Dodaj do ulubionych

karty płatnicze

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.04.05, 20:05
czemu w Bielsku tak mało lokali gastronomicznych honoruje karty płatnicze??
ostatnio przeżylam niemiłą niespodziankę bo chcialam cos zjeśc na mieście a
nie mialam gotowki i dośc długo musialam szukać lokalu, w ktorym moglabym
zaplacić kartą. O ile ze sklepami nie ma problemu to jeśli chodzi o lokale to
jesteśmy zacofani:(
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: karty płatnicze 17.04.05, 21:14
      bzdury opowiadasz, albo podaj konkretne nazwy lokali. nie ma wiekszego problemu, tak w pubach jak restauracjach, jedynie zdarzaja sie duze kwoty minimalne.
      • albrecht1 Re: karty płatnicze 17.04.05, 22:09
        Wiesz Max ostatnio chciałem kupić piwo w Stolarni, pewnie znasz, i guzik, nia
        dało się. To samo spotkało mnie kiedyś w Va Bonque. Są jeszcze białe plamy, a z
        drugiej strony żona nie skontroluje gdzie degustowałeś ostatnio produkt z
        warzelni :-)
        • mcmaxim Re: karty płatnicze 19.04.05, 19:22
          albrecht, znam oba ;-] stolarnia nie przypadla mi nigdy do gustu, zle mi sie kojarzy, wiec nie bywam, przyznaje... a co do va banque, to mam o nim nie najlepsze zdanie, bo ile razy tam wyladowalem to byla knajpa pelna gowniarstwa :-/ za to ja mysle o city pub, 2-be-club, oscar (ah, jego CK klimat - zreszta tam pilismy pierwsze piwko, pamietasz?;) i wiele innych :-]
          • wikin Re: karty płatnicze 19.04.05, 19:34
            stolarnia sama w sobie jest kiepska, ale całkiem przyjemny ogródek latem, tylko
            komary często ;-)
      • Gość: ika Re: karty płatnicze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.04.05, 09:27
        co, może to sobie wymysliłam??? Może w tych drozszych lokalach faktycznie mozna
        placic karta ale w tych tańszych, dostepnych dla zwyklego smiertelnika to nie.
        Swiadczy to o glupocie wlascicieli.
        • mcmaxim Re: karty płatnicze 19.04.05, 19:17
          nie. nie prawda ze o glupocie. swiadczy o ich podejsciu - DOBRYM - do klienta. chyba nie zdajesz sobie sprawy, ze m.in. dzieki nieakceptowaniu kart wlasnie w takich lokalach o jakich wspominasz sprzedawane towary i uslugi sa tansze kilka procent! bo ty nie placisz prowizji od transakcji, ale sprzedawca owszem. a jesli chcesz placic karta - prosze bardzo, ale piwo nie po 4zl ale np po 6zl.
          • Gość: ika Re: karty płatnicze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.04.05, 13:08
            po pierwsze o dobrym podejściu do klienta świadczyłoby umozliwienie mu placenia
            zarowno gotowka jak i kartą, zwłaszcza w dzisiejszych czasach gdy coraz wiecej
            ludzi uzywa kart kredytowych a placenie gotowka staje sie powoli anachronizmem,
            a po drugie mozna np (z czym sie juz nieraz spotkalam), ze jesl ktos placi
            gotowka to dostaje pewien rabat.
            • mcmaxim Re: karty płatnicze 20.04.05, 20:18
              wiesz co, gotowka to moze anachronizm ale nie w polsce, ani wogole nie w europie, ale w usa, gdzie zamiast niej od dawna korzysta sie z czekow, ktore u nas sie nie przyjely. a co do kart platniczych - nie myl pojec! kredytowymi (wypuklymi) zaplacisz w wielu miejscach, bo nie wymagaja autoryzacji terminalem. tobie chodzi o elektroniczne - debetowe (plaskie).
              a co do rabatu - ok, ja rozumiem, np. w sklepie, gdzie mozesz poswiecic chwile na rozmowe ze sprzedawca, ale nie w knajpie, gdy wielu innych klientow czeka na obsluzenie...
              • Gość: ika Re: karty płatnicze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.04.05, 09:10
                teraz to Ty gadasz bzdury, w Europie a przynajmniej w niektorych europejskich
                krajach nie ma zadnych problemow z placeniem kartą, mam na mysli np. Holandie i
                Hiszpanie bo tam spedzilam troche czasu wiec moge cos na ten temat powidziec.
                Zreszta jak bylam na wakacjach gdzies idziej tez raczej nie bylo wiekszych
                problemow
                I nie myle pojec, pisze wyraznie, ze chodzi mi o karty KREDYTOWE, do nich tez
                jest potrzebny post.
                A z rabatem jest prosciej niz myslisz, w wielu miejscach albo pisze na poczatku
                menu, ze "przy platnosci gotowka udzielamy rabatu np. 5%", lub kelner
                przyjmujac zamowienie od razu o tym informuje. Proste. Wystarczy troche chceci
                i bardziej otwartego myslenia.
                • mcmaxim Re: karty płatnicze 21.04.05, 12:02
                  no wiec kraje sponsorowane przez literke H sa bardziej od polski w tej materii
                  rozwiniete ;-)
                  a ja spedzilem troche w innych krajach europejskich, i o ile z placeniem karta
                  wypukla nie bylo problemu, to karte plaska mozna sobie wsadzic co najwyzej w...
                  bankomat ;-) zeby wziac gotowke i nia zaplacic.
                  i nie wiem co mialas na mysli piszac "do nich tez jest potrzebny post." co to
                  jest "post"? bo wiem, ze normalne znaczenie tego slowa, to ograniczenie
                  spozycia pokarmow w okreslonym czasie - ilosciowe lub jakosciowe :-P
                  a do kart wypuklych nie jest potrzebny POS, wystarczy tzw. zelazko, albo nawet
                  przepisanie numeru karty - bylem pare razy swiadkiem takich scen.
                  wiec moze tutaj odrobina dobrej woli by sie tez przydala, nie sadzisz?...
                  • Gość: ika Re: karty płatnicze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.04.05, 12:12
                    na temat placenia debetowką sie nie wpowiadam bo uzwam tylko do wyciagania
                    gotówki z bankomatu. Chodzilo mi o kredytową, i właśnie z placeniem karta
                    kredytową w Bielsku jest problem (w lokalach). Ze spisywaniem numeru karty sie
                    nie spotkalam jeszcze nigdy i nigdzie. Zawsze uzywany byl do ego pos, terminal
                    czy jak to tez sie zwie (na takich technicznych sprawach to sie nie znam.)
                    Faktem jednak jest, ze w Bielsku zaplacenie karta KREDYTOWA w lokalu jest
                    problemem i juz. I powinno sie to zmienic.
                    • mcmaxim Re: karty płatnicze 21.04.05, 12:20
                      i z ostatnim punktem twojej wypowiedzi wypada mi sie zgodzic - tam gdzie nie sa
                      jeszcze akceptowane, powinny zostac wprowadzone.
    • mojave Re: karty płatnicze 18.04.05, 08:42
      a ja bym powiedziała, że nie jest tak źle ale mogłoby byc lepiej, bo faktycznie
      w większości pizzerii (np. Colorata, Margerita, Stodoła, Papuga, Tele Pizza, Da
      Grasso itp.) nie mozna płacić kartą a szkoda:((
      • Gość: Kaligula Re: karty płatnicze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.04.05, 17:33
        W Coloracie da sie placic karta, nie na 100% bo nigdy tego tam nie robilem, ale
        jestem swiecie przekonany,ze widzialem tam czytnik do kart bankomtowych...
        • mojave Re: karty płatnicze 20.04.05, 08:32
          niestety w Coloracie nie mozna płacić kartą:((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka