Gość: KAT IP: 89.174.130.* 28.06.10, 13:27 Niemcy,Holandia w wiekszosci miasteczek stoja takie automaty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maupa Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sprz... IP: 212.106.179.* 28.06.10, 13:41 kiedy to będzie w Katowicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ząbkowianka Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: *.chello.pl 29.06.10, 09:59 Ja poproszę o taki w Ząbkach koło Warszawy. Ubóstwiam krowie zimne mleko, ale nie mam gdzie kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: *.home.aster.pl 15.12.10, 15:12 Słyszałem ze mleko zamarzlo w automacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciubas Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: 83.143.102.* 29.06.10, 10:35 Z ust mi to wyjąłeś! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w tytule ten w.i.l to wielkidebil IP: 94.252.97.* 29.06.10, 12:16 zapomnialem wpiszcie w.i.l do funkcji szukaj u gory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Mleko zdrowe? LOL IP: 62.29.174.* 28.06.10, 14:19 Czego to propagandziści przemysłu mleczarskiego nie wymyślą :) Coca-cola przynajmniej nie udaje, że jest zdrowa. Mleko składa się z: wody (obojętna dla organizmu), tłuszczu i nieprzyswajalnego białka (laktozy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mleko zdrowe? LOL IP: 217.149.249.* 28.06.10, 14:27 Gratuluję wiedzy... Laktoza białkiem? HAHA!! Laktoza to CUKIER mleczny i właśnie że jest przyswajalny, ponieważ rozkłada się na cukry proste już w jelicie cienkim ssaków, które ulegają wchłanianiu. Stopniowo organizm człowieka tę "zdolność" zatraca z wiekiem, ale wielu dorosłych ma tę zdolność - nie wiadomo do końca dlaczego (również pochodzenie ma tutaj wpływ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) wszystko jest niezdrowe IP: 109.255.149.* 28.06.10, 14:52 kazdy pokarm powoduje osadzanie sie wolnych rodnikow, ktore zaburzaja zdolnosc komorek do replikacji. najzdrowiej jest po prostu nie jesc i nie pic NIC trzeba byc wielkim internetowym kretynem, zeby porownac mleko do coca- coli :D Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: wszystko jest niezdrowe 28.06.10, 15:20 Gość portalu: (.)(.) napisał(a): > kazdy pokarm powoduje osadzanie sie wolnych rodnikow, ktore zaburzaja > zdolnosc komorek do replikacji. najzdrowiej jest po prostu nie jesc i > nie pic NIC > > trzeba byc wielkim internetowym kretynem, zeby porownac mleko do coca- > coli :D Myślę, że nawet nie internetowym. Po prostu zwykłym ... Odpowiedz Link Zgłoś
free-didi Re: wszystko jest niezdrowe 28.06.10, 15:42 je jednak myślę, że nie "zwykłym" lecz "nazdwyczajnym" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: wszystko jest niezdrowe IP: 109.255.149.* 28.06.10, 15:47 moze ma przodkow z ameryki polecam www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE dla znajacych choc troche angielski (sa napisty) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Mongołowie trawią mleko 28.06.10, 17:56 a u nas nie raz wojsko przechodziło to i teraz dużo ludzi mleko trawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: któś Fajne, ale... IP: 109.243.146.* 29.06.10, 11:51 ...nie sądzę, by u nas było wiele lepiej. Zawsze można poprobówać zadawania podobnych pytań w autobusie - i zawsze znajdzie się jakichś nieuków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Fajne, ale... IP: 109.255.149.* 29.06.10, 17:16 a ja mysle, ze w polsce pytanie o panstwo na litere p nie sprawiloby takich problemow jak w usa pytanie o panstwo na u. raczej jestem pewien, ze kazdy wiedzialby ile bokow ma trojkat ("damm, four?", "no sides", "aaah, one?"). pytania o religie izraela czy religie buddyjskich mnichow tez nie powinno sprawic trudnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Fajne, ale... IP: 193.203.192.* 29.06.10, 19:25 Z drugiej strony, może tam wiedzą, że nazwy państw piszemy wielką literą. Damn, nie damm. Może też umieliby używać znaków diakrytycznych, gdyby je mieli. Tak, lubię się przypierdzielać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: American_English Re: Fajne, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 23:54 Zmartwię Cię - "damm" to jeszcze bardziej slangowe "damn". Słownik Ci tego nie powie, ale pogugluj trochę, a i na Florydzie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Fajne, ale... IP: 193.203.192.* 29.06.10, 19:26 P.S. Buddyzm nie jest religią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: wszystko jest niezdrowe IP: 62.29.174.* 28.06.10, 16:39 Trzeba być wielkim internetowym kretynem, żeby nie umieć czytać ze zrozumieniem. Gdzie porównałem coca-colę do mleka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Mleko zdrowe? LOL IP: 62.29.174.* 28.06.10, 16:40 Czyli generalnie poza tym, że laktoza to nie białko tylko cukier, cała reszta się zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaak Re: Mleko zdrowe? LOL IP: 212.122.206.* 29.06.10, 13:54 Generalnie oprócz faktu, który był fundamentalnym argumentem, masz rację, wszystko inne o się zgadza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaak Re: Mleko zdrowe? LOL IP: 212.122.206.* 29.06.10, 13:54 Generalnie oprócz faktu, który był fundamentalnym argumentem, masz rację, wszystko inne o się zgadza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalogowany Ad nie wiadomo: laktoza-laktaza IP: *.ztpnet.pl 29.06.10, 12:48 "gość" medytuje smętnie: ...organizm człowieka tę "zdolność" [trawienia mleka] zatraca z wiekiem, ale wielu dorosłych ma tę zdolność - nie wiadomo do końca dlaczego... Jakby ssak tracił zdolność trawienia mleka, to oznaczałoby, że mleko spożywać [ssać] zaprzestał. Wystarczy pijać mleko do późnej starości, by laktazę - rozkładającą laktozę - człek umiał w swych trzewiach wytwarzać, Gościu. Osoby starsze, tym bardziej staruszki, powinny zaprzestać picia pełnotłustego mleka prosto od krowy, by nie dziwiły się potem chorobom swego, otłuszczonego, organizmu. Chude mleko w upał - <mlask!>... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mapokl Re: Mleko zdrowe? LOL 29.06.10, 14:40 Gość portalu: gość napisał(a): > Gratuluję wiedzy... Laktoza białkiem? HAHA!! > Laktoza to CUKIER mleczny i właśnie że jest przyswajalny, ponieważ rozkłada się > na cukry proste już w jelicie cienkim ssaków, które ulegają wchłanianiu. Stopn > iowo organizm człowieka tę "zdolność" zatraca z wiekiem, ale wielu dorosłych ma > tę zdolność - nie wiadomo do końca dlaczego (również pochodzenie ma tutaj wpływ) Z tego co ja słyszałem (to niekoniecznie musi być prawda, ale jest wiarygodną teorią), ludzie (starsi) bezpośrednio nie mogą trawić mleka krowiego. Natomiast w jelitach zadomawiają się szczepy bakterii które rozkładają laktozę na cukry proste, a te już są przez ludzi wchłaniane. Z tego powodu gdy ktoś przez długi czas nie je mleka, to je przestaje trawić(te bakterie giną z głodu :D), a po większej "dawce" może mieć efekty w postaci rozwodnienia. Jednak kilku razowa kuracja na niewielkich ilościach mleka(produktów mlecznych) pozwala już trawić mleko(bakterie powracają). Z tego co słyszałem wiele produktów ludzie "trawią" w podobny sposób. Generalnie nie tylko jedzenie jest niezdrowe ale życie w ogóle. Nieważne co zrobisz i tak umrzesz, a jakby ktoś mi powiedział, że jedząc przez całe życie tylko suchary i kapustę i popijał wodą dożyłbym 120 lat, to i tak wybrał bym te 70 lat życia pełnych dobrego żarcia, napoi (wyskokowych) i kobiet (też wyskokowych) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Mleko zdrowe? LOL IP: 193.203.192.* 29.06.10, 19:28 Rozwodnienie człowieka, to musi strasznie wyglądac.. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
free-didi Re: Mleko zdrowe? LOL 28.06.10, 15:40 oraz wapń i jeszcze parę innych minerałów... mniam, mniam... mleko jak mleko, ale przetwory... "palce lizać, talerz lizać, wspomnienie lizać..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumun Re: Mleko zdrowe? LOL IP: *.chello.pl 28.06.10, 21:44 Laktoza to cukier rozkładany w jelitach przez enzym laktazę. Poziom laktazy zmniejsza się wraz z wiekiem co może powodować nietolerancje laktozy (czyli nie zostaje ona wchłonięta). Wogóle jej aktywnośc jest sprawą osobniczą i różna dla róznych ras (Nepalczycy jedzą prawie tylko mleko). Innym ważnym składnikiem mleka jest kazeina-białko zapasowe i właśnie to białko jest powodem dyskusji wśród dietetyków, bo zawiera skład aminokwasowy optymalny dla małego cielaczka a nie dla człowieka (duża ilość aminokwasów budujących mięśnie i będących składnikiem białek kostnych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mleko zdrowe? LOL IP: 217.149.249.* 29.06.10, 13:21 No ślicznie przeklepałeś z wikipedii. A coś od siebie też dodasz? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Panie ekspert... 29.06.10, 08:22 Panie ekspert: 1. Laktoza to nie białko 2. Białko zawarte w mleku jest dobrze przyswajalane (lepiej niż białka roślnne). Pewien problem z tym białkiem może być jeśli chodzi o dzieci. 3. Mleko zawiera również wapń, który także jest dobrze przyswajalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 14:20 Super sprawa. Sama bym kupowała gdyby mlekomat był w moim mieście. Tylko te 3 złote to trochę drogo. Żeby walczyć z hipermarketami musiałoby być po 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inco Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.e-wro.net.pl 28.06.10, 14:32 Tylko tam( w supermarkecie) dostajesz mleko odtłuszczone, z którego zrobiono już śmietanę, masło itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zu Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 17:03 porównujesz cenę mleka do napoju mlecznopodobnego? Zamawiając sok wyciskany z owoców też narzekasz, że ten z kartonu tańszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 13:16 Ale tu nikt nie chce walczyć z hipermarketami niższą ceną. Ktoś oferuje produkt, którego hipermarkety nie mają, i tyle. Swoją drogą cena butelki mleka pasteryzowanego (znaczenie lepszego od UHT) jest chyba w okolicach 3 zł. właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... 28.06.10, 14:22 Aż trzy złote za litr? Wygląda na to, że z pośrednikami wychodzi jednak taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rynka Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 14:29 Nareszcie. Koniec monopolu pasteryzowanego mleka. Wychowałam się na mleku krowim i wciąż brakuje mi tego smaku. 3 zł może to nie mało ale zawsze można je sobie kupić od czasu do czasu - dla smaku. Już nie mogę się doczekać, kiedy taki automat pojawi się we Wrocku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b0b Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.acn.waw.pl 28.06.10, 15:09 a właśnie, że niewiele jeśli porównamy do UHT albo "świezego" mleka z lodówki. Za 3 zł kupujesz pełnotłuste mleko, z ktorego można zrobić ser czy masło albo oddzielić śmietanę. W sklepie mleko 3% kosztuje średnio ok 2,5zł i nawet zsiąść się nie zechce. Czekam na mlekomat w warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
free-didi Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s 28.06.10, 15:46 zwłaszcza, że nawet rozcięczając wodą i tak będzie lepsze i bardziej wartościowe i tak jak piszesz: nie zepsuje się, a zsiądzie - można wtedy sobie je wypić do młodych ziemniaków z koperkiem, albo zrobić twaróg po zagotowaniu... marzenie... chyba czas na obiad :]_ _ _ Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Pij mleko, będziesz kaleką!!! 28.06.10, 14:34 www.eioba.pl/a84996/pij_mleko_bedziesz_kaleka_biala_smierc - Mleko, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie to najlepszy przepis na wózek inwalidzki - grozi. - Jeśli wierzymy, że mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą (osłabieniem kości), musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o wysokim spożyciu mleka, np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA - zauważa również Annemarie Colbin, autorka książki "Osteoporoza". Kilka lat temu zrzeszająca pięć tysięcy członków międzynarodowa organizacja Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wydała oświadczenie, w którym ostrzega przed piciem mleka. Lista przeciwwskazań jest długa. Zasadniczym powodem sprzeciwu wobec białego eliksiru jest przekonanie, że człowiek, podobnie jak pozostałe ssaki, przystosowany jest do spożywania mleka tylko w okresie niemowlęcym. - Człowiek nie krowa, czterech żołądków nie ma - twierdzi Mariusz Gawlik, lekarz ze Stargardu Szczecińskiego, przez lata pracujący na dziecięcym oddziale laryngologicznym. - Mały człowiek nie jest cielęciem, które potrzebuje innego składu witamin i minerałów niż wolno rozwijający się ludzki organizm. Z tego powodu picie mleka krowiego jest patologią. I przyczyną setek chorób. Wiecej: www.eioba.pl/a84996/pij_mleko_bedziesz_kaleka_biala_smierc#ixzz0s9OdkXYN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Pij mleko, będziesz kaleką!!! IP: *.acn.waw.pl 28.06.10, 15:42 > - Mleko, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. > Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie to najlepszy > przepis na wózek inwalidzki - grozi. propaganda. już widzę tych inwalidów od picia mleka. mogę co najwyżej przyznać, że wszystkie za i przeciw nie są jeszcze do końca zbadane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imat Re: Pij mleko, będziesz kaleką!!! IP: *.chello.pl 28.06.10, 18:12 eioba.pl to akurat nie jest wiarygodne zrodlo. Kazdy moze tam wejsci i napisac cokolwiek mu sie podoba. Jesli podasz zrodla potwierdzajace Twoje tezy to z checia przyznam Ci racji. Poki co nic z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Re: Pij mleko, będziesz kaleką!!! 29.06.10, 08:19 Jak Ci podam jako wiarygodne źródło Wyborczą to pękniesz ze śmiechu. Eioba to portal tworzony przez społeczność, nie przez żadną korporację medialną, więc jest bezsdronny. A na temat szkodliwości mleka - podam Ci tylko jeden link do GOOGLE. Tam jest tego pełno. Poza tym polecam porozmawiać również z weganinami i zasięgnąć rady jak przejść na dietę wegańską żeby już więcej nie być manipulowanym przez takie akcje jak "pij mleko" czy "jedz ryby". Odpowiedz Link Zgłoś
ilirian Re: Pij mleko, będziesz kaleką!!! 01.07.10, 14:54 - Jeśli wierzymy, że mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą (osłabieniem kości), musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o wysokim spożyciu mleka, np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA - zauważa również Annemarie Colbin, autorka książki "Osteoporoza". ------- Brakuje mi danych o Masajach, którzy odżywiają się głównie mlekiem. To nie mleko jest główną przyczyną, ale spożywany razem z nim cukier, w dużych ilościach. Poza tym to mleko, które jest spożywane na Zachodzie nie jest świeże, ale przetworzone. Oczywiście są osoby uczulone na laktozę czy białko krowie i pewne zagrożenia istnieją, ale np. truskawki są bardziej alergogenne. Kiedy byłem dzieckiem popularne poradniki lekarskie zalecały mleko jako odtrutkę w przypadku pewnych rodzajów zatruć. Druga, po cukrze, przyczyna osteoporozy to niedobory światła słonecznego, które odpowiada za gospodarkę wapniem w organiźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Pij mleko, będziesz kaleką!!! IP: 46.113.79.* 03.07.10, 23:38 Nareszce jakaś rozsądna i rzeczowa odopwiedź !!! Hurra !!! To że w w/w krajach pije się najwięcej mleka nie znaczy automatycznie że to ono jest winne osteoporozie, zauważ ile innych niezdroych rzeczy spożywają np. Amerykanie, do tego stres, który na dłuższą metę też wyniszcza orgsnizm (udowodnione naukowo) też pewnie nie jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... IP: 82.100.0.* 28.06.10, 14:36 w Cz po 15Kc, tj 2,3zł.... te 3zł to ciut sporo, ale... i tak bym kupiła zamiast tego śmiecia z kartonu.... Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s 29.06.10, 20:42 UHT w sklepie kosztuje 2-2,5 zł. tak więc 3 zł za normalne mleko ( o ile naprawdę jest to świeże, niepasteryzowane) to dobra cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greenhouse Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... IP: 217.96.1.* 28.06.10, 14:37 NARESZCIE!!! Już we Włoszech od dawna istnieją takie automaty. Mleko kosztuje mniej i jest przepyszne. Proszę instalujcie te automaty na całe terenie Polski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... 28.06.10, 14:44 I ludzie to kupują? Przeciez takie mleko ma zupełnie inny smak niż sklepowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 15:14 > I ludzie to kupują? Przeciez takie mleko ma zupełnie inny smak niż sklepowe. No właśnie dlatego je kupują. Odpowiedz Link Zgłoś
free-didi Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s 28.06.10, 15:35 zgadza się, ponieważ nie jest odsączone ze wszystkiego co wartościowe :] Spróbuj z kupnego mleka zrobić "zsiadłe", a w razie jeśli jakimś cudem się to uda, to spróbuj to "coś" wypić, bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marasek Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.mas.abpl.pl 29.06.10, 12:39 A mi się UHT zsiadło:)Dojechaliśmy do Portugalii, po 3 dniach, po otwarciu mleko nie wydawało się zdatne do picia, ale po dalszych paru godzinach doszło i było... PYSZNE! Rewelacja, cud-miód! Jak to w ogóle możliwe - pomyślałem, ale zanim zdązyłem się zastanowić, to już obaliłem cały litr (nikt go wcześniej nie chciał, hihi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzions mlekopij Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 15:38 Świetna sprawa, tylko żeby to rozpowszechnić na całą Polskę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieszynianka Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: 62.87.237.* 30.06.10, 11:55 Kupują, bo smak ma o niebo lepszy niż sklepowe mleko! Jest bardziej słodkie i po prostu pyszne. Jedyne mleko po którym nie jest mi niedobrze (bo po tych sklepowych, to szkoda gadać :/) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: *.tktelekom.pl 28.06.10, 14:56 w Słowenii też je widziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... 28.06.10, 14:59 Chcę to w Warszawie na Bemowie!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 15:32 stacja metra Wierzbno. dokladnie 2 min od metra. we wt. i pt. dowożą mleko ze wsi. plus inne produkty typu ser pelnotlusty czy jajka. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adess Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.chello.pl 29.06.10, 13:31 Proszę napisz, gdzie dokładnie przy metrze Wierzbno? Pojechałam tam dziś (wtorek!), ale nic nie znalazłam. Czy ten sklep ma jakąś nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubiutka Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: 91.123.169.* 29.06.10, 20:27 Jaki sklep? Babinki stoją na rogu i sprzedają te produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batek Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.acn.waw.pl 28.06.10, 15:43 > Chcę to w Warszawie na Bemowie!!!!!!!!!!!!!!!!!! popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń morski Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... IP: *.pool.mediaWays.net 28.06.10, 15:27 ja widziałem takie automaty na grenlandii, tylko oczywiście sprzedają w nim mleko focze, bo krów tam nie hodują z braku trawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubiutka Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: 91.123.169.* 29.06.10, 20:28 Te foki to hodowlane czy dziko żyjące? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Zdecydowanie na TAK. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 15:30 jestem za. w Warszawie ogarniam sklep, w ktorym dostarczane jest mleko ze wsi. 3,70 za 1,5 litra. wysmienite. i smakiem bije na glowe mleka pasteryzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... IP: 195.150.83.* 28.06.10, 15:56 Rolnicy! Zrzeszajcie się w takie samodzielne wiejskie spóldzielnie i kupujcie takie automaty. To naprawdę hit! Ludzie tego potrzebują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... IP: *.pool.mediaWays.net 28.06.10, 16:01 "Mlekomaty to pomysł czeskich farmerów" Dlaczego teraz zainstalowali u siebie, jezeli w "Alpenlandach" stoja/wisza od dziesiatek lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buc Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 16:38 Pij mleko, bedziesz kaleka. To nie jest naturalny pokarm dla czlowieka. Zboza i mleczne znalazly sie w diecie czlowieka zaledwie pare tysiecy lat temu wraz z nastaniem ery rolnictwa i hodowli (nikt temu nie zaprzecza). Przedtem zwierzeta byly dzikie, a czlowiek jadl to co znalazl/upolowal. Na pewno zaden dziki zwierz nie dal sie doic jak dzisiejsze krowy. Jak kazdy ssak czlowiek powinien pic wylacznie mleko matki i na tym konczyc spozycie produktow mlecznych. Zreszta jest to prawda dla okolo 80% populacji swiata. Najwiecej mleka pije sie w Europie oraz Ameryce Pln i tam tez jest najwiecej chorob, ktorym rzekomo mleko powinno zapobiegac (chociazby osteoporoza). Mleko/zboza to pasza dla bydla, zeby czyms tuczyc i niewolnikow, zeby nie zdechli z glodu. Dzisiaj mleko to tanie badziewiate bialko, a zboza to tania badziewiata energia. Czyms w koncu trzeba te pare miliardow populacji nakarmic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: *.walecznych.net 28.06.10, 17:22 nie powtarzaj tych pseudonaukowych farmazownow. pelno teraz na you tube filmikow pt co jest przyczyna wszystkich chorob i nieszczesc na swiecie czyli mleko/pasozyty/aspartam i zaraz pojawia sie odtrutka czyli lewatywa z wody utlenionej/srebro kolowidalne/breja oliwy i twarogiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: 62.29.174.* 28.06.10, 17:36 OK, ale po co kłamać, że mleko jest "zdrowe"? Jest równie zdrowe co woda ze smalcem. Może komuś smakuje, OK, wodzionka jest niezła, ale nikomu nie przychodzi do głowy reklamować jej jako coś niezbędnego dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp 29.06.10, 13:09 To czy ktoś dziś reklamuje mleko, innym razem masło a jeszcze innym ogórki - to nie ma znaczenia! Jest to zwykła reklama w cel uzyskania większych zysków dla sprzedających. Najważniejsze jednak jest jedno: Układ pokarmowy człowieka jest skonstruowany do przetwarzania różnych pokarmów - mniej lub bardziej obcych dla organizmu. W przeciwnym razie najlepszym pokarmem dla człowieka byłby kanibalizm, a jego szczególnym obrazem zjadanie samego siebie. Natura wyposażyła homo sapiens (i nie tylko) w system oddzielania tego co przydatne dla organizmu i tego co jest zbędne - zbędne elementy pokarmu są wydalane. Wydalane są również nadwyżki pokarmów. Organizm człowieka traktuje również wiele trucizn jako pokarm, ale tylko wtedy, gdy z nich może wyciągnąć elementy potrzebne organizmowi. Wszelkie trucizny, czy nadwyżki pokarmów przyswajalnych w organizmie są wydalane bez przetwarzania w organizmie bez przetwarzania lub po ich niewielkim przetworzeniu. Prawidłowe odżywianie polega na równomiernym spożywaniu bardzo zróżnicowanych pokarmów, po to, by organizm wyciągnął z nich wszystkie niezbędne mu elementy. Zdrowy organizm to potrafi. Spożywanie tylko jednorodnych pokarmów przez dłuższy czas zawsze powoduje niedobór elementów których w tych pokarmach nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: 46.113.79.* 03.07.10, 23:48 buc - mam pytanie, ale odpowiedz szczerze - czy ty nie jesz żeczywiście ŻADNYCH produktów mlecznych? Czyli ani masła, ani twarogu, ani żadnych serów, ani nawet mleka zsiadłego ani śmietany? Bo nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
wicur Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... 28.06.10, 16:53 Pomysl super ale mam pytanie: w jaki sposob automat jest utrzymywany w czystosci? Te automaty mleczne sa kontrolowane pod wzgledem higieny i przez kogo? Jak czesto? Ogolnie: czy sa one bezpieczne dla uzytkownikow konsumentow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajko Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 09:05 Pani z sanepidu siedzi w automacie i pije na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar gąbka Re: Mleko z automatu prosto od... krowy. To się s IP: 91.123.169.* 29.06.10, 20:30 Pani? Ja tam widziałem Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IWONA Re: Mleko prosto od krowy z automatu. I to się sp IP: *.kone.com 28.06.10, 17:23 NO WLASNIE PRAWIE W KAZDYM KARAJU W EROPIE U NAS NA SLOWACJI TO NORMALKA A ONI ROBIA Z TEGO WOW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek chce takiego automatu we wroclawiu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 18:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: chce takiego automatu we wroclawiu:) IP: 193.203.192.* 29.06.10, 19:34 Chciem wyszszy posią jensyka polskjego w szkouach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerds Czy ktoś może zauważył IP: 81.219.254.* 29.06.10, 03:11 ktoś może zauważył, że to zwykłe mleko sterylizowane powszechną metodą UHT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b ole Re: Czy ktoś może zauważył IP: *.ds.pg.gda.pl 29.06.10, 08:15 nie to nie jest mleko UHT Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Re: Czy ktoś może zauważył 29.06.10, 13:25 Nie doczytałeś do końca artykułu - to mleko z automatu jest tylko schładzane i mieszane cały czas w automacie - a nie podgrzewane. Co do czystości to wyobrażam sobie, że głównie rzecz polega na bezwzględnej uczciwości osób napełniających automat następną partią (pojemnikiem) mleka. Oczywiście bezwzględna uczciwość ciąży również na producencie, który doi czyste krowy, w czystych warunkach, wlewa do czystych pojemników, które są dopasowane do automatu dystrybucyjnego, następnie wkłada do taki pojemnik do samochodu chłodni - i po zapełnieniu tej chłodni wszystkimi pojemnikami - rozwozi do do automatów i wymienia pojemniki z dnia poprzedniego na pełne świeże. Mleko nie sprzedane z poprzedniego dnia pozostałe w zabieranych pojemników, jest przetwarzane na pasze - jeśli się nadaje lub wylewane. Kontrola mleka przez Sanepid powinna być częsta - i każde, choćby najmniejsze uchybienie od przyjętych warunków czystości lub jakości mleka powinno natychmiast skutkować bezwzględnym i bezpowrotnym wyeliminowaniem takiego producenta-dystrybutora z rynku wraz z wysoką karą finansową i/lub karną - Bezwzględny, dożywotni zakaz działania w tym systemie dystrybucji środków spożywczych. Ja to tak rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Czy ktoś może zauważył IP: 91.123.169.* 29.06.10, 20:31 Tak to rozumiesz czy tak to sobie wyobrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Więcej takich automatów 29.06.10, 07:06 Gdyby taki automat z prawdziwym mlekiem stanął w mojej okolicy, na 100% bym z niego korzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
1zdzislaw Mleko z automatu prosto od... krowy. To się spr... 29.06.10, 11:26 Doskonały pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna zupełnie nie pasteryzowane? 29.06.10, 11:47 Czy takie mleko można pić prosto z butelki? Bo jak na razie to UHT i pasteryzowane (te wszystkie świeże / zimne itp w butelkach) można. Ale nie wiem, czy zaryzykowałabym picie zupełnie surowego mleka. A przegotowane to już nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Re: zupełnie nie pasteryzowane? 29.06.10, 13:38 Wszystko zależy od częstotliwości spożywania surowego mleka prosto od krowy. Pamiętam jak dzieckiem będąc piłam mleko w trakcie dojenia. Dojarka doiła mleko, a dzieci kręcące się obok miały kubeczek, którym nabierała im ciepłe jeszcze mleko i dawała każdemu z nas do wypicia - nigdy nie miałam sensacji żołądkowych. Obecnie, po kilkudziesięciu latach od tamtego okresu, gdy mój żołądek został dawno wyjałowiony od tych bakterii, będących na wymionach, pewnie po wypiciu mleka surowego bezpośrednio po udoju, pewnie bym miała rozwolnienie - ale, ponieważ mój organizm nadal jest zdrowy - pewnie szybko by się dostosował w ciągu kilku dni. Ostatecznie wszyscy wcinamy surowe owoce i inne surowizny, choćby surowe mięso z tatara czy inne - i nic nam nie jest - zdrowy organizm przetworzy większość jadalnych pokarmów wraz z bakteriami i wirusami powszechnymi. Tego nie da się uniknąć niezależnie od stosowanej diety i postaci spożywanych pokarmów. Nawet gdyby człowiek spożywał wyciągi wszystkich elementów pokarmowych w postaci pigułek chemicznie stworzonych, to i tak podczas spożywania nabiorą one mnóstwo bakterii w naszych ustach - my też nie jesteśmy wyjałowieni - nasz żołądek roi się od różnego rodzaju bakterii, z którymi żyjemy. :) Odpowiedz Link Zgłoś