marzenia11 20.06.07, 17:23 Wet zleciła badanie, ale ja nie wiem, jak pobrać mocz od kotki? Bardzo proszę o poradę. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hesperidae Re: badanie moczu kotki 21.06.07, 08:32 tu masz kilka porad: www.koty.civ.pl/rady/suk.php znalazlam tez cos takiego - moze u Twojego weta mozna kupic cos w tym stylu? sklep.sigmed.pl/product_info.php?products_id=3072 www.polnet.info.pl/product_info.php?cPath=55_193&products_id=1731 powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
k.gralak Re: badanie moczu kotki 21.06.07, 11:35 Mojemu kotu weterynarz pobiera mocz długą, cieniutką igłą bezpośrednio z pęcherza (brzmi strasznie, kot nawet nie miauknie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: badanie moczu kotki 21.06.07, 11:41 Nie jest to łatwe i wszystko zależy od zwierzęcia. 1. najpierw wysyp wszystko z kuwety, dobrze ją umyj i wyparz wrzątkiem. Może kotka pomimo braku wypełnienia kuwety załatwi się tam i problem z głowy. Pobieramy do strzykawki czy też do pudełeczka mocz i zanosimy do lekarza. Jeśli nie możemy uczynić tego w tej samej chwili (nieomalże) możemy włożyć mocz do lodówki i zrobić to później. 2. jeśli wyżej wymieniona metoda zawodzi możemy zasadzić się do siusiającego kota z chochelką czy też z zagiętą łyżeczką aby kotu podstawić ją podczas oddawania moczu o ile się zdąży. Ważne jest aby przy tym nie wystraszyć kota na amen :) i nie robić nic szybko a zwinnie i dokładnie - ŁATWO POWIEDZIEĆ :). 3. są też troszkę mniej przyjemne dla kota metody ale najpierw spróbujmy te wyżej wymienione. Daj znać jak Ci poszło. Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia11 Re: badanie moczu kotki - dziękuję, ale 27.06.07, 16:46 .. Precelka nie żyje. Wybiegła na ulicę z ogrodu i wpadła pod samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: badanie moczu kotki - dziękuję, ale 28.06.07, 10:25 Bardzo nam przykro i BARDZO Ci współczujemy. 3maj się jakoś dzielnie. Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś