kociprzyjaciel 03.03.09, 21:08 Czy można kotu niechcący coś uszkodzić chwytając go za skórę na karku w celu podania proszka(antybiotyku)?Czy można się przyczynić do powstania urazu kręgosłupa przytrzymując go w taki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wladziac Re: podanie kotu leku 03.03.09, 21:54 w przypadku podawania tabletki nawet trzeba uchwycić kota za skórę na karku byle z wyczuciem żeby kota nie bolało bo to dodatkowo go zestresuje,kocia mama przenosi kocięta chwytając je właśnie za skórę na karku,po umieszczeniu tabletki dość głęboko w gardziołku kota drugą ręką masuj go po stronie zewnętrznej gardziołka co ułatwi przełknięcie,można tabletkę dla lepszego poślizgu zawinąć w kawałeczek masła,pasztetu czy pasty rybnej zależy co kot lubi,powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kkk NIE 04.03.09, 12:13 Nigdy nie podnosi się kota za skóre na karku!!! Kocia mam to kocia mama! Kot jest bardzo wrażliwy na ból, nigdy przenigdy nie robi się takich rzeczy!!! Lek podaje zachodząc kota od tyłu, jedną ręką obejmuje i przytrzymuje, drugą otwieram pyszczek i wrzucam szybkim ruchem tabletke do gardła, w miar emożliwości głęboko a nie n ajęzyk. Zawsze dizała. Nigdy nie łapała, kota za skóre na karku ani go w ten sposób ni epodnosiłam :/ ni ejest to potzrebne do podawania tabletki! Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: NIE 04.03.09, 12:39 kkk napisał: > Nigdy nie podnosi się kota za skóre na karku!!! Nikt nie mówi o podnoszeniu! Od 2 lat leczę kotka na cukrzycę i podaję mu tabletki tylko w taki sposób, chwytając delikatnie skórę na karku, odchylając w dół kciukiem dolną szczękę i wszystko jest ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: NIE 04.03.09, 16:43 kota podnosi się "w całości" a nie za skórę ani za łapę to chyba zrozumiałe,objęcie kota skutkuje tym przynajmniej u mnie że i tak mi się wysuwa a przecież nie ścisnę go jak kleszczami i zestresowany zwiewa,każdy ma swoją technikę na podawanie tabletek a lekki uchwyt za skórę wcale nie jest bolesny i mój kot siedzi spokojnie,w sumie najlepiej wszelkie zabiegi wykonywać w dwie osoby ale jak nie ma takiej możliwości to też trzeba sobie radzić Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: NIE 04.03.09, 17:00 napisałam o kociej mamie w celu potwierdzenia że skóra na karku u kota może być uchwycona w celu przytrzymania kota i chyba nie mogłam mieć na myśli podnoszenia kota bo i po co,tabletki nie podaje się "w powietrzu" Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: NIE 04.03.09, 21:00 tutaj filmik o różnych sposobach podawania kotu tabletek: partnersah.vet.cornell.edu/node/316 Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: NIE 04.03.09, 21:49 fimik znam ale w pojedynkę i z moimi kotami to nie da rady,w dwie osoby tak Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: NIE 05.03.09, 00:12 mist3 napisała: > tutaj filmik o różnych sposobach podawania kotu tabletek: Dzięki za ten filmik :) Nie znałam go. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike ERRATA 05.03.09, 00:02 nnike napisała: Od 2 lat leczę kotka na cukrzycę i podaję mu > tabletki tylko w taki sposób, chwytając delikatnie skórę na karku, odchylając w > dół kciukiem dolną szczękę i wszystko jest ok :) Oczywiście odchylam bródkę w dół palcem środkowym, gdyż pomiędzy kciukiem a wskazującym trzymam tabletkę i wkładam ją jak najdalej na język. Odpowiedz Link Zgłoś