04.01.09, 17:46
Pytanie nie związane z jakimkolwiek problem ze zwierzątkiem ale ze szkołą tzn. nurtuje mnie pytanie czy jeśli jestem w LO wos-pol to mogę dostać się na wydział weterynarii? O innym zawodzie nie myślę. I z ciężkim sercem przyznaje, że źle zrobiłam, że nie poszłam na biol-chem, wmawiałam sobie, że na innym profilu też uda mi się dostać. Ale zaczynam się bać. Eh, nie wiem co powiedzieć. Teraz wiem, że lepiej by mi było uczyć się i lepiej by mi szło na rozszerzonych przedmiotach ścisłych niż humanistycznych. No cóż. ;<
Pocieszam się prócz w/w wmawianiu to, że przecież nie wszyscy weterynarze musieli chodzić na biol-chem.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • encephalon1986 Re: Szkoła 04.01.09, 23:25
      Profil klasy nic nie przesądza. Na weterynarii jest sporo osób z klas językowych
      czy humanistycznych. Sam skończyłem mat-fiz, tylko dlatego, że bio-chemu nie
      było w LO, na którym mi wówczas zależało. Poza tym nie wiem jak jest teraz ale
      ja w 3 klasie musiałem wybrać fakultet i był to bio-chem więc miałem niejako 4
      przedmioty w stopniu rozszeżonym. O dostaniu się na wetę decyduje tylko i
      wyłacznie wynik matury z przedmiotów rekrutacyjnych i to na nim powinno Ci
      zależeć. W praktyce i tak wszystko sprowadzi się do 2 tygodni kucia przed samą
      maturą...Tak było przynajmniej w moim przypadku i moich znajomych.Pozdrawiam i
      życzę powodzenia.
    • avasawaszkiewicz Re: Szkoła 05.01.09, 11:07
      Jedno drugiego zupełnie nie wyklucza i w niczym nie przeszkadza.
      Ja również od zawsze chciałam iść na weterynarię więc wybrałam LO w którym było
      studium farmaceutyczne wiedząc, że jest tam na bardzo wysokim poziomie biologia
      i chemia (Ci sami nauczyciele) ale okazało się, że rok później Pani od Biologii
      umarła a Chemiczka jest beznadziejna. Z Tych przedmiotów nie nauczyłam się więc
      nic a jednak udało się. Nie dość, że dostałam się na wymarzony wydział, bez
      problemów go ukończyłam.
      Chcieć to móc.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia - Ava
      • ciemna_dinka Re: Szkoła 05.01.09, 19:32
        Dziękuje za odpowiedzi :)
        Wczoraj chodząc po stronach uczelni, weszłam na rekrutację 09/10 no i pisało (uczelnia we Wrocławiu), że jeśli chodzi o przyjęcia trzeba zdać rozszerzoną biologię i chemię. Wiem, że co roku wszystko się zmienia. Ale teraz tak kombinują z tymi maturami i ze studiami, że się nie da. Z resztą jestem rocznik 92 i muszę zdawać matematykę. Czyli, że co? polski, j.obcy, matematyka, jeden swój przedmiot + jeszcze jeden w dodatku rozszerzony?!
        Te wymogi uczelni zmieniają co rok jak mnie się wydaje?
        Postanowiłam wziąć sobie korki w drugiej klasie z biologi, chemii, uczyć się i zdawać rozszerzone.
        Niech Państwo trzymają jakoś za mnie kciuki :D
        Pozdrawiam!
        • rezurekcja lektura zalecana 06.01.09, 21:19
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=33952001&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=38347942&v=2&s=0
        • avasawaszkiewicz Re: Szkoła 06.01.09, 23:46
          Niestety ja już dawno wypadłam z obiegu także jakie są teraz wymogi nie
          podpowiem. Ale za to mogę Ci powiedzieć, że wszystko jest możliwe i, że na pewno
          Ci sie uda. Nie przerażaj się tak maturą na prawdę to jak to się mówi babski
          pryszcz! Matematyka na pewno nie będzie trudna więc tu odetchnij z ulgą. Nie
          pozwolą przecież na to aby pojawiła sie liczna grupa tych którym nie udało się
          zdać matury. Cała reszta była od zawsze i jakoś każdy sobie radzi. Tutaj jako
          swój przedmiot i rozszerzony wybrałabym biologię to ta od zawsze była
          najtrudniejsza na egzaminach na weterynarię.
          3mam kciuki - Ava
          • encephalon1986 Re: Szkoła 07.01.09, 20:09
            We Wrocławiu / tu studiuje/ wymagają faktycznie rozszeżonej biologi i
            chemii...nieoficjalnie trzeba ją zdać na ok 80% żeby myśleć o dziennych, co do
            wieczorowych to nie wiem, ale jest zawsze opcja dostania się na wieczorowe i
            przeniesienia się potem na dzienne przy średniej /tak było w zeszłych latach/
            3,8. Nikt Ci nie każe pisać super matur z polskiego czy matematyki / chyba, że
            myślisz o Olsztynie, gdzie z tego co słyszałem, polski i j. obcy są obok bioli i
            chemii przedmiotami rekrutacyjnymi/. Ja pisałem rozszeżone: biologię, chemię,
            polski, obcy i matematykę /sam nie wiem po co to ostatnie/ i dałem radę. Żadnym
            fenomenem nie jestem, więc Ty też dasz. Pozdro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka