Dodaj do ulubionych

Fiat Auto Poland- niepokoje

26.10.05, 19:21
" Związkowcy z Solidarności i pracownicy zakładów należących do grupy Fiata
pikietowali dziś przed bielską siedzibą spółki Fiat GM Powertrain Polska,
która produkuje silniki diesla. Domagają się przede wszystkim podwyżek płac
dla pracowników i zachowania wolnych sobót."
ww6.tvp.pl/2858,20051026261257.strona
Rzecz dosyć znamienna. Pracodawca nie grozi masowymi, czy nawet pojedyńczymi
zwolnieniami, lecz rozwojem zakładu, wzrostem produkcji i zatrudnienia.
Z całym szacunkiem dla żądań związkowców (bo kto nie chciałby podwyżki?), to
jednak obecna sytuacja przedstawia się dosyć optymistycznie. Szczególnie na
tle likwidacji innych wielkich zakładów w Bielsku-Białej na przestrzeni
ostatnich kilkunastu lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: dominos Re: Fiat Auto Poland- niepokoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:36
      Bo to jest filozofia w stylu: "jo je robotnik,jo żondom!".Ale Kaczyński im na
      pewno załatwi podwyżki,odprawy i wczasy pod gruszą.Przegłosuje sie z Lepperem
      ustawe i już!
      • albrecht1 Re: Fiat Auto Poland- niepokoje 26.10.05, 19:40
        No nie bardzo. To jest własność prywatna i ustawami za bardzo nie da się tutaj
        manipulować, no może nie powinno. Takie kwestie reguluje prawo pracy, nie rząd
        doraźnymi ustawami. Oczywiście mówię tu o stanie na dziś. Zawsze można
        znacjonalizować majatek i wtedy owszem Andrew będzie wtedy miał szerokie pole do
        działania. Może nawet wzorem Łukaszenki będzie łajał dyrektorów fabryk przed
        kamerami TV?
        • wikin Re: Fiat Auto Poland- niepokoje 26.10.05, 19:58
          po co nacjonalizacja, można podnieść płacę minimalną
          • albrecht1 Re: Fiat Auto Poland- niepokoje 26.10.05, 20:04
            To co piszesz jest nieodpowiedzialne. Pamiętaj politycy też czasem czytają to forum.
            • Gość: martinezbb Re: Fiat Auto Poland- niepokoje IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.10.05, 08:11
              niech dalej tak strajkuja... a za niedlugo wlosi sie wkurza i przeniosa
              produkcje tam gdzie ludzie ich przyjma z otwartymi ramionami, gdzie kazdy z
              pocalowaniem reki bedzie pracowal za duzo mniejsza kase!
              • albrecht1 Re: Fiat Auto Poland- niepokoje 27.10.05, 09:05
                Pikieta to nie strajk. Produkcji nikt nie wstrzymał.
                • Gość: Olo Re: Fiat Auto Poland- niepokoje IP: 62.233.185.* 27.10.05, 14:06
                  wie ktoś może jakie tam są orientacyjne zarobki? Żeby mieć punkt odniesienia.
                  Bliska mi osoba (mgr inż.) zarabia niecałe 900zł na rękę pracując w urzędzie na
                  stanowisku związanym z zawodem i w perspektywie kilku najbliższych lat ma
                  podwyżkę o jakieś 100-200zł. Żadnych perspektyw mimo lat nauki. Trza szukać
                  innej pracy.
                  Tak więc jeśli w tym zakładzie jakiś pracownik lini produkcyjnej czy tym
                  podobne, na którego stanowisku może pracować niemal każdy po krótkim
                  szkoleniu , zarabia więcej i rząda podwyżki, to niech się zastanowi nad
                  realiami w Polsce, ale też na zachodzie gdzie koncerny masowo zwalniają
                  pracowników, aby zatrudnić w Polsce.
                  • aliveinchains Re: Fiat Auto Poland- niepokoje 27.10.05, 16:03
                    Gość portalu: Olo napisał(a):

> wie ktoś może jakie tam są orientacyjne zarobki? Żeby mieć punkt odniesienia.
                    > Bliska mi osoba (mgr inż.) zarabia niecałe 900zł na rękę pracując w urzędzie
                    na
                    >
                    > stanowisku związanym z zawodem i w perspektywie kilku najbliższych lat ma
                    > podwyżkę o jakieś 100-200zł. Żadnych perspektyw mimo lat nauki. Trza szukać
                    > innej pracy.

Ja myślę, że gdyby polska była krajem o liberalnej gospodarce, twoja koleżanka,
                    rzuciłaby szybko pracę w UM i w ciągu miesiąca znalazłaby inną robotę, czy to w
                    firmie polskiej, czy zagranicznej...To samo tyczy się pracowników firmy FAP.
                    takie miasto jak BB, tak położone i przyjazne inwestorom - gdyby mogło
                    egsystować w liberalnej i zdecentralizowanej gospodarce miałoby wiele firm
                    produkcyjnych czy usługowych niż ma teraz. W FAP płacą mało? OK przechodzimy do
                    konkurencji lub szukamy pracy w innej branży...wtedy Fiat się zastanowi, czy
                    czasami nie traci najlepszych fizycznych pracowników.

Sam pracowałm w jednej z firm Fiatowskich, bez dodatku dostawałem koło 1100
                    zł...brak perspektyw i duszna atmosfera (FIAT to firma rodzinna - nie liczą się
                    twoje kwalifikacje, tylko koneksje względnie czy ktoś pracuje tu z familii).
                    Niepodobało mi się, zmieniłem robotę i nie żałuję. Mimo, że dojeżdzam do Kato
                    jestem z pracy i ludzi bardzo zadowolony..
    • Gość: kolec Re: Fiat Auto Poland- niepokoje IP: *.zlote-lany.sdi.tpnet.pl 27.10.05, 14:23
      Moja rada : strajkowac to mozna, ale w domu przed zona, z powodu zbyt slonej
      zupy.
      Panowie,jesli cos Wam sie nie podoba, zawsze mozecie sie zwolnic, na Wasze
      miejsce jest 1000 chetnych.
      Zaden prywatny wlasciciel firmy, nie pozwoli soebie na wrzod w postaci zwiazkow
      zawodowych.Czasy sie zmienily.
      Albo praca..albo zegnamy.
      Wybor jest prosty. Szanujmy prace, nie mozemy sobie dzis pozwolic na zaden
      strajk.
      Moze ktos ma inne zdanie na ten temat.Prosze o nie odpisywanie przez osoby, nie
      pracujace i te, ktorych ten temat nie dotyczy. ( Nierobow, Bezrobotnych [na
      wlasne zyczenie ] itp...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka