Dodaj do ulubionych

po sterylizacji

30.12.08, 13:33
Napiszcie proszę ile czasu po kastracji suczka ma sie oszczędzać??
czy może już biegać z innymi psami czy może wchodzić po schodach??
rwie sie do tego a nie wiem czy może szwy ma rozposzczalne jest 9
dni po zabiegu. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: po sterylizacji 30.12.08, 13:40
      Do czasu ściągnięcia szwów suka może wychodzić TYLKO na siku i spowrotem do domu.
      Żadnych zabaw z psami, ale również żadnych bardzo forsujących zabaw w domu. Oczywiście pies może wchodzić na np łóżka, może aportować zabawki, ćwiczyć proste komendy bo trzeba go jakoś zmęczyć, ale żadnych pościgów, gonitw, wywracania, przeciągania szmatek.
      Po ściągnięciu szwów suka nadal nie powinna przez około 7 dni bawić się z innymi psami, ale w domu może już sobie pozwolić na trochę więcej.
      Pozdrawiam
      • tenshii Re: po sterylizacji 30.12.08, 13:42
        Szwy normalnie ściąga się po około 9 dniach więc powoli - jeśli rana ładnie wygląda, jest ładnie zrośnięta - możecie zacząć bawić się w domu trochę mocniej.
        Pamiętać jednak należy że zszyciu uległy także powłoki wewnętrzne, a one z tego co wiem goją się wolniej. Musicie mieć pewność że są już na tyle mocne, że wytrzymają. Dlatego jeszcze około 7 dni bez zabaw z psami.
        • bystralola Re: po sterylizacji 30.12.08, 13:50
          dziękuję bardzo za odpowiedź no to mój małżonek dostanie wciry:(
          puścił ją na polanie ze smyczy a ta biegała z radości jak szalona,
          mam tylko nadzieję, że nic jej nie będzie:(
          • tenshii Re: po sterylizacji 30.12.08, 14:21
            Myślę, że jakby jej coś puściło to by ją zabolało, albo by przynajmniej była smutna itd.
            Ale nie ryzykujcie - jeszcze 7 dni bez biegania
          • avasawaszkiewicz Re: po sterylizacji 02.01.09, 02:29
            A na kiedy macie termin zdjęcia szwów?
            Owszem jest tak jak mówi Tensii do czasu zdjęcia szwów nie powinno sie psu
            pozwalać na swawole. Ale na pewno w 9tej dobie po zabiegu nic już nie powinno
            się dziewczynie dziać o ile rana goi się prawidłowo. Nie wieszaj więc psów na
            mężu :).
            Pozdrawiam - Ava
            • bystralola Re: po sterylizacji 02.01.09, 11:38
              Szwy ma rozpuszczalne także, nie idziemy na ściągnięcie:)zagojone
              pięknie szew kosmetyczny .. tylko jedna maluska niteczka na końcu
              sie trzyma, dlatego jeszcze nosi wdzianko bo sama nie wiem czy juz
              moge ściągnąć??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka