Dodaj do ulubionych

Operacja kręgosłupa.

03.12.07, 17:46
Mój jamnik (długowłosy, szczupły sześciolatek) ma problemy z kregosłupem - dyskopatia i zwapnienie krążków. W kwietniu miał problemy z chodzeniem, ale udało się je zażegnać farmakologicznie. Niestety problem powrócił - od niedzieli pies ma w zasadzie niewładne tylne nogi. Na razie dostał steryd i antybiotyk. Jutro idziemy do ortopedy. Zapewne zaproponuje operację. Czy takie zabiegi są skuteczne? Jak duże jest ryzyko? Proszę o radę ekspertów, ale też o doświadczenia forumowiczów. Ktoś już pewnie przez to przechodził. Będę wdzięczna za wszelkie rady i informacje. Jesteśmy z Wwy.
Obserwuj wątek
    • 4monika77 Re: Operacja kręgosłupa. 03.12.07, 21:24
      Kto Was będzie konsultował?Dr Sterna?
      • iw1978 Re: Operacja kręgosłupa. 03.12.07, 22:48
        Dr Ratajska. Ona też zajmowała się psem przy poprzednich kłopotach.
        • 4monika77 Re: Operacja kręgosłupa. 03.12.07, 23:54
          Spróbuj jeszcze skontaktować się z dr-em Rupińskim(kręgarzem:wykonuje
          nieoperacyjne nastawianie kregosłupa),często udaje mu się ocalić jamniki od
          operacji...Myślę,że jedno drugiemu nie zaszkodzi.
    • avasawaszkiewicz Re: Operacja kręgosłupa. 04.12.07, 13:01
      Tutaj bardzo ważny jest czas!!! Im szybciej się coś wykona tym lepiej. Mówię tu
      w szczególności o operacji. Obawiam się, że w przypadku powracających
      niedowładów nie ma już co czekać. Za każdym bowiem incydentem dochodzi jak widać
      po psie do uciskania rdzenia a co tym idzie ciągłego jego uszkodzenia. Ponadto
      każdy incydent to coraz starszy pies a wiec coraz trudniejsza rekonwalescencja.
      Od tego więc jak ten rdzeń jest uszkodzony i jakie są jego szanse na reperację
      zależą dalsze losy psiaka.
      Oczywiście operator jest również BARDZO ważny i to jak wykona się zabieg ale w
      przypadku tak doświadczone Pani chirurg o to bym się nie bała ( choć szczerze
      powiem nie wiedziałam, że robi kręgosłupy). Najważniejsze jednak jest jak
      organizm sobie z tym poradzi i czy jest w stanie zrekompensować ubytki. Tutaj
      bywa różnie i jest to nie do przewidzenia. Więcej na pewno może powiedzieć
      lekarz badający zwierze, jego odruchy itp.
      3mam kciuki i pozdrawiam - Ava
      • iw1978 Re: Operacja kręgosłupa. 04.12.07, 16:35
        Dziękuję za odpowiedź. Pies jeszcze młody - 6 lat, bez nadwagi i ogólnie w dobrej kondycji, raczej wybiegany. Czy to oznacza, że mamy duże szanse? Bo jeśli tak to chyba faktycznie nie ma na co czekać.
        • avasawaszkiewicz Re: Operacja kręgosłupa. 06.12.07, 10:38
          Owszem to bardzo dobrze, że psiak jest w takiej kondycji to ZNACZNIE zwiększa
          jego szanse ale niestety nic nie gwarantuje.
          To w szczególności zależy od uszkodzeń w rdzeniu, które niestety są niezależne
          od wagi psa czy nawet jego wieku ale od stanu neuronów i czasu ich uszkodzenia.
          Ale taki smukły młodzieniaszek szybciej powróci do zdrowia, szybciej będzie się
          regenerował i ja na pewno dałabym mu szansę.
          Pozdrowienia, 3 mam kciuki i daj proszę znać co i jak - Ava
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka