Dodaj do ulubionych

karma dla kota kastrata

09.07.08, 08:35
witam wszystkich serdecznie,
mam 10-miesiecznego kota plci meskiej :) jakies 2 miesiace temu
zostal wykastrowany.
je juz dlugo karme RC kitten, ale po tej kastracji ma mega apetyt i
wyraznie zaczyna juz tyc, tym bardziej, ze bestyjka jest raczej
leniwa.
jaka karme powinnam mu teraz kupic? czy powinien jesc juz taka
specjalna karme dla kastratow, a jesli tak to jaka mozecie polecic?
pomozcie prosze :)
Obserwuj wątek
    • orchidka77 Re: karma dla kota kastrata 09.07.08, 10:12
      Spokojnie możesz mu kupić RC Sterilised. Kociak nie skończył roku, więc dobrze byś do karmy dodawała jakieś witaminki z tauryną.
      Możesz też na początek mieszać karmę Kitten z Sterilised stopniowo zmniejszajac w mieszance ilość Kittena:)
      • stary_gruby_kot Re: karma dla kota kastrata 09.07.08, 10:20
        dziekuje Ci bardzo :)
        wlasnie o tej karmie myslalam, ale zastanawialam sie czy nie za
        wczesnie, bo kitten jest do roku,a sterilised powyzej roku.
        bede w takim razie na razie mieszac mu obie i stopniowo przejde na
        nowa.
        to taki zarlok, ze i tak nie zauwazy zadnej roznicy ;)
        • orchidka77 Re: karma dla kota kastrata 09.07.08, 10:27
          U mnie koty w ogóle nie zauważyły zmiany:) Wcinały Hill'sa dla kociąt, zaczęłam mieszać z RC i Hillsem dla kastratów i wcinały tak samo:)

Polecam kupować karmy suche na Animalii lub na Allegro:) Duuuuużo taniej. Na Allegro kupuję w takich samych cenach jak w hurtowni i na dużej paczce 10kg oszczędzam nawet 50pln w porównaniu do cen ze sklepów zoologicznych:)
          • mist3 Re: karma dla kota kastrata 09.07.08, 15:58
            są różne szkoły - niektórzy weterynarze (i ja się z nimi zgadzam) twierdzą, że
            nie trzeba kota sterylizowanego karmić specjalną karmą , chyba że ma problem z
            drogami moczowymi.
            Ja moją kotkę karmię zwykłą karmą dla kotów niewychodzących + oral sensitive +
            antihairball.
            Na co trzeba uważać - szczególnie kilka miesięcy po kastracji - na to, żeby nie
            przekroczyć dziennej, zalecanej na opakowaniu dawki. Przy czym trzeba pamiętać,
            że jak dajesz dodatkowo mokre jedzenie -to dawkę z opakowania trzeba zmniejszyć
            (ona jest wyprofilowana przy założeniu, że kot nie je nic innego oprócz suchej
            karmy). Więc jak kot zje swoją dzienną dawkę w ciagu kilku godzin - to na nic
            jego błagania i prośby - post do następnego dnia. (można też na początku dzielić
            dawkę na części i dosypywać karmę np. rano i potem połowę dawki - na wieczór).
            Kot po kastracji ma okres rekonwalescencji , w związku z tym chętnie zje więcej.
            Z tym, że łatwiej kota utuczyć, gorzej odchudzić. Trzeba więc naprawdę naszej
            silnej woli i rozsądku, by nie dopuścić do przybrania przez niego wagi.
            • stary_gruby_kot Re: karma dla kota kastrata 09.07.08, 16:15
              z tym zeby nie przekroczyc zalecanej dziennej dawki mam wlasnie duzy
              problem!
              bo on prosi, miauczy, jeczy, patrzy na mnie tak blagalnie, robi miny
              glodnego zabiedzonego kota, ze przez te sztuczki w koncu daje sie
              zlamac.
              ale sprobuje byc silna :) nie chce go utuczyc tym bardziej ze to
              wyjatkowo leniwe kocisko.
              • rezurekcja Re: karma dla kota kastrata 09.07.08, 21:39
                kot-kastrat koleznaki wazy 10 kg. Ugielam sie, kiedy go podnioslam.
                Ale on glownie je.
                • mist3 Re: karma dla kota kastrata 10.07.08, 20:23
                  No właśnie - naprawdę my musimy mieć silną wolę. Kot z głodu nie umrze na pewno
                  - można mu po prostu 'udzielać' karmy, a nie postawić miskę z dzienną dawką.
                  Poza tym starać się go wybawić i wybiegać, choć oczywiście w miarę upływu lat
                  jego entuzjazm osłabnie.
                  Ale trzeba mieć silną wolę - otyłość u kotów (tak jak i u ludzi) prowadzi do
                  wielu groźnych chorób, lepiej kota i siebie na to nie narażać.
                  • tenshii Re: karma dla kota kastrata 10.07.08, 20:41
                    Dokładnie.
                    Mój weterynarz po wczorajszej sterylizacji Daisy powiedział:
                    zwierzęta mają to szczęście, że nie muszą jak ludzie walczyć ze swoją wolą, bo ich jedzenie przechodzi przez nasze ręce, a my musimy im to szczęscie zapewnić. Większość ludzi jednak uważa, że zapewnia zwierzakowi szczęście ulegając jego prośbom. Nic bardziej mylnego.
                    • fedorczyk4 Re: karma dla kota kastrata 11.07.08, 01:03
                      Moje sterylizanty jedza zwykle puszki i suche zarelko. Chude moze
                      nie sa, ale tez do zapasienia im bardzo daleko. Natomiast nie ma
                      podkarmiania poza posilkami. Dostaj dwa skromne dziennie i basta.
    • erin32 Re: karma dla kota kastrata 25.07.08, 14:36
      Ja daję swoim puszki, mięso i chrupki odpowiednie dla kastratów,
      czyli regulujące poziom ph, np. RC Sterylised lub InDoor27.
      • courioussunday Re: karma dla kota kastrata 27.06.09, 01:35
        Najlepsza jest sucha karma Purina one SterileCat, ostatnio ja
        wypróbowałam (w związku z wielkim badaniem zdrowia kotów Puriny),
        mój kot jest zachwycony, a rzadko coś mu smakuje.
        • kontik_71 Re: karma dla kota kastrata 27.06.09, 08:43
          Od kiedy to Nestle lapie sie za tak prymitywny marketing?
          • macarthur Re: karma dla kota kastrata 29.06.09, 08:58
            trzeba dać napis na drzwiach
            "akwizytorom wstęp wzbroniony"
            albo wpuszczać tylko w krawatach,klient
            w krawacie jest mniej namolny
            :)
            • biala27 Re: karma dla kota kastrata 29.06.09, 09:09

macarthur napisał:

> trzeba dać napis na drzwiach
              > "akwizytorom wstęp wzbroniony"
              > albo wpuszczać tylko w krawatach,klient
              > w krawacie jest mniej namolny
              > :)

czyżbym o czyms nie wiedziała? :)
        • biala27 Re: karma dla kota kastrata 29.06.09, 09:08
          courioussunday napisała:

> Najlepsza jest sucha karma Purina one SterileCat, ostatnio ja
          > wypróbowałam (w związku z wielkim badaniem zdrowia kotów Puriny),
          > mój kot jest zachwycony, a rzadko coś mu smakuje.

moim zdaniem jest beznadziejna - kot zaczął mi się sypać (dosłownie) po niej -
          jak wróciliśmy do RC skin (dla młodych kotów po sterylizacji) problem zniknął

a, że kotu smakuje to fakt - mój też z wyraźnym apetytem ją zajadał
    • plaulinal Re: karma dla kota kastrata 13.03.10, 01:50
      Hej!
      Naszemu kastracikowi najbardziej smakuje karma Royal Canin Sterilised. Ostatnio kupiłam w promocji 400g+400g chyba ze 4 kg:D w sklepie www.e-pazur.com

Kocurek nie tyje, ma chęć do zabawy, ogólnie służy mu ta karma. Podawaliśmy inne, ale karma Royal wymiata!

Polecam
    • only.cerber Re: karma dla kota kastrata 29.06.10, 14:14
      Zdaje się że NUTRA NUGGETS jest bardzo dobra karmą, co prawda nie wiem czy można
      ja kupić w wersji dla kastrata, ale na stronie e-karma.pl znalazłam informacje
      przy tej karmie, że idealnie nadaje się, dla kotów aktywnych i chroni przed
      wszelkimi chorobami dróg moczowych. Słyszałam o tej karmie naprawdę dobre
      opinię, więc myślę, że spokojnie można ją wypróbować, skoro wszyscy tak polecają.
      • ericastefani Re: karma dla kota kastrata 28.07.10, 16:26
        Też słyszałam o tej stronie. Muszę zapoznać się z jej ofertą, ponieważ moja
        kotka już powoli wariuje i czeka mnie wizyta u weterynarza, celem
        przeprowadzenia u niej zabiegu. Mam nadzieję, że wszystko będzie z nią dobrze i
        że znajdę na e-karmie jakieś smakołyki dla niej, żeby trochę ją pocieszyć ;)
        • mada57 Re: karma dla kota kastrata 29.07.10, 11:18
          Jedną z lepszych karm jest Royal Canin i zwierzaki ją bardzo lubią.
          Trzeba tylko uważać na podróbki, bo takie niestety się zdarzają. Są
          dużo tańsze niż w większości sklepów, ale podrabiane. Najlepiej
          kupować w sprawdzonym miejscu. Polecam internetowy sklep
          www.kochanepupile.pl
        • lucyinthestars Re: karma dla kota kastrata 29.07.10, 13:23
          Koty zmieniają się po kastracji, to znaczy stają się trochę mniej aktywne, więc
          trzeba im odpowiednią karmę dobrać, żeby nie tyły za bardzo. Chociaż i tak tyją,
          bo mniej je 'nosi' że tak powiem. Na wspomnianej przez ericastefani e-karmie
          jest duży wybór takich karm. Z tym że na początek proponowałabym kupić w
          mniejszych ilościach i zobaczyć, czy kotu podejdzie, a jak tak, to zaopatrzyć
          się w większą ilość.
    • only-tolok Re: karma dla kota kastrata 09.08.10, 13:33
      Nie wiem czemu zapanowała moda na te specjalne karmy dla kastratów:)Przecież nie
      ma żadnych przeciwwskazań żeby kot jadł coś innego niż wcześniej. Problemy z
      nadmiernym apetytem unormują się tak naprawdę same. Jeśli szukasz dobrej karmy
      to myślę,że ta będzie odpowiednia
      www.krakvet.pl/brit-salmon-800g-p-14336.html
      • marasbone Re: karma dla kota kastrata 10.08.10, 11:00
        Nie słyszałem o specjalnych karmach dla wykastrowanych kotów. Ja swoją kotkę
        (też wysterylizowaną) karmię Nutra Nuggets z wspomnianej e-karma.pl i kocica
        jest bardzo żywa i żwawa. Wykastrowanego kocura trzeba trochę przegonić po
        mieszkaniu, żeby za bardzo nie obrósł tłuszczem. Zwłaszcza jeśli kot nie ma
        okazji pobiegać sam z siebie.
        • brygida284 Re: karma dla kota kastrata 05.05.11, 10:20
          Hehe to ja jeszcze nie miałam do czynienia z takimi leniuchami ;) Wszystkie były wręcz szalone - ale fakt, nie było ich wiele. Ale też nie słyszałam o jakiś specjalnych karmach w takiej sytuacji ale NN na pewno jest ok - nie zaszkodzi w każdym razie.
      • absolutfit Re: karma dla kota kastrata 22.11.11, 15:52
        only_tolok ta karma, którą podsyłasz tez jest godna uwagi, dobry wybór i dobrej jakości karma, mój pies swego czasu się nią zajadał ;) I tez nie wiem skąd ta moda na specjalne karmy dla kastratów ;)
    • kirke18 Re: karma dla kota kastrata 10.08.10, 14:04
      Może lepiej jednak karma wartościowa typu Orijen lub Acana?
      Royale mają po 4% mięsa, to jak mięsożerca ma się najeść?
    • mrukmrukmruk Re: karma dla kota kastrata 05.05.11, 11:36
      Zadbaj o to, by kot miał dużo ruchu, bo kastrowane koty mają tendencję do obżarstwa, widzę to po swojej kotce, która niedawno została wysterylizowana. Polecam karmy taste of the wild, można je kupić na e-karma.pl, zdrowa sucha karma, pozbawiona konserwantów. Warto przeczytać jej skład i porównać z innymi "zdrowymi" karmami.
      • k1234561 Re: karma dla kota kastrata 05.05.11, 18:45
        Zgadzam się mrukmrukmmruk,porządne karmy to:
        -Teste of the wild
        -Wild Cat
        -Orijen
        -Power of nature
        Poczytaj sobie ich skład maja ponad 60% mięsa,niektóre nawet więcej,są bez zbóż,kukurydzy,ziemniaków (większość z nich),więc nie maja zbednych dla kota zapychaczy,mają niska zawartosć węglowodanów,dlatego koty po tych karmach nie tyją.Najadają się tez mniejszą iloscią karmy np. w porównaniu do innych zbożowych karm.Jeśli koniecznie chcesz coś typowego dla kastratów to ja bym polecała weterynaryjnego Royal Canin dla wykastrowanych kocurów od zabiegu do 7 lat do nabycia u wetów.To bym podawała tak od czasu do czasu w celu urozmaicenia diety,np. 2 razy w tygodniu.
        Też mam wykastrowanego 11 miesięcznego kotka,tylko,ze on był już wykastrowany w wieku 13 tygodni,jako kociak.Jakoś na tych karmach mi się nie roztył,wręcz przeciwnie,wage ma książkową,a tez raczej leniuch z niego.
      • mrukmrukmruk Re: karma dla kota kastrata 08.06.11, 09:49
        Do tych karm dodałbym jeszcze Nutra Nuggets, Nutra Gold holistic i Summit 10, wszystkie dostępne w sklepie, o którym wspominałem. Wszystkie mają podobny skład jeśli chodzi o bilans zawartości mięsa i minerałów i zbóż.
    • niemy_kat Re: karma dla kota kastrata - CZYTAJ 29.08.11, 22:34
      witam
      jeżeli masz kota domowego to kup mu karmę z najniższą zawartością tłuszczu, ale jeżeli twój kot ma możliwość wychodzenia na dwór (np mieszkasz w domku jedno rodzinnym itp.) to możesz się zaopatrzyć np w karmę: www.lauhau.pl/produktopis/1/4/565/
      pozdrawiam
      • minniemouse Re: karma dla kota kastrata - CZYTAJ 05.09.11, 21:27
        jeżeli masz kota domowego to kup mu karmę z najniższą zawartością tłuszczu,

absolutnie nie! koty potrzebuja tluszczu w swojej diecie, i do odchudzania kota nie tedy droga,
        tylko w ograniczaniu jedzenia i zwiekszaniu ruchu.

Minnie
      • seidhee Re: karma dla kota kastrata - CZYTAJ 07.09.11, 09:40
        > jeżeli masz kota domowego to kup mu karmę z najniższą zawartością tłuszczu

Raczej z najniższą zawartością wypełniaczy. Dla kota to puste kalorie. Obżera się, tyje, a i tak jest głodny.
    • izabella7575 Re: karma dla kota kastrata 04.10.11, 21:10
      Hej, polecam keko.pl/pl/karma-sucha-dla-kota-biomill-light-2kg.html
      Moje obydwa koty są na niej, ma ponad 60% mięsa. Kocica była mocno grubsza, schudła. Obydwa są bardziej żwawe, mają lśniące futerka :)
    • under-grund Re: karma dla kota kastrata 10.10.11, 15:32
      Dla kota po kastracji bardzo dobra jest ta karma: e-karma.pl/product-pol-688-Summit10-Light-and-sterilised-cats-1-5-kg.html Koty po takim zabiegu mają tendencję do tycia, także lepiej podawać mu lekko dietetyczną, żeby było mu lżej chodzić.
      • absolutfit Re: karma dla kota kastrata 13.10.11, 10:22
        Ta karma Bento Kronen też powinna być w sam raz teraz dla Twojego kota, jest karmą dla kotów młodych i kociąt rosnących zawierającą wszelkie składniki odżywcze potrzebne w tym okresie życia. Na stronie masz podane konkretne składniki a także zalecane dawkowanie.
        • izabella7575 Re: karma dla kota kastrata 18.10.11, 20:45
          Jeśli chodzi o dwie ostatnie wypowiedzi - karmy podane przez Was w ogóle nie mają mięsa. Nie polecam, ich skład nie jest zadowalający. Kot powinien mieć w karmie więcej niż 4% mięsa. Tak jak wcześniej pisałam. Np. w Biomillu jest ponad 60% mięska. I to jest już porządna ilość. Może jest droższa, ale jakościowo lepsza. A jeśli kogoś akurat nie stać, to są i tańsze karmy ale z ok. 30-40% mięsa. Np.
          Bosh Light keko.pl/pl/karma-sucha-dla-kota-bosch-sanabelle-light-10kg.html
          Brit keko.pl/pl/karma-sucha-dla-kota-brit-care-cat-castrate-chicken-rice-7-5kg.html
          • absolutfit Re: karma dla kota kastrata 28.11.11, 14:24
            nie masz racji izabella7575, zobacz sobie na skład tej karmy na stronie Krakvetu Karma Bento Kronen wszystko jest tam wymienione i w składzie jest mięso więc nie wiem czemu piszesz, że go nie ma.
    • albert.flasz1 Re: Fitmin Weight Control? 13.12.11, 10:05
      fitmin napisał:

> Witam, polecam Fitmin Weight Control.

Naprawdę polecasz? A kto Ty jesteś, że polecasz?

Zawiera świeże mięso i ma obniżoną zawart
      > ość energii.

Świeże mięso w suchej karmie??? A ile go zawiera, 3%, czy 13?

Poodbno jest bardzo smaczna :-)

Jadłeś, czy też jadł ktoś inni i Ci powiedział że dobra?

>
      > Można dostać np tu:
      > www.krakvet.pl/fitmin-weight-control-04kg-p-18136.html

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, "Krakvet"! No tak, rozumiem........................:DDD
      • dar61 ad kontrola klikalności i pryncypiów 13.12.11, 13:41
        Spokojnie, {Albercie}, spokojnie...
        To co?
        Kosz?
        Mogę Szanownemu {A.} podrzucić e-namiary na pewną b. skuteczną administratorkę sąsiedniego forum.
        ?

Ale - cóż, to klikalność może tutaj zmniejszyć i wojnę administratorsko-administratorską zacząć o pryncypia...
        • albert.flasz1 Re: ad kontrola klikalności i pryncypiów 13.12.11, 14:03
          A co mnie to obchodzi, ani mnie to ziębi, ani grzeje, bo to "nie mój cyrk i nie moje małpy"... To forum zdechło już dawno, zaglądam tu sporadycznie, bardziej z przyzwyczajenia, jak z potrzeby...;)
      • fitmin Re: Fitmin Weight Control? 13.12.11, 14:44
        albert.flasz1 napisał:

> fitmin napisał:
        >
        > > Witam, polecam Fitmin Weight Control.
        >
        > Naprawdę polecasz? A kto Ty jesteś, że polecasz?

użytkownikiem forum. Mam się przedstawić?

>
        > Zawiera świeże mięso i ma obniżoną zawart
        > > ość energii.
        >
        > Świeże mięso w suchej karmie??? A ile go zawiera, 3%, czy 13?

tak, świeże mięso.

> Poodbno jest bardzo smaczna :-)
        >
        > Jadłeś, czy też jadł ktoś inni i Ci powiedział że dobra?

Bo kot zjada ją chętnie? Mam podesłać jego zdjęcie?

>
        > >
        > > Można dostać np tu:
        > > www.krakvet.pl/fitmin-weight-control-04kg-p-18136.html
        >
        > Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, "Krakvet"! No tak, rozumiem.......................
        > .:DDD

można też dostać tu:
        www.zoo-market.eu/karmy/1633-fitmin-kot-solution-weight-control-10kg.html
        i tu:
        www.abckarma.pl/o/4760/fitmin-adult-solution-weight-control-2kg4x-saszetka-fitmin-gratis.html
        Mam wymienić wszystkie sklepy internetowe, czy o co chodzi?
    • dar61 karma dla opiekuna - i - kota kastrata 13.12.11, 13:48
      Ciekawe jak zadziała zamiast karmy umożliwienie ... puszystemu kotu spacerów na dowolne jego zawołanie pod naszymi drzwiami*.
      Lub wyprowadzanie go przez jego ... puszystych opiekunów
      ;-)

Producentów i dystrybutorów kocich k-l-a-p-e-k NIE proszę o wpisywanie tu łączy, sznurków, ni żadnych linek.

Automatom wyszukującym im kontekst też u-t-r-u-d-n-i-ę...
      • albert.flasz1 Re: karma dla opiekuna - i - kota kastrata 13.12.11, 14:12
        dar61 napisał:

> Ciekawe jak zadziała zamiast karmy umożliwienie ... puszystemu kotu spacerów na
        > dowolne jego zawołanie pod naszymi drzwiami*.

Bardzo pozytywnie. Nabyliśmy niedawno "z odzysku" jedną taką "niewychodzącą" kotkę. Całe życie spędziła w mieszkaniu w bloku z dziećmi, z początku trochę się bała i ukrywała w zakamarkach domu, ale w końcu się oswoiła, odważyła wyjść i teraz więcej czasu spędza na zewnątrz jak w domu, stale trzeba ją wpuszczać i wypuszczać. Nie odchodzi dalej, jak na kilkadziesiąt metrów (ma tu własne terytorium i pełno zakamarków) prawie codziennie przynosi upolowane myszy, nabyła pięknego, puchatego futra... Żeby jeszcze odzwyczaiła się od tych faszerowanych chemią gotowych świństw, zwanych karmami! Ciężko, ale powoli, cierpliwością...:)
        • dar61 dla opiekuna - i - kota 14.12.11, 12:36
          W startowym wpisie właściwie chodzi o kota - ciekawe, czy kastracji poddaje się też kotki - ale sterylizantki mogą też ulec puszystowaceniu, kiedyby je więzić po balkonach czy w domu.

{Albert.flasz1}:
          ...trzeba ją wpuszczać i wypuszczać...

Nie trzeba. Oklapkujcie się [założyłem ongi nawet taką klapkę też w drzwi wejściowe domu, trochę się administrator wzdragał, ale zbyłem to].

...Żeby jeszcze odzwyczaiła się od tych faszerowanych chemią gotowych świństw, zwanych karmami...

Kotka zmienną jest.
          Nasza - też przyhołubiona - miała okresy umiłowania takich suchych, ale świeżyznę [odmrażaną/ l. prosto z jatki] też czasem omijała.
          Jak łowiła swe myszowate, przegryzała obowiązkowo suchą...

Omijała też niektóre suche karmy szerokim łukiem. A z tych puszkowanych wycłeptywała soczek, resztą gardząc.
          I zawsze miała kształtną kibić...

Poprzedzające ją nasze kocury zawsze były w zgodzie ze swym BMI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka