Dodaj do ulubionych

tramwaje w Bielsku.

22.01.04, 16:25
co wy na to? planowana pierwsza linia: dolna stacja kolejki na szyndzielnie -
dworzec pkp, z odgalezieniem w cyg. lesie na blonia, a ciut wczesniej moze na
karpackie. dalszy ciag rozbudowy - to na razie w sferze marzen -> obok zamku,
przez starowke, na Cieszynska i dalej na jesionowa, i osiedla Koper, WP,
PolS, ewentualnie to samo od dworca kolejowego po piastowskiej. prosze o
konkretne wypowiedzi i propozycje. 1 trasa jest w trakcie wstepnego
planowania, zostal juz w to zaangazowany pewien kapital, i w zarysie
koncepcja gotowa, potrzebna wypowiedz mieszkancow :)
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: tramwaje w Bielsku. 22.01.04, 19:31
      Pomysł ciekawy, lecz widzę go po uruchomieniu choćby zachodniej obwodnicy, co
      pozwoliłoby odciążyć ruch kołowy w centrum i dzieki temu zyskać miejsce na tory.
      Nie za bardzo wyobrażam sobie natomiast linii spod zamku do Cieszyńskiej, bo
      niby którędy? Orkana czy Wzgórze i przez Rynek? Chyba za ciasno
      • wikin Re: tramwaje w Bielsku. 22.01.04, 21:39
        albrecht1 napisał:

> Pomysł ciekawy, lecz widzę go po uruchomieniu choćby zachodniej obwodnicy,
        co
        > pozwoliłoby odciążyć ruch kołowy w centrum i dzieki temu zyskać miejsce na
        tory
        > .
        > Nie za bardzo wyobrażam sobie natomiast linii spod zamku do Cieszyńskiej, bo
        > niby którędy? Orkana czy Wzgórze i przez Rynek? Chyba za ciasno

poniekąd popieram, choćby trasę "turystyczną" z błoń pod szyndzielnię,
        natomiast powątpiewam w realność tych planów,
        to są spore koszty, na które miasto nie stać, a prywatni sponosorzy z
        pewnościa nie będą walić drzwiami i oknami,
        nawet prywatne linie autobusowe nie są jakimś opłacalnym biznesem, a co
        dopiero tramwajowe
        • Gość: rad Re: tramwaje w Bielsku. IP: 80.51.254.* 22.01.04, 22:02
          > poniekąd popieram, choćby trasę "turystyczną" z błoń pod szyndzielnię,
          > natomiast powątpiewam w realność tych planów,
          > to są spore koszty, na które miasto nie stać, a prywatni sponosorzy z
          > pewnościa nie będą walić drzwiami i oknami,
          > nawet prywatne linie autobusowe nie są jakimś opłacalnym biznesem, a co
          > dopiero tramwajowe

jestem nogami i rękami za trasą turystyczną pod Szyndzielnie. Już chyba
          wczesniej o tym pisałem przy okazji jej reklamy. tak wiec to jest bardzo fajny
          pomysł z tą trasą turystyczną.
          • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. 23.01.04, 10:58
            odpowiadam na wszystko hurtem;)

albrecht: oczywiscie ze dopiero wtedy! prace budowlane rozpoczna sie
            NAJWCZESNIEJ w polowie przyszlego roku, gdy hulanka bedzie gotowa, a polaczenie
            jej z klubowa (al. Franciszka Jozefa :) bedzie na ukonczeniu.
            a co do tego odgalezienia: od skrzyz. stoj-3maja-zamk-orkana -> orkana, potem
            wzgorze, i lewa strona Ringplatzu do samej gory. jeden tor sie zmiesci na 100%,
            a na tak krotkim odcinku by wystarczyl. a ze cieszynska na duzym odcinku jest
            droga w dobrym stanie, szeroka, a tak na prawde o malym wykorzystaniu
            komunikacyjnym, to mozna sie pokusic o wykorzystanie jej za torowisko :)

wikin: trasa turystyczna to mrzonka - nie ma na siebie szans zarobic. natomiast
            zwykla, komercyjna, polaczona z walorem turystycznym - jak najbardziej tak.
            miasto?... hmmm... miasto moze nie... ale nie wiem czy ty wiesz, ze nawet 85%
            kosztow mozna pokryc z dotacji UE:) a co do prywatnych inwestorow - oj,
            zdziwilbys sie, zdziwil...

rad: turystyczna spod szyndzielni na blonia nie ma szans jesli chodzi o
            finansowa strone - jest to najtansza koncepcja, to fakt, ale koncepcja, ktora
            raczej sie nie zwroci...
            • albrecht1 Re: tramwaje w Bielsku. 23.01.04, 18:43
              mcmaxim napisał:

> albrecht: oczywiscie ze dopiero wtedy! prace budowlane rozpoczna sie
              > NAJWCZESNIEJ w polowie przyszlego roku, gdy hulanka bedzie gotowa, a
              polaczenie
              >
              > jej z klubowa (al. Franciszka Jozefa :) bedzie na ukonczeniu.

No, to mamy pełną zgodność.

> a co do tego odgalezienia: jeden tor sie zmiesci na 100%,
              >
              > a na tak krotkim odcinku by wystarczyl.

Czyli będzie trzeba pomysleć o mijankach zarówno od strony Placu Chrobrego.
              Garncarskiego jak też na Cieszyńskiej i oczywiście będzie potrzebny jakiś
              system regulujący ruch w wahadłowy w tym rejonie.
              • wikin Re: tramwaje w Bielsku. 24.01.04, 09:53
                te 85% dofinansowania z UE zbija mój sceptycyzm,
                ale w pierwszej kolejności dążyłbym do budowy szybkich tramwajów na bazie
                linii kolejowych : pierwszej - czechowice-bystra, może dalej żywiec albo
                szczyrk,
                mcm - wspominałeś coś kiedyś, że tunel jest za wąski dla dwóch zwykłych
                składów kolejowych, ale myślę że można na tą trasę zamówić jakieś specjalne
                węższe składy, parametrami przypominajace tramwaje
                oraz drugiej linii do Wapienicy, może dalej Jasienicy, ale już to omawialiśmy
                a te zwykłe tramwaje mogły jeździć tak -
                nieco bym zmodyfikował Waszą trasę, jeden tor - cieszyńską, drugi sobieskiego-
                konopnickiej, nie byłoby problemu mijanek, może i ruch samochodowy na tych
                ulicach puścić jednokierunkowo i pętla wokół rynku, a dalej plac chrobrego
                przejściem podziemnym (to chyba dopiero przy następnym remoncie placu, czyli
                za 30 lat) do barlickiego-podwale-grażyńskiego pod fiata lub 11 listopada-
                lipnicka-po niezagospodarowanych terenach za ogrodnikiem-jutrzenki ?? w drugą
                stronę jesionowa i połączenie z szybkim tramwajem w okolicach BB-Aleksandrowice
                można by też linię karpackie-kochanowskiego-park mickiewicza-1 maja pod pocztę
                albo w górę do pozostałych linii sukienniczą-sikorskiego ??
          • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. 23.01.04, 11:04
            tzn tak wogole, rad, ktora masz na mysli? bo mi sie wydaje ze ta ktora byla
            wstepnie prezentowana (szyndzielnia - cyganski las - blonia) ktora nie ma
            wiekszego sensu.
            • Gość: rad Re: tramwaje w Bielsku. IP: 80.51.254.* 23.01.04, 11:42
              Byłaby to dobra trasa.Koszty spore ale mozna by skorzytać z dofinanoswań. A
              jak chodzi o jej rentownosć to myśle że po odpowiedniej promocji samej
              Szyndzielnmi mogłaby nawet zarazbiac na siebie. A nawet jezeli by była troche
              deficyowa to można by było ją dalej utrzymywać z uwagi na to że potencjalni
              turysci wcale nie musieliby podjeżdzac pod sama kolej i jej walory
              przyrodnicze etc... kursy na tej trasie można by było uzależnić od ruchu
              turystycznego oczywsicie to musiałoby być poprzedzone jakimiś badaniami. Ale
              jak wspomniałem wybudowanie tej trasy uzalezniam od odpwoiedniej promocji w
              całej Polsce kolei na Szyndzielnie. Np latem mógłby ją obsługiwać jakiś stary
              stylowy wagon np ten lub te bo nie wiem ile ich jest ale zdaje saie ze jeszcze
              są na zajezdni chyba.
              Nawet gdyby była małodeficytowa to postulowałbym jej utrzymywanie (oczywiscie
              jezeli byłoby zainteresowanie tą linią poprzedzone warunkami które wymieniłem)
              wszak wiekszosć leini autobusowych jest deficytowa..
              Ogólnie jestem za tramwajami. Więcej przewożą nie kopcą.. zalet wypisywac nie
              trzeba..
    • Gość: radny Re: dla wszystkich zainteresowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 21:28
      2 lutego w ratuszu zorganizowaliśny spotkanie mzd, mzk, brm, aqua, terma,
      energetyka, towarzystwo tr, prezydent, radni w celu omówienia mozliwości
      prawnych technicznych i finasowych ewentualnej reaktywacji tr. w bielsku o
      wynikach spotkania niezwłocznie powiadomię - mcmaxim dostaniesz zaproszenie
      jeśli juz nie doszło.
      pozdrawiam jozef heczko
      • Gość: rad mcmaxim gratulacje!!! IP: 80.51.254.* 24.01.04, 22:58
        • wikin Re: mcmaxim gratulacje!!! 25.01.04, 16:41
          mcm/ widzę że już działasz i załatwiłeś jeden poważny temat, dobre relacje z
          ratuszem
          • albrecht1 Re: mcmaxim gratulacje!!! 25.01.04, 20:01
            Od razu widać, że to nie czcze gadanie. Max, czy można oczekiwać relacji ze
            spotkania?
            • Gość: rad mcmaxim teraz musisz nam zdać relacje.. IP: 80.51.254.* 25.01.04, 22:09
              i wreszcie moze władze zobaczą nasze pomysły.. i woógle . fajnie jakby ludzi
              jak mcmaxim było wiecej. Zyczymy udanej sesji w której weźmiesz udział
              jako ..ekspert forumowy
              • mcmaxim Re: mcmaxim teraz musisz nam zdać relacje.. 26.01.04, 12:01
                a jeszcze niedawno tutaj na mnie psy wieszano...
                ehm... ale samo widzicie ze nie chce tylko mowic, mowic, mowic... czy tez
                pisac, pisac, pisac... lecz cos na prawde zrobic.
                napisze, co bede mogl. na razie musze sie przygotowac dokladnie do tego
                spotkania.

pozdrawiam.
                • mcmaxim Re: mcmaxim teraz musisz nam zdać relacje.. 26.01.04, 12:26
                  ps. pisze dopiero teraz bo musialem wypoczaac po wyprawie w gory... bylo
                  cudownie... polecam wszystkim!!! mimo ze mozna w snieu utonac, to taka wyprawa
                  w zimie jest swietna - oczywiscue trzeba sie do niej przygotowac! pozdro
                  • albrecht1 Nie na temat 26.01.04, 17:26
                    O tak, góry leczą ciało u umysł. Po całym tygodniu, weekend w górach to jest
                    to. Szczególnie gdy można podjechać w ich pobliże tramwajem ;-).
    • Gość: Kaligula Re: tramwaje w Bielsku. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.01.04, 22:58
      He... Fajnie by było gdyby była taka trasa tramwajowa turystyczna:)
      Jednakże wydaje mi sie, ze to absurdalny pomysł, mnie to taki pomysł jak z
      Aqua Parkiem. Inicjatywa dobra ale w zasiegu marzeń...
      • belfegorek Re: tramwaje w Bielsku. 27.01.04, 12:52
        hmmmmmmmm... a może metro!?
        • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. 27.01.04, 19:45
          wy tu gadu gadu, a smiac sie smiejcie... tramwaje wroca...
          :)))
          i bede sobie mogl wlasnie tramwajem pod gory podjechac :)))
          • Gość: Kaligula Re: tramwaje w Bielsku. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.01.04, 20:36
            Chętnie zabiore się tym tramwajem...
    • tomiszek Re: tramwaje w Bielsku. 30.01.04, 11:49
      Witajcie
      Pozdrowienia z Wrocławia.
      A teraz do tematu . Pomysł z tramwajami jest OK , ale ...
      1. Linie tramwajowe dobrze by było , aby były poprawadzone poza drogami , bo
      będziecie mieli dziurska w jezdni!!!
      2. Ciche to to jednak nie jest , szczególnie w nocy .
      3. Od razu uczcie kultury jazdy motorniczych , bo daleko im do niej .
      Myślą ,że "duży może więcej" - wpływ na autka , "ja pan,ja władca mojego
      pojazdu" - wpływ na pasażerów.

To taka mała dygresja od praktykanta.
      Pozdrawiam
      Tomiszek
      • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. 30.01.04, 16:14
        o, i jakis Breslauer sie nam tu znalazl, patrzcie :)))
        pozdrowienia, pozdrowienia!
        1. beda poprowadzone osobnymi szlakami w +- 95% (tzn w przyszlosci - po
        ograniczeniu ruchu w czesci srodmiescia)
        2. no jest jest, jesli to jest nowe i solidne :))) tyle ze troche buczy przy
        jezdzie - ale to i tak ciszej niz autobus :)
        3. nie martw sie... na pewno beda to ludzie odpowiednio dobrani :)
        a tak wogole... to jak sie u was to sprawuje? czym wolisz podrozowac? tramwajem
        czy autobusem?...
    • Gość: teddi Re: tramwaje w Bielsku. IP: 80.51.247.* 31.01.04, 10:29
      jak dla mnie bomba! ale czy to aby na pewno będzie zrealizowane? Koszty takiej
      inwestycji są cholernie wielkie....
    • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. 04.02.04, 17:51
      wiec tak. miasto na razie nie jest ani za ani przeciw. ale bardziej przeciw niz
      za nie bede mowil kto byl przeciw, bo to ze prezydent to wiedza wszyscy ;)
      teraz juz na serio rusza cala inicjatywa z tym zwiazana... ja mam nadzieje na
      rok 2008 jako rok juz istniejacych 3 linii. tyle bylo do powiedzenia. zapraszam
      na tramwaje.bielskie.pl/html/whatbtt.html
      ehm... to tyle... jak ktos chce szczegoly zapraszam na priv.
      pozdro
      • albrecht1 Re: tramwaje w Bielsku. 21.02.04, 13:11
        A tutaj mozna znleźć ankietę dotyczacą tramwajów:
        www1.bielsko.com.pl/
    • Gość: remus tramwaje w Bielsku-KRETYNIZ IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.02.04, 22:24
      i jest to moje tradycyjne stanowiski i będę je powtarzał nieodmiennie.
      Gratuluję tym, którzy "zaangażowali" już pieniądze w ten busines (czytaj
      fonetycznie bo tylko na to zasługuje ta inicjatywa). Gratuluję
      tumaństwa "mcmaxim-owi": rzadki przypadki odmóżdżenia. Dla jasności - ew.
      oponentów proszę o przeczytanie moich argumentów jakie ileś razy wcześniej
      przedstawiłem, że tramwaj w BB to KRETYNISTWO. No chyba, że chodzi o tramwaj na
      estakadzie, i na poduszce magnetycznej.Bracia Chińczycy się właśnie umoczyli za
      4 mld $ w taki projekt zrobiony przez Niemców (a Niemcy się wycofali).Głupie
      czy co??
      • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku-KRETYNIZ 23.02.04, 17:40
        mam kilka propozycji.
        1. nie obrazaj innych jesli ku temu nie masz podstaw
        2. jesli nie potrafisz uzyc sily argumentu tylko argumentu sily (p. pkt 1) -
        nie pisz na forum
        3. jezeli sadzisz ze to "kretynstwo" to przedstaw swoje argumenty w sposob
        jasny, a nie na zasadzie "nie, bo to po prostu glupie" - nie mialem okazji ich
        niestety wczesniej poznac - jesli takie istnieja
        4. skoro ktos juz w to zaangazowal jakies pieniadze, to znaczy ze jest od
        ciebie madrzejszy w dwoch sprawach: ma na to pieniadze - prawdopodobnie w
        przeciwienstwie do ciebie, i majac koncepcje realizacji nie sadzi ze to zly
        pomysl (nie bede uzywal twojego slownictwa, bo ono uraga pewnemu poziomowi...)
    • Gość: Cover Re: tramwaje w Bielsku. IP: 195.245.222.* 24.02.04, 12:43
      Nie tramwaje tylko TROLEJBUSY !!!! tramwaj to utrapienie i demolka dla
      dróg. ... no chyba, że znajdzie się firma która potrafi połozyc tory nie
      powodujace dziur ale patrzac wokół nie widziałem miasta w Polsce gdzie są
      tramwaje i równe torowiska więc chyba taka nie istnieje.
      • Gość: rad tramwaj czy trolejbus??? oto jest pytanie IP: 80.51.254.* 24.02.04, 15:33
        pomysł na trolejbusy też uważam za dobry (zeby nie było to jak chodzi o
        tramwaje to tesh o czym wczesnije wspomniałem)
        odnosnie tych dóch koncepcji:
        trolejbus: są tylko 3 miasta w Polsce gdzie jeżdżą więc uznałbym bym to za
        powód do "prestiżu" w tym tylko jedno w województwie - Tychy- jaktoś
        przejezdzał prze zmiasto to chyba zauwazył jakie rzeczywiscie fajne są)
        tramwaj: w BB jush jeździły

więc obydwie koncepcje i inicjatywy lokalne uwazam za bardzo dobre pozostaje
        tylko kwetsia wyboru

tak czy siak mcmaxim garatulowałem ci wczesniej i dalej bede gratulował
      • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. 24.02.04, 17:17
        sam jestes trolejbus...
        wszedzie linie trolejjbusowe sie zwija a tramwajowe rozwija... tychy to
        wyjatek - byly cale projektowane pod trolejbusy. pozatym tramwaje maja jezdzic
        wydzielonym torowiskiem, bez styku z samochodowym ruchem. a tak wogole, to
        jesli chodzi o dziury - facet... wiekszych juz i tak sie zrobic nie da...
        trolejbusy sa za slabe na nasze miasto...
        a remus jakos nie pali sie dac konkretnych argumentow wciaz...
        rad - thx... teraz czas na dzialanie, ktore jest w toku :-)
      • Gość: remus Cover, wytłumacz kretynom.. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.02.04, 21:10
        od tramwajów a zwłaszcza mcmaximusowi (z małą nadzieją że zrozumie) co to są
        trolejbusy, że powoli zaczyna się era innych źródeł energii (ogniwa paliwowe)i
        namawianie w inwestowanie w budowę i eksploatacja tramwajów to nie
        hochsztaplerka tylko odmóżdżenie. Proszę Cię zrób bo mnie już szlag trafia jak
        czytam wypociny tego facia (on chyba jakiś taki mądry inaczej i nie z BB tylko
        z centralnej Polski albo z Wadowic lub Kolbuszowej?? Bo ja wiem??)
        • mcmaxim Re: Cover, wytłumacz kretynom.. 27.02.04, 15:29
          1. obrazasz mnie, a to mi sie nie podoba, bo nie masz racjonalnych podstaw, i
          nie dajesz argumentow przeciwko.
          2. tutaj nie chodzi tylko o odnawialne, czy inaczej - ekologiczne - zrodla
          energii. chodzi tez o to by to byl SZYBKI i ESTETYCZNY srodek transportowy.
          3.ja nikogo nie namawiam. dlatego nie mam ochoty brac miejskich pieniedzy na
          budowe. tylko niechaj pozniej nikt nie zarzuca mi ze nie chce miastu placic
          jakichs wydumanych danin, jelsi to bedzie zarabialo, albo nawet dac sie
          znacjonalizowac... a biznesplan, ktory jest w trakcie opracowywania (zeby nie
          bylo zarzutow, ze przez domoroslego ekonomiste - przez powazna firme
          consultingowa) juz zaklada okragle sumki - nie kokosowe, ale ladne. dlatego sa
          chetni inwestorzy prywatni - nie mysle o babciach z oszczednosciami w
          skarpetce, tylko zachodnich koncernach, ktore widza tutaj czysty zysk.
          4. przepraszam Cie... (zes glupi)
          5. urodzilem sie w Niederkurzwald, wychowalem w Tschechowitz, mieszkam w
          Bielitz - jyestym stela. cysorok krwi i kosci. ucieszony? a ty skad jestes
          importowany?
      • basturk my mamy trolejbusy 28.02.04, 21:58
        zauwazyłem ciekawe pomysły powołania do zycia tramwajów (bardzo fajna
        inicjatywa mcmaximie - gratuluje sukcesów0 co do trolejbusów to my mamy jak
        ktoś chce sie przejechać to zaparszam...
        moge tesh co nieco opisac.. albo wiecej informacji mozna uzyskac na naszym forum
        9był jush wątek o "trajtkach" ale zawsze mozna załozyć nowy z zapytaniem cy cuś
        innego
        no i wogole zaparszamy tez

pozdrawiam
    • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. wschodnia obwodnica. 27.02.04, 15:34
      Kronika Beskidzka
      "Bunt trzech bielskich dzielnic
      PROTESTY I WYBURZENIA
      NR.: 8 z dnia: 26-02-2004
      Buldożery, koparki i potężne ciężarówki równają z ziemią budynki w
      Mikuszowicach Krakowskich. Mimo głośnych protestów mieszkańców trzech dzielnic -
      Straconki, Lipnika i Mikuszowic, ruszyły prace związane z budową obwodnicy
      wschodniej Bielska-Białej.

W ubiegłym tygodniu rozpoczęto wyburzanie budynków położonych na gruntach,
      którymi w niedalekiej przyszłości będzie przebiegała obwodnica wschodnia
      Bielska-Białej. W ruch poszedł ciężki sprzęt. Budynki równane są z ziemią.
      Robotnicy wycinają w pień drzewa w ogrodach przylegających do wyburzanych
      obiektów. Obecny, pierwszy etap wyburzeń obejmuje osiem budynków przy ulicy
      Strumiennej i w najbliższej okolicy. Później mają być wyburzane domy stojące
      bliżej ulicy Żywieckiej, w rejonie Szkoły Podstawowej nr 24.

Wyburzenia są faktycznym początkiem potężnej inwestycji - wschodnia obwodnica
      Bielska-Białej będzie częścią drogi ekspresowej Bielsko-Żywiec-Zwardoń -
      prowadzonej przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad w Katowicach.
      (...)"

wreszcie ruszylo! :-) jeszcze pare lat, wiem, ale jednak :-)
      jak tylko zostanie zamkniety ruch samochodowy na ul 3 maja zamkowej i
      partyzantow do michalowicza - to bedzie raj :-) odbudowa podzamcza! a przy tym
      duuuuzo miejsca dla tramwajow ;-)
    • Gość: Cover Re: tramwaje w Bielsku. IP: 80.48.246.* 28.02.04, 20:07
      Nikomu nic nie będe tłumaczył - szczególnie jak zniemcza nazwy, maxim jesteś z
      takich miast co ich nie ma, jesteś znikąd... matrix !
      Tramwajami nie jeżdze bo angielki można dostać tak się wleką. Pierwsze słysze
      żeby ktoś myślał o zwijani u lini trolejbusowych.
      Do Bielska zaglądam bo mam tam kolezanki (potwierdzają że tramwaj to dla nich
      atrakcja kiedyś była)
      Nie ma się co spierać o tramwaje, bo jeśli naprawdę iść do przodu to ani
      tramwaj ani trolejbus tylko coś co można nazwać kolejką miejską poruszająca się
      w tłocznych miejscach nad ulicą na specjalnej szynie... często gęsto w filmach
      z USA...
      A skoro dziury w drogach są tak duże że większe nie będą (oczywiście, że bedą
      przy torowiskach) to po cholere te drogi wogóle remontować, szkoda czasu i
      zachodu.
      Tyle bo czas goni.
      • mcmaxim Re: tramwaje w Bielsku. 29.02.04, 19:37
        No i sam sie przyznales ze nawet nie jestes z naszego miasta. Jestem z takich
        miast, ktore maja tradycje i historie. I nie zniemczam ich, bo to sa ich
        historyczne niemieckie nazwy -> jesli wskazesz mi polski odpowiednik
        Niederkurzwald (recze Ci, ze lezy w granicach Polski, i to niedaleko Bielska)
        to bedziesz dobry. A filmu matrix akurat nie lubie...
        Tramwaje wleka sie tam, gdzie sa miedzy samochodami. Czytaj uwaznie: WY-DZIE-LO-
        NE TO-RO-WI-SKO! Nie slyszales o zwijaniu linii trolejbusowych? ciekawe... a
        Slupsk? Warszawa? Olsztyn? i pare innych miast. Specjalna konstrukcja wysoko
        nad ziemia jest nieestetyczna, a pozatym bezcelowa. Zrozum, ze tramwaj nie
        bedzie jezdzil droga z samochodami, tylko wydzielona trasa, bardziej wlasnie
        jako szybka kolejka wewnatrzmiejska. Ale co ja sie tu produkuje - kto umie
        czytac, juz dawno to zrozumial.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka