Dodaj do ulubionych

Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB?

IP: *.c29.msk.pl 19.03.06, 13:52
Jakie są Wasze opinie nt. funkcjonowania KM w naszym mieście?
Bylbym wdzięczny, gdyby ktoś przytoczyl ranking systemów komunikacyjnych wg
Zajezdni (nie udalo mi się do niego dotrzeć)
Obserwuj wątek
    • Gość: PasaZer Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:12
      Metra brakuje (jakiś 4-5 linii) i magnetycznej kolejki Dworzec -Szyndzielnia
      • Gość: m Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.c29.msk.pl 19.03.06, 22:50
        HA HA HA
    • Gość: ddd Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.03.06, 23:04
      > Jakie są Wasze opinie nt. funkcjonowania KM w naszym mieście?

Jako często korzystający z MZK mogę powiedzieć, że bardzo źłe. Ogólnie: brak
      synchronicacji kursów w poszczególnych kierunkach, niedostosowanie rozkładów do
      rzeczywistości, złe oznaczenie tras i opisy w rozkładach (nie zazdroszczę
      zamiejscowym) itp. itd.

> Bylbym wdzięczny, gdyby ktoś przytoczyl ranking systemów komunikacyjnych wg
      > Zajezdni (nie udalo mi się do niego dotrzeć)

Nie chwalą się, bo i czym...
    • vobi Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 20.03.06, 08:38
      Moge wypowiedziec sie glownie o liniach autobusowych jadacych z i w kierunku
      os. Karpackiego, bo innymi rzadko jezdze.
      1. przede wszystkim zupelnie bezmyslnie ulozony rozklad jazdy, zwlaszcza w
      weekendy - autobusy jezdza bardzo rzadko i w dodatku "grupami", na ogol przez
      jakies 15-20 minut nie odjezdza z osiedla zaden autobus, po czym kilka jedzie
      rownoczesnie (lub w 1-2 minutowych odstepach).
      2. czesto w godzinach najwiekszego "oblozenia" linii (np. ok 07:30 rano)
      jada "male" autobusy - totalna porazka.
      3. IMHO linia "28" powinna jezdzic czesciej - to najpopularniejsze polaczenie
      Karpackiego z centrum, a od czasu zmian w rozkladzie dokonanych jakies 3 lata
      temu czestotliwosc jej kursow jest po prostu smieszna.
    • wikin Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 20.03.06, 09:04
      przydałyby się wzorem innych miast bilety godzinne, może mieszkańcy chętniej by
      korzystali z KM, gdyby mogli przesiadać się bez dodatkowych kosztów
      poza tym współpraca z PKS i PKM CzDz, celem stworzenia jednolitej sieci na
      terenie miasta i powiatu, z jednym biletem, jak to ma miejsce w GOP, dzięki
      temu byłoby więcej linii i częstsze kursy
      • Gość: Nowszy Reklamy zasłaniające okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 09:14
        Zgadzam sie ze wszystkimi zarzutami przedstawionymi przez poprzednikow i dodaje
        jeszcze jeden. Reklamy-przede wszystkim te zewnętrze, ale również wewnętrzne
        (bezmyślnie umieszczane)- zasłaniaja okna. Utrudnia to orientację ludziom
        starszym i tym nie znającym dobrze B-B. Zwróciła mi na to uwage starsza pani,
        moja sąsiadka. Sprawdzilem. Przez te "siateczki" widzenie jest faktycznie
        nieprównywalnie gorsze.
        Dla mnie najgorsze jest jeżdżenie stadami, a potem dlugo, dlugo nic.
    • Gość: Przemek Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 09:43
      Ostatnie kursy (do zajezdni) i kursy w weekend to totalna porażka.
      Kierowcy w ogóle nie przejmują się rozkładem, autobus często odjeżdża 5-10 minut
      przed czasem, byle szybciej skończyć robotę.
      Przykład: przez jakiś czas wracałem do Bielska pociągiem, który był na miejscu
      ok. 22.30. Teoretycznie powinienem mieć spod dworca w kierunku Partyzantów dwa
      autobusy, 8 i 11 do zajezdni. Nigdy, zaznaczam nigdy, na nie nie zdążyłem,
      dziady jeździli ok. 10 minut wcześniej niż na rozkładzie.
      To samo w weekend rano (potrzebowałem być na PKP na 7.00). Kto by się przejmował
      rozkładem, 5-10 minut za wcześnie to normalka, byle mieć dla siebie więcej czasu
      na końcowym przystanku.
      A z plusów. Porównując do KZK GOP, którym to byłem zmuszony przez dłuższy czas
      się poruszać, dużo lepszy tabor i co najważniejsze, zimą podczas mrozów w
      bielskich busach było ciepło, czego nie można powiedzieć o KZK GOP.
      • mojave Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 20.03.06, 10:26
        rzadko korzystam z komunikacji publicznej aczkolwiek czasem mi sie zdarza i mam
        takie uwagi:
        - doplata do biletu u kierowcy - czemu pasażer ma ponosic większe koszty tylko
        dlatego, że np. na danym przystanku nie ma kiosku ruchu badź jest on
        nieczynny?? jesli ktoś jeżdzi w miare często to pewnie ma zazwyczaj bilety przy
        sobie, ale jak komus zdarza sie to rzadko to niestety musi doplacać.
        - przydaloby sie cos takiego jak bilety 10-cio razowe, pamietam dawno, dawno
        temu było takie coś, czlowiek raz by kupil i na pewien czas mialby z głowy
        kupowanie pojedyńczych. Jeszcze jakby taki bilet byl w cenie 9 jednorazowych
        to byłoby calkiem fajnie:)
        • mcmaxim Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 20.03.06, 10:36
          mojave napisała:

> takie uwagi:
          > - doplata do biletu u kierowcy - czemu pasażer ma ponosic większe koszty tylko
          > dlatego, że np. na danym przystanku nie ma kiosku ruchu badź jest on
          > nieczynny?? jesli ktoś jeżdzi w miare często to pewnie ma zazwyczaj bilety przy
          >
          > sobie, ale jak komus zdarza sie to rzadko to niestety musi doplacać.

Sprawa doplat zostala uznana przez NSA za bezprawna we wszelkich formach przewozowych, wiec powinny zostac szybko zniesione.
    • mcmaxim Hmmz... cos od praktyka ;-) 20.03.06, 10:46
      Korzystam z KM w Bielsku bardzo czesto, i oto sprawy, ktore mi sie nasuwaja:
      - przede wszystkim odjazdy przed czasem! Probowalem interweniowac w tej konkretnej sprawie w dyrekcji MZK, jednak to jest groch o sciane.
      - bilety tzw. calodzienne sa rozwiazane na sposob calkiem odmienny od tego jak funkcjonuja w innych miastach (w Bielsku sa wazne do ostatniego kursu linii dziennych w dniu skasowania, podczas gdy w innych miastach sa 24godzinne).
      - brak biletow czasowych, umozliwiajacych przesiadki.
      - brak skoordynowania linii autobusowych miedzy soba w celu umozliwienia przesiadek.
      - brak koordynacji numerow linii, rozkladow jazdy i taryf z innymi przewoznikami (np. w tej chwili w Bielsku sa dwie linie nr 5, rozpoczynajace bieg na tym samym przystanku!)
      - podejscie zalogi do pasazerow rodem sprzed 20 lat (sprobujcie np. zadzwonic na dyspozytornie jak np. autobus wypadnie z kursu... a kierowcy nagminnie zamykaja drzwi przed nosem i olewaja rozklady)
      - zly rozklad jazdy, przede wszystkim typowa polska specjalnosc: wilcze stada...

Wiekszosc "zalet" KM w Bielsku pokrywa sie z wczesniejszymi opisami, wiec Hameryki nie odkrywam, ale moze to wreszcie kogos zdopinguje do zmiany podejscia...
      • Gość: sylwo2 brak nocnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 11:07
        jak w temacie. brak kursow po 23. na wiekszosci linii powinny odjezdzac jeszcze
        kursy po 23 tak jak to jest w kzk gop. Te istniejace kursy nocne to totalna
        zenada, juz lepsze bylo stare rozwiazanie z jedna linia nocna. 28 w weekendy
        jezdzi za rzadko to fakt, w dni powszednie jeszcze jakos rekompensowane jest to
        przez 50-tke, ktorej rozklad zostal po czesci dopasowany do 28 po protestach
        mieszkancow. przydalyby sie na kazdym przystanku mapki z narysowanym
        przebiegiem linii przez miasto oraz widoczne dla wszystkich nazwy przystankow
        (tak jak to jest w kzk-gop) podsumowujac nie wszystko co w katowicach jest zle
        i czasem bielsko wypada niestety gorzej..
        • mcmaxim Re: brak nocnych 20.03.06, 11:24
          heh... jak mozna wyczytac na pewnym forum z wypowiedzi wielbicieli MZK, w Bielsku nie ma linii nocnych, to sa jedynie przewozy pracownicze udostepniane przy okazji pasazerom. Nieraz mozna taki autobus przegapic, bo jezdza one bardzo szybko i najczesciej wygaszone (aby dac wypoczac wracajacym po pracy zmeczonym przeciez kierowcom...).
          Fakt, zenada.
          • Gość: m Re: brak nocnych IP: *.c29.msk.pl 20.03.06, 13:23
            Mamy linie N1, N2, N3 - moglyby tylko częściej kursować.
            A poza tym dobrym pomyslem byloby skoordynowanie komunikacji w BB i Cz.-Dz.
            (tamtejsze autobusy moglyby mieć numery 41, 42, 43... lub 61, 62, 63...).
            Mozna by bylo ustalić jednolite nazwy przystanków, np.linia nr 7 - raz pisze
            Wapienica, innym razem Wapienica CPN lub Wapienica ul.Dzwonkowa (ja bym
            obstawal za tym ostatnim).
            Przydaloby się też - wzorem Warszawy, Krakowa - wyraźne nazwy przystankow na
            wiatach wraz z numerami autobusów, które na danym przystanku się zatrzymują.
            O stadach nawet nie wspominam.
    • Gość: ddd Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.03.06, 22:16
      Generalnie zgadzam się z wszystkimi negatywnymi opiniami dotąd wymienionymi :)
      Z pozytywnymi w sumie też (ciepło zimą, lepszy tabor niz w KZK). Może komuś da
      to do myślenia, że tylko 2 pozytywy... Chyba podeślę link do tego tematu na
      adres podany na stronie z rozkładem (o ile ktoś tam w ogóle czyta maile...)

Z dobrych wieści (z potajemnych źródeł:-) : MZK przymierza się do wykonania
      jakiejś "ludzkiej" strony w internecie...
      • mcmaxim Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 20.03.06, 22:23
        MZK juz ma nowa strone - IMVHO nie do konca udana, ale zawsze to duzo lepiej niz do tej pory. Adres: www.mzk.wizja.net
        Smieszy mnie osobiscie na glownej stronie "Przemowa dyrektora MZK" ;-)
        Z drugiej strony, dziwna rzecz ze MZK ma 3 strony www(!)
        - osobno podstawowa
        - osobno rozklad jazdy
        - osobno BIP
        • pieprz.kajenski Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 20.03.06, 23:28
          mam takie pytanie. Czy obecnie oficjalne barwy MZk, to czerwono-żółte? Bo
          szczerze mówiąc bardziej podobają mi się zielono-niebieskie.
          • wikin Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 23.03.06, 08:54
            pieprz.kajenski napisał:

> mam takie pytanie. Czy obecnie oficjalne barwy MZk, to czerwono-żółte? Bo
            > szczerze mówiąc bardziej podobają mi się zielono-niebieskie.

chyba zielono-niebieskie, takie barwy dostają nowe pojazdy MZK
            czerwono-żółty jest chyba PKM CzDz
            • mcmaxim Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 23.03.06, 10:38
              wikin napisał:

> pieprz.kajenski napisał:
              >
              > > mam takie pytanie. Czy obecnie oficjalne barwy MZk, to czerwono-żółte? Bo
              > > szczerze mówiąc bardziej podobają mi się zielono-niebieskie.
              >
              > chyba zielono-niebieskie, takie barwy dostają nowe pojazdy MZK
              > czerwono-żółty jest chyba PKM CzDz

e-e. Kombinacja bialo-czerwono-zolty (jako niby "historyczny") jest obecnie obowiazujacym malowaniem miejskim dla remontowanych i nowych autobusow MZK.
              Zielono-niebieski byl schematem poprzedniej wladzy MZK (jak widac, nawet tak bzdurna rzecz sie zmienia po zmianie zarzadu firmy...)
              PS. beda nowe autobusy - przetarg wygral Solaris.
              • pieprz.kajenski Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 23.03.06, 11:57
                dobrze, że nie Jelcze. Niby nowoczesne, ale laik zauważy, ze ustępują Solarisom
                a np. PKM Katowice ostatnio przerzucił się właśnie na Jelcze, bo chyba tańsze.
                Choć pod względem trwałości chyba oba ustępują MAN'om. Kilkuletnie Solarisy
                jakimi jechałem często były już trochę rozklekotane, czego w MAN'ach chyba nie
                zauważyłem. No ale np. Jelcze w Katowicach już od nowości skrzypiały, zacinały
                się drzwi itd. Przynajmniej w pierwszych partiach.
    • aliveinchains Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 23.03.06, 09:49
      1. Brak biletów czasowych - czyli 20min, 40 min itd..
      2. Brak dojazdu do Jasiennicy, Jaworza, Kóz czy Szczyrku...MZK Żywiec obsługuje
      linie do Rychwałdku, Przyłenkowa, porąbki i innych miejscowości to dlaczego MZK
      BB nie obsługuje linii do sąsiednich "sypialnii"? PKS jest niestety drogi...
      3. Jeździ tylko jeden nocny...
      4. W przytszłości widziałbym wspólny bilet na autobus i lokalną kolejkę (jeśli
      taka powstanie):)
      • mcmaxim Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? 23.03.06, 10:40
        aliveinchains napisał:

> 2. Brak dojazdu do Jasiennicy, Jaworza, Kóz czy Szczyrku...[...]

MZK jest jednostka budzetowa (niestety...) i w zwiazku z tym bez porozumienia miedzygminnego o doplatach do przewozow nie moze uruchomic komunikacji na terenie gmin i na liniach na jakie nie ma podpisanego porozumienia.

> 3. Jeździ tylko jeden nocny...

Ekhm... w Bielsku jednoczesnie sa 3 linie nocne i nie ma zadnej... (wyjasnienie w jednym z postow powyzej)
        • Gość: piotrek-bb Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.c31.msk.pl 23.03.06, 17:59
          ...nom to ja sie dołączam do wszystkich negatywów ... przykładowo podam
          jeszcze, że ostatnio byłem zmuszony jechać KZK GOP linią nr 840 z katowic do
          Gliwic bo dworzec ewakuowali z powodu niby bomby i pociągi nie kursowały, była
          niedziele wiec bilet kupowałem u kierowcy ... i jakież było moje zaskoczenie
          kiedy kierowca za bilet policzył mi 1,75 zł ... 20 km za 1,75zł(tzw bilet na 3
          miasta chyba czy więcej) ... a w bielsku za 3km 2zł za 1km 2 zł za przystanek 2
          zł ... coś trzeba z tym zrobić ... z drugiej strony nie kupowaliby tych
          solarisów gdyby tak nie zdzierali ... sprawa malowania też mnie irytuje ... nie
          wiem który talent wymyślił biało czerwono żółte malowanie ale moim zdaniem jest
          milion razy gorsze od niebiesko zielonego ... nowe solraisy o ile to one
          wygrały przetarg będą wyglądały beznadziejnie ... pozdrawiam
          • Gość: sylwo2 Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:51
            840 z katowic do gliwic to zadna przyjemnosc. tlok smrod i jeszcze godzina
            jazdy na stojaco. podziwiam tych zapalencow ktorzy codziennie tak dojezdzaja do
            pracy czy na uczelnie. jedyna zaleta jest cena biletu, ktora np w zestawieniu z
            pkp wyglada bardzo rozsadnie 1.75=2.90 (jadac do Zabrza). ale nic poza tym
            niestety..
            • Gość: kuba Re: Co sądzicie nt. komunikacji miejskiej w BB? IP: *.sympatico.ca 24.03.06, 12:44
              W nie tak dawnych czasach w kregu plotek o zajezdniach wspominalo sie , ze np:
              Zielona Gora miala najlepsze rankingi wsrod pasazerow , Bielsko-Biala klasowala
              sie gdzies w dolnej kategorii....spadkowej . Stara ekipa z dawnego MPK pozostala
              wiec nie wyobrazam sobie aby ten trend ulegl wiekszej zmianie , planowanie ,
              stosunek z zaloga (czyt kierowcow) nie ulegl poprawie , placa , warunki pracy
              etc ...dalej maja wplyw na jakosc uslug w miescie .Zauwazcie jaka jest "obsluga"
              pasazerow na wielu liniach , mozna miec tez zal do samych pasazerow rowniez ,
              ale to juz inny aspekt Bielski .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka