Dodaj do ulubionych

BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 11:32
Wspólny region? Mamy do Cieszyna, Frydka Mistka czy Ostrawy znacznie bliżej
niż do Katowic, Bytomia czy Gliwic. Do tego lepsze drogi prowadzą na czeski
śląsk cieszyński niż do GOP. Czy istnieje szansa by z tymi coraz dynamiczniej
rozwijającymi miastami RC stworzyć wspólną aglomerację?
Obserwuj wątek
    • Gość: Szczepek Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.09.06, 12:07
      Ciekawy pomysł (i nie nowy), szczególnie patrząc na aspekty kulturowe i turystyczno-rekreacyjne współpraca jest nader wszystko wskazana. Ale aglomeracja?hmm. Co do dróg to cięzko mi sie (na razie) zgodzić, nie mówiąc już o kolei.
      może kolega DDD się wypowie szerzej, jako miłośnik Śląska cieszyńskiego :)
      • Gość: mm Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? IP: *.c29.msk.pl 05.09.06, 13:04
        Może czeskie koleje się nami zainteresują, jeśli otworzy się rynek (co nastąpi
        niedługo, za 2-3 lata).
    • Gość: slezanno Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:27
      Tak powinno być! BB i Cieszyn przez ostatnie 30 lat nie potrafi się zintegrować
      z GOP i ROW głównie z winy hermetycznego górnośląskiego towarzystwa rządzącego.
      GOP nie potrafi sam się zintegrować a co dopiero z nami cesyrokami?
      W Czechach panuje większy porządek, lepsze drogi, kolej , komunikacja publiczna
      itd. W ostrawie amerykanie budują nowoczesne city. W karwinie np. Hyundai
      buduje fabrykę na ponad 4000 osob obok powstaną kolejne. Radzą sobie coraz
      lepiej co widać chocby po wyglądzie miast! Z BB do Ostrawy czy Frydka Mistka
      jest bliżej niż do katowic i do tego lotnisko!
      Uczmy się czeskiego i angielskiego i budujmy region na wzór Alzacji z
      Saarlandem!
      • nugrud Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? 06.09.06, 00:09
        Hamulcuj panoczku :P Domyślóm sie, że jak mosz rod co Hamerykańcy budujóm jaksi city w Ostrawie to isto tymu mosz miano 'Slezan no' (to by mógło być przełożóne: 'Śląsku nie'), tymu że kie by pobudowali jaksi aglómeracyje na wszyckich dziedzinach, aji na mojij, tóż to by było chrómski 'ni' dlo Ślónska Cieszyńskigo.

A prawił to Cysarok :)
        • wislok1 Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? 06.09.06, 00:12
          Hehe, mosz recht
        • nugrud Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? 06.09.06, 00:19
          W skrócie: przeraża mnie wizja aglomeracji miejskiej rozciągającej się od Bielska-Białej do Ostrawy...
      • wislok1 Koreańcy budują w Noszowicach, nie w Karwinie 06.09.06, 00:12
        Noszowice są koło Frydka-Mistka
    • aliveinchains Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? 05.09.06, 22:29
      Jak najbardziej za...ale nie w kontrofensywie wobec GOP, bo mimo wszystko RCz
      to inny język, choć podobny i inna mentalność...praca na Zaolziu? Czemu nie ale
      chyba tylko w zagranicznej firmie, gdzoe liczy się znajomość języka obcego niż
      czeskiego...
    • pieprz.kajenski Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? 05.09.06, 22:31
      no jak na razie chyba daleko do tego, bo np. Ostrawa dużo bardziej współpracuje
      z Katowicami niz z Bielskiem. Są naprawde duże imprezy współorganizowane przez
      oba miasta w owych miastach i wzajemnie się promujących, nie wpsominajac o GKS
      Katowice i Baniku Ostrava, bo szczerze, tak zaprzyjaźnionych klubów jeszcze nie
      widziałem, choć na mecze chodzę sporadycznie. Ostatnio byłem na meczu o awans
      do III ligi GKS-BKS i trzymając po cichu kciuki za BKS ze zdziwieniem
      obserwowałem i wysłuchiwałem co chwile śpiewy, wyciągane transparenty i race
      vivatujące Banik Ostrava-robiło tyo wrażenie, bo stadion był pełny. Zresztą na
      parkingu przed stadionem tez nie mało było czeskich samochodów. A czy do Frydka
      i Ostrawy jest aż tak bliżej niż do Tychów i Katowic to kwestia wysoce
      dyskusyjna, tak samo jesli chodzi o drogi, co nie zmienia faktu, ze coś w celu
      ściślejszej współpracy należałoby zrobić, bo jej praktycznie całkowity brak
      jest conajmniej dziwny, a Bielsko i Ostrawa jakoś naturalnie wydawało mi się
      zawsze, ze powinny ściśle ze sobą współpracować.

www.um.katowice.pl/pl/images/stories/dpc.jpg
      www.um.katowice.pl/pl/index.php?option=content&task=view&id=1790&Itemid=
      www.otwartyslask.pl/index.php?mi=aktual_lno
    • wislok1 Eee tam 06.09.06, 00:09
      Ostrawa tworzy własną aglomerację,
      polski Cieszyn "zbliża się" do Bielska, Czeski Cieszyn jest stagnacji,
      Frydek-Mistek trzyma się dzielnie jako mini-centrum,
      Karwina jest na bocznym torze, tak jak u nas Jastrzębie ( poza górnictwem nic
      tam nie ma )
    • Gość: ddd Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 00:41
      Sądzę, że w miarę zanikania granic, współpraca na linii GOP - BOP (ale
      wymyśliłem:) - Zagłębie Ostrawskie będzie naturalnym odruchem.
      Ale czy aż aglomeracja? Chyba sporo wody w Olzie musi upłynąć...
      A podobno bielską już mamy: pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja_bielska
      • wikin Re: BB-Cieszyn-Karwina-Frydek-Ostrawa ? 06.09.06, 08:48
        może szersze pojęcie od aglomeracji - polsko-czeskie megalopolis
        pl.wikipedia.org/wiki/Megalopolis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka