaniem dałoby się przehandlować za żarcie.
        A może jakaś kość? Tylko trochę się obawiam, bo znajomemu berneńczykowi w tym
        samym wieku dopiero co kość zatkała kiszki...
        Wet do którego mam zaufanie i z którym wspólnie przeprowadzaliśmy eksperymenty
        różnorakie (i uwieńczone sukcesem) na temat tego, co ten sukinsyn może żreć
        bezkarnie, wymyślił jedynie ograniczenie dawki pokarmu.
        A sukinsyn jęczy i narzeka... Nic nie rozumie, że to dla jego dobra...

Nie wiedziałam, że przyswajają kisiel... Uważam, że to nie fair!

I jeszcze... On lubi pracę z klikerem, a jest taki sposób szkolenia, który
        nazywa się kształtowanie. Wiem na pewno, że po dziesięciominutowej pracy pies mi
        zasypia na dwie godziny. Rozumiem, że jest wyczerpująca intelektualnie. Ale czy
        praca intelektualna pozwala na spalanie kalorii u psa?
        • blue.berry Re: jak odchudzić psa? 19.04.07, 11:42
          myszyna, nie umiem ci niestety pomoc. ale chcialam napisac ze (mimo ze nie
          powinnam) ubawilam sie twoim postami:)
          moj pies ostatnio probowal przehandlowac nowa kosc za mozliwosc posiedzenia na
          nowym fotelu:)
          • myszyna Re: jak odchudzić psa? 19.04.07, 15:13
            mógłby ją sprzedać mojemu, pewnie nawet tapczan by kupił. A Ty pewno nie kupiłaś?...
            Przyjdzie na Ciebie głód na fotelu i wtedy jeszcze zatęsknisz Ty za tą kością, oj!
        • elleonor Re: jak odchudzić psa? 20.04.07, 18:59
          myszyna napisała:

> A sukinsyn jęczy i narzeka... Nic nie rozumie, że to dla jego dobra...

Tez sie nasmialam, mam podobnie , moja suczka tez na diecie, wyganiac musze jak
          jem bo tak sie slini ze kaluze sie robia.
          Udaje ze jej zebrania nie widze i nie daje za wygrana.
    • myszyna Re: jak odchudzić psa? 21.04.07, 13:06
      Wzięłam się na sposób, proszę wycieczki. Na prośby o żarcie natychmiast
      proponuję plasterek ogórka lub jabłuszka... Co to jest za psie spojrzenie!..

On mi - rozumiecie - przynosi swoją NAJPIĘKNIEJSZĄ zabawkę, a ja - ogórka?! No
      aż tak głodny to on - tak mi daje do zrozumienia - jeszcze nie jest, żeby aż
      pokarm dla - nazywając rzecz po imieniu - królika...

A jak on mi tylko daje do zrozumienia, że aż tak głodny to nie jest, i jak to
      spojrzenie z błagalnego zmienia się na pogardliwe, to mi od razu lepiej.
      • rezurekcja Re: jak odchudzić psa? 21.04.07, 20:46
        myszyna napisała:

> Wzięłam się na sposób, proszę wycieczki. Na prośby o żarcie natychmiast
        > proponuję plasterek ogórka lub jabłuszka...

Moj by to jabluszko dziabnął przyjemnoscia... Z ogorkiem ma jeszcze pewne
        problemy.
        • myszyna Re: jak odchudzić psa? 22.04.07, 01:06
          Moja sunia któregoś razu dała radę opchnąć (ukradkiem, bo nie wolno) surową
          cebulę. Węchem ją wykryłam, jak przyszła dać buzi. A na widok kiszeniaczka
          zapluwa się do podłogi. Sądzi, że nie ma co gardzic pokarmem jak blue.berry
          kością, bo nigdy nie wiadomo, kiedy zabraknie.
          Dobrze, że pies wybredniejszy.
    • myszyna Re: jak odchudzić psa? 22.04.07, 01:02
      Zwróciłam uwagę, jak sprytnie zorganizowane są google. Założyłam wątek, na forum
      o zwierzętach. Bo psa mam za grubego i musi on schudnąć...

Doktor odradziła mi podawanie kisielku, miłe osoby uczyniły przyjemność, że
      chciało im się napisać i super. Natomiast Google postanowiły zadziałać
      energiczniej.
      Podpięły mi pod wątek reklamę licznika kroków i kalorii oraz Yerba mate razem z
      tykwą.

Widzę już mojego grubego, jak z licznikiem kroków i kalorii myka po parku za
      wiewiórką, jak kradnie gołębiom chleb, a licznik kalorii mu wyje, a popija ów
      chleb herbatką z tykwy... przez rurkę. Dobrze jest.

Pojawiło mu się delikatnie zarysowane wklęśnięcie na grubych bokach. Nienawidzi
      mnie.
      • monikowa Re: jak odchudzić psa? 10.01.19, 18:19
        Wątek bardzo stary, ale warto go odświeżyć pewnie raz po raz wpadają tu osoby zmagające się z otyłością u psa. Ten wątek potwierdza jak bardzo otyłość u psa jest winą właściciela. Kto z nas nie lubi patrzeć jak nasz pupil zajada z radością smakołyki, którymi go raczymy. Ale sęk w tym żeby przede wszystkim zachować umiar - jako właściciele - pies będzie prosił i wymuszał zawsze nawet jak będzie najedzony i pełny. A my zamiast pilnować restrykcyjnej diety psa - szukamy jakichś rozwiązań np "niekalorycznych" jak w tym wątku smaczków. Moją radą jest: aby w zamian za to wziąć zabawkę i pobawić się z psem, złapać za smycz i iść z nim na spacer. Takie rozwiązania również zapienią psu radość. Wierzcie mi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka