Dodaj do ulubionych

Bielsko - Biała to Małopolska--------

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 16:33
cieszymy się ze jesteście za małopolską . kraków was pozdrawia
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: Bielsko - Biała to Małopolska--- 08.05.04, 17:09
      ty... a skad ci sie takie bzdury w nieuczesanej wziely?...
      bo ja nie pamietam zeby tu ktokolwiek - poza malopem, ktory z bb nie jest -
      opowiadal sie za twoim centusiowem :-/
      • Gość: roland Re: Bielsko - Biała to Małopolska--- IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 17:18
        Pewnie sobie wymysłiłem
        Chociaż ostatnio czytałem forum miejskie (urzędowe) gdzie 75procent czuje się
        małopolanami
        jakieś 5 procent ślązakami

czytałem też o odtworzeniu woj.bielskiego
        i o chęci( pilnej) przejscia małopolsiego żywca do woj.małopolskiego

chyba kilka śląskich szych cię sponsoruje że tak się dziwisz
        bo tylko dramatyczne układy śląskich notabli spowodowały że bielsko jest
        w woj.śląskim
        a ty wyraźnie masz takie zacięcie

ps .redaktorzy radia kraków z bielska mówią że czują się związani z krakowem i
        małopolską o śląsku nic nie słyszałem
        • linuz Re: Bielsko - Biała to Małopolska--- 08.05.04, 17:23
          to jednak prawda jest ,ze wiekszosc mieszkancow naszego miasta (ok.90%) czuje
          przynajmniej jakiś związek z malopolską (galicją). W kazdym razie bardziej niz
          ze slaskiem, gdzie nikomu nie przejdzie przez krtań 'jestem slonzakiem'. Poza
          wyjątkami, ktore przyjechaly do bielksa za robotą, glownie tymi
          oberchlesienami. Taka prawda...
          • Gość: roland Re: Bielsko - Biała to Małopolska--- IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 17:26
            nie jestem mieszkańcem B-B ale
            mcmaxim to jesteś w jakieś mniejszości

nie chcę być złośliwy ale w Krakowie taka się ostatnio afiszuje
            • mcmaxim Re: Bielsko - Biała to Małopolska--- 08.05.04, 17:55
              sorens, ale nie jestem ani slazakiem ani malopolakiem (wiem ze tak sie nie
              odmienia, prosze mnie nie poprawiac, to specjalnie, dla obrazy;) i nikt mnie
              nie oplaca - a forum urzedowe ma sie tak do wiekszosci jak demokracja ludowa do
              demokracji... chlopie... przejrzyj sobie cale tutejsze forum, a zorientujesz
              sie o co chodzi... a tak przy okazji - a moze to zacofany krakow wejdzie w
              sklad wojewodztwao podbeskidzkiego z siedziba w bielsku, co ty na to? mamy - a
              przynamniej przed rozbiorami mielismy - jedne z najlepszych wynikow
              gospodarczych w kraju, a zostalismy rozebrani wbrew woli miedzy silniejsze
              lobby slaskie i malopolaczkowskie...
            • wikin Re: Bielsko - Biała to Małopolska--- 08.05.04, 18:03
              Gość portalu: roland napisał(a):

> nie jestem mieszkańcem B-B ale
              > mcmaxim to jesteś w jakieś mniejszości
              >
              > nie chcę być złośliwy ale w Krakowie taka się ostatnio afiszuje

90% to lekka przesada wg linuza, ale ponad połowa była za krakowem gdy tworzono
              nowe województa
              tylko powiedz, czym taki wspaniałym kraków zachęca nas do zmiany przynależności
              wojewódzkiej, tym bardziej że gdyby być precyzyjnym to dzisiejsze woj.śląskie
              powinno się nazywać śląsko-zachodniomałopolskie
              wiesz my bielszczanie jesteśmy tacy, że co prawda nie lubimy ślązaków (mówiąc
              precyzyjnie mieszkańców b.woj.katowickiego), ale często odkładamy sentymenty i
              współpracujemy z nimi wychodząc na tym w miarę dobrze
              więc powiedz co nas takiego pcha do małopolski ??
              ja - w przeciewieństwie do mcm-a - nie mam uczulenia na kraków i bardzo lubię
              to miasto, mam z nim liczne związki i często bronię krakowa na tym forum, ale
              też doskonale wiem czym jest dla krakowa, a czym dla katowic nasze miasto
        • linuz Re: Bielsko - Biała to Małopolska--- 08.05.04, 19:00
          nie będę się powtarzał, więc wrzucam link
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=12329310&a=12500789
    • rad81 ty to całkiem historii nie znasz i realiów 08.05.04, 18:52
      Nie bede sie rozpisywał za bardzo bo to w twojej gestii lezy dokształcanie się.
      zanim napisze ze zywiecczyzna nie chce do małopolskiego najpierw o BB:

Miasto Bielsko-Biała formalnie powstało 1 stycznia 1951 roku z połączenia dwóch
      organizmów miejskich, leżących po przeciwnych stronach rzeki Białej. Oba
      posiadają bogatą historię, chociaż nie odegrały znaczącej roli w dziejach
      Polski. Starszym miastem jest położone na Śląsku Bielsko, założone pod koniec
      XIII wieku przez księcia cieszyńskiego Mieszka I z rodu Piastów. Miasto
      powstało na ważnym szlaku handlowym, prowadzącym z Rusi przez Kraków do
      Wiednia, zwany potem szlakiem "solnym". Był on aż do początku XX wieku główną
      osią handlową Podbeskidzia, z którą związane było życie gospodarcze i
      pomyślność mieszkańców Bielska i sąsiedniej Białej. Pierwsza historyczna
      wzmianka o Bielsku pochodzi z 1312 roku. W 1312 roku miasto wraz z księstwem
      cieszyńskim, jak i całym Śląskiem odpadło od Polski i znalazło się w granicach
      Królestwa Czeskiego

Założone przez księcia cieszyńskiego Mieszka I z rodu Piastów, swymi początkami
      sięga 2. połowy XIII wieku. Wtedy to nad Białą przybyła z zachodu fala
      osadnicza (w jej ramach byli osadnicy śląscy i grupa kolonistów niemieckich),
      której celem było zagospodarowanie obszarów Pogórza Śląskiego. Nowi osadnicy
      założyli i zamieszkali miasto Bielsko i okoliczne wsie. Dokładna data lokacji
      nie jest znana, pierwsze wzmianki o mieście pochodzą dopiero z 1312 roku.
      Bielsko powstało na wzgórzu, obok wcześniej założonej strażnicy książęcej
      (późniejszego zamku). Przekraczał ją tzw. "szlak solny" prowadzący z Krakowa do
      Cieszyna i dalej na Morawy. Z czasem Bielsko stało się ważnym punktem
      granicznym szlaku. Około 1315 roku na Białej ustanowiono granicę dzielnicową
      między księstwem oświęcimskim a cieszyńskim, co miało znaczny wpływ na rozwój
      średniowiecznego Bielska.

Dalszą czesc mozes sobie jak wspomniałęm na poczatku doczytać.Teraz o symbolice
      herbu:
      Herbem Bielska-Białej są dwie gotyckie tarcze herbowe, symbolizujące każdą jego
      część, są to historyczne herby, które przerobiono w wiekach XVIII i XIX. Tarcza
      Bielska jest dwudzielna. Po lewej stronie na niebieskim tle znajduje się pół
      żółtego orła bez korony, zwróconego w prawą stronę. Jest to orzeł piastowski,
      który zastąpił czarnego orła Habsburgów. W prawym polu tarczy herbowej
      umieszczono trzy pojedyncze białe lilie heraldyczne w układzie pionowym na
      czerwonym tle. Jest to połowa herbu biskupów wrocławskich. Do roku 1925 Bielsko
      jak i cały Śląsk należało do diecezji wrocławskiej. Zastosowana tu heraldyka
      wywodzi się z heraldyki łacińskiej. Herb Bielska pojawił się już w początku XIV
      wieku i został nadany miastu przez Mieszka I - księcia cieszyńskiego z Piastów
      górnośląskich. Herb Białej stanowią dwie czerwone róże ułożone poziomo na
      zielonym tle. Róże to typowy element dekoracyjny baroku. Symbolizowały rozwój,
      pomyślność, bogactwo, miłość, sukces i powodzenie. Herb Białej został nadany
      miastu w 1723 roku przez króla Augusta Mocnego. Zgodnie z zapisem dawnego
      kronikarza - czerwone róże na zielonej trawie miały być symbolem dobrobytu.
      Herb Bielska-Białej jest prawnie chroniony.

Teraz odnośnie żywiecczyzny:

Wicestarosta żywiecki Jacek Kulec w rozmowie z PAP stanowczo odciął się od
      projektów włączenia Żywiecczyzny do Małopolski. - Taka debata w ogóle nie ma
      sensu. Chcemy mieszkać w jednolitym województwie śląskim. Tu jest przyszłość.
      Na sentymentach natomiast nie zbudujemy przyszłości - powiedział. Kulec
      podważył także szacunkowe poparcie dla idei odłączenia się od województwa
      śląskiego. - Często spotykam się z góralami. Nie mówili nic o potrzebie
      zmiany województwa - powiedział.

Jak widać na podstawie tego artykułu Wicestarosta żywiecki wyraźnie powiedział
      co sadzi o pomyśle włączenia Żywiecczyzny do małopolskiego "to jest
      bezsensowny pomysł bo nasza przyszłosć jest tutaj w śląskim i z wtym woj.
      wiążemy naszą przyszłosć. Na. sentymentach przyszłosci niebzudujemy.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=7954328&v=2&s=0
      • wikin Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów 10.05.04, 08:23
        rad81/
        no i co z tego
        powtarzasz historię naszego miasta w kółko do znudzenia
        ale nie tylko historia wpływa na to w jakim województwie mieszkańcy bb chcą żyć
        zwłaszcza, że dzisiejsze województwa nie odtwarzają i nie są w stanie odtworzyć
        regionów historycznych
        sam się powoływałeś przykład niegdyś małopolskiego radomia, który jak
        przeanalizujesz historię nigdy nie podlegał pod jednostkę ze stolicą w
        warszawie, a dziś jest głównym miastem mazowsza
        • rad81 Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów 10.05.04, 17:17
          Cóż historie chciałem przypomniec albo pokazać założycielowi tego postu. Bo
          warto pamiętać historie swego miasta a a przynajmiej znac wypowiadając się w
          takiej kwestii.
          A jak pokazuje życie grono nawet mieszkańców miasta nawet nie wie że
          pierwotnie składało się ono z dwóch miast etc.
          Zgadza się powołuje się na historie Radomia, ale jest ona znacznie inna niż
          naszego miasta ale na ten temat się nie będę rozpisywał.
          Co do tego:
          >ale nie tylko historia wpływa na to w jakim województwie mieszkańcy bb chcą żyć
          > zwłaszcza, że dzisiejsze województwa nie odtwarzają i nie są w stanie
          odtworzyć

pewno ze nie, ale po co negowac historie, zapominac, ze bielsko zostało
          założone przez ksiecia cieszyńskiego. Czy to wstydliwe??? Nie neguje tego ani
          nie narzucam woli kto chce gdzie być, ale jak ktoś porusza kwestie historii to
          może niech się z nią najpierw zapozna.
          Do reszty wypowiedzi odsyłam do odpowiedzi na post zywczaka.
          • wikin Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów 11.05.04, 04:18
            rad81 napisał:

> Cóż historie chciałem przypomniec albo pokazać założycielowi tego postu. Bo
            > warto pamiętać historie swego miasta a a przynajmiej znac wypowiadając się w
            > takiej kwestii.
            > A jak pokazuje życie grono nawet mieszkańców miasta nawet nie wie że
            > pierwotnie składało się ono z dwóch miast etc.

> Zgadza się powołuje się na historie Radomia, ale jest ona znacznie inna niż
            > naszego miasta ale na ten temat się nie będę rozpisywał.

owszem radom nie leży bezpośrednio na samej granicy,
            ale skoro radom jakieś 2 wieki temu mógł przestać być miastem ziemii
            małopolskiej, to czyż i bb dziś jako jedno miasto nie może się stać miastem
            małopolskim ?? czyż historia zatrzymuje się w roku 2004 i dalej żadnych zmian
            nie będzie

> pewno ze nie, ale po co negowac historie, zapominac, ze bielsko zostało
            > założone przez ksiecia cieszyńskiego. Czy to wstydliwe??? Nie neguje tego ani
            > nie narzucam woli kto chce gdzie być, ale jak ktoś porusza kwestie historii
            to
            > może niech się z nią najpierw zapozna.

gdzie tu mowa o negowaniu historii ??
            dzisiejsza ludność bb nie utożsamia się ze śląskiem, nawet cieszyńskim, ma
            własną odrebną tożsamość, więc wobec niemożliwości stworzenia własnego regionu,
            może ciążyć ku mniejszemu złu jakim jest małopolska
      • Gość: Żywczak Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 11:38
        Co do słów wicestarosty- jest to jego zdanie a nie "żywiecczyzny". Inna sprawa
        jakie jest jego zdanie jako osoby prywatnej, nie walczącej o jakieś pieniężne
        ochłapy z Katowic. Nie twierdzę, że nie ma na Żywiecczyźnie zwolenników
        śląskiego, ale mam niemal 100% pewność, że są w mniejszości. Sprzeczanie się na
        ten temat nie ma sensu. Tylko referendum da jasną odpowiedź! Oczywiście
        chciałbym aby i Bielsko-Biała przeszła do woj. małopolskiego, bo z Żywcem łączą
        ją silne więzy. Jeśli jednak się to nie uda, to i tak wzajemne kontakty będą
        dalej żywe, mimo smutnej tabliczki "województwo śląskie, powiat bielski"
        • rad81 Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów 10.05.04, 17:05
          słyszałem też inne wypowiedzi -nie tylko wicestarosty. Ale sprzeczać sie nie ma
          o co bo ewentualne referendum wszytsko wyjaśni.
          Ale swoją drogą to niezastanawiajace ze starostra czy wicestarosta jasno
          przedstawiają sprawę przynależnosci???
          przecież łapówki za to napewno nie wzieli a moze nie wiedzą co robią?? Ale
          przecież są "dziecmi tej ziemi która zwie się Żywiecczyzną" tak jak zreszta i
          ty..
          Piszesz o ochlapach.. a co Ci da Krakow?
          Duzo na ten temat dyskutowali. Chcesz to pokaże Ci ile idzie na kraków z woj.
          małopolskiego. Dodam ze to jest grubo ponad ½ budżetu województwa. A
          przyrównując te kwoty do kwot np. Tarnowa to jest to farsa.
          Porownywanie wojewodztw tez juz bylo przerabiane.Moge przypomniec.
          Zreszta zapytaj na forum Tarnowa. Tam uzyskasz niezbędne informacje. Ale cóż
          każdy ma swoje poglądy i nikogo do niczego się nie zmusi a i nie zamierzam.
          Jeżeli żywiecczyzna pokaże wole że chce być w małoposlce to proszę bardzo, mamy
          przecież demokracje. Ale jeszcze raz odwołam się do słów władz powiatu
          żywieckiego bo to oni przeciez najlepiej wiedza gdzie ta ziemia będzie się
          najlepiej rozwijać.
          Do rzekomej „smutnej” tabliczki tez się ustosunkuj. Otóż nie jest ona smutna.
          Jezeli nie można mieć własnego województwa a wiadomo ze nie będzie bo żaden
          minister się na to nie zgodzi to dla mnie sprawa jest jasna (zreszta był taki
          wątek w którym województwie byśmy chcieli ewentualnie być zdecydowana większosć
          opowiedziała się za śląskim)
          Ale to kwestia tez poglądów.
          Był tez artykuł w dzienniku polskim na który się malop często sie powołuje ( w
          sumie to zawsze).A mianowicie była wypowiedź o nieodwzajemnionej „miłości”
          Oświęcimia ze strony Krakowa.
          • Gość: Żywczak Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 19:43
            A co ma powiedzieć starosta czy wicestarosta w obecnej chwili, jeżeli póki co o
            pieniądze musi zabiegać w Katowicach? Zresztą i tak poniekąd jest to teren
            stracony dla inwestycji śląskich, bo kto będzie inwestował w niepewny teren?
            Piszesz, że Kraków zabiera grubo ponad połowę kasy województwa. Nie wiem czy aż
            połowę, ale też wypracowuje największy dochód. I na pewno Kraków pochłania
            mniej kasy niż skansen GOP-u. Ostatnio podpisano umowę na budowę obwodnicy
            wschodniej Krakowa. Z tym, że w połowie finansowana jest ona przez miasto.
            Jeśli Tarnów wyszedłby z propozycją współfinansowania to z pewnością by nie
            narzekali na brak inwestycji. Na pograniczu obecnych województw śl i młp
            różnicę w stanie dróg widać na korzyść Małopolski. Droga Sucha-Żywiec w zimie
            po opadach śniegu była przejezdna od Suchej do Lasu. Dalej zaczynało się
            dziadostwo. Jadąc z Libiąża przez Brzeszcze do Pszczyny asfalt jest idealny. Od
            granicy do Pszczyny- dziury i muldy. Drogi w Bielsku-Białej są dramatyczne.
            Jakoś nie mogę dostrzec dobrych stron Śląska
            • rad81 Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów 10.05.04, 20:28
              Gość portalu: Żywczak napisał(a):

> A co ma powiedzieć starosta czy wicestarosta w obecnej chwili, jeżeli póki co
              > o pieniądze musi zabiegać w Katowicach? Zresztą i tak poniekąd jest to teren
              > stracony dla inwestycji śląskich, bo kto będzie inwestował w niepewny teren?
              > Piszesz, że Kraków zabiera grubo ponad połowę kasy województwa. Nie wiem czy
              aż połowę, ale też wypracowuje największy dochód. I na pewno Kraków pochłania
              > mniej kasy niż skansen GOP-u.
              oki skoro nie wierzysz najpierw przedstawie (dodam że nie jestem nikoigo
              rzecznikiem ale lubie rzeczowe dyskusje konretnie podparte dowodami a nie
              oparte na populiźmie. co masz na mysli skansen: (dts nie jest finans. przez
              województwa, tramwaje też nie, górnictwo przez budzet panstwa (w małopolsce tez
              jest ta branża)... ale najpierw to przedstawie:

Budowa i utrzymanie urządzeń melioracji wodnych będących
              w administracji MZMiUW w Krakowie__________________________9 964 386
              (NIE MYLIC Z PIENIĘDZMI NA WOJEWÓDZTWO!!!!
              Bo na nie przypadło:
              Obsługa Woj. Małopolskiego w zakresie inwestycji i konserwacji urządzeń wodnych
              administrowanych przez MZMiUW w Krakowie ________________5 557 336)
              Opera Krakowska w Krakowie_______________________________22 725 703
              Lotnisko Kraków-Balice____________________________________9 500 000
              Regionalny dworzec PKS____________________________________6 000 000
              Dla porównania: pomoc dla powiatu Nowosądeckiego na remont drogi powiatowej nr
              25333 300 000 Robi wrażenie przy tych kwotach dla KRAKOWA
              Krakowska szkoła medyczna_________________________________1 999 691
              Medyczne Studium Zawodowe Nr 5 w Krakowie_________________1 011 896
              Medyczne Studium Zawodowe Nr 6 w Krakowie_________________2 195 320
              Medyczne Studium Masażu Leczniczego w Krakowie____________1 332 100
              Dla przykładu: Medyczne Studium Zawodowe w Miechowie________496 398
              Szkoła Policealna Pracowników Służb Społecznych w Krakowie_1 479 411
              Małopolskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Krakowie____3 006 700
              Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Krakowie______________2 714 043
              dla przykładu Biblioteka Pedagogiczna w Tarnowie_____________970 969
              Muzeum Archeologiczne w Krakowie___________________________1 982 700
              Muzeum Etnograficzne w Krakowie____________________________1 829 400
              Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie________________________684 400
              Muzeum Armii Krajowej w Krakowie_____________________________263 523
              Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie_________________3 996 500
              Małopolski Instytut Kultury w Krakowie_____________________1 183 900
              ODSTK Cricoteka w Krakowie___________________________________430 000
              Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie__________________4 183 600
              Krakowski Teatr Scena STU w Krakowie_________________________644 000
              Filharmonia im.K.Szymanowskiego w Krakowie_________________5 337 600
              DEPARTAMENT ORGANIZACYJNY UW w Krakowie___________________23 984 500
              (podróze, wynagrodzenia, portal (kiepski) wrota małopolski)
              RAZEM około 100 000 000

Przy budżecie:
              BUDŻET 2004 woj. małopolskie
              Planowane dochody _________278.275.226 zł
              Planowane wydatki__________296.861.409 zł
              Deficyt:________ ___________-18.586.183 zł

Dodam ze to nie wszystko (bo jeszcze obwodnice wokół Krakowa etc), w
              drobniejsze kwoty się nie bawiłem. Smiem twierdzić ze ta suma pieniedzy
              przeznacznych z budżetu woj. małopolskiego na Kraków faktycznie wynosi ok. 120-
              150mlnzłotych. Bo wystarczy prześledzić kwoty jakie idą na pozostałą część woj.
              małopolskiego..

> Jeśli Tarnów wyszedłby z propozycją współfinansowania to z pewnością by nie
              > narzekali na brak inwestycji.

Sądzisz ze drugie najwieksze miasto województwa małopol. nie jest
              zainteresowane własnym rozwojem??
              > Na pograniczu obecnych województw śl i młp
              > różnicę w stanie dróg widać na korzyść Małopolski. Droga Sucha-Żywiec w zimie
              > po opadach śniegu była przejezdna od Suchej do Lasu. Dalej zaczynało się
              > dziadostwo.

chybiony przykład bo odśnieżanie tych dróg leży w gestii powiatów. Więc to nie
              wina wojeództwa

> Jadąc z Libiąża przez Brzeszcze do Pszczyny asfalt jest idealny. Od
              > granicy do Pszczyny- dziury i muldy. Drogi w Bielsku-Białej są dramatyczne.
              > Jakoś nie mogę dostrzec dobrych stron Śląska

a jakie masz drogi w woj. małopolski. samo Bielsko ma prawie tyle km. dróg
              dwujezdniowych co całe woj. malopolskie razem. BB ma dramatyczne drogi. A jakie
              ma Kraków, Tarnów, Nowy Sącz?? Gdzie w malopolskim masz dwujezdniowe drogi??
              Nigdzie poza Krakowem i kawałkiem zakopianki do myślenic. Obecna jej rozbudowa
              jest finansowana przez budzet państwa. Droga do Krakowa przez Olkusz jest
              dwujezdniowa do olkusza -ta dwujezdniwoa konczy sie prawie na granicy z woj
              małopolskim.dale wąska i dziurawa do samego Krakowa. A gdzie jest Trakt Marka
              Pola?? Jak wygladają drogi w każdym kierunku z Krakowa?? zwłąszcza na tarnów i
              warszawe?? Takich przykłądów jest wiecej. Ale juz na ten temat watek był wiec
              mozesz poszukać. A co powiesz o inwetsycjach drogowych od Cieszyna po Żywiec??
              S1 i S2 budowie obowdnic Ustronia Żywca etc..
              Kraków zadeklarówał sie w 99 roku ze wybuduje porzadną drogę do BB i co??? jak
              wąska dziurawa z koleinami była taka jest.
              • rad81 i dokonczenie 10.05.04, 20:41
                i jeszcze coś dla przykładu:

Program rozwoju ośrodków onkologicznych – uruchomienie Tarnowskiego Ośrodka
                Onkologicznego w Tarnowie 0zł

(czy tu też sądzisz że Tarnów pieniedzy nie przyjął na ten ośrodek bo go np nie
                potrzebuje??)

spójrz też co za absurd:
                Medyczne Studium Zawodowe Nr 6 w Krakowie_________________2 195 320

Zespół Szkół przy Klinice Ortopedii i Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży CM UJ w
                Zakopanem________________________________________________________550zł
                pomoc dla powiatu Nowosądeckiego na remont drogi
                powiatowej nr 25333_________________________________________ 300 000

np krakowaska szkoła dostaje wiecej pieniedzy niż powiat nowośądecki na droge..
                już nie mówiąc o śmiesznej kwocie dla zakopanego
                wszystkie zestawienia pochodzą ze strony urzędu woj. małoposlkiego -budzet:
                www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/exkklt5pvn555iutgg6rbq3hjruemmy2coc7oahqdxjhc4sr2kckjoqf4q4se3v4ohhzwy5vbis65m/zalacznikidouzasadnienia.xls

I powtóze zebys mi nie zarzucił. Nie jestem ani obrońcą Katowic ani wielkim
                krytykiem Krakowa. Przedstawiłem tylko liczby. Jeszcze porówannie budzetów obu
                województw:

BUDŻET 2004
                ---------------------------woj. śląskie-------------woj. małopolskie

Planowane dochody _____663.918.200zł__________278.275.226 zł
                Planowane wydatki______659.580.700zł__________296.861.409 zł
                Deficyt:________________-4.337.500zł__________-18.586.183 zł

Przeznaczenie (te najważniejsze):

Transport______________309.968.027zł___________93.453.900zł
                Oświatę________________68.041.023zł ___________35.821.054zł
                Kulturę_________________65.250.000zł___________47.112.900zł
                Ochrona zdrowia _________22.048.700zł____________6.061.550zł
                kultura fizyczna__________ 68.041.023zł____________1.464.540zł
                Przetwórstwo przemysłowe_103.890.000zł____________ b.d

MAŁA UWAGA:Jak chodzi o małopolskie to kwoty wg przeznaczenia są z budżetu 2003
                z tego względu ze w portalu UW Małopolskiego nie ma wyszczególnionych kwot. Ale
                te kwoty się nie różnią znacząco z prostego względu-budżet woj. małposlkeigo
                jest tylko minimalnie wiekszy niż z 2003r.
                -----------------
                57% budżetu 2004 woj. ślaskiego idzie na transport i komunikacje
                -----------------------
                WNIOSKI:
                z powyższego zestawienia widać że budżet woj. ślaskiego stale rośnie- dochody
                wzrosły o przeszło 89 mln zł a analogicznie małopolskiego tylko o niewiele
                ponad 14 mln
                Wydatki ślaskiego wzrosły o 79 mln a małopolskiego o 25 mln
                Ale co ważniejsze deficyt ślaskiego przy stałym wzroście jego budżetu zmalał o
                1 mln do poziomu -4.337.500zł (dla porównanie w ubiegłym roku wyniósł: -5 275
                000 zł)
                Analogicznie przy NIEWIELKIM wzroście budżetu woj. małopolskiego jego deficyt
                ZWIEKSZYŁ się !!!! 2,5 krotnie !!!! Z poziomu -7.489.536 zł w roku 2003
                do -18.586.183 zł w 2004r !!!!!

no i odsyłam do erszty mojej wypowiedzi z wyszczególnieniem kwot:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=12499694&a=12547997
              • wikin Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów 11.05.04, 03:43
                rad81 napisał:

> oki skoro nie wierzysz najpierw przedstawie (dodam że nie jestem nikoigo
                > rzecznikiem ale lubie rzeczowe dyskusje konretnie podparte dowodami a nie
                > oparte na populiźmie. co masz na mysli skansen: (dts nie jest finans. przez
                > województwa, tramwaje też nie, górnictwo przez budzet panstwa (w małopolsce
                tez
                >
                > jest ta branża)... ale najpierw to przedstawie:

postaraj się o pełniejszy obraz sytuacji, bo już jakiś czas temu przyznałeś, że
                budżety województw gromadzą mniej więcej tyle pieniędzy co budżet miasta
                wielkości bb, natomiast znacznie większa kasa płynie zbudżetu centralnego
                że pozwolę na przykład woj.śląskiego,
                którego budżet na poziomie ok.600 mln zł jest niczym wobec 4 mld przydzielonych
                województwu przez warszawę, z czego 2 mld idzie na restrukturyzację górnictwa

> a jakie masz drogi w woj. małopolski. samo Bielsko ma prawie tyle km. dróg
                > dwujezdniowych co całe woj. malopolskie razem. BB ma dramatyczne drogi. A
                jakie
                >
                > ma Kraków, Tarnów, Nowy Sącz?? Gdzie w malopolskim masz dwujezdniowe drogi??
                > Nigdzie poza Krakowem i kawałkiem zakopianki do myślenic. Obecna jej
                rozbudowa
                > jest finansowana przez budzet państwa. Droga do Krakowa przez Olkusz jest
                > dwujezdniowa do olkusza -ta dwujezdniwoa konczy sie prawie na granicy z woj
                > małopolskim.dale wąska i dziurawa do samego Krakowa. A gdzie jest Trakt Marka
                > Pola?? Jak wygladają drogi w każdym kierunku z Krakowa?? zwłąszcza na tarnów
                i
                > warszawe?? Takich przykłądów jest wiecej. Ale juz na ten temat watek był wiec
                > mozesz poszukać. A co powiesz o inwetsycjach drogowych od Cieszyna po
                Żywiec??
                > S1 i S2 budowie obowdnic Ustronia Żywca etc..

no ten temat też był prostowany przeze mnie, więc odszukaj sobie wątek o
                drogach w małopolsce, zanim zaczniejsze zachwalać dróg w woj.śląskim

> Kraków zadeklarówał sie w 99 roku ze wybuduje porzadną drogę do BB i co???
                jak
                > wąska dziurawa z koleinami była taka jest.

mówiąc precyzyjnie to był rok 1998, przed ustanowieniem granic wojewódzkich
                ale tu zgoda, ale ten problem nieraz poruszyłem
                • rad81 Re: ty to całkiem historii nie znasz i realiów 11.05.04, 17:17
                  tak sie składa ze woj ślaskie jest najbogatsze w kraju prócz wojeództwa
                  mazowieckiego gdzi jest stolica i siedziby główne wiekszosci firm ale to inna
                  bajka.

> budżety województw gromadzą mniej więcej tyle pieniędzy co budżet miasta
                  > wielkości bb, natomiast znacznie większa kasa płynie zbudżetu centralnego
                  > że pozwolę na przykład woj.śląskiego,
                  > którego budżet na poziomie ok.600 mln zł jest niczym wobec 4 mld
                  przydzielonych województwu przez warszawę, z czego 2 mld idzie na
                  restrukturyzację górnictwa
                  >
                  zgadza sie z tym że jak chodzi np o BB to budzet ten jest wiekszy niż budzet
                  woj małopolskiego bowiem wydatki dochody kształtują sie na poziomie ok 300 mln
                  zł Restrukturyzacja górnictwa jest programem rządowy i trudno zeby nim nie była
                  tak samo jak budowa w warszawie metra, restrukturyzacji polskiej wsi,
                  rybołóstwa czy innych dziedzin zycia. Restrukturyzacja ta jest takze i w
                  małopolsce. moge przedtsawić konkretne zadania gminy powiatu wojeództwa co
                  należy w czyjej gestii.

> postaraj się o pełniejszy obraz sytuacji, bo już jakiś czas temu przyznałeś
                  czyli co np byś chciał wiedzieć.

> no ten temat też był prostowany przeze mnie, więc odszukaj sobie wątek o
                  > drogach w małopolsce, zanim zaczniejsze zachwalać dróg w woj.śląskim
                  >
                  no cóż nie zachwalałem i nie zachwalam ale takie są konkrety. poprostu
                  odpwoiedziałem zywczakowi konkretami.
                  nikogo nie zachwalałem i nie bede. Lubie tlyko jezeli dyskusja jest rzeczowa a
                  nie populistyczne.

> mówiąc precyzyjnie to był rok 1998, przed ustanowieniem granic wojewódzkich
                  > ale tu zgoda, ale ten problem nieraz poruszyłem

zgadza sie ale reforma/ustawa o samorzadzie terytorialnym weszła w zycie 1
                  stycznia 1999 r
    • Gość: Piast Kraków to przecież Galicja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 21:32
      • wikin Re: Kraków to przecież Galicja 10.05.04, 08:24
        a co to jest galicja?
        • mcmaxim Re: Kraków to przecież Galicja 10.05.04, 11:57
          to taki region separatystyczny w hiszpanii ;-)
          • Gość: malop Bielsko -Biała okradziona przez śląskie województw IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 01:02
            Ciekawe wypowiedzi rada który myśli że nikt nie umie czytać budżetu
            woj.śląskiego

WYDATKIE TZW.WOJ.ŚLĄSKIEGO W BIELSKU -BIAŁEJ TO KILKA PROMILI
            W SUMIE JAKIEŚ 300 TYŚ ZŁOTYCH

95 PROCENT IDZIE NA GÓRNY ŚLĄSK

DLA PORÓWNANIA

WYDATKI WOJ.MAŁOPOLSKIEGO

JEDNA BIBLITEKA W TARNOWIE DOSTAJE 3 RAZY WIĘCEJ NIŻ CAŁE B-B

W SUMIE TARNÓW OTRZYMA OKOŁO 10 RAZY WIĘCEJ

RAD JAKO KŁAMCA PODAJE BUDŻET KRAKOWA Z 2004 I 2003 ROKU
            przykład

tak pisze rad !!!!!!!!!
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=12499694&a=12547997
            Opera Krakowska w Krakowie_______________________________22 725 703

A TAKA JEST RZECZYWISTOŚĆ

3. Opis zadania
            W ramach zadania zakłada się:
            - rozdział dodatkowych dotacji z budżetu Województwa, służących aktywizacji i
            podniesieniu poziomu konkurencyjności w działalności instytucji, z
            przeznaczeniem na priorytetowe przedsięwzięcia na podstawie konkursu projektów;
            - koordynację i nadzór merytoryczny nad realizacją zadań inwestycyjnych
            wykonywanych przez instytucje kultury, w tym zgodnie z ZPORR: Przebudowa i
            modernizacja zespołu budynków Opery Krakowskiej przy ul. Lubicz 48 w Krakowie;
            - koordynację i nadzór merytoryczny w procesie aplikowania i wdrażania
            projektów prorozwojowych wojewódzkich instytucji kultury w ramach PORRWM 2004-
            2006;
            - koordynację i nadzór nad działalnością 18 wojewódzkich instytucji kultury i 1
            instytucji filmowej, mający na celu zapewnienie realizacji zadań przez
            instytucje, zgodnie z polityką kulturalną określoną w Strategii Rozwoju
            Województwa Małopolskiego;
            - współpracę z podmiotami zewnętrznymi w zakresie przygotowania i realizacji
            projektów współfinansowanych z funduszy Unii Europejskiej.

4. Wartość zadania - 2 493 000 zł

www.malopolska.pl/CYFROWY+URZAD/Urzad+Marszalkowski/Prawo/Budzet/2004/opisowa+2004.htm

KŁAMSTWA RADA POLEGAJĄ NA ŚLĄSKIEJ DEMAGOGI

TO ŻE RAD POMYLIŁ SIĘ (POKŁAMAŁ!!!!) 10 RAZY TO DROBNOSTKA !!!!!

Bardzo ciekawe są wypowiedzi ślązaków

Zobaczcie żaden nie napisał Dlaczego Bielsko dostało te marne ochłapy

Piszą o Krakowie jak wyzyskuje Małopolskę ( bo dostał 1/3 budżetu) jaki biedny
            Tarnów bo dostał kilka !! milinów

ale żaden ślązak nie napisze dlaczego bielsko dostało 200 tyś

20 razy mniej niż Tarnów
            15 razy mniej niż Oświęcim
            1000 razy mniej niż Górny Śląsk

• wikin Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew 11.05.04, 03:52
              małop/ bądź konsekwentny w szkalowaniu woj.śląskiego, i zmień sobie providera,
              bo śmiesznie wygląda na ekranie zestawienie twojego nicku malop z twoim IP:
              *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
            • zywy63 Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew 11.05.04, 11:27
              Ciekawe dlaczego rad81 nie pomyśli o tym, że w woj. małopolskim BB byłoby
              drugim miatsem po Krakowie, a w jego ukochanym śląskim jest n-tym po wszystkich
              Zabrzach, Rudach, Chorzowach etc.
              Jesli w strategii woj. śląskiego powiaty bielski i żywiecki zwane
              są "południowy region wsparcia" - to ja się chwytam za portfel i przestaję
              liczyć na cokolwiek.
              • wikin Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew 11.05.04, 12:50
                zywy63 napisał:

> Ciekawe dlaczego rad81 nie pomyśli o tym, że w woj. małopolskim BB byłoby
                > drugim miatsem po Krakowie, a w jego ukochanym śląskim jest n-tym po
                wszystkich
                >
                > Zabrzach, Rudach, Chorzowach etc.
                > Jesli w strategii woj. śląskiego powiaty bielski i żywiecki zwane
                > są "południowy region wsparcia" - to ja się chwytam za portfel i przestaję
                > liczyć na cokolwiek.

tarnów, częstochowa to też drugie co do wielkości w swoich województwach, a się
                mają gorzej od bb, więc raczej pozycja nie do końca zależy od wielkosci
                większe znaczenie ma położenie względem centrum województwa, a tu
                lepszy "południowy region wsparcia" niż "strzałka przy zakopiance"
                • Gość: MALOP Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 18:55
                  Wszystko na to wskazuje
                  że z miast Tarnów ,Częstochowa ,Bielsko-Biała

to Tarnów będzie pierwszy miał Autostradę (A4)

bo z tą A1 coś strasznie krucho
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=12520494
              • rad81 Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew 11.05.04, 19:03
                zanim przejde do zreczy po cześci masz już gotowa odpwoiedź:
                wikin napisał:

> zywy63 napisał:
                >
                tarnów, częstochowa to też drugie co do wielkości w swoich województwach, a się
                mają gorzej od bb, więc raczej pozycja nie do końca zależy od wielkosci
                > większe znaczenie ma położenie względem centrum województwa, a tu
                > lepszy "południowy region wsparcia" niż "strzałka przy zakopiance"

po pierwsze to w ślaskim od BB są wieksze tylko Katowice czestochowa sosnowiec
                i gliwice ale pewny nie jestem-musiałbym sparwdzić.

po drugie: sytuacja Tarnów (najwieksze miasto małopolski) i BB (4-5 miasto woj
                ślaskiego) obecna sytuacja chyba potwierdza taką regułe, ze lepiej być nawet
                ostatnim w silnej klasie niż pierwszym w najagorszej klasie. Zdanie to moze
                troche w dosc przesadny sposób moze sie odniesć to rozważanej sytuacji ale
                generalnie wiadomo o co chodzi.

po trzecie: przeczytaj całość poza dwoma słowami "obaszar wspomagający" a
                zrozumiesz o co chodzi i spóbuj zrozumieć te dwa słowa.
                www.silesia-region.pl/przest_plan/cd2/pplanu/aneks5.pdf
                bielski obszar metropolitalny, częstochowski i zachodni (rybnicki) są
                wspomagąjace dlatego że w centralnym nie ma jednego miasta głównego ale
                kilkanaście innych prawie ze równorzędnych miast...
                zreszta jak chcesz sie dowiedzieć czym jest bielski obszar dla woj ślaskiego to
                jest bardzo wiele na ten temat:
                www.silesia-region.pl/pla_rozw.php?kat=8&katrodzic=0
                tam są plany rozwoju strategi, plany operacyjne i wiele innych informacji.
                czytania jest sporo ale moze wtedy zrozumiesz tez czemu władze żywiecczyzny są
                przeciwne przyłaczaniu do woj małopolskiego bo napewno nie dlatego ze sie boją
                ze pieniedzy nie dostaną. Bo po co maja sie bać skorko chcą sie przyłaczyc do
                woj małopolskiego gdzie będą płynęły strumieni i rzeki pieniedzy??
                Tu rodzi sie kolejne pytanie: jeżeli by tak było to czemu (jest 5 lat po
                reformie) czemu do tej pory żywiecczyzna sie nie odłączyła?? przeciez jakiś
                poód jest?? te pytania mozna mnożyc ale po reformie juz jest 5 lat i jak
                narazie wąłdze żywiecczyzny chyba wiedza co robią lepiej niż my tu wszyscy
                razem. moze ktoś malop lub ty odważysz sieto wyjasnic i odpowiedziec na to
                pytanie??.
                władze zywiecczyny obecnej i przeszłej kadencji doskonale wiedziały i wiedzą
                gdzie mogą sie rozwinąć. znowu przypomne-juz 5 lat po reformie.

do wypowiedzi malopa cieżko sie ustosunkować. dla niego budzet jego włąsnego
                woj. jest nieistotny a istotne są informacje pochodzące z dzienników i gazety.
                np:
                Medyczne Studium Zawodowe Nr 5 w Krakowie__________________1 011 896
                Medyczne Studium Zawodowe Nr 6 w Krakowie__________________2 195 320
                Medyczne Studium Masażu Leczniczego w Krakowie______________1 332 100
                Szkoła Policealna Pracowników Służb Społecznych w Krakowie_____1 479 411
                Małopolskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Krakowie________3 006 700
                no wiec widać jak sie traktuje tarnów. jakieś studium dostaje ponad 2 razy
                wiecej pienidzy niz Bibliotek pedagogiczna w drugim najwiekszym miescie
                woj.małopol. czy to nie zastanawiajace i dziwne?? zresztą ja za tarnowian nie
                bede sie wypowiadał. kazdy moze sie zapytać ich jak s.a traktowani przez
                kraków. niech zajrzy zapyta choćby na kraków. malop nie chce sie osmieszyć i
                dlatego tam nie wkleja tych posów. tam kazdy wie jaka jest rzeczywistośc.
                rzeczywstosć za rogatkami miasta krakowa.
                Tak pisze malop: wg niego poniższa część dotycząca opery ma wynieść 4. 2 493
                000 zł
                Modernizacja i przebudowa zespołu budynków Opery Krakowskiej przy ul. Lubicz 48
                w Krakowie 15 594 103
                zaparszam pod ponizszy link (dane z budzetu nie z gazet malopie)
                www.malopolska.pl/CYFROWY+URZAD/Urzad+Marszalkowski/Prawo/Budzet/2004/wydatki+na+inwestycje+2004.htm

na samym dole jest to pokazane.
                ehhh taki jest malop.

• Gość: malop Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 20:08
                • Gość: malop Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 20:12
                  rad poczytaj (mi mamo) bo czytać umiesz ale tylko trochę
                  www.malopolska.pl/CYFROWY+URZAD/Urzad+Marszalkowski/Prawo/Budzet/2004/opisowa+2004.htm

Budżet woj.małopolskiego w zakresie

KULTURA I OCHRONA DZIEDZICTWA NARODOWEGO

Zaplanowana kwota dotacji dla instytucji kultury wynosząca 51 209 403
                  zł przeznaczona jest na dofinansowanie działalności:

- Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie, Krakowskiego Teatru „Scena STU”, Teatru
                  im. St. I. Witkiewicza w Zakopanem, Filharmonii im. K. Szymanowskiego w
                  Krakowie oraz Opery Krakowskiej. Na finansowanie działalności tych instytucji
                  zaplanowana została dotacja w łącznej kwocie 18 223 500 zł (w tym dotacja
                  przekazana z budżetu Miasta Kraków zgodnie z porozumieniem o współfinansowaniu
                  działalności Krakowskiego Teatru STU – 255 500 zł), natomiast przychody własne
                  instytucji zaplanowano w wysokości 5 531 838 zł. Teatry wraz z Operą planują
                  wystawić 710 przedstawień w tym 5 premier. Filharmonia zamierza zorganizować
                  452 koncerty. Przewidywana łączna liczba widzów powinna wynieść 181 500 osób.
                  Łączny koszt przedstawień w teatrach i Operze oraz koncertów i działalności
                  podstawowej Filharmonii wyniesie 21 674 238 zł. Pozostałe koszty to koszty
                  utrzymania administracji i budynków.

Ponadto dla Opery Krakowskiej przewidziano dotację w kwocie 15 594 103 zł (w
                  tym 11 695 557 zł to środki pochodzące z Unii Europejskiej; zadanie zgłoszone
                  do Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego) na realizację
                  zadania kontraktowego pn. „Modernizacja i przebudowa zespołu budynków Opery
                  Krakowskiej przy ul. Lubicz 48 w Krakowie”

- Małopolskiego Instytutu Kultury w Krakowie, Małopolskiego Centrum
                  Kultury „Sokół” w Nowym Sączu oraz Ośrodka Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora
                  CRICOTEKA w Krakowie. Środki pochodzące z dotacji w kwocie
                  2 792 600 zł oraz z planowanych przychodów własnych w wysokości
                  2 070 050 zł przeznaczone zostaną na pokrycie kosztów organizacji imprez
                  (zaplanowano 298 imprez, w których udział weźmie ponad 143 000 osób),
                  działalności form stałych – 19 (planowana liczba uczestników ponad 57 000),
                  działalności usługowej oraz utrzymania budynków.

- Małopolskiego Biura Wystaw Artystycznych w Nowym Sączu wraz z galeriami w
                  Zakopanem, Miechowie, Nowym Targu i Krynicy. Planowaną dotację w kwocie
                  627 500 zł oraz przychody własne 80 000 zł MBWA zamierza przeznaczyć na
                  organizację 72 wystaw czasowych, imprez kulturalnych, utrzymanie wystawy stałej
                  oraz wydanie 285 publikacji. Przewiduje się, iż łączna liczba uczestników
                  wyniesie ponad 82 700 osób.

- Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej wraz z filiami. Środki pochodzące z
                  dotacji – 3 996 500 zł oraz z przychodów własnych 251 300 zł
                  przeznaczone zostaną na utrzymanie budynków zajmowanych przez bibliotekę oraz
                  między innymi na zadania: gromadzenie zbiorów i udostępnianie zbiorów – 2 937
                  444 zł, działalność informacyjna – 645 692 zł. Zakłada się, iż w trakcie roku
                  ze zbiorów Biblioteki (ok. 600 000 pozycji) skorzysta ponad 65 000 czytelników,
                  natomiast liczba wypożyczeń szacowana jest na 500 000.

- Muzeum Archeologicznego, Muzeum Etnograficznego, Muzeum Lotnictwa Polskiego,
                  Muzeum Okręgowego w Tarnowie, Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu, Muzeum
                  Tatrzańskiego w Zakopanem. Planowana dotacja 9 975 200 zł oraz przychody własne
                  2 294 900 zł przeznaczone zostaną na realizację zadań z zakresu gromadzenia,
                  opracowywania, zabezpieczania oraz upowszechniania zbiorów muzealnych. Łączna
                  liczba zwiedzających wystawy stałe – 39 wystaw, wystawy czasowe – 55 wystaw
                  szacowana jest na blisko 486 000 osób. Na utrzymanie budynków, które zajmują
                  muzea o powierzchni przekraczającej 35 100 m², zaplanowano wydatki w wysokości
                  3 298 306 zł.

• rad81 apel i zapytanie głównie do malopa 11.05.04, 20:49
                    liczyłem ze mi racje przyznasz ale tego po tobie sie spodziwać nikt nie moze..
                    jak zwykle odrówiłeś kota ogonem bo cieakwe kto to napisał:

>A TAKA JEST RZECZYWISTOŚĆ

ɯ. Opis zadania
                    W ramach zadania zakłada się:
                    >- rozdział dodatkowych dotacji z budżetu Województwa, służących aktywizacji i
                    >podniesieniu poziomu konkurencyjności w działalności instytucji, z
                    >przeznaczeniem na priorytetowe przedsięwzięcia na podstawie konkursu projektów;
                    >- koordynację i nadzór merytoryczny nad realizacją zadań inwestycyjnych
                    >wykonywanych przez instytucje kultury, w tym zgodnie z ZPORR: Przebudowa i
                    >modernizacja zespołu budynków Opery Krakowskiej przy ul. Lubicz 48 w Krakowie;
                    >- koordynację i nadzór merytoryczny w procesie aplikowania i wdrażania
                    >projektów prorozwojowych wojewódzkich instytucji kultury w ramach PORRWM 2004-
                    򗶶
                    >- koordynację i nadzór nad działalnością 18 wojewódzkich instytucji kultury i
                    ɭ instytucji filmowej, mający na celu zapewnienie realizacji zadań przez
                    >instytucje, zgodnie z polityką kulturalną określoną w Strategii Rozwoju
                    >Województwa Małopolskiego;
                    >- współpracę z podmiotami zewnętrznymi w zakresie przygotowania i realizacji
                    >projektów współfinansowanych z funduszy Unii Europejskiej.

ɰ. Wartość zadania - 2 493 000 zł

napisz kto to napisał ;) bo raczej ja tego nie napisałem... a róznica między 2
                    a prawie 16 mln jest dosc spora.

odpowiedz mi na te 3 pytania:

1) czemu nie nawrcasz tarnowian na postrzeganie małopolski jako raju -jak nie
                    wierzysz ze tak NIEpostrzegają to zapytaj- i zapewniam tam bedziesz miał
                    co "wklejać" inna kwestia ze tam znowu Ci nikt nie uwierzy.

2) zaproponowąłem kiedyś rzeczową dyskusje tobie-była bez odzewu-tam mogłeś się
                    wykazać swoją wiedzą forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=11171269

3) czemu władze żywiecczyzny są przeciwne przyłaczaniu do woj mieliby sie bać
                    skorko chcą sie przyłaczyc do woj małopolskiego gdzie będą płynęły strumieni i
                    rzeki pieniedzy??
                    Tu rodzi sie kolejne pytanie: jeżeli by tak było to czemu (jest 5 lat po
                    reformie) czemu do tej pory żywiecczyzna sie nie odłączyła?? przeciez jakiś
                    powód jest?? te pytania mozna mnożyc ale przypomne ze po reformie juz jest 5
                    lat i jak narazie władze żywiecczyzny ku towje złości nie kwapią sie do zmiany
                    województwa. a moze uważasz ich za głupców że nie chcą przejsć do tej krainy
                    miodem i mlekiem płynącej??? i jeżeli znowu tak jest to co utrzymuje w woj
                    ślaskim poruszony w tej duskusji region??? bo coś utrzymuje.
                    S A M S O B I E O D P O W I E D Z C O... W I E S Z D O S K O N A L E
                    a ja przypomne ci tą odpowiedź jakby Ci przez gardło nie przeszła:
                    Wicestarosta żywiecki Jacek Kulec w rozmowie z PAP stanowczo odciął się od
                    projektów włączenia Żywiecczyzny do Małopolski. - Taka debata w ogóle nie ma
                    sensu. Chcemy mieszkać w jednolitym województwie śląskim. Tu jest przyszłość.
                    Na sentymentach natomiast nie zbudujemy przyszłości - powiedział. Kulec
                    podważył także szacunkowe poparcie dla idei odłączenia się od województwa
                    śląskiego. - Często spotykam się z góralami. Nie mówili nic o potrzebie
                    zmiany województwa - powiedział.

PS nigdy nikomu tego nie mówiłem i nie sądziłem ze kiedyś powiem. Cóż stało
                    sie. Twoje wiedza na temat samorzadności, czytania ustaw również budżetowych i
                    wszystko inne z tym związane jest w przenośni i dosłownie zerowa.

• wikin Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew 11.05.04, 22:29
                  rad81 napisał:

> po pierwsze to w ślaskim od BB są wieksze tylko Katowice czestochowa
                  sosnowiec
                  > i gliwice ale pewny nie jestem-musiałbym sparwdzić.

no więc sprawdź, bo oficjalnie podaje się bb jako 8-me miasto województwa, i wg
                  mnie większe są też zabrze i bytom, kiedyś tychy jeszcze

> po drugie: sytuacja Tarnów (najwieksze miasto małopolski) i BB (4-5 miasto
                  woj
                  > ślaskiego) obecna sytuacja chyba potwierdza taką regułe, ze lepiej być nawet
                  > ostatnim w silnej klasie niż pierwszym w najagorszej klasie. Zdanie to moze
                  > troche w dosc przesadny sposób moze sie odniesć to rozważanej sytuacji ale
                  > generalnie wiadomo o co chodzi.

mówiąc twoim językiem, bb grając w słabszej lidze, wcale nie musiało by być
                  gorsze od miast z lepszej ligi, bo swoją pozycję w dużej mierze sobie
                  a obecna reguła to im bliżej stolicy tym lepiej
                  i zgodnie z nią najlepsze by było własne województwo, ale owszem przemawia ona
                  na korzyść woj.śląskiego
                  • rad81 Re: Bielsko -Biała okradziona przez śląskie wojew 12.05.04, 00:03
                    no słusznie Bytom 198tys a zabrze 192tys

> i zgodnie z nią najlepsze by było własne województwo, ale owszem przemawia
                    ona na korzyść woj.śląskiego

ano dokładnie
    • rad81 jak dba ślaskie o "podbeskidzie" 11.05.04, 21:25
      cóż. Nie zawsze lubie jak to sie mówi dawać kawe na ławe ale tym razem tak
      zrobie. często zmuszam albo do przemyslen albo do poczytania.
      zanim o najbogatszym woj. polski bo to tez trzeba sobie powiedzieć jasno (poza
      mazowieckim z uwagi na stolice) przytocze zdania mówiace jak woj ślaskie dba o
      ten rejon, to kolejny dowód na to co mówili władze żywiecczyzny na TEMAT ZMIANY
      WOJEWÓDZTWA.
      w latach 2004 – 2006 Samorząd Województwa Śląskiego otrzyma z Funduszy
      Strukturalnych UE kwotę 279 mln 931 tys. euro. Woj Śląskie postuluje by
      alokacja tych środków była geograficznie zróżnicowana oraz uwzględniała
      specyfikę potrzeb i społeczno-gospodarczą charakterystykę danego
      regionu.Na "Podbeskidzie" ma przypaść 1/3 tych środków...

tego typu wiadomosci Z OFICJALNYCH ŹRÓDEŁ NIE Z GAZET JEST WIECEJ.
      wystarczy poczytać: www.silesia-region.pl/pla_rozw.php?kat=8&katrodzic=0
      czytania bardzo dużo ale..
      w ciagu dwóch lat prawie 100 mln euro to około 500 mln złotych czyli co
      roku "podebskidzie" otrzyma tyle ile wynosi ROCZNY budzet woj małopolskiego np
      w tym roku.
      Ktoś powie ze to fundusze unijne. zgadza sie ale to o nie zabiegało województwo
      i dodam nie jestm obroncom wojeództwa ale rzeczowej i rzetelnej dyskusji.
      czy woj małopolskie otrzymało takie kwoty????? nie.. dlaczego?? któż to wie..
      Tranowa np w tym momencie jest mi zal bo potencjał rozwojowy ma ale sie
      marnuje. Kraków jako duze miasto poradzi sobie ale mniejsze w tym i Tarnów mimo
      ze jest drugim bedzie miało spore kłopoty. Tymbardziej ze tak dba kraków o
      inwestycje u siebie bezposrednio a pośrednia oddziaływując poprzez nie na
      wojeództwo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=10864508

Inwestycje drogowe w naszym regionie-kazdy wie o czym mówię a raczej pisze są
      współfinansowane przez woj. ślaskie i unie. Nawet najbogatsze woj polski czyli
      śląskie (pomijam mazowieckie z uwagi na warszawe) nie stać na sfinansowanie
      tego wszytskiego samemu a co dopiero mówić o takich inwetsycjach w woj
      małopolskim.
      Dlatego partycypują w tym środki unijne z funduszy, zresztą i dobrze bo dzieki
      nim mozna wiecej zrobić. Dlaczego np woj sląskie zainteresowane jest rozwojem
      infrastruktury drogowej w naszym regionie wykorzystując w tym celu również
      srodki unijne a woj małopolskie nie?? czy woj małopolskie ma 10 pasmowe
      autostrady, ze lepszych dróg nie potrzebuje?? przecież tak samo moze ubiegac
      sie o środki unijne. Zapewne Tarnowowi by sie przydały albo Nowemu Sączu ale
      cóż zza okien krakowskich urzędów tego nei widać. czy woj małopolskie przy
      wykorzystaniu srodków unijnych nie mogłoby poszerzyc i wyremontowac dróg np do
      Bielska (obiecanej od 5 lat) czy na Podhalu zachodzie północy i wschodzie
      województwa??? mogłoby ale Krakowowi wystarczy to ze inwetsycje powstaną i
      powstają tylko na jego obszarze patrz obwodnice etc..
      pozostawiam do przemysleń.. zwłaszcza tobie malopie
      • Gość: malop Re: jak dba ślaskie o "podbeskidzie" IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 21:35
        RAD NIE WYGŁUPIAJ SIĘ BO RZECZYWISTOŚC JEST INNA

www.nsik.com.pl/archiwum/135/index.html
        PISMO BURMISTRZA ŻYWCA DO WŁADZA WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO

Aby miasto Żywiec mogło normalnie funkcjonować niezbędne jest wykonanie w
        trybie pilnym 3-ch obwodnic tj. w kierunku Suchej Beskidzkiej, Korbielowa i
        Zwardonia. Dwie pierwsze obwodnice leżą w gestii Urzędu Marszałkowskiego w
        Katowicach, a trzecia Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. O tych
        obwodnicach dyskutuję z właściwymi Urzędami od momentu, gdy tylko objąłem
        stanowisko Burmistrza Miasta Żywca. Padają ciągłe obietnice, wyznaczane są
        kolejne terminy realizacji i jak zwykle wszystko kończy się na niczym. Z tego
        też między innymi powodu Szanowny Pan Wojewoda i Marszałek Województwa
        Śląskiego mają prostą odpowiedź, dlaczego wielu mieszkańców Żywca i
        Żywiecczyzny nie chce być w Województwie Śląskim i ma ciągoty do reaktywowania
        województwa bielskiego czy przynależności do Małopolski. Cierpliwość ludzka ma
        swoje granice. Mieszkańcy Żywca chcą poważnego traktowania przez władze
        wojewódzkie. Władze samorządowe miasta Żywca otwarte są na wszelkie dyskusje i
        merytoryczne współdziałanie w zakresie infrastruktury drogowej, z jednym
        zastrzeżeniem, że o przebiegu dróg krajowych, wojewódzkich i powiatowych przez
        nasze miasto będą decydowały warunki techniczne, finansowe i społeczne, a nie
        czy ktoś kogoś bardziej lubi lub mniej. Obecny stan przebiegu dróg wojewódzkich
        i krajowych (ten na papierze) jest następujący:

- droga krajowa: ulica Wesoła, Dworcowa, Browarna,

- droga wojewódzka kierunek Kraków: od świateł za Starym mostem, ul Kościuszki,
        prawa strona Rynku i Sienkiewicza,

- droga wojewódzka kierunek Korbielów: od świateł za Starym mostem, ul.
        Kościuszki, Komorowskich i Kopernika.

Nikt przy zdrowych zmysłach sobie nie wyobraża, aby ruch ciężki mógł się
        odbywać po wyżej wyszczególnionych drogach. Dlatego odbywa się on;

- w kierunku Krakowa: Nowy most, Żeromskiego i Sienkiewicza,

-w kierunku Korbielowa: Nowy most, Żeromskiego, Al. Piłsudskiego, Kopernika,

- w kierunku Zwardonia: ul Wesoła i Browarna.

Opisany przebieg dróg pod względem formalno- prawnym powinien być unormowany.
        Czyli poszczególne kategorie dróg powinny posiadać te ciągi po których się
        odbywa faktycznie ruch drogowy regionalny. Rozwiązanie takie powinno być do
        momentu wybudowania obwodnic i na tę okoliczność spisane musiały być stosowne
        porozumienia pomiędzy Urzędem Marszałkowskim, Urzędem Miejskim, Starostwem
        Powiatowym jak również Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad. Niestety
        nie ma dobrej woli w tej kwestii ze strony Urzędu Marszałkowskiego, aby ten
        temat rozwiązać w taki sposób jak powyżej zaprezentowałem. Urząd Marszałkowski
        dąży do przyjęcia przez miasto Żywiec starego mostu, który nadaje się tylko do
        rozbiórki. W jego miejsce należałoby wybudować nowy. Nie możemy się zgodzić na
        to rozwiązanie, bo budowa nowego mostu pochłonęłaby na pewno większą część
        rocznego budżetu, co spowodowałoby całkowity paraliż finansowy naszego miasta.
        Argument Urzędu Marszałkowskiego, że posiadają już jeden most w Żywcu nie jest
        żadnym argumentem, ponieważ ten most został im podany na tacy. Na jego budowę
        nie ponieśli żadnych kosztów. Gdyby stary most na rzece Sole był wyremontowany
        to wtedy władze miejskie mogłyby się zastanowić nad jego przejęciem. Przebudowę
        starego mostu można wykonać ze środków UE. Nie uchylam się, aby być partnerem w
        tym projekcie, wręcz deklarowałem, że miasto Żywiec wykona projekt przebudowy
        mostu i zaangażuje się w pomoc przy prowadzeniu inwestycji. Mam nadzieję, ze
        zdrowy rozsądek weźmie górę nad emocjami i potrafimy dojść do porozumienia w
        kwestii unormowania przebiegu dróg wojewódzkich przez miasto Żywiec. 31 marca
        bieżącego roku planowane jest kolejne spotkanie władz Urzędu Marszałkowskiego,
        Starostwa Powiatowego i Urzędu Miejskiego w kwestii obwodnicy północnej i mam
        nadzieję, że również uda nam się znaleźć kompromisowe rozwiązanie w sprawie
        pozostałych dróg.

Burmistrz Miasta Żywca

mgr inż Antoni Szlagor

www.nsik.com.pl/archiwum/135/index.html
        • Gość: Piast za to u centusiów będzie jak w raju ! no problema IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 22:07
        • rad81 Re: jak dba ślaskie o "podbeskidzie" 11.05.04, 23:58
          ehhh malop jak ty mało wiesz....
          wiesz na czym polega unormowane kryterium formalno-prawne??? oraz wykup gruntów
          pod budowę dróg??
          sam sobie odpowiedz, wszystkiego za ciebie nie bede robił. a jeżeli nie wiesz i
          nie masz zamiaru sie dokształcać to po cóż tą farse prowdzisz??

PS a gdzie odpowiedz na 2 inne pytanie?? nie znalazłeś artykułów?? spróbuj może
          uzyć sowjej niewielkiej wiedzy w zakresie samorządowosci choć troche..

Rozwój infrastruktury transportowej w ramach PHARE 2001 - budowa Obwodnicy
          Ustronia, modernizacja układu komunikacyjnego w kierunku przejść granicznych
          Pietraszyn-Sudice i Chałupki-Bohumin (PHARE CBC 2001), modernizacja drogi
          wojewódzkiej nr 945 Jeleśnia - Korbielów - granica państwa (PHARE CBC 2002)
          to są inwestycje w tym roku.
          min bwodnica Ustronia na kwotę 3.067.381 zł,
          S-69 Żywiec - Zwardoń
          Planowany okres realizacji: 45 miesięcy, rozpoczęcie prac w lipcu 2003.
          Ogólna wartość kontraktu wynosi 5.481.258,- EUR.
          Budowa drogi ekspresowej S-1 Bielsko Biała - Cieszyn (takz rozpoczęta-mimo
          chwilowych kłopotów z ekologami)

Planowana inwestycja obejmuje budowę drogi ekspresowej S-1 z Bielska Białej do
          Cieszyna o łącznej długości 28,2 km.

Po przebudowie do parametrów drogi ekspresowej droga będzie posiadać dwie
          jezdnie po dwa pasy ruchu z pasem awaryjnym w każdym kierunku rozdzielone
          pasem zieleni z barierami sprężystymi. Rozbudowane będą istniejące 3 węzły
          drogowe; w Bielsku Białej i Skoczowie a w Jasienicy wybudowany zostanie nowy
          węzeł.

Węzeł w Skoczowie zaprojektowano w europejskim standardzie jako węzeł
          zespolony, obejmujący skrzyżowania z drogami Katowice - Wisła i Skoczów -
          Brenna. Wymagać to będzie między innymi budowy dróg zbiorczo rozprowadzających
          oraz czterech mostów ma rzece Wiśle.

Ogólnie na trasie wybudowanych zostanie 36 nowych wiaduktów, estakada, kładka
          dla pieszych i przejścia gospodarcze.

Dla ruchu lokalnego wybuduje się oddzielnie drogi zbiorcze, tereny zabudowane
          chronione będą ekranami akustycznymi i zielenią.

Realizacja zadania została podzielona na cztery odcinki:

1. Odcinek Skoczów - Cieszyn o długości 6.7 km

2. Odcinek Obwodowa Skoczowa o długości 5,4 km

3. Odcinek Obejście Grodźca Śl. o długości 5,1 km

4. Odcinek Bielsko Biała - Jasienica o długości 11 km

Ogółem długość projektowanej drogi ekspresowej S-1 Bielsko Biała - Cieszyn
          wynosi 28,2 km.

Odcinek I: Skoczów - Cieszyn od km 24+971 do km 31+700

Realizowana trasa obejmuje budowę dwóch nowych jezdni oraz skrzyżowań
          bezkolizyjnych z drogami poprzecznymi po nowym śladzie.

Początek odcinka zaprojektowano w km 24+971 w miejscowości Międzyświeć ,koniec
          odcinka w km 31+700 na węźle "Krasna" w Cieszynie.

Ogółem na odcinku zostanie wybudowanych 5 wiaduktów, estakada długości 320
          metrów oraz kładka dla pieszych.

Wykonawcą robót na odcinku została firma JV Dromex S.A./Ferrovial Agroman
          S.A., która w październiku 2002 roku rozpoczęła prace budowlane.

Cykl realizacji - 24 miesiące

Planowany termin zakończenia IV kwartał 2004 rok.

Odcinek II :Obwodnica Skoczowa od km19+532,81 do km 24+976,93

Budowa odcinka polega na dobudowie nowej jezdni po lewej (południowej) stronie
          istniejącej jezdni na całym odcinku oraz dostosowanie jezdni istniejącej do
          parametrów drogi ekspresowej wraz z likwidacją wszystkich istniejących
          skrzyżowań jednopoziomowych oraz budowę dwupoziomowego węzła zespolonego
          Skoczów - Brenna.

Początek odcinka w km 19+532 w miejscowości Pogórze , koniec odcinka w km 24+
          976,93 w miejscowości Międzyświeć.

Ogółem na odcinku wybuduje się 11 nowych obiektów, węzeł zespolony Skoczów -
          Brenna na skrzyżowaniu drogi krajowej nr 1 z drogą powiatową Skoczów -
          Brenna , drogą krajową nr 93 Katowice - Skoczów i drogą krajową 93 Skoczów.

Cykl realizacji - 24 miesiące

Planowany termin zakończenia III kwartał 2005 rok.

Odcinek III: Obejście Grodźca Śląskiego od km 14+759,78 do km 19+690,07

Trasa realizowana będzie po nowym śladzie. Budowane będą dwie nowe jezdnie z
          bezkolizyjnymi skrzyżowaniami, z drogami poprzecznymi.

Początek przedmiotowego odcinka przyjęto w km 15+040 w miejscowości
          Świętoszówka ,koniec odcinka zlokalizowano w km 19+532,81. Przedmiotowy
          odcinek łączy się z Obejściem Skoczowa.

Ogółem na odcinku wybuduje się 5 nowych obiektów.

Planowany termin rozpoczęcia realizacji odcinka II kwartał 2004.

Cykl realizacji - 27 miesięcy.

Odcinek IV Bielsko Biała - Jasienica od km 3+760 do km 14+759,78

Budowa polega na wzmocnieniu istniejącej nawierzchni do nośności 115 KN/oś i
          dostosowaniu do parametrów drogi ekspresowej oraz budowie węzłów
          dwupoziomowych i skrzyżowań bezkolizyjnych z drogami lokalnymi.

Ogółem na odcinku wybuduje się 15 wiaduktów, 2 węzły drogowe (Wapienica i
          Jasienica)

Drogi lokalne zostaną połączone z drogą ekspresową poprzez układ dróg
          zbiorczych.

Początek odcinka w osi węzła "Komorowice" w km 3+760, koniec odcinka w km
          14+759,78 w miejscowości Jasienica.

Planowany termin zakończenia III kwartał 2005 rok.

Obecnie jest już realizowana budowa odcinka Skoczów - Cieszyn długości 6,7 km.

Czwarty z odcinków Obejście Grodźca długości 5,1 km jest aktualnie w fazie
          uzgodnień, ogłoszenie przetargu dla tego zadania planujemy na koniec b. roku.

Budowa drogi ekspresowej S-1 Bielsko Biała - Skoczów - Cieszyn
          Odcinek: Obwodnica Skoczowa
          Odcinek: Bielsko Biała - Jasienica

S-1, jedna z ważniejszych dróg polskiego systemu transportowego, łącząca
          Republikę Czeską z województwem śląskim. Droga nr 1, stanowiąca część
          Korytarza nr VI Transeuropejskiej Sieci, jest dla Polski ważną arterią na osi
          północ-południe.

Łączy ona porty bałtyckie w Gdańsku i Gdyni z Łodzią, w centrum Polski, a
          dalej z Katowicami i Bielsko-Białą na południu i Cieszynem na granicy z
          Czechami. Drugie odgałęzienie biegnie z Bielska-Białej w kierunku granicy
          polsko-słowackiej w Zwardoniu. Cieszyn jest najważniejszym przejściem
          granicznym w południowej Polsce. W Czechach droga biegnie dalej do Brna i
          Pragi. Oba kraje zobowiązały się do modernizacji drogi, z obu stron granicy. W
          efekcie w roku 2000 zostało uzgodnione przedsięwzięcie I 48 (po stronie
          czeskiej) dla odcinka Frýdek-Mistek - Dobrá. Przedsięwzięcie to, jak i zadania
          będące już w trakcie realizacji zapewnią dwujezdniową drogę od Frýdka-Mistka
          do granicy polskiej.

Zabezpieczono w budżecie województwa śląskiego w latach 2003 – 2005 kwotę w
          wysokości 5.377.000 PLN (według średniego kursu NBP z dnia 29.01.2002 roku)
          stanowiącej równowartość 1,52 MEURO na współfinansowanie projektu pod
          nazwą „modernizacja drogi wojewódzkiej nr 945 – Jeleśnia granica państwa,
          stanowiącej dojazd do polsko-słowackiego drogowego przejścia granicznego
          Korbielów – Orawska Polhora – etap I”, zgłoszonego do dofinansowania ze strony
          programu Współpracy Transgranicznej PHARE CBC 2002 Polska – Słowacja oraz
          pokryć podatek VAT i inne opłaty związane z realizacją tego projektu.

www.silesia-region.pl/uchwala.php?id=916&data_u=1014027522&Nr_rx=2002&Nr_sx=47&Nr_ux=18&Temat=zabezpieczenia+wk%
          B3adu+finansowego+na+realizacj%EA+projektu+pod+nazw%B1+%26%238222%
          3Bmodernizacja+drogi+wojew%F3dzkiej+nr+945+%26%238211%3B+Jele%B6nia+granica+pa%
          F1stwa%2C+stanowi%B1cej+dojazd+do+polsko-s%B3owackiego+drogowego+przej%
          B6cia+granicznego+Korbiel%F3w+%26%238211%3B+Orawska+Polhora+%26%238211%
          3B+etap+I%26%238221%3B%2C+zg%B3aszanego+do+dofinansowania%0D%
          0Aze+strony+programu+Wsp%F3%B3pracy+Transgranicznej%0D%0APHARE+CBC+2002+Polska+-
          +S%B3owacja&kad=I

• aralski Bielsko to Slask 12.05.04, 03:47
            i moge to powtorzyc tysiac razy
            a krakuski do Smoczej Jamy sie schowac
            i tyle was powinno was byc widac
            TU JEST I BEDZIE SLASK
            • Gość: Wojtas Re: Bielsko to Slask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:16
              A ja mogę powtórzyć tysiąc razy, że Biała to Małopolska. Natomiast Bielsko-
              Biała to po trochu Małopolska a po trochu Śląsk Cieszyński. Odpowiadając na
              smoczą jamę- dla hanysów postuluję szyb kopalni halemba. Tyle ich powinno być
              widać ;)
    • alex.stela Bielsko to Śląsk, Biała to Małopolska, kochani! 12.05.04, 08:57
      Nie rozumiem w czym problem! Taki jest podział historyczny! Granica biegła rzeką Białą.

Poza tym denerwuje mnie utożsamianie województw z regionami. Dlaczego niektórzy mając na myśli województwo śląskie mają na myśli Śląsk? To błąd i wskazówka, że nazwanie województw w tym kształcie nazwami "regionalnymi" było pomyłką i prowadzi do takich absurdów, jak "Jaworzno na Śląsku", "Żywiec na Śląsku" czy nawet "Częstochowa na Śląsku".

Tymczasem regiony mają podstawy historyczno - kulturowe, a ich granice nie są ustalane podziałem administracyjnym.

Nie można więc pisać "B-B w Małopolsce" czy "B-B na Śląsku", bo to zwykła nieprawda. B-B leży w obu tych regionach, a do jakiego województwa należy czy będzie należało - to ZUPEŁNIE inna sprawa. Jak dla mnie może być nawet w mazowieckim, jeśli wyjdzie mu to na dobre.

I tyle wykładów na dzisiaj... :-)
      • wikin Re: Bielsko to Śląsk, Biała to Małopolska, kochan 12.05.04, 16:09
        alex.stela napisał:

> Nie rozumiem w czym problem! Taki jest podział historyczny! Granica biegła
        rzek
        > ą Białą.

to jest podział historyczny, tylko i on ukształtował się pod wpływem przeszłych
        granic administracyjnych, więc powtarzam uparcie, że nowe granicę mogą
        ukształtować nowe regiony, oczywiście nie w 5 czy 10 lat

> Poza tym denerwuje mnie utożsamianie województw z regionami. Dlaczego
        niektórzy
        > mając na myśli województwo śląskie mają na myśli Śląsk?

na dzień dzisiejszy słuszna uwaga

To błąd i wskazówka, ż
        > e nazwanie województw w tym kształcie nazwami "regionalnymi" było pomyłką i
        pro
        > wadzi do takich absurdów, jak "Jaworzno na Śląsku", "Żywiec na Śląsku" czy
        nawe
        > t "Częstochowa na Śląsku".
        >
        > Tymczasem regiony mają podstawy historyczno - kulturowe, a ich granice nie są
        u
        > stalane podziałem administracyjnym.
        >
        > Nie można więc pisać "B-B w Małopolsce" czy "B-B na Śląsku", bo to zwykła
        niepr
        > awda. B-B leży w obu tych regionach,

ja bym to ujął nieco inaczej
        w sensie regionalnym to raczej w żadnym z nich, bo dziś w ogromnej większości
        miasto jest jednolite, a dzisiejsza ludność miasta czuje jedność przede
        wszystkim ze sobą, a nie ze śląskiem cieszyńskim, pruskim czy małopolską, czego
        wyrazem jest podbeskidzie
        ale jeżeli kierować się przytaczanymi tu statystykami, wedle których polacy to
        stanowili nikły procent ludności dawnego bielska, to dziś ludność miasta w
        ogromnej większości powinni stanowić małopolscy bialanie i ludność napływowa,
        więc dziś całe bb jest bliższe małopolsce,
        z kolei w sensie administracyjnym to miasto śląskie, i nikogo w warszawie czy
        gdańsku nie obchodzi, że kiedyś tylko część miasta była śląska
        • Gość: malop halemba IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 22:49
          Znam kilka ciekawszych miejsc niż kopalnia Halemba

To chyba jedna znielicznych kopalń które posiadają czyną
          fontannę ( przynajmniej dzisiaj 12,05 od 7 do 9 działał)

Kopalnia Halemba ma też piękną iluminacje świąteczną i bardzo wysoką
          choinkę świąteczną

A dla RAD-a mała ciekawostka

ulubionym przysmakiem górników Kopalni Halemba są obwarzanki krakowskie

sprzedawane przed bramą główną

z reklamą obwarzanki krakowskie
          • rad81 Re: halemba 12.05.04, 23:42
            > A dla RAD-a mała ciekawostka
            >ulubionym przysmakiem górników Kopalni Halemba są obwarzanki krakowskie
            > sprzedawane przed bramą główną
            > z reklamą obwarzanki krakowskie

sorry malop ale co z tego?? obwarzanki są sprzedawane w całym kraju równiez z
            reklamą krakowskie...
            o co tobie chodzi?? człowieku ty masz naprawde jakieś kompleksy i zdaje sie ze
            problem z samym sobą... co gorsza
            • wikin Re: halemba 13.05.04, 08:47
              rad81 napisał:

> > A dla RAD-a mała ciekawostka
              > >ulubionym przysmakiem górników Kopalni Halemba są obwarzanki krakowskie
              > > sprzedawane przed bramą główną
              > > z reklamą obwarzanki krakowskie
              >
              > sorry malop ale co z tego?? obwarzanki są sprzedawane w całym kraju równiez z
              > reklamą krakowskie...
              > o co tobie chodzi?? człowieku ty masz naprawde jakieś kompleksy i zdaje sie
              ze
              > problem z samym sobą... co gorsza

no niestety w bb już chyba nie ma obwarzanków,
              kiedyś stała kobieta z nimi na pigalu, ale podobno okazała się głównym
              dealerem, co wyszło gdy straż miejska zainstalowała kamery,
              nie wiem czy to prawda czy plotka, może ktoś potwierdzi
              • alex.stela Re: halemba 13.05.04, 10:04
                No... Niezła historia! Do 3 gramów haszyszu obwarzanek gratis? ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka