Dodaj do ulubionych

3 mies. szczeniak bez jader

22.11.07, 21:25
Moi weci twierdza ze szczeniak powinien juz w tym wieku miec juz
widoczne jadra. Hodowca uwaza ze zejda pozniej. Chodzi o pieska
rasy owczarek szetlandzki. W zwiazku kynologicznym tez mi
powiedziano ze szczeniak powinien miec jaderka. Za kilka dni mam
odebrac pieska i prosilabym o opinie.
Obserwuj wątek
    • kornelia.123 Re: 3 mies. szczeniak bez jader 22.11.07, 21:31
      jest naprawdę mało prawdopodobne, że jądra się zejdą. Trzeba sie liczyć z tym,że
      pies jest wnętrem. Mój pies ma jedno jądro, drugie niestety jest w brzuchu.
      Mojego psa czeka operacja. Przykro mi ale i ty musisz sie z tym liczyć.
      • mariejo Re: 3 mies. szczeniak bez jader 22.11.07, 21:50
        Czyli powazna operacja...
        • kornelia.123 Re: 3 mies. szczeniak bez jader 22.11.07, 21:55
          Niestety tak. Do niej musi przygotować się i pies jak ty sam! Poczytaj o
          tym.Warto! ( VET serwis - kastracja psa)
          • mariejo Re: 3 mies. szczeniak bez jader 22.11.07, 22:12
            Dzieki:)
    • agrafik Re: 3 mies. szczeniak bez jader 22.11.07, 23:46
      Czy psiak zupełnie nie ma jąderek, ani nawet śladu, ze zeszły i sie cofnęły?
      Zdarza się, szczególnie u szczeniąt żywiołowych, np. bokserów, że podczas zabawy
      jąderka cofają sie do kanalika, ale szczenie szetlanda raczej żywiołowe nie
      jest, więc raczej hodowca robi cię w konia. Poproś o kartę przeglądu miotu do
      wglądu, jeśli hodowca jest uczciwy to nie będzie kręcił i pokaże, a jeśli nie to
      odpuść sobie ten zakup. Teoretycznie można spróbować podać hormon /nie będe tu
      pisać jaki/ ale nie jest to obojętne dla szczenięcia i niestety dośc drogie :/
      • muraszka1 Re: 3 mies. szczeniak bez jader 23.11.07, 06:18
        mialam kiedys spaniela z podobnym problemem,
        jaderka zeszly mu kiedy mial 1,5 roku
    • avasawaszkiewicz Re: 3 mies. szczeniak bez jader 23.11.07, 10:42
      Owszem obydwa jądra powinny być już dawno na miejscu. Wówczas (na pewno na
      internecie znajdziesz wiele informacji na ten temat choćby na podanej stronie
      vetserwisu) czeka Cię prędzej bądź później operacja usunięcia owych wnętrowskich
      jąder z jamy brzusznej - takie jądra nie mają bowiem dobrych warunków "pracy"
      (inna temperatura) i często powodują problemy. Bardzo często notuje się
      nowotwory jąder u wnętrów jak także niepohamowane problemy z agresją.
      Czasami jednak jądra zatrzymują się w kanale pachwinowym. Wówczas operacja jest
      mniej skomplikowana i znacznie krótsza no i wielu lekarzy sądzi, że istnieje też
      szansa, że takie jąderka mają jeszcze szansę zstąpić do moszny. Bywa i tak, że
      pod wpływem czy to masażów, czy to hormonów takie jądra zstępują - ale są to
      pojedyncze przypadki a terapia hormonalna nie jest obojętna dla organizmu.
      POzdrawiam - Ava
      Czy tak czy siak takie psy nie powinny nigdy być ojcami - jest to wada
      przenoszona genetycznie i Twój pies niezależnie od tego czy jądra zstąpią czy
      też nie jest nią obarczony.
      • grazyna.dlugokecka Re: 3 mies. szczeniak bez jader 23.11.07, 12:24
        Miałam podobny problem.O tym,że mój golden retriever nie ma jednego jądra
        dowiedziałam się od osoby prowadzącej szkolenie PT , gdy pies miał już ponad dwa
        miesiące. Udałam się wtedy do kilku weterynarzy. Niestety każdy mówił mi co
        innego; jeden np. zaproponował od razu dość kosztowną terapię hormonalną,
        drugi kastracje leczniczą , inny spokój i obserwacje psa przez kilka miesięcy ..
        a osoba, która jest "psiarą od pokoleń" podpowiedziała, żebym robiła masaże (
        co oczywiście od razu jeden z weterynarzy obśmiał, twierdząc że masaże to
        pobożne życzenia). No ale przez trzy miesiące codziennie po kilka razy robiłam
        masaże i okazało się, że moja praca nie poszła na marne! Psu zeszły się jądra,
        jedno jest nieco mniejsze, ale jest! I tam gdzie trzeba! Więc myślę, że do czasu
        podjęcia ostatecznej decyzji o kastracji leczniczej psa, warto stosować masaż. I
        być może mają rację ci weterynarze, którzy zalecają spokój i nie naciągają na
        terapię hormonalną. Natomiast jeśli kwestia braku jąder wypłynęła przed
        wzięciem szczeniaka do domu, to proszę dobrze zastanowić się jakie nadzieje
        wiążecie z jego pojawieniem się w Waszym życiu.
        • mariejo Re: 3 mies. szczeniak bez jader 23.11.07, 21:34
          Bardzo dziekuje za pomoc :) Troche pocztalam i juz wiem calkiem
          sporo.
          Terapia hormonalna odpada bo boje sie rozchwiac rownowage
          hormonalna.
          Psa chcialam do kochania nie do reprodukcji ale przeraza mnie wizja
          operacji.
          • agrafik Re: 3 mies. szczeniak bez jader 23.11.07, 22:26
            Pamiętaj, że taki pies bez jajeczny jest nie hodowlany i w związku z tym
            powinien mieć taką adnotację w metryczce. A co za tym idzie powinien być sporo
            tańszy niż normalna cena /u mnie jest to połowa ceny, a czasem jak widzę, że
            ludzie są ok to 1/3/
            Masz prawo zobaczyć kartę przeglądu miotu, co prawda nie jest tam zaznaczone
            /przynajmniej w warszawskim oddziale/, który psiak ma "kłopoty' z jajkami, ale
            jest zasygnalizowane, że cos takiego miało miejsce.
        • ewelin-ka1982 Re: 3 mies. szczeniak bez jader 20.08.13, 12:41
          mam pytanie jak pani czy pan robil te masaze pieskowi bo mam podobna sytuacje mam 7 miesiecznego Husky i nie dawno pojawilo mu sie tylko jedno jaderko chce mu pomoc jakos i bym byla wdzieczna za maly opis tego masazu dziekuje bardzo za odpowiec.
        • ewelin-ka1982 Re: 3 mies. szczeniak bez jader 20.08.13, 12:44
    • isthma a jak jest u kota? 24.11.07, 10:38
      dopisuje sie tutaj,zeby nie powtarzac watku.
      Kocurek ma juz pol roku i jader w worku mosznowym nie ma.Czekac
      jeszcze czy zejda interweniowac weterynaryjnie?
      • agrafik Re: a jak jest u kota? 24.11.07, 11:27
        "Kocurek ma juz pol roku i jader w worku mosznowym nie ma.Czekac
        jeszcze czy zejda interweniowac weterynaryjnie?"
        nie ma w owrku, ale może są w kanalikach? nie było w ogóle czy zeszły i się cofnęły?
        • mariejo Re: a jak jest u kota? 24.11.07, 21:16
          U kotow jest podobnie, dzis na wystawie rozmawialam ze znajoma
          hodowczynia.
          Nie dostalam do wgladu raportu z przegladu miotu, tylko mnie
          informowano ze byl. Hodowla uchodzi w zwiazku za dobra.
        • asfo Re: a jak jest u kota? 21.08.13, 16:44
          Ale właściwie na co chcesz czekać? Taki kot i tak się już nie nadaje do celów wystawowo - reprodukcyjnych, więc należałoby go tak czy siak wykastrować.

Kiedy kupowałam kota z takim problemem (miał 5 m-cy) to dostałam go już wykastrowanego. Mniej stresu dla mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka