Dodaj do ulubionych

objawy pokleszczowe

08.05.07, 14:53
witam,w zeszłym tygodniu usunęłam kleszcza psu niestety nieudolnie,została
głowa ktora dziwnym sposobem jakby wessała się pod skóre,zaraz miejsce to
przemyłam jodyną i czynnośc tą powtarzałam kilkakrotnie,ta sama sytuacja
miała miejsce wczoraj :( juz nie odważe się więcej wyciągać kleszcza,po
prostu tego nie potrafie,znowu mycie jodyną i obserwacja,nie ma
zaczerwienienia w tym miejscu,są jakby grudki niewielkie,pies je
normalnie,jest ruchliwy i nie ma temperatury,prosze mi powiedzieć co powinno
mnie zaniepokoić? i czy powinnam wykonać teraz jakieś badania krwi na
obecnośc chorób pokleszczowych?Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • ela9945 Re: objawy pokleszczowe 08.05.07, 18:15
      Witaj! Mysle ,że to iz została w ciele psa prawdopodobnie czesc kleszcza nie oznacza ,ze pies zachoruje.Niestety ,mimo ze wyciagam kleszcze ciagle z mego sznaucerka [strasznie go lubią ] i mam jakas wprawę ,to raz na 10 kleszczy 1 nie usune całkowicie.Dezynfekuje to miejsce i niestety zawsze jest taki guziołek.Smaruję go mascia antybiotykową no tridermem.Po pewnym czasie wszystko sie goi .A to ,czy kleszcz był zarazony ,to juz zupełnie inna sprawa.Nie martw sie i wyciagaj te "gady" np.pensetka Powolo przy samej skorze ,mocno chwyc i odwrotnie do zegara wyciagaj.Trudno z kazdym ,a ja potrafię wieczorem znalezc ze 3 [a jest np.23 ] i nie moge czekac do rana.Reasumując przemywaj np spirytusem to miejsce ,kup triderm [antybiotyk w masci bez recepty ] i patrz czy sie np nie ropi albo czy nie jest jakis coraz wiekszy obrzęk .No to wtedy do weterynarza.A teraz spokojnie. Pozdrawian Ciebie i pieska i mam nadzieje ,że chociaz ciut ciut Ci pomogłam! Ela
      • g.i.jane Re: objawy pokleszczowe 08.05.07, 20:59
        Poczytaj tutaj ale jeśli psu nic nie dolega od zeszłego tygodnia to pewnie jest
        zdrowy. Nie każdy kleszcz zaraża. Radziłabym zabezpieczyć psa którymś z
        wymienionych preparatów. I nie zniechęcaj się. Lepiej kleszcza wyciągnąć jak
        najszybciej. Z czasem nabierzesz wprawy:)))

www.vetserwis.pl/kleszcze.html
    • anna.jozwik Re: objawy pokleszczowe 09.05.07, 00:23
      To co zostaje w naskórku psa to nie jest cała głowa kleszcza, tylko jego aparat
      gębowy, którym kleszcz wgryza się w naskórek. Aparat gębowy bardzo często
      zostaje w skórze, nawet wówczas, gdy ma się pewną wprawę w wyciąganiu kleszcza.
      To nic nie szkodzi. Powstanie lokalny stan zapalny, czyli owe zgrubienie, ktore
      zginie po pewnym czasie, trzeba tylko to miejsce często dezynfekowac.
      Nie kazdy kleszcz przenosi choroby. Jednak lepiej zaaplikuj psu preparat
      przeciwkleszczowy, bo lepiej nie ryzykowac. Gdy zauwazysz, ze pies jest
      apatyczny, nie ma apetytu, wymiotuje lub ma biegunke lub oddaje mocz zabarwiony
      na czerwono - pędem do weta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka