annataylor 06.01.09, 19:26 moj pies (beagle, 7 lat) ma problem ze stawami, dosc czesto kuluje. podobno to poczatek zwyrodnienia stawow :( czy mozecie mi polecic jakas karme, ktora moze mu pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: jaka karma dla psa na kosci? 07.01.09, 09:16 annataylor napisała: > moj pies (beagle, 7 lat) ma problem ze stawami, dosc czesto kuluje. > podobno to poczatek zwyrodnienia stawow :( a u lekarza byl, rentgen zrobiony? Lekarz cos zalecil? Na forum mozna sie tylko mieniać pogladami. > czy mozecie mi polecic > jakas karme, ktora moze mu pomoc? do stanu poprzedniego nic go nie przywroci. karmy np. z tego sklepu, ale to nie jest jedyny www.krakvet.pl/chore-karmy-weterynaryjne-schorzenia-stawow-c-23_201_202_204_260.html mozesz tez gotowac domowe jedzenie i dodawac psu Arthoflex www.krakvet.pl/arthroflex-500ml-p-1250.html albo chondrocan orling.pl/chondrocan.html Uprzedzam, ze tolerancja psow na te leki jest rozna. Podobnie jak na gotowa karme. No i nie mozna psa forsowac dlugimi spacerami. W zimne czy wilgotne dni tez nie nalezy dlugo spacerowac, artretyczne stawy nie lubia chlodu i wilgoci. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk11 Re: jaka karma dla psa na kosci? 07.01.09, 09:46 Witam, kupiłem Arthoflex u weterynarza, który zalecił podawać lek strzykawką. Mój pies ma jednak złe zdanie na ten temat, a widzę, że jest opcja polewania tym płynem gotowanego jedzenia. Czy macie doświadczenie w tej materii, czy faktycznie jest to tak smaczne że pies chce jeść swój obiad? (oczywiście bardziej jestem zainteresowany doświadczeniem Wasztch psów, chociaż kto wie, może i samemu warto spróbować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: jaka karma dla psa na kosci? 07.01.09, 10:58 dobrze byłoby dokładnie zdiagnozowac psa. bo "problemy ze stawami" a problemy wynikajace z zwyrodnien wspiera sie innnymi rodzajami suplementów i lekow. na stawy jest spora ilosc preparatow poczawszy od wspomnianego artoflexu (ktory jednak u wielu psow powoduje wymioty i moim zdaniem bardziej jest przydatny w mlodym wieku) przez preparatt takie jak chondrocan, caniviton po ludzkie leki typu artrosan ktore tez mozna psom podawac. rowniez w temacie problemow z motoryką oraz konkrtenych problemow ze stawami (np brak wytwarzania mazi w torebkach) podaje sie psom kwas haliuronowy (preparaty hyalgan i bonharem) - te podaje weterynarz w zaleznosci od sytuacji dozylnie lub dostawowo. w przypadku zwyrodnien na polskim rynku dostepny jest wlasciwie tylko jeden preparat - cartrophen - podaje sie go w zastrzykach (ilosc do wagi psa) w seriach co pare dni. dodatkowo jesli pies kuleje, ma bolsenosci wspiera sie go przeciwzapalnymi lekami niesterydowymi. oczywiscie karmy ukierunkowane na problemy koscca i stawow mozna stosowac ale nie nalezy oczekiwac po nich cudow - karma nawet najbardziej specjalistyczna nie pomoze. warto podawac surowe mieso (wolowine z duza iloscia chrzastek i sciegien, galarete z kurzych lap) - to najlepiej przyswajalne zrodlo kolagenu dla psa. tak czy inaczej warto bylo by dokladnie psa zdiagnozowac - przede wszystkim zrobic zdjecie rentgenowskie ktore pokaze stopien zwyrodnienia i ew. jakies inne problemy, gdyz w duzej ilosci przypadkow zwyrodnienia powstaja na bazie jakiejs wczesniejszej choroby. tutaj do poczytania: www.cztery-lapy.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=524 www.vetopedia.pl/article83-1-Zwyrodnienie_stawow.html Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Blue berry 07.01.09, 15:45 Przepraszam za zaśmiecanie ale jak te galaretę z kurzych łap się robi i te kurze łapy to takie z pazurami, nie wiem końce biednych kurczarów czy udka, pałki???? Czasami z rosołu w lodóce robi mi się coś jakby galareta tylko do końca się nie ścina, to o to chodzi? Mój poprzedni wielkolud zakończył życie w wieku 15 lat na stawy, niczym nie wspomagany farmakologicznie, mimo wizyt u weta i zastrzyków, ostatnie chyba 2 lata nosiliśmy mu często tylną połowę ciała, był kaukazopodobny, ogromny, dużo większy od owczarka niemieckiego. Chcę teraz moje 2 średniej wielkości (25, 35 kilo) psy zabezpieczyć na starość odpowiednim wieloletnim żywieniem. Mają rok. Suczka prawdopodobnie to alergiczka wziewna i może pokarmowa więc wet każe najprostsze jedzenie stosować zero najdroższych czy najtańszych syfków suchych kupnych, nawet nie żadna karma weterynaryjna tylko gotowane: kurczak z ryżem i warzywa surowe i gotowane bo lubią a to witaminy. Chcę też zacząć robić im stale tę galaretę tylko nie wiem jak. Na razie teściowa mi robi nóżki wieprzowe bo leżę w gipsie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir lapki 22.03.09, 13:29 Same lapki, takie jak tutaj; www.kacikpupila.pl/sklep/images/fotosy/Abakus/drob_lapy.jpg Jak moj Ivanek rosl w bolesciach, to tez dostawal, z bardzo dobrym rezultatem. Na poczatku obieralam te nieszczesne lapki z "miesa", a potem to juz jadl ta galaretke z calymi lapkami :). Odpowiedz Link Zgłoś
dorazynt Re: jaka karma dla psa na kosci? 14.02.09, 22:17 Witam. Reczywiscie sprawa nie jest przyjemna... polecalbym wizyte u weterynarza i kompleksowe badania. Natomiast karme proponuje optymalnie zbalansowana www.delazoo.pl/prod_id_456.html dzieki niej pies lepiej przyswoi białko i moze bedzie dalo sie cos zrobic. Mozesz zamówic w tym sklepie. Kupowałem tam. Maja specjalistyczny pokarm a cena jak widac atrakcyjna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: jaka karma dla psa na kosci? 23.03.09, 14:42 Niby sa karmy wspomagające (royal canin mobility support na przykład), ale przede wszystkim wspomagająco podaje sie glukozamine z chondroityną (arthroflex lub ludzki np. arthron complex). Zwyrodnienie stawów nie minie jednak po zmianie karmy, to choroba, która powinien leczyc lekarz i to do jego zadań nalezy przepisywanie leków. Aspirynę sie podaje na chorobe zwyrodnieniową ale nie podawaj samodzielnie, dawke musi utalić weterynarz. Ponadto movalis, ale to już na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś