madziulek27 22.01.09, 10:55 Przygotowuję się na pojawienie nowego domownika. W piatek odbieram mojego piesiurka i zakupuje potrzebne rzeczy dla niego. Pomożecie skompletować apteczkę dla psinki?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: apteczka dla szczeniaka 22.01.09, 11:24 1) legowisko 2) miski 3) zabawki 4) smyczka 5) obroza Tyle dla pieska A dla Ciebie zestaw do sprzątania kup na dworze :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek27 Re: apteczka dla szczeniaka 22.01.09, 11:40 ok to już mam, z legowiskiem wstrzymam się do czasu aż podrosnie bo je pewnie pogryzie, narazie będzie miec gruby kocyk. Ale mnie chodzi o lekarstwa podreczne które trzeba mieć, tak jak my wszyscy mamy w domach na biegunke bole goraczke... Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: apteczka dla szczeniaka 22.01.09, 11:46 To ciężko tak z lekami. Szczególnie u szczeniaka. No ale może Pani doktor coś podpowie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: apteczka dla szczeniaka 22.01.09, 20:11 na biegunkę - smecta lub taninal. Na bóle, gorączkę - wizyta u weterynarza. Niestety z człowiekiem (sobą) jest inaczej - my możemy stwierdzić 'łupie mnie w kościach, mam gorączkę, znaczy - przeziębienie/ grypa, biorę to i to' czy też 'mam okres, biorę środek przeciwbólowy' Pies, ktorego coś boli czy ma gorączkę nie powie nam co uważa, że mu dolega - trzeba z nim isć do weta, bo to on zdiagnozował problem i przepisał odpowiednie leki. Tak więc smecta jak najbardziej, ale jakieś paracetamole itd - niestety nie (tym bardziej, że większość leków ludzkich jest szkodliwa dla zdrowia) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: apteczka dla szczeniaka 23.01.09, 10:20 to co warto miec napewno to woda utleniona, jodyna, nadmanganian potasu. to rzeczy ktore przydaja sie przy zranieniach, rankach i tym podobnych sprawach. rzeczywiscie warto miec smecte, cos na powstrzymanie biegunki (tanital, wegiel ew. laremid). oczywiscie preparaty na kleszcze/pchly dobrane do wieku i pieska (ale to bardziej na biezaco niz do apteczki :) i nic wiecej nie przychodzi mi do glowy, no moze jeszcze preparat do samoczyszczenia sie psich uszu (wpuszczasz a pies potem sam go sobie wytrzepuje z brudkiem). prawda jest taka ze psia apteczka zapelnia sie z wiekiem psa i iloscia problemow (czego oczywiscie nikomu nie życze). czyli najlepiej bedzie jak apteczka bedzie pusta : ) psom podaje sie zarowno leki weterynaryjne jak i ludzkie. ale tak czy inaczej leki te (co, ile i kiedy) dobiera weterynarz. oczywiscie z czasem obrasta sie w postawowa wiedze i ma sie juz w domu oprocz smekty i nufuroksazyd, oprocz aspiryny metacan, oprocz wody utlenionej neomycynę w sprayu oraz cała baterie masci do uszu czy kropli do oczu : ) ale tak jak napisałam - lepiej kiedy psia apteczna jest pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: apteczka dla szczeniaka 23.01.09, 11:52 kocyk, na którym piesio będzie spał, weź ze sobą.. potrzyj tym kocykiem o jego dotychczasowe legowisko lub matkę, jeżeli to możliwe wypożycz może od właściciela jakiś kocyk na którym teraz pieso sypia - będzie czuł znany mu zapach i nie przeżyje tak zmiany domów drugą wartą uwagi rzeczą jest zakupienie takich mat 'siusialnych' :) bo szczeniakowi napewno zdarzy się póki co siusiać w domu, więc lepiej na taką matę (wygląda jak cienka pielucha z foliowym spodem koszt. ok 15 zł za parę sztuk) niż na dywan :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek27 Re: apteczka dla szczeniaka 23.01.09, 14:10 ok, dzięki za wszystkie rady, większośc juz kupiona-ja też mam nadzieję ze nie bede musiała korzystać z apteczki. te matki również poleciał mi Pani z zoologa, więc zaopatrzyłam się w paczuszkę. Z kocykiem też dobra podpowiedź, zrobię tak......w końcu to już jutro :-))))))))!! Nie mogę się doszczekać...... pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kachad Re: apteczka dla szczeniaka 25.01.09, 07:41 Ja bym poleciła jeszcze olej parafinowy, w przypadku zaparcia lub połknięcia np małego przedmiotu. Koszt ok 1.50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: apteczka dla szczeniaka 27.01.09, 00:38 Szczerze powiedziawszy, wcale nie podoba mi się pomysł, by kompletować jakiekolwiek leki dla psa, a już zwłaszcza dla szczeniaka. To tak jakbyś pytała na forum, jakie leki powinnaś skompletować dla noworodka, który niedługo pojawi się w Waszym domu. Podobnie jak noworodkowi czy niemowlęciu nie wolno podawać samodzielnie żadnych leków bez konsultacji z lekarzem, tak samo jest i ze szczeniętami - nawet drobna biegunka czy wymioty mogą być oznaką zaczynającej sie właśnie groźnej dla życia szczeniaka wirusowej choroby i powstrzymywanie tych objawów lekami może prędzej zaszkodzić, niż pomóc. Jeśli szczeniak zachowuje się nienaturalnie i wydaje się być chory, trzeba jak najszybciej meldować się z nim u weta, ponieważ to właśnie u szczeniąt objawy mogą narastać lawinowo z godziny na godzinę i to właśnie u szczeniąt jest najwyższa śmiertelność. Dlatego nie ma mowy o podawaniu szczeniakowi ludzkich leków - nawet z pozoru "błahe" leki typu paracetamol mogą być dla szczeniaka bardzo groźną trucizną. Odpowiedz Link Zgłoś